StoryEditorOCM
Dalmacijanadležne službe se složile kod gradonačelnika

DOGOVORILI SE Brodari odustali od blokade luke

Piše PSD.
12. srpnja 2011. - 10:36
Nakon dogovora službi nadležnih za provođenje zakona o redu u lukama i uvjetima korištenja luka za javni promet kod gradonačelnika dr. Marka Ožića Bebeka, vlasnici izletničkih brodova odustali su od prosvjeda i blokade luke.

Lučka uprava s inspekcijskim službama i pomorska policija moraju odraditi svoj dio posla kako bi svi brodovi ispoštovali propise Lučke uprave da se brodovi vežu u četverored i njihov raspored na rivi.

Brodari su se bili dogovorili, i o tome obavijestili sve nadležne, da će u subotu od 16 do 18 sati blokirati ulaz u luku kako bi izvršili pritisak na odgovorne da primijene zakon i uvedu red.

Njihova rigoroznija odluka potaknula je sazivanje sastanka kod gradonačelnika Bebeka.

Bili su nazočni vlasnici brodova, Antonio Vulas, načelnik postaje pomorske policije u Splitu, pomorski inspektor Ivica Čikotić, Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave županije, predstavnici makarske policije i kapetan Joško Kalajžić. Sa zaključkom da će se više angažirati inspekcija i policija, upoznato je nadležno ministarstvo i zatražena je pomoć u provedbi zakona.

 - Zadovoljan sam zaključcima i dogovorima na sastanku. Odavno očekujemo da svi brodari budu jednaki u pravima korištenja luke i da se konačno uvede red. Da smo se svi privezali bokom, ovih 36 jedrilica ne bi moglo ostati u gradskoj luci – kazao je Matko Čović, vlasnik broda “Amiči”.

Problemi u vezi s vezivanjem brodova, ponajprije izletničkih, počeli su prije više godina. Odluke Grada, raspored Lučke uprave i pomorske redare, pojedinci ne slušaju, čime se stvara bunt kod onih vlasnika brodova koji žele da se red primijeni na sve jednako. Josip Jakir, vlasnik broda “Vošac”:

 - Trebalo bi okončati ovaj nered i priče u vezi s njim. Svi moramo biti u jednakom položaju. Nisam za to da se isključivanjem struje kazne oni koji se reda stalno pridržavaju i vezuju u četverored, zato što je struja na jednom vodu pa se onda svi isključe.

Ne bi bilo pravedno da zbog prekršitelja brodari ostanu bez svojih mjesta uz rivu jer bi nam to nanijelo velike štete. Kod prodaje karata mi kažemo izletnicima na kojem je mjestu ukrcaj, ne mogu nas tražiti po rivi. Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko dalmatinske županije:

 - Službe su konačno došle do dogovora o tome tko ima koje ovlasti kako postupati. Sigurno ćemo uskoro do kraja uvesti red u makarskoj luci.

ANA DRAGIČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:01