StoryEditorOCM
Dalmacijana zadnjoj sjednici odlučeno

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač počasni građani Sinja

Piše PSD.
13. travnja 2013. - 01:27
Generali Ante Gotovina i Mladen Markač počasni su Sinjani. To su u petak poslijepodne na posljednjem zasjedanju u ovom sazivu jednoglasno odlučili vijećnici Gradskog vijeća. Nakon što su pojedinačno izglasovali odluku o proglašenju najprije generala Gotovine, a potom i Markača počasnim građanima Sinja, svih 19 vijećnika je zapljeskalo.

Inicijativu da se generali Gotovina i Markač proglase počasnim Sinjanima još 30. studenoga prošle godine pokrenule su braniteljske udruge proizišle iz Domovinskog rata. Odbor za javna priznanja prihvatio je inicijativu s tim da je pozvao braniteljske udruge da pribave suglasnost obojice generala. General Ante Gotovina dao je suglasnost 27. siječnja, prilikom sudjelovanja u obilježavanju 20. obljetnice akcije Peruča. Početkom ožujka dobijena je suglasnost i generala Markača.

Donoseći odluku o proglašenju Gotovine i Markača počasnim građanima vijećnici su izrazili nadu da će generali osobno preuzeti povelje na svečanoj sjednici u kolovozu u povodu Dana grada uz blagdan Velike Gospe i nebeske zaštitnice grada alkara Gospe Sinjske.

Braniteljske udruge uputile su inicijativu i Viteškom alkarskom društvu da se generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglase počasnim članovima te udruge čemu su također priložili suglasnosti generala. O toj će inicijativi odlučivati skupština VAD-a krajem travnja.

Posve je izvjesno kako će alkari smatrati čašću da dvojicu vitezova Domovinskog rata, koji su u Haagu obranili osobnu čast te kroz pravnu bitku dokazali da Domovinski rat nije bio zločinački već obrambeni, pravedni i oslobađajući, imaju u svojim redovima i da će donijeti odluku o njihovu proglašenju počasnim članovima.

Alkari, kako smo saznali, planiraju generale Gotovinu i Markača pozvati kao najuglednije goste 298. Sinjske alke kojom prigodom bi im uručili povelje o počasnom članstvu.

Toni Paštar 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:40