StoryEditorOCM
Dalmacijasuludi potez

Nečija neslana šala ispraznila učionice, a imotski srednjoškolci ispunili kafiće

Piše PSD.
21. travnja 2013. - 00:33

U petak oko devet sati iz zgrade Industrijsko-obrtničke i Tehničke škole u Imotskom evakuirano je oko 700 učenika i kompletno osoblje škola te profesori. Razlog tome bila je dojava o postavljenoj bombi u prostorima škole.

Cijela evakuacija protekla je uz pomoć osoblja škole i djelatnika Policijske postaje Imotski bez većih problema, bez panike. - Oko 8.45 našem djelatniku u Policijskoj postaji Imotski nepoznati muški glas prenio je poruku kako je u zgradi imotske srednje škole postavljena eksplozivna naprava. Po primitku te obavijesti odmah su alarmirane sve službe naših djelatnika koji su, uz pomoć nastavnika škole, bez panike obavili evakuaciju svih učenika. Pretragom kompletnog prostora zgrade od specijaliziranih službi Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, uobičajenoj kada su u pitanju ovakvi slučajevi, utvrđeno je kako je dojava o postavljanju bombe lažna. Policija nastavlja s djelatnostima na ispitivanju ovog čina - rekla nam je Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske.

Prof. Karin: Ništa nismo htjeli prepustiti slučaju

U krugu zgrada dviju imotskih srednjih škola nakon evakuacije učenika ostali su samo policijski službenici, kao i nekolicina pomoćnog osoblja škole. Unutar zgrade, uz pomoć dvojice ravnatelja, prof. Momira Karina iz Obrtničko-tehničke te prof. Jure Vujevića iz Tehničke škole, djelatnici i inspektori PU Splitsko-dalmatinske nekoliko su sati češljali kompletan prostor, jer je i sam kompleks zgrade, uz sportsku dvoranu, uistinu velik. - I nas je neugodno iznenadio dolazak policijskih službenika u našu školu kada je već bio započeo drugi školski sat. Objašnjeno nam je o dojavi postavljanja bombe i ništa, dakako, nismo htjeli prepustiti slučaju.

Mirno smo otišli od razreda do razreda, objasnili kolegama nastavnicima i učenicima da mirno napuste zgradu, a policija je potom radila svoj posao. Na svu sreću, vidite, dojava je bila lažna i to je neslana šala nekoga kojemu nije stalo ne samo do mira u školi, već i do sigurnosti učenika - kaže prof.Momir Karin. Ispred zgrade za vrijeme pretrage susreli smo pomoćno osoblje koje je također bilo iznenađeno cijelom situacijom, iako je većina njih već bila sklona vjerovanju da je to nečija neslana šala.

- Ma, da je kraj nastave, da se zaključuju ocjene, a bilo je već takvih slučajeva, onda bih sa sigurnošću mogao kazati kako je dojava lažna. Ovako, u današnje vrijeme, kada vidite da se na svakom kraju svijeta događaju čudne stvari, eksplozije, ubojstva, ranjavanja, nije nam bilo sasvim svejedno čuti tu dojavu, a pogotovo činjenicu da ćete stići i vi novinari te će opet iz Imotskog ići neka loša vijest. A trebalo bi toga čudaka detektirati, uhvatiti i primjerno ga kazniti - bio je jednoglasan komentar osoblja škole.

‘Koliko je potrošeno, mogli smo kupiti par računala’

Nakon evakuacije učenici su iskoristili lijep i sunčan dan, obišli kafiće, prošetali se do Modrog jezera, a onda su pričekali đačke autobuse i krenuli svojim kućama. - Niti kakvog testa, niti ščega neobičnoga nije bilo, vjerujem da je to sumanuti hir pojedinca koji se htio neslano našaliti. Ovako sam morala roditeljima mobitelom objašnjavati da nema nikakve bombe, da je to lažna dojava i da se ne brinu. Baš neki luđak - prokomentirala je cijeli slučaj, koji je bio i glavna tema dana u Imotskom, jedna učenica Industrijsko-obrtničke škole.

U poslijepodnevnim satima u istim zgradama normalno je održana nastava učenika Gimnazije dr.Mate Ujevića i Ekonomske škole. Sama činjenica da je ovakvih dojava o postavljanju bombe već bilo nekoliko puta govori u prilog neozbiljnosti pojedinaca koji ne samo da su unijeli nemir među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima već je i angažiranost cijeloga tima stručnjaka koji su došli iz Splita koštala državu. - Koliko je danas potrošeno na ovu

napisao i snimio braco ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:22