StoryEditorOCM
DalmacijaOBLJETNICA 'OLUJE'

Svečanost na Kninskoj tvrđavi: okupili su se ministri, generali...

Piše PSD
5. kolovoza 2016. - 00:59
svecani_prijem01-040816

U Kninu je u četvrtak održan svečani prijem za ratne zapovjednike ministra obrane Josipa Buljevića, ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i ministra branitelja Tome Medveda, povodom svečanog obilježavanja 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, piše Jutarnji.hr.

Između ostalih, na svečanosti na Kninskoj tvrđavi su bili načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov, umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo i Damir Krstičević, bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac...

Čestitajući im obljetnicu i ovaj povijesno značajan dan, ministar obrane Josip Buljević zahvalio je zapovjednicima postrojbi na svemu što su učinili kako bi vojno-redarstvena operacija Oluja bila uspješna, pobjednička i veličanstvena te naglasio:

'Uz vaše vodstvo, proveli su se smjeli planovi, ostvarila vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.'

Vi ste predvodili vojsku pobjednika. Pokazali ste svijetu kako ne postoji zapreka koju hrvatski vojnik, hrvatski branitelj nije u stanju svladati, kako bi Hrvatska, jednom zauvijek, bila slobodna, suverena i ponosna.'

Ministar je posebno istaknuo kako 'smo iznimno ponosni na Oluju, na naše časne pobjede, na zapovjednike koji su u njoj zapovijedali, te da imamo pravo svakome pogledati u oči, jer znamo da smo branili i oslobađali svoje'.

Na kraju je dodao kako nikada ne smijemo zaboraviti da našu današnjicu zahvaljujemo hrabrim i časnim braniteljima, koji su ispunili svoju domovinsku zadaću, donijeli ponos hrvatskom narodu i ostvarili nade o slobodnoj domovini.

Čestitke je uputio i ministar branitelja Tomo Medved istaknuvši kako su to bili dani odlučnosti i zajedništva, dani najveće pobjede hrvatskog naroda, dani ponosa i slave i kako se toga uvijek iznova trebamo sjećati, a posebice je istaknuo zahvalu braniteljima čija žrtva je utkana u temelje hrvatske državnosti.

- Hrvatski branitelji ostvarili su najveće stoljetne snove i ciljeve hrvatskog naroda o samostalnosti, a operacija Oluja darovala je hrvatskom narodu povijesni trenutak i omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlja' - kazao je Medved zahvalivši se onima koji su na ponosnoj kninskoj tvrđavi razvili hrvatski barjak slobode, koji i danas ponosno vijori kao simbol mira i demokracije. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako je ponosan na to razdoblje hrvatske povijesti i na zapovjednike koji su vodili pobjedničku Oluju te ih je pozvao da kao i u to vrijeme i danas budu avangarda hrvatskog društva.

Na kraju je ministar Josip Buljević u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarovićadmiralu Davoru Domazetu-Loši uručio odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovjedanju OSRH, izvještava Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:45