StoryEditorOCM
DalmacijaSTANOVNICI ULICE TINA UJEVIĆA UPOZORAVAJU nadležne kako se mjerenja razine zračenja RADE BEZ NJIH I NA KRIVIM MJESTIMA

Vrgorčani: Mjerite zračenje na zgradama najizloženijim odašiljaču HT-a

Piše PSD.
28. studenog 2011. - 13:17

Stanovnici ulice Tina Ujevića u Vrgorcu zatražili su, preko svog odvjetnika Nikole Pervana, od HT-a da im dostavi sva mjerenja razine zračenja koje uzrokuje njihov odašiljač postavljen u samom centru grada, pored zgrade Grada Vrgorca, samo 15-ak metara udaljen od njihovih balkona.

HT-ov odašiljač zabrinjava stanare

Zabrinuti stanari nekoliko puta su dosad apelirali na HT da ukloni spomenutu baznu stanicu pozivajući se na brojna istraživanja o štetnom utjecaju tih objekata na zdravlje ljudi, te su iznijeli podatak o 15 oboljelih sugrađana u posljednjih deset godina od raznih oblika karcinoma u krugu od 100 metara od odašiljača.

- Dobili smo jedan elaborat iz 2008. godine u kojemu se kaže kako prema izmjerenim vrijednostima bazna stanica zadovoljava ograničenja postavljena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja te da će biti pokrenut postupak izrade novih mjerenja i utjecaja zračenja koje će provesti društvo ovlašteno od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Nakon toga zatražili smo od HT-a, kad se budu radila nova mjerenja, da mi budemo tu prisutni, jer se u međuvremenu repetitor pojačao.

- No, odgovor je stigao prije nekoliko dana - da su oni već napravili nova mjerenja, međutim ni jedno mjerenje nije provedeno kraj zgrada u našoj ulici, gdje je sigurno najveće zračenje, nego u nekoliko gradskih kvartova (Pčelinjak, Pod Matokitom) udaljenim više stotina metara od odašiljača.

- Ne vidim razlog ako je dopuštena razina zračenja normalna, zašto nitko od stanara nije mogao prisustvovati mjerenjima te zašto se ona nisu provela na području gdje je najveći broj oboljelih u posljednje vrijeme - kazao nam je predstavnik stanara dipl. iur. Robert Radić te dodao kako su ponovno preko odvjetnika zatražili da se provedu nova mjerenje u roku od mjesec dana na stambenim jedinicama koje su najviše izložene utjecaju odašiljača, uz nazočnost stanovnika iz okolnih zgrada, ili će pokrenuti više sudskih postupaka protiv odgovornih.

tekst i slika: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 02:28