StoryEditorOCM

Sinjani na Festivalu znanosti očekuju i nobelovca iz SAD-a

Piše PSD.
12. rujna 2012. - 10:08
Festival znanosti Sinj (FZS), treći po redu, održat će se od 21. do 26. listopada. Prvi FZS održan je u travnju 2010. godine, a drugi u istom mjesecu godinu kasnije.

Treći FZS bio je najavljen za travanj ove godine, ali kako su organizatori teškom mukom osigurali novac za pokriće minimalnih troškova drugog, bilo je upitno održavanje trećeg FZS-a. Poslije svega, minimalno potrebna novčana sredstva ipak su osigurana pa je održavanje trećeg FZS-a zakazano u listopadu.

Prema riječima organizatora Mate Jagnjića, apsolventa inženjerske fizike sa splitskog PMF-a, i ove će godine FZS okupiti veliki broj znanstvenika svjetskog ugleda. I na ovogodišnjem festivalu glavno tematsko područje bit će fizika, a među glavnim predavačima najavljen je Daniel Denegri koji će govoriti o dostignućima CERN-a u otkrivanju Božje čestice.

Sinjski festival ove će se godine proširiti na područje filozofije i književnosti, a slovenski znanstvenik Tomaž Pisanski predstavit će povezivanje matematike i umjetnosti. Iz organizacijskog odbora najavljuju da bi se na ovogodišnjem FZS-u mogao pojaviti i jedan nobelovac. On je navodno izrazio želju da dođe u Sinj ako mu to ikako dopuste druge obveze. Kako svoj dolazak u grad alkara nije potvrdio, organizatori ne žele navoditi ime tog nobelovca. Neslužbeno smo doznali da je riječ o jednom dobitniku Nobelove nagrade iz SAD-a.

T. Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:41