StoryEditorOCM
Dalmacijazbrinite sami svoj otpad

Vrdoljak poručila Berketu: Kaštela bi za nekoliko dana mogla postati novi Napulj

Piše PSD.
12. travnja 2013. - 20:13
Iako se očekivalo da će se stvari posložiti, i dalje se produbljuje rat između gradova Splita i Kaštela u koji je uključena i splitska “Čistoća”. Razlog − prikupljanje i odvoz smeća s kaštelanskih ulica.

Gradonačelnik Joško Berket u više je navrata posljednjih dana javno prozvao Grad Split i “Čistoću” da ucjenjuju Kaštelane, a i dalje ostaje pri svojim izjavama.

− Nakon dvije godine razgovora, koji su na kraju rezultirali dogovorom da Grad Kaštela, kao veliki grad, mora sam organizirati gospodarenje otpadom na svojem području, za što je preduvjet bilo osnivanje komunalne tvrtke, Grad Split, odnosno njegova komunalna tvrtka “Čistoća”, sada se protive sporazumnom raskidu ugovora i pravu da se Grad Kaštela koristi deponijem Karepovac.

Vlastiti pogon

Neprimjereno je obrazloženje Grada Splita kako bi se davanjem prava Kaštelima da se koriste deponijem Karepovac smanjio prihod komunalnoj tvrtki “Čistoća”, čiji interes Grad Split mora štititi. Nama je takav stav potpuno neprihvatljiv, jer trenutno ne postoji drugi legalni deponij na koji bi se odlagao komunalni otpad s našeg područja.

To znači da smo svi na neki način ucijenjeni te da, ako želimo koristiti Karepovac, moramo poslove odvoza komunalnog otpada povjeriti Gradu Splitu, odnosno njihovoj komunalnoj tvrtki, što nije slučaj u drugim gradovima, na primjer Omišu.

Mi smo se obvezali znatno smanjiti količine otpada, što bi morao biti interes i Grada Splita, a posebno njegovih građana jer se tako ide prema postupnom smanjivanju ukupne količine otpada i zatvaranju Karepovca.

Planirano je da nova tvrtka Grada Kaštela obavlja primarnu selekciju komunalnog otpada sa svojeg područja. Tvrtka je već osnovana jer smo zatekli da se postojeći Vlastiti pogon Grada Kaštela bavio djelatnošću za koju su građani Kaštela već plaćali “Čistoći”, a posljedica je nastajanje ilegalnog deponija u Rudinama, koji nam sada stvara velike probleme i puno će nas koštati njegova sanacija − kazao je gradonačelnik Berket, prozivajući “Čistoću” i Grad Split da se ne žele odreći dobiti koju imaju u Kaštelima.

− Sada je jasno da je razlog odbijanja dobit Grada Splita od odlaganja otpada i nema nikakvog opravdanja da nismo smjeli osnovati tvrtku prije nego što smo od njih dobili dopuštenje za korištenje Karepovca. Istina je da bismo suglasnost Grada Splita još teže dobili da nemamo osnovanu tvrtku.

Tražim odgovor na pitanje kako je došlo do toga da su Grad Split i Općina Podstrana suvlasnici “Čistoće”, a da tu nema i Grada Kaštela koji je inače, s te dvije jedinice lokalne samouprave, u suvlasništvu u ViK-u, “Prometu” i Zračnoj luci Split.

Primarna selekcija

− Ne smijemo dopustiti da primarna selekcija komunalnog otpada na njegovu području ovisi o profitu komunalne tvrtke u vlasništvu nekog drugog grada. To nije političko pitanje i zbog toga bi sve političke stranke morale stati na stranu Grada Kaštela, da sam odlučuje o realizaciji odvojenog prikupljanja i gospodarenja otpadom.

S druge strane, iz “Čistoće” stižu oštre reakcije. Direktorica operativne službe Ljubica Vrdoljak kaže da je posve neozbiljno osnivati novu tvrtku a da za njezin rad nemate osnovne preduvjete.

− Kaštela nisu vlasnik Karepovca. Osnovati tvrtku bez osnovnih uvjeta može netko tko očito ima novca na bacanje. Nitko pametan ne bi ovo što se događa u Kaštelima radio u svojoj privatnoj tvrtki, a sigurna sam ni gradonačelnik Berket. Da je ozbiljno razmišljao o ovom poslu, mogao je uvesti primarnu selekciju odvojenog prikupljanja otpada, papira, stakla, plastike i slično, za to mu nije trebala nikakva dozvola.

U isto vrijeme Kaštela imaju Vlastiti pogon. Zbog čega im radnici iz tog pogona nisu u novom poduzeću, pa da se vidi da to poduzeće radi barem nešto? To poduzeće nema ni jedan kamion, nemaju ništa osim nekoliko zaposlenih. Berketu bi bilo bolje da nas ne izaziva, jer bismo mu u roku od dva dana mogli raskinuti ugovor i prestati odvoziti smeće, a Kaštela bi u nekoliko dana postala novi Napulj.

Kad se osnivala tvrtka u Kaštelima, mi smo bili sigurni da imaju osiguran deponij, odnosno sve suglasnosti za korištenje jedne od kava u Kaštelima. Međutim, oni nemaju ništa. Splitska “Čistoća” postoji od 1945. godine i na jedvite smo jade uspjeli dobiti privremenu dozvolu za rad s komunalnim otpadom, i to na rok od pet godina. Kaštelani je nikad neće dobiti jer moraju ispuniti tisuću i jedan preduvjet − kazala je Vrdoljak pozivajući Berketa da odmah dođe raskinuti ugovor, ali pod uvjetom da smeće odvozi na područje svoga grada.

− Grad Split i “Čistoća” neće sudjelovati ni u čijoj kampanji, pa ni u Berketovoj. Gradonačelnik može biti sretan što mu odvozimo smeće, a nastavi li izazivati, jednokratno ćemo raskinuti ugovor. A zna se tko će biti odgovoran za kaos koji će uslijediti − zaključuje Vrdoljak.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:28