StoryEditorOCM
Dalmacijačelnik udruge za zaštitu ustavom zajamčenIH prava

Pensa: U Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubacili su i ono što je Ustavni sud ukinuo

Piše PSD.
29. ožujka 2013. - 17:03
Od predsjednika Sabora Josipa Leke tražimo da razmotri i zaustavi provođenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, Od predsjednika Ive Josipovića očekujemo kako će razumjeti zabrinutost i uznemirenost građana, jer se Vlada RH, kako mi to vidimo čitajući ovaj Zakon, postavlja iznad Ustavnog suda i samoga Ustava.

S ovoga mjesta poručujemo kako ćemo žurno Ustavnom sudu podnijeti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom RH. Vlada u novi Zakon ponovno uvodi ukinute propise, što je za nas neviđena bahatost postavljanja Vlade iznad Ustava, stvaranje pravne nesigurnosti i u konačnici rušenje ustavnog poretka - kazao je to u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Udruge za promicanje Ustavom zajamčenih prava građana i potpredsjednik kaštelanskog HDSSD-a Bogdan Pensa, upozoravajući kako se novim Zakonom opet pokušava prisiljavati građane da otkupljuju vlastita zemljišta, samo zato što nisu imali “sreće” da im zemlju stave u građevinsku zonu.

I HDZ-ov Zakon 2011. pao kao protuustavan

- Građani koji legaliziraju objekte izgrađene na poljoprivrednom zemljištu nakon plaćanja svih nameta dobivaju građevinsku parcelu veličine tlocrtne površine izgrađenog objekta. Tako u ostalom prostoru ne mogu ništa srediti bez donošenja novih planova, koji se opet ne mogu realizirati ako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne promijeni u smislu odluke Ustavnog suda Hrvatske - kazao je Pensa.

Podsjetimo, upravo je Pensina udruga 20. travnja 2009. godine uputila Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tada doneseni Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Dakle, u vrijeme vlade HDZ-a. Ustavni je sud rješenjem od 7. srpnja 2010. godine u cijelosti prihvatio prijedloge udruge, pokrenuo postupak, a osporene članke isključio iz primjene do donošenja odluke. Nakon toga, 30. ožujka 2011. godine,

Sud potpuno ukida sporne članke tadašnjega Zakona ocjenjujući ih protivnima Ustavu RH. Sud se tada očitovao kako je ustavnopravno neprihvatljivo razlikovanje poljoprivrednog zemljišta u vezi s plaćanjem naknade za prenamjenu, zbog područja u kojemu se nalazi zemljište pojedinog vlasnika na dan stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te o prostornim dokumentima jedinice lokalne samouprave koje će one u budućnosti donositi.

Nejednakost među vlasnicima

- Ni na jednu od tih činjenica - veli Pensa citirajući obrazloženje suda - pojedinačni vlasnik zemljišta koje se nalazi izvan građevinskog područja nema izravan utjecaj. Unatoč tome, u slučaju promjene namjene prostornog plana i uključivanja njegova zemljišta u građevinsko područje, tom se vlasniku ovim Zakonom otežava prenamjena njegova zemljišta iz poljoprivrednog u građevno na način da se ta prenamjena uvjetuje plaćanjem nerazmjerno visoke naknade u odnosu na naknadu koju su obvezni platiti vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje je na dan stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu već bilo unutar granica građevinskog područja.

- Takvo uređenje konstituira nejednakost među vlasnicima poljoprivrednog zemljišta s obzirom na njihovu imovinu, što je povredu Ustava. Razlike u visinama naknade moraju biti razmjerne i imati objektivno razumno opravdanje - zaključio je Pensa, kojemu je, uz vodstvo kaštelanskog ogranka, Predsjedništva udruge, podršku dao i dr. Hrvoje Tomasović, predsjednik HDSSD-a, stranke koja u potpunosti podupire program udruge.

JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:21