StoryEditorOCM
DalmacijaPoljička župa na blagdan zaštitnika sv. Arnira uručila pomoć misionarima

VELIKO SRCE Dubrava školuje 50 djece u Africi

Piše PSD.
7. kolovoza 2010. - 01:19

Mala zajednica s 400 vjernika ima veliko srce, kazao je dubravski župnik don Jakoslav Banić na misnom slavlju održanom pored kapele sv. Arnira, kojemu je prvi put prisustvovao i splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić

U čarobno lijepom ambijentu klančića Nizvire Poljičani su proslavili blagdan svetog Arnira, biskupa i mučenika, koji je u Dubravi smrtno stradao 1180. godine u sukobu oko posjeda s omiškim knezovima Kačićima. Rajnerijev - kako je Arniru pravo ime - nasljednik na katedri, splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić prvi put je slavio euharistiju pored svečeve prastare kapele, u koncelebraciji s dubravskim župnikom don Jakoslavom Banićem i dekanom poljičkim don Vladom Đuderijom, te desetak svećenika.

Nepresušni izvor

- Vjerujem da sveti mučenici, a osobito biskupi, imaju poseban odnos s Crkvom u kojoj su djelovali i za koju su dali život - istaknuo je na početku mise nadbiskup Barišić.

Okoliš crkve u kojoj je i izvor vode, što nikad ne presušuje i smatra se ljekovitom, i ove je godine, na 830. obljetnicu Arnirova mučeništva, uređen nastojanjem župnika Banića, radom mještana i anonimnim donacijama vjernika.

Kamenom je popločan plato, izgrađena dva mostića preko potoka, te postavljena rasvjeta, što je nastavak dosadašnjih radova uz poštivanje izvornog dalmatinskog ambijenta kojim se Nizvire pretvaraju u jedinstveno mjesto poljičkih vjerskih i glazbenih susreta.

U propovijedi je msgr. Barišić podsjetio kako je u vrijeme Arnirove pogibije društvo bilo raslojeno napravednom podjelom posjeda i velikim socijalnim razlikama.

- Voda koja u ovoj crkvi nikad ne presušuje utažuje tjelesnu žeđ, ali i govori narodu da je ovdje izvor pravde, vjere, mudrosti i ljubavi. Izvor mira daleko je važniji od vode. Ljudi danas ne otimaju jedni drugima posjede, ali smo u opasnosti da nas imanje i glad za posjedovanjem podijele. Možemo svakodnevno vidjeti kako se brat sudi s bratom. Ako sam čovjek i držim do čovještva, ne mogu povrijediti svog bližnjeg i uništiti naše odnose zbog materijalnih stvari, za kvadrat zemlje ili ogradu. Imamo daleko veće blago; trebamo tragati za mirom i pravednošću - pozvao je msgr. Barišić.

- Mala zajednica s 400 vjernika ima veliko srce - predstavio je don Jakoslav svoje vjernike na kraju mise.

- Tri godine se odriče dijela svog kruha kako bi financirala školovanje tridesetero siromašne afričke djece. Ove godine Dubrava će školovati pedesetero djece u Africi – zaključio je don Jakoslav, koji je prikupljenu pomoć uručio č.s. Leonki Bošnjak.

Vatromet

Nakon mise, Arnirovo slavlje nastavljeno je trećim susretom klapa; u prepunom prirodnom amfiteatru predstavili su se klapa ‘Sv. Florijan’ iz Žrnovnice, ‘Kurjože’ iz Podstrane, ‘Tugare’, ‘Žrnovnica’, ‘Pasika’ iz Kostanja, ‘Lišnjak’ iz Srinjina, ‘Sveti križ’ iz Veloga Varoša u Splitu, te domaćini, klapa ‘Dubrava’. Dubravsko slavlje zaključeno je vatrometom nad crkvicom, te pučkim veseljem na kojemu se okupilo petstotinjak mještana i gostiju iz Poljica i cijele Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:31