StoryEditorOCM
Dalmacijaodjeci smjene

U Upravno vijeće Centra u Vrlici imenovana i gospođa koja živi i radi u Zagrebu

Piše PSD.
29. ožujka 2013. - 20:48
Zbog smjene troje članova Upravnog vijeća Centra za rehabilitaciju “Fra Ante Sekelez“, nezadovoljni su vrlički hadezeovci koji od ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić traže objašnjenje zašto je do toga došlo. Šef vrličkog HDZ-a i gradonačelnik Ivan Ćorić tvrdi kako je ministrica bez objašnjenja smijenila članove Upravnog vijeća Milana Šabića, Milu Gverića i Antu Grabića samo kako bi na njihovo mjesto imenovala lokalne političare iz vladajuće koalicije.

“Zanimljivo je da nisu razriješeni članovi Upravnoga vijeća iz reda roditelja i zaposlenika, već samo oni koji pripadaju HDZ-u ili su imenovani u vrijeme kada je HDZ bio na vlasti, što je slučaj s Milanom Šabićem koji nije član ni jedne stranke. Njihov mandat trebao je trajati do 21. veljače 2015. godine”, u priopćenju navodi Ćorić, te uvjerava kako se “ministrica uopće nije raspitala o kandidatima koje je imenovala, jer tada ne bi imenovala Ivanu Milan koja radi i živi u Zagrebu”.

‘Bilo bi bolje da su opremili jedan paviljon štićenicima’

“Zanima nas kako će to ona dolaziti na sjednice Upravnog vijeća, možda avionom, ali i aerodrom je od Vrlike udaljen 90 km. Moramo priznati da Kukuriku koalicija radi ono što najbolje zna, a to je kadroviranje. Bilo bi bolje da su se posvetili opremanju jednog paviljona, koji je obnovila HDZ-ova Vlada, kako bi štićenici imali kvalitetniji život”, stoji u priopćenju.

Ministrica socijalne politike Milanka Opačić objašnjava kako Ministarstvo, u domu čiji je osnivač Republika Hrvatska, a prema Zakonu o socijalnoj skrbi, može imenovati samo tri člana Upravnog vijeća, dok na izbor ostala dva člana (predstavnika roditelja i zaposlenika) nema nikakav utjecaj.

Naime, člana Upravnog vijeća ispred radnika zaposlenih u domu imenuje radničko vijeće, a ako ono nije utemeljeno, predstavnika radnika imenuju radnici, dok člana Upravnog vijeća od strane korisnika doma predlažu korisnici doma. - Valjda je logično da u ime Ministarstva imenujemo ljude u koje imamo povjerenja da će provoditi politiku ovoga Ministarstva – kazala je Opačić. U stručnim službama tumače kako se pri imenovanju članova Upravnog vijeća osnivač uvijek rukovodi uvjetima koje članovi Upravnog vijeća moraju zadovoljavati, a koji su propisani Zakonom o socijalnoj skrbi, kao i činjenicu da osnivač ima pravo, bez obveze na davanje obrazloženja, razriješiti članove Upravnog vijeća koji su imenovani ispred osnivača.

Vezano uz navod da jedan od imenovanih članova Upravnog vijeća živi i radi u Zagrebu iz Ministarstva tvrde da, prema dostavljenoj dokumentaciji, niti jedan član Upravnog vijeća nema prebivalište, a niti boravište u Zagrebu. A to bi moglo značiti da Ivana Milan, makar dolazila iz Zagreba, ne bi trebala imati pravo na nadoknadu putnih troškova.

Anita Belak-Krile / Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:09