StoryEditorOCM

Ekoprojekt ide dalje, more u trogirskoj Foši - čisto

Piše PSD.
18. prosinca 2012. - 00:32
Nakon što je u sklopu EKO projekta “Kaštelanski zaljev” pušten u pogon kopneni dio kanalizacijskog podsustava Trogir, već se vide rezultati.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarenje prostorom i komunalno gospodarstvo Ante Bilić rekao je kako je evidentno da je uokolo dosadašnjih kritičnih točaka, kao što su autobusni kolodvor i Foša, more znatno manje zagađeno nego prije, a da će se do ljeta, kada će na taj podsustav biti spojen i dio Čiova, postići pravi efekt toga projekta.

- Tada neće više biti zagađeno more uz čiovsku obalu od ACI-jeve marine do nekadašnje “Duhanke” jer će sve fekalije odlaziti na centralni uređaj za pročišćavanje u Divuljama - ustvrdio je Bilić.

Istaknuo je kako Grad Trogir i Vodovod intenzivno rade na proširenju kanalizacijske mreže na trogirskom području. Tako će do kraja ove godine započeti radovi na mreži na području Salduna u dužini od oko 2 kilometra za koju je sređena sva potrebna dokumentacija te su Hrvatske vode i Grad Trogir osigurali 2,3 milijuna kuna. Gotovo 90 posto objekata Salduna i Marinove drage do kraja iduće godine bit će spojeno na taj podsustav - dodao je.

Dozvola za kolektor

Podsjetio je da je u kanalizacijski podsustav Trogir do sada uloženo oko 100 milijuna kuna, ne uključujući novac za izgradnju crpnih stanica. Tako je ovih dana ishođena građevinska dozvola za kolektor Plano te je za tu investiciju osigurano pet milijuna kuna. Doznajemo da će se i zgrade hrvatskih branitelja u Miševcu također spojiti na kanalizaciju.

Zatvorite oluke

- U kanalizacijski sustav dosta investiramo. Tijekom iduće godine planiramo za tu namjenu utrošiti 15-ak milijuna kuna - rekao je Bilić.

Pozvao je građane čiji su objekti nedavno spojeni na podsustav da zatvore svoje oluke kako se voda tijekom kiša s krovišta ne bi slijevala u otvore za kanalizaciju, jer bi moglo dolaziti do poplava u Foši i na Brigima budući da crpne stanice nisu predviđene za prihvat tako velikih količina vode. - Ako se građani ogluše o taj apel, početkom iduće godine na teren će izlaziti inspekcija i naplaćivati kazne - zaključio je pročelnik Bilić.

GORDANA DRAGAN

I Plano će se spojiti

Na inzistiranje Grada Trogira, projekt spajanja na kanalizacijski sustav naselja Plano EKO agencija ponovno je uvrstila u svoj program iako je bio “izbačen”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:52