StoryEditorOCM

Svečano u Makarskoj: proslava 20. obljetnice 156. brigade (FOTO)

Piše PSD.
18. prosinca 2011. - 17:39
U prigodi obilježavanja 20-te obljetnice formiranja 156. makarsko vrgoračke brigade ponovno su se postrojili njeni pripadnici pred spomenikom Hrvatskom branitelju na Osejavi, a smotru je obavio prvi zapovjednik brigade, admiral Ante Urlić, ujedno izaslanik Predsjednika RH.

Brigada je djelovala na Južnom ratištu, a za zadaće i zapovjedi koja je obavljala kao samostalna postrojba ili zajedno s profesionalnim braniteljima legendarnim Tigrovima, Pumama, odlikovana je redom Nikole Šubića Zrinskog.

Kroz brigadu je prošlo više od 5000 pripadnika, od toga tisuću dragovoljaca. Poginulo je 21 njezinih pripadnika, a 150 ih je ranjeno. Ovih dana predsjednik Josipović odlikovao je petoricu njezinih pripadnika.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca na spomeniku, okupljeni su mimohodom rivom, predvođeni zastavama postrojbi brigade i zapovjednicima, odali počast vrhovnom zapovjedniku i predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na njegovom spomeniku, a zatim je u hotelu Park održana svečana sjednica i prigodno druženje.

Predsjednik Udruge 156. brigade Ante Tonči Mendeš prisjetio se prvih dana okupljanja samostalne satnije pri postaji MUP-a sa 147 pripadnika, zatim formiranja ZNG-a i dobrovoljačkih odreda do samog formiranja zapovjedništva 1. samostalne dragovoljačke bojne.

DO 15. rujna 1991.g. zapovjedništvo ZNG broji 750 dragovoljaca. Pridružuju se dragovoljačke satnije Makarskog primorja. Od naoružanja postoji 30 automatskih pušaka koje su dragovoljci sami kupili, a bolja situacija slijedi nakon akcije Malih Bara. Samostalna 156. brigada osnovana je 21. prosinca 1991.g.

Od ratnog puta kojim je prošla naglašena je akcija u zaleđu dubrovačkog primorja, protudesantna obrana doline Neretve, obrana Metkovića, napad na vojarnu u Čapljini , zatim akcija Čagalj u Tasovčićima, Klepcima i Prebilovićima.

- Ponosni smo na ratni put naše brigade - naglasio je Ante Tonči Mendeš ističući ulogu udruge. Naglasio je to također admiral Ante Urlić, ratni zapovjednik.

- S vama u obrani i stvaranju naše domovine najponosniji je dio moje profesionalne karijere. Ušli smo u povijest jer smo donijeli slobodu i suverenitet najljepšim prostorima na planeti. Zato kažem d smo najbolji sinovi hrvatskog naroda.

Nismo imali drugog interesa, a ponosni smo jer smo pripadnici pobjedničke vojske. Sada budimo najbolji građani RH. Hrvati nisu nikada osvajali, samo su se branili. Nikada nećemo zaboraviti naše muževe i žene koji su živote položili za taj veliki cilj - rekao je Ante Urlić.

Izrecitirao je i svoju pjesmu posvećenu braniteljima. Gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek apelirao je na izdavanju knjige o 156. brigadi, jer kada na TV čujemo o Domovinskom ratu čini nam se kao da mi u njemu nismo sudjelovali. Povijest pišu oni koji ne bi trebali i koji u obrani nisu sudjelovali - kaže Bebek.

Umirovljeni general Mate Viduka, ratni zapovjednik 6. operativne oblasti čestitao je slavljenicima, te rekao kako se moglo dogoditi moguće da nas više i ne bude na ovim prostorima, ali uz velika srca i Božju pomoć postigli smo čudo. Milan Kurilj, umirovljeni natporučnik 1. hrvatskog časničkog voda, izručio je pozdrave brojnih generala, a posebno čestitke Ante Gotovine iz Haga, što je podiglo sve sudionike na noge i izazvalo burni aplauz.

Ana Dragičević / Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:02