StoryEditorOCM

Hvarani nezadovoljni HTZ-om i splitskim jedriličarima

Piše PSD.
2. siječnja 2013. - 09:45
Hvarani su po 36. put uspješno organizirali međunarodnu Novogodišnju regatu (28. do 31. prosinca), što je u povijesnom Arsenalu, uz nastup megapopularnog Stjepana Barišića-Gegota, poznatijeg kao hvarski Bob Marley, svečano otvorila nova predsjednica HJS-a Ana Mrak Taritaš.

Tako se u grad podno Španjole slilo gotovo 200 jedriličara i još 500-tinjak njihovih trenera, roditelja i prijatelja, što je još jednom dalo poseban pečat predblagdanskom raspoloženju i dočeku Nove 2013. godine na našem najsunčanijem škoju.

Vrijeme je organizatorima iz JK Zvir išlo na ruku, pa su optimisti odjedrili ukupno sedam plovova, a naposljetku je najbolji bio Tin Gmitrović (SC Clivo, CRO) s 12 bodova, drugoplasirani je David Lucan (YCBB, AUT) s 19 bodova, dok je treće mjesto zauzeo Sven Stevanović (JK Maestral, CRO) s 21 bodom.

Budući da je regata ujedno bila i Otvoreno prvenstvo Hrvatske, valja reći da se iza Gmitrovića i Stevanovića svrstao Marko Gačić (JK Opatija) s 30 bodova. Jedriličare na Staru godinu nije baš poslužio vjetar, pa su umjesto po dva plova, samo optimisti jedrili navigacijsku regatu ‘Memorijal Zdenko Roić’, no kako se za poredak uzimaju ukupni rezultati i to posljednje jedrenje (bez odbacivanja najlošijeg plova) pobjednik je Lucan s 31 bodom, drugi je Gačić s 56 bodova, a treći Ivan Vlahinić (SD Vihor, CRO) sa 64 boda.

Laseraši su odjedrili jedan plov manje od optimista, a poredak je sljedeći: Klasa ‘Standard’ - 1. Filip Jurišić (JK Mornar, CRO) sa 6 bodova, 2. Giovanni Coccoluto (Circolo della Vela – Muggia, ITA) s 11 bodova i 3. Valeriy Kudryashov (SHVSM, UKR) s 13 bodova; Klasa ‘Radial’ - Pavel Babych (Transbunker Sailling team, UKR) s 10 bodova, 2. Jakub Roslon (UKS FIR, POL) s 24 boda, i 3. Sebastian Leshchenko (Obolon Sailling club, UKR) s 31 bodom; Klasa 4.7 – 1. Toni Bušić (Y.C. Labud, CRO) s 27 bodova, 2. Mateo Pavinčić (JK Opatija, CRO) s 29 bodova, i 3. Maksymilian Jablecki (UKS Fir, POL) s 32 boda.

Tajnik JK ‘Zvir’ Nikša Ive - Ćane zahvalan je HJS-u, Gradu i TZG Hvara, te ‘Sunčanom Hvaru’ i akademskom kiparu Darku Šoši, jer su poduprli ovo tradicionalno natjecanje, ali ne i HTZ koja već godinama nema sluha da im izađe u susret.

Nezadovoljan je i time što ih bojkotiraju ponajbolji natjecatelji iz splitskih klubova, Labuda i Mornara, ali ga raduje da je Hvar uspio sačuvati ono što je stvarano desetljećima.

Uglavnom gradu je od ove sportske priredbe ostalo gotovo milijuna kuna, najveselije je bilo na Silvestrovo kada su pobjednicima na hvarskoj Pjaci podijeljene nagrade i priznanja, a zatim su se svi zajedno prepustili zabavi i dočeku Nove godine uz grupu ‘La troya’ i zvijezdu večeri Giuliana.

                                                                                                                                                                       Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:36