StoryEditorOCM

Jezero Peruča prvi put u povijesti - zaleđeno!

Piše PSD.
16. veljače 2012. - 10:07
Niske temperature kojima je posljednjih dana izložena Cetinska krajina dovele su do zaleđivanja jezera Peruča, prvi put otkako je 1960. godine ta akumulacija izgrađena i napunjena vodom! Jezero je zaleđeno na preko devedeset posto vodene površine. Stariji stanovnici naselja uz Peruču sjećaju se da se jezero u najhladnijim zimskim danima ponekad znalo zalediti uz samu obalu, ali se ne sjećaju da je ikada bilo zaleđeno gotovo u cijelosti.

Zašto se jezero zaledilo ovih dana objasnio je dipl. inž. Ivica Vrca, zaposlenik HEP-a koji desetljećima prati i klimatološke tijekove na slijevu rijeke Cetine.

- Pored ekstremno niskih temperatura, kojima je cetinski kraj izložen danima i u kontinuitetu, zaleđivanju Peruče pridonijela je činjenica da je u jezeru trenutno mali volumen vode i mali protok. Visina vodenog stupca u akumulaciji je oko 33 metra ispod maksimuma.

U gornjem dijelu jezera voda je dobrim dijelom postala uglavnom plićak. Da je akumulacija puna ili da se jezero izdašnije puni i prazni vrlo je izvjesno da do zamrzavanja ne bi došlo... – pojasnio nam je trenutnu i posve nesvakidašnju situaciju na jezeru inženjer Ivica Vrca.


toni paštar
snimio: Vojko bašić / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:18