StoryEditorOCM
Dalmacijabratovština u europskom projektu očuvanja baštine

Vranjic postavlja stope svetog Martina

Piše PSD.
6. ožujka 2013. - 16:09

 − Bratovština Presvetog oltarskog sakramenta župe sv. Martina u Vranjicu uključila se u europski projekt “Stope sv. Martina”, koji provodi Europski kulturni centar sv. Martina sa sjedištem u Toursu u Francuskoj, mjestu biskupovanja sv. Martina, gdje se nalazi i njegov grob – veli predsjednik Bratovštine Zvonimir Grgić, dodajući da u Hrvatskoj projekt provodi Kulturni centar sv. Martina iz Zagreba koji promiče hrvatsku tradiciju štovanja ovog sveca, a čije su detalje projekta Vranjičanima predstavile i prof. dr. sc. Antonija Zaradija-Kiš i dr. sc. Ines Sabotić.

Povezivanje gradova

− Ideja projekta je povezivanje vranjičke župe s lokalitetima, mjestima i gradovima u kojima se slavi sv. Martin, čuva njegova baština i živi tradicija uz prezentaciju prigodnih kulturnih događanja, a u projekt bi se, kroz razne radionice i događanja, uključili i članovi mjesne udruge “Don Frane Bulić”, kao i djeca iz škole te vrtića − kazuje Grgić. − Stope simboliziraju kulturnu i povijesnu poveznicu gradova i mjesta čiji je zaštitnik sv. Martin. Naša Bratovština, prema podacima iz župnog arhiva, djeluje od sredine 17. stoljeća.

To je udruga praktičnih vjernika kojoj je temeljna zadaća vezana uz mjesnu crkvu, koju pomaže, prati i podržava, a dužnost je svakog bratima da sudjeluje u vjerskim obredima i manifestacijama, da podržava crkvene programe i tradiciju svoje župe.

Posebno se u tome mogu istaknuti članovi muškog pjevačkog zbora, koji su ujedno i članovi Bratovštine i koji u svojem stoljetnom djelovanju u župi njeguju sakralno tradicionalno pjevanje, no promoviraju svoju župu i diljem naše domovine – ističe Grgić, navodeći da Bratovština ima 239 članova. Postavljanje ovog obilježja planirano je za 4. srpnja ove godine.

Obilježavanje međunarodnog projekta “Stope sv. Martina” u Vranjicu se provodi u suradnji sa župom sv. Martina Vranjic, Gradom Solinom, Turističkom zajednicom grada i Županijom splitsko-dalmatinskom.

U Odboru za provedbu projekta su solinski gradonačelnik Blaženko Boban, Jelena Stupalo iz TZ-a, župnik don Ivan Matković, članovi Bratovštine Zvonimir Grgić, Ljubo Lalić, Jure Benzon, Ante Benzon, Mate Jurić (Ljube), Blaž Mikelić, Damir Jurić, Nino Švonja, Ante Jurić (Ivanov), Zdravko Grgić (pok. Vjeka), u ime Mjesnog odbora Vranjic njegov predsjednik Ante Grgić, iz Udruge “Don Frane Bulić” Ivna Grgić, Mariana Grubić, Rosa Benzon i Nada Jurić, a u odboru je i ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća Đuro Baloević.

Mia Sesartić

U Hrvatskoj pet mjesta

Do sada je diljem Europe postavljeno 180 stopa sv. Martina na spomenike i crkve koje su posvećene tom svecu ili su vezane uz njega. U Hrvatskoj je Kulturni centar sv. Martina do sada postavio pet stopa, i to u Dugom Selu, u Virju, u Donjem Selu na Šolti, u Sumartinu na Braču i u istarskom Taru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:30