StoryEditorOCM
Dalmacijatradicionalni brodovi

TURISTIČKA FLOTA Jedrenjaci na trogirskom vezu stari su 605 godina

Piše PSD.
27. lipnja 2011. - 13:53
Putniče, kad kreneš k jugu, usidri svoj brod podno zidina stare kule Kamerlengo...

Jedrenjaci su nekad bili glavna veza između otoka i kopna, škojima su donosili život, a s otoka odvozili vino, ulje i druge proizvode. Danas ti oldtimeri imaju sasvim drukčiju namjenu, a to je prijevoz turista na kružnim putovanjima.

Svakog petka od polovice svibnja pa do kraj listopada 20-ak jedrenjaka doplovi u trogirski porat gdje se smjenjuju turisti koji preko nekoliko turističkih agencija iz Trogira kreću na sedmodnevno ili dvotjedno krstarenje Jadranom.

Najbrojniji su jedrenjaci iz Krila Jesenica koji su u sastavu flote poznate muenchenske turističke agencije “ID Riva Tours“. Pod zastavom te agencije plovi 13 jedrenjaka koji zajedno imaju čak 605 godina pod provom.

Najstariji je “Pravedan”, izgrađen davne 1890., slijedi ga “Delija“ sa 105 godina života, a najmlađi je “Columbo“, koji ljubi more tek dvije godine.

Na trogirskom vezu nađe se i brod “Petrina”, koji je do prije dvije godine isto ugošćavao putnike “ID Riva Toursa”, ali barba Ante Ercegović ga je prodao i sada plovi pod novim vlasnikom. “Petrina” je izgrađen 1887. godine, u vrijeme kada su jedrenjaci vladali Jadranom.

J. BREŠAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:05