StoryEditorOCM
Dalmacijaotok hvar bogatiji za još jednog člana HAZU

Jelšanin Vinko Buj postao akademik

Piše PSD.
29. studenog 2011. - 10:06


Otok Hvar dobio je još jednog akademika HAZU u osobi prof. dr. sc. Vinka Buja, koji je rođen 1938. godine u Jelsi.

Taj istaknuti znanstvenik gimnaziju je završio u Zagrebu, gdje je diplomirao psihologiju i filozofiju, te predavao kliničku psihologiju na Višoj školi za medicinske sestre.

Dulji niz godina proveo je na usavršavanju u Njemačkoj, da bi 1977. specijalizirao kliničku (medicinsku) psihologiju, a potom i doktorirao psihološke znanosti na Sveučilištu u Hamburgu.

Autor je brojnih znanstvenih i stručnih studija na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.Osim toga, objavio je dvije stručne knjige iz psihološke domene na njemačkom, te 10 književnih djela na materinskom, hrvatskom jeziku.

Akademik Buj 10 je godina bio direktor Kotarskog savjetovališta za odgoj djece i mladeži u svojstvu nadsavjetnika u Njemačkoj, a kao profesor kliničke psihologije predavao je na sveučilištima u nekoliko njemačkih gradova.

Njegove su novele objavljivane u pisanim medijima.

Dugogodišnji je član Društva hrvatskih književnika i Literarnoga kluba Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu. Hobiji su mu literatura, astrofizika, skupljanje minerala, nanbudo i šetnje s psom (boksericom Majom).

Najviše vremena provodi u Zagrebu, potom u Splitu, a jedan dio, kako voli reći, “na Hvaru − najljepšem otoku mora Jadranskoga”.

Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:35