StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjedni skup inicijativnog odbora za razvoj i zaštitu seget vranjice

Seget Vranjica: tužit će Općinu i Zulima

Piše PSD.
13. svibnja 2009. - 21:29

Inicijativni odbor za razvoj i zaštitu Seget Vranjice pozvat će tamošnje građane da ne plaćaju komunalni doprinos i vodu sve dok se ne riješi spor s općinom Seget oko uključenja toga mjesta u kanalizacijski sustav u sklopu Eko-projekta Kaštelanski zaljev.

Ovisno o ishodu lokalnih izbora, predložit će im da tuže općinu i načelnika Vinka Zulima, kao i suinvestitore, zbog nanesene materijalne štete, jer su proteklih 10 godina plaćali povećanu cijenu vode za nešto što neće dobiti. Zaključak je to s prosvjeda u srijedu ispred općinske zgrade kako bi ukazali tko je glavni krivac za njihov problem.

Transparenti poput “Bog i nove generacije neće vam oprostiti”, “Civilizacija vam ne odgovara, zna se zašto”, “Zulime, zašto si nas pretvorio u građane drugog reda” te “Zulime, čiji si ti načelnik” bili su direktni atak na njega. Vranjičani ga osuđuju što zbog jala da nije izabran u Upravno vijeće Eko-Agencije, u kojemu naknade nisu zanemarujuće, nije potpisao jamstva HBOR-u za osiguranje novca, pa je projekt izbačen.

Nadalje, drže ga krivim što nije zaštitio njihovo pravo da ne plaćaju povećanu cijenu vode za skoro 20 posto za nešto što nije na vidiku. Govoreći o razlozima prosvjeda, predsjednik IO-a Milivoj Vukman istaknuo je kako je to posljednje upozorenje truloj i dotrajaloj općinskoj vlasti koja ne podržava svoje građane, nego ih svjesno i namjerno dijeli na građane prvog i drugog reda.

Dokaz da im smetaju oni koji ne plešu po njihovu zahtjevu je taj da su skup htjeli onemogućiti danonoćnim skidanjem obavijesti o njegovu održavanju, rekao je Vukman.

Branko Pejaković, član IO-a, upozorio je kako zbog propusnih septičkih jama, kojih ima više od tisuću, a iz kojih se kanalizacija slijeva izravno u more, Vranjici prijeti ekološka katastrofa i opasnost od raznih zaraza.

- Ovo je projekt kojega je podržala i financira ga Vlada. Znači, Zulim se i njoj suprotstavio – zaključio je Pejaković.

Ogorčeni Vranjičani okomili su se na Zulima, jer je, kako su kazali, šurovao s čelnicima Eko-Agencije te iskamčio da se dionica kanalizacijskog sustava izgradi do njegova privatnog objekta pokraj hotela “Medena”, a dalje da ga nije bila briga ni za obližnje apartmane, auto-kamp kao ni za naselje Vranjicu u kojemu ljeti ima nekoliko tisuća stanovnika i turista.

Dok je prosvjed trajao šuškalo se kako je Zulim u zgradi općine te da s prozora sve promatra. No, novinari koji su htjeli doći do njegove izjave ostali su uskraćeni susreta s njim. Portir ih je na ulaznim vratima izbacio rekavši da nisu najavljeni te da načelnik stranke prima petkom.

tekst i foto: gordana dragan / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:59