StoryEditorOCM
Dalmacijaudri po džepU

KAŠTELANI SE BUNE Dijete tri sata tjedno u vrtiću, a moraju platiti punu cijenu!?

Piše PSD.
29. rujna 2011. - 22:22
Roditelji djece s posebnim potrebama ostali su u najmanju ruku šokirani nakon što su im za prošli mjesec iz Dječjeg vrtića Kaštela uputili uplatnice prema kojima su za boravak svoje djece od sada, umjesto 50 posto popusta, dužni plaćati punu cijenu. Ovakva, kako kažu roditelji iz Udruge “Naša dica”, skandalozna odluka, zatekla ih je bez ikakve obavijesti, bez da im je itko išta kazao ili razgovarao s njima.

‘Zaista je žalosno...’

- Žalosno je kada se ovakve odluke lome preko djece s posebnim potrebama. Ta djeca su nekoliko sati tjedno u vrtiću, niti imaju hranu, ne spavaju u vrtiću, neki ga čak koriste po pola sata.

Ostala sam zatečena kada sam vidjela novu uplatnicu. Pa nije za nas, koji imamo troškova i preko glave, malo 50 posto viša cijena - kaže nam Mladenka Skelin, majka malene Nine, napominjući kako je isprva mislila da se radi o nekakvoj pogrešci.

Da nema nikakve pogreške, potvrdila nam je i ravnateljica Gradskih vrtića Ivanka Vučica koja kaže kako su postupili po odluci Upravnog vijeća.

- Odluka je bila da se ta djeca više ne oslobađaju. Još 2006. godine Gradsko vijeće Kaštela usvojilo je Pravilnik prema kojemu se određenog dijela plaćanja pune cijene oslobađaju roditelji koji imaju troje i više djece u vrtiću, korisnici socijalne skrbi te obitelji s pet i više djece.

Ta odluka je još na snazi, međutim, bivše Upravno vijeće vrtića donijelo je neslužbenu, nigdje objavljenu odluku prema kojoj su se 50 posto od ukupnog iznosa oslobađali roditelji djece s posebnim potrebama.

Gradska vlast, ona bivša, obvezala se da će tu razliku Grad plaćati vrtiću, no to nikada nije napravljeno. Nama su se gomilali gubici i novo Upravno vijeće je odlučilo tako kako je - kaže nam ravnateljica Ivanka Vučica.

Roditelji ispisuju djecu

Predsjednica Udruge “Naša dica” Gordana Burić navodi kako im se javlja sve veći broj roditelja djece koji su dobili uplatnice na puni iznos.

- Ta djeca su svega pokoji sat tjedno u vrtiću i teško je prihvatiti da roditelji plaćaju punu cijenu, jer svakako imaju troškova preko glave. Nadalje, toj djeci je uskraćen boravak u vrtiću i smanjen je na minimum.

Sumnjamo kako se na ovaj način roditelje željelo primorati da ispišu djecu iz vrtića, jer većina njih neće moći plaćati punu cijenu.

Javila nam se majka čije dijete ide svega tri dana tjedno u vrtić po jedan sat, kako joj je stigla uplatnica na puni iznos od oko 300 kuna, umjesto 150, kao do sada. Nažalost, morali su ispisati dijete - žali nam se predsjednica Udruge Gordana Burić, navodeći kako se stječe dojam da se štedi na krivome mjestu.

JAKOV ŽARKO / SNIMILA DIJANA PUTNIK

‘Gradskom vijeću predložit ću da ih se oslobodi za 50 posto’

Predsjednica Upravnog vijeća dječjih vrtića Antonija Luketin-Alfirević navodi kako sadašnje Vijeće nikada nije raspravljalo niti donosilo bilo kakve odluke o cijeni boravka djece s posebnim potrebama.

- Po naputku nadležnoga gradskog pročelnika Darka Opačka u svim slučajevima gdje se roditelji obraćaju s raznim molbama dužni smo postupati prema pravilniku. Da se netko od ovih roditelja nama obratio, sigurno bismo Gradskom vijeću predložili na usvajanje da se i roditelje ove djece oslobodi dijela plaćanja vrtića, odnosno da se uvrste u Pravilnik - kaže Luketin-Alfirević. Gradonačelnik Joško Berket potvrdio nam je kako će se Gradskom vijeću predložiti odmah danas da se izvrši dopuna postojećeg Pravilnika, kojom će se i roditelje djece s posebnim potrebama osloboditi 50 posto od ukupne cijene. - Kako sve odluke o plaćanju vrtića donosi Gradsko vijeće, mogu kazati da su eventualne odluke bivšeg Upravnog vijeća bile protuzakonite - kazao je Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:53