StoryEditorOCM
Dalmacijaodržana tradicionalna korida

Orilo se ‘Drži ga Zekonja, podbodi Peronja’

Piše PSD.
11. kolovoza 2010. - 23:49

Drži ga Zekonja, podbodi Peronja, orilo se iz grla adrenalinom nabijenih vlasnika bikova na tradicionalnoj koridi koja se već osmu godinu zaredom, kao kruna seoskih igara Radobilja 2010., održava u župi Katuni-Kreševo.

Na uzavreloj Vilića ledini podno mjesnoga groblja, načičkalo se, brat bratu, četiri tisuće gledatelja. Najviše ih je stiglo isključivo radi borbe bikova, čiji su ponosni vlasnici za ovu prigodu pohitali iz gotovo cijele Hrvatske i susjedne Hercegovine. Kako i ne bi kada se baš toga dana u Radobilji tražio hrvatski prvak u teškoj kategoriji.

Dvadeset šest grdosija podijeljenih u 13 borbi pokazalo je svu snagu, a i efikasnost, tako da je nekolicina slabijih pred naletom teških grdosija potražila spas izvan koride. Ostali su najjači. U finalnoj borbi, rogove su ukrstili tonu i sto kilograma težak bik Garonja Mate Granića iz Medova Doca i Peran, vlasništvo Mate Radanovića iz Kladnjica.

U dugotrajnoj i iscrpljujućoj borbi naslov prvaka Hrvatske u teškoj kategoriji pripao je Garonji, koji je s par jakih i dobro odmjerenih udaraca, baš poput starog i iskušanog megdandžije, natjerao Perana na uzmak.

U poluteškoj kategoriji laskava titula najjačega pripala je biku Medonji, vlasništvo braće Bekavac iz Žeževice. On je u finalnom ogledu pobijedio ljubimca Ivana Vilića, Perana.

U drugom dijelu programa birao se i “najlipši pivac”. U jakoj konkurenciji između dvadesetak kokota iz cijele Hrvatske, prema odabiru žirija, najljepšim je proglašen Gagarin Tonka Čavrlja iz Ciste Provo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:23