StoryEditorOCM

Park prirode "Prološko blato" na udaru krivolovaca

Piše PSD.
31. kolovoza 2008. - 16:02

U zaštićenom pojasu prirode „Prološko blato“ već desetljećima vlada bezakonje u lovu, a posebno u ribolovu! Inače, prirodni rezervat, pored krajobrazne, ekološke i povijesne vrijednosti prostor „Prološkog blata“ je životno stanište ptica močvarica. Na tom prostoru djeluju dva lovačka društva, koja opet koliko toliko poštuju norme ponašanja, ali se uvijek među njima nađu neodgovorni pojedinci, koji neorganizirano odlaze u lov, točnije u krivolov, i tako godinama, uništavaju životinjski fond, bez ikakvih posljedica.

A tek prava anarhija, vlada među ribolovcima! Zanimljivo, svi pokušaji formiranja ribolovnih društava, osuđeni su na propast, tako i posljednji od prije tri godine, kad se nije uspjelo oformiti ribolovno društvo „Šaran“, a naravno s njime i ribočuvarska služba. Ispada kao da je upravo nekome interes, da na tim prostorima vladaju anarhija i bezakonje. Autohtona vrsta šarana gotovo da je istrebljenja, u vodama Blata žive nove riblje vrste.

Tu i tamo od strane zaljubljenika u ribolov, stihijski se napravi koja akcija poribljavanja, gotovo u pravilu bez stručne podloge. Svi poznati ribolovni alati u vodi Prološkog blata su u upotrebi, vele nam dobri poznavatelji prilika, a nerijetko u potrazi za dobrim komadom ribe, upotrebljavaju se i eksplozivi! S cijelim ovim stanjem, u zaštićenom pojasu prirode, upoznat je Ivan Gabelica, ravnatelj županijske Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, koji je kazao:

- Godinu dan se radilo na Pravilniku o unutarnjem redu u zaštićenom pojasu prirode i o regulativi izlova ribe na prostoru Prološkog blata. Pravilnik je poslan na tri adrese – Odjelu za zaštitu prirode, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstvu šumarstva i vodnog gospodarstva, te očekujemo suglasje.

Tek nakon dobivanja suglasja Javna ustanova, preuzeti će kompletnu kontrolu nad ovim prostorima, a da tuga bude veća, rješenje se čeka već godinu dana. U međuvremenu promijenio se zakon koji kaže, da se zaštićeni pojas prirode ne može dati u koncesiju.

Ostaju činjenice, godine prolaze, zakoni se mijenjaju, a dok se ministri usuglase, Prološkim blatom vladati će krivolovci, anarhija i primitivizam.

Ivan Maršić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:36