StoryEditorOCM
Dalmacijapravi put

LAG-om pred fondove EU-a

Piše PSD.
15. veljače 2011. - 11:54
Na inicijativu Grada Staroga Grada te općina Jelse i Sućurja, u velikoj dvorani palače Čitovnice predstavljen je projekt osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) otoka Hvara.

Tako su o značajkama i svrsi projekta pred građanima te predstavnicima udruga, pravnih osoba i jedinica lokalne samouprave govorili Milan Medić i Damir Mateljan, voditelj i predsjednik LAG-a “Vallis Colapis” iz Ozlja.

- Osnivanje LAG-a na nekom području (regiji) izuzetno je značajno zbog mogućnosti sudjelovanja na natječajima za dobivanje sredstava iz EU-fondova. To je zapravo metodologija po kojoj će se sredstva dobivati iz europskoga strukturnog fonda za ruralni razvoj “LEADER”, kad Hrvatska jednom postane članicom Europske unije - kazao je Medić, dodavši da su preko LAG-a za sjeverne krajeve Karlovačke županije već dobivena sredstva od oko 3,5 milijuna eura iz drugih fondova, jer se ona, primjerice, mogu ‘povući’ iz “IPARDA” za prilagodbu hrvatskih ruralnih područja i naknadno korištenje “LEADERA”.

Zajednička strategija razvoja olakšava put do milijuna eura

Inače, “LEADER” se, prema riječima Višnje Jelić Mück, predsjednice Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), koja je punopravna članica ugledne europske mreže PREPARE - Partnerstvo za ruralnu Europu, sastoji od sedam osnovnih elemenata koje treba slijediti u cijelosti, a ne pojedinačno.

To su održivi razvoj, pristup temeljen na osobitostima područja, i to odozdo prema gore, uspostavljanje lokalnih partnerstava, inovativnost, umrežavanje i suradnja.

Prema tome, preduvjet za uspješno djelovanje LAG-a jest zajednička strategija razvoja, premda se individualni projekti i dalje mogu realizirati samostalno.

Predsjednik LAG-a “Vallis Colapis” Damir Mateljan, ujedno i načelnik Općine Kamanje, dodao je kako bi bilo sasvim razumno da otok Hvar, kao jedinstvena socio-ekonomska sredina, bude jedno LAG-područje. Kako kaže, suradnjom i sinergijom postižu se značajne uštede, a kod aplikacije projekata zajednička podrška se dodatno boduje i sredstva lakše dobivaju.

mirko crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:47