StoryEditorOCM
Dalmacijaupozorenje

HGSS upozorava: Oprezno u planine - prijete lavine; Za Uskrs kiša, oblačno i toplije

Piše PSD.
28. ožujka 2013. - 12:08
Zbog razmjerno visokih temperatura i kiše na većim visinama, koja otežava ali ne otapa snijeg, u Hrvatskoj i susjednoj BiH iznimno je velika opasnost od lavina.

HGSS preporučuje izbjegavanje odlaska u lavinozna područja i općenito kretanje uz veliki oprez na planinama pod snijegom. Povećana opasnost trajat će dok značajno ne zahladi u visokim brdima ili dok se snijeg u većoj mjeri ne otopi. Upozorenje je objavila Komisija za lavine i potrage HGSS-a.

Da je stanje na planinama dramatično potvrđuje Vinko Prizmić, pročelnik Gorske službe spašavanja, naglašavajući da su bili prisiljeni izdati ovakvo upozorenje kako bi spriječili nesreće.

- U opasnosti su poljoprivrednici, lovci, planinari... jer se na dalmatinskim planinama zbog visokih temperatura i kiša snijeg ovih dana topi, što može dovesti do lavina. Ovo upozorenje HGSS-a i te kako treba uvažavati jer je nedavna pogibija Ede Retelja, iskusnog alpinista, pod snježnom lavinom još jednom potvrdila surovu moć prirode.

O kakvoj opasnosti je riječ najbolje ilustrira podatak da samo 10 centimetara snijega na površini od kilometra kvadratnog može izazvati lavinu tešku čak 100 tisuća kubika snijega. Opasnost od lavine još je veća ako se zna da mokri snijeg može izazvati brzinu od čak 70 kilometara na sat, dok onaj suhi, prhki može izazvati lavinu nevjerojatne brzine od čak 300 kilometara na sat!

Ako netko ipak želi krenuti put omiljenih izletišta, neka izbjegava jaruge, te ide u grupama. Pri prijelazu opasnih područja treba ići jedan po jedan kako bi se izbjeglo pomicanje snijega i izazvala lavina. U svakom slučaju mudrije je pričekati da se snijeg otopi, a ako je suditi po vremenskoj prognozi za sljedeće dane, to će se događati.

OJDANA KOHAREVIĆ

Za Uskrs kiša, oblačno i toplije

Sve do Uskrsa, pa i početkom sljedećeg tjedna očekuju nas južina i kiša, no u jutarnjim satima treba upozoriti na mraz u Zagori. Najavljuje to Rade Popadić iz Udruge ‘Crometeo’.

- Četvrtak će biti promjenljiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno slaba kiša, na moru pojačano jugo. Minimalne jutarnje temperature u Zagori od minus 2 do 2 stupnja uz obalu i na otocima od 2 do 10 stupnjeva. Najviše dnevne temperature od 9 do 15 stupnjeva - kaže Popadić.

Nestabilno vrijeme nastavit će se i u petak, uz izmjenu sunčanih i oblačna razdoblja, a povremeno će padati slaba kiša. Subota donosi oblačno vrijeme uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, a mjestimično će biti jačih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, u Dalmaciji su na moru mogući olujni udari. Bit će još toplije, i do 18 stupnjeva!

Umjereno do znatno oblačno vrijeme pratit će Jadran i na Uskrs, povremeno će biti kiše ili obilnih pljuskova s grmljavinom, a ništa bolje neće biti ni u ponedjeljak. Zime je svima dosta, no anticiklona nikako da se ustali nad Hrvatskom, no ako se nekome ne sviđa ovaj kišni Uskrs, podsjetit ćemo na lanjski bijeli Uskrs jer je snijeg pao na blagdan, i to 8. travnja, pa je umjesto bijelog Božića bio bijeli Uskrs.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:15