Dalmacija Split županija

IPAK SE KREĆE

Nakon tri godine Željezara Split opet radi

IPAK SE KREĆE
Adria čelik je danas pokrenula testiranje postrojenja u pogonima valjaonice bivše Željezare Split, čijih je 62 bivših radnika pripremilo pogone i omogućilo da s proizvodnih linija izađu prve probne serije rebrastog betonskog čelika.
Testiranje je vrlo zahtjevno jer postrojenje više od tri godine nije bilo u funkciji - doznaje se iz priopćenja C.I.O.S. grupe, novog vlasnika Željezare. Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani, započet će i redovita proizvodnja.

U ovoj fazi projekta radi se u jednoj smjeni, ali se već u rujnu ove godine očekuje puno zapošljavanje radnika i strojeva, pa tako i proizvodnja u tri smjene. U rujnu se očekuje i početak proizvodnje u pogonima čeličane, koji će imati novi sustav otprašivanja kakvog prije u pogonima splitske željezare nije bilo, a koji će biti najvišeg dostupnog standarda zaštite okoliša.

Postupno, kako priprema pogona čeličane bude napredovala i proizvodnja u valjaonici se povećavala, povećavat će se i broj radnika, a do kraja rujna to bi moglo biti i do ukupno 200 radnika.

Uređenje pogona valjaonice započelo je u prosincu 2011. remontom strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve. Osim toga potpuno su renovirani krov pogona, garderobe, tuševi i blagovaonica, a okoliš temeljito očišćen.
Nakon završetka testiranja, očekuje se prva isporuka rebrastog betonskog čelika po već zaprimljenim narudžbama kupaca - stoji u priopćenju.

PSD
Naslovnica Split županija