StoryEditorOCM
DalmacijaSUSJEDI ZA UPRAVLJAČEM

Solin će preuzeti dio Prometova duga, a Kaštelani bi na rate

Piše PSD.
26. siječnja 2016. - 20:20

Nakon što je sve pomalo zatekla presuda prema kojoj je "Promet" slovenskoj tvrtki "A-Cosmos" dužan isplatiti iznos od 41 milijun kuna na ime neplaćenog duga za financiranje kupnje autobusa prije punih 25 godina, gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je hitan sastanak s predstavnicima susjednih gradova i općina koji su suvlasnici javnog prijevoznika radi utvrđivanja načina rješavanja problema.

Jasno je da će najveći financijski teret pasti na leđa Grada Splita, koji je većinski vlasnik komunalne tvrtke, s udjelom od 65 posto, no tu su i susjedi od kojih Banovina očekuje da preuzmu svoj dio obveze.

– Nažalost, zbog nekih odluka koje je donosila Uprava “Prometa”, a i većinski vlasnik bez konzultacija s drugim suvlasnicima, među kojima je i Grad Solin s 5,3 posto udjela, dovedeni smo u ovu situaciju. Kada je bila ponuđena nagodba koja je manja za oko 11 milijuna kuna od izrečene presude, to nažalost nije prihvaćeno.

No, što je tu je, mi ćemo preuzeti svoj dio obveza prema svome vlasničkom udjelu, ako to bude potrebno, no uz jasan stav "Prometova" poslovodstva oko budućnosti tog javnog poduzeća – odgovorio nam je solinski gradonačelnik Blaženko Boban na pitanja vezana uz aktualnu situaciju koja će opteretiti splitski proračun, ali i susjedne proračune.

– Što se tiče pitanja hoćemo li i dalje ostati u ovakvom obliku suvlasništva, mogu kazati da Grad Solin i dalje želi biti sudionik u "Prometu", ali mislimo da se u vlasništvo zato treba uključiti i Županija, te da većinski vlasnik definira jasan petogodišnji plan reorganizacije unutar same tvrtke – zaključio je Boban.

Aktualnu situaciju komentirao je i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić napominjući kako Kaštela kao suvlasnik devet posto javnog prijevozničkog poduzeća mora biti odgovoran prema nastalim dugovima i potraživanjima, ali i kako se sve ponajprije mora rješavati na razini Splita koji je većinski vlasnik.

– Moramo učiniti sve da ta komunalna tvrtka ostane na životu jer nam je svima u interesu da autobusi voze i služe našim građanima. Mi smo razmatrali na koji način se uključiti u rješavanje duga prema Slovencima. Dvije su opcije: ili da svoj vlasnički udjel na ime duga prebacimo Splitu ili da ga otplaćujemo u jednakim ratama.

No, na što god se odlučili, konačan stav i odluku donijet će naše Gradsko vijeće – kazao nam je Udovičić i dodao kako su Kaštelani upravo tijekom njegova prvog gradonačelničkog mandata prije sedam godina kupili pet novih autobusa za "Promet" koji su isplaćeni prošle godine.

Upravo na račun tih autobusa gradonačelnik je iznio kritike na raspodjelu vozila po linijama, te je ustvrdio kako se u Kaštela često šalju stara, dotrajala vozila zbog čega negoduju građani koji koriste javni prijevoz.

– Često prigovaramo "Prometu" zbog tog problema. Ustrajat ćemo prema Upravi komunalne tvrtke da se takvo stanje promijeni. No, očito je kako im u voznom parku kronično nedostaju novi autobusi, a mi kao suvlasnici s malim udjelom nismo ti koji bi trebali rješavati takve stvari – istaknuo je Udovičić.

mia sesartić
jakov žarko
foto: nikola vilić/eph

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 21:41