StoryEditorOCM

Trogirsko ljeto: kliški uskoci u gradu UNESCO-a

Piše PSD.
27. kolovoza 2008. - 19:20

U okviru Trogirskog ljeta, u utorak navečer u grad UNESCO-a prvi put su stigli u posjet pripadnici postrojbe Kliških uskoka, čiji su preci prošlih stoljeća čuvali ovaj dio od prodora i upada neprijatelja. Jer, između Kozjaka i Mosora nalazi se Kliška tvrđava koja je u svojoj burnoj povijesti bila dvaput rušena, ali uvijek obnovljena.

Dio pripadnika Kliških uskoka u tradicionalnim uskoškim odorama krenuo je od trogirskog kamenog mosta, koji spaja Travaricu sa starom gradskom jezgrom, prema kuli svetoga Marka, prošli su pored povijesne kule Kamerlengo, zatim rivom, da bi kroz južna gradska vrata ušli u povijesni dio grada. Mimohod su završli dolaskom na plato ispred crkve svetoga Lovre, odnosno na cimatorij, gdje su ih dočekali brojni turisti i bljeskovi aparata.

Nakon toga, prikazan je 15-minutni film o povijesti te tvrđave, a u Muzeju grada otvorena je izložba fotografija Mirka Bojića pod nazivom “Klis neoskvrnuta duša baštinskog iskona”.

O povijesti Kliške tvrđave govorili su u ime domaćina direktorica Muzeja grada dr. sc. Fani Celio Cega, dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog zavoda Trogira, a u ime udruge koja je osnovana prije dvije i pol godine govorio je Svetin Mihovilović, dok su o suradnji dvaju povijesnih gradova govorili načelnik općine Klis Marko Galić i trogirski gradonačelnik Vedran Rožić.

 - Naš je zadatak da očuvamo tradicije naših predaka i da naš Klis prezentiramo u domovini i u svijetu, rekao je Damir Žura, kapetan Kliških uskoka. Na kraju druženja gosti su domaćinima ponudili gastronomske specijalitete kliškoga kraja. 

                                                                                                Joško BREŠAN / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:19