StoryEditorOCM
S mora i krajaOPASNOST NA KOTAČIMA

Grozno stanje autobusa splitskog poduzetnika, pogledajte kako se pod djecom otvorila rupa u vožnji, snimka je užasna

Piše Sandra Barčot
9. travnja 2024. - 13:43

Rupa u podu autobusa koji vozi na relaciji Sinj – Split nova je atrakcija u režiji "Prometa Sinj", prijevozničke tvrtke vlasnika Mate Jujnovića.

Iako smo tekstove i tekstove ispisali kako spomenuta kompanija ima zastarjela vozila koja su vrlo sporna po pitanju sigurnosti putnika, među kojima su i brojni školarci, takvi busevi i dalje – voze! U posjedu smo snimke iz vozila koje je prevozilo putnike iz alkarskoga grada prema Splitu, s polaskom u ponedjeljak u 13 sati, koja potvrđuje loše stanje.

- Tijekom vožnje otvorilo se dno autobusa u prolazu između sjedala! Znači doslovno su putnici pod nogama gledali cestu kojom se voze i pridržavali tapet kojim je ta rupa bila prikrivena. Zamislite da netko ide izaći iz tog busa, ugazi na tu rupu, pa poginut će na licu mjesta!

Moja djeca svaki dan se voze s tim prijevoznikom, a svi znamo da su mu busevi derutni, svako malo su u kvaru, dolazi do zapaljenja tijekom vožnje... Dovoljno je da ljudi vide ovu snimku iz autobusa koju su djeca snimila - uznemireno nam kazuje majka školaraca koji svakodnevno putuju u Split na nastavu, ljuta što svi sve znaju, a nitko ne reagira.

- Dokle? Jel‘ treba stvarno čekati da netko pogine u tim autobusima - pita zabrinuta majka, koja je sve prijavila inspekcijama, i na zagrebačku i na splitsku adresu, zvala je gradsku upravu u Sinju koja i sufinancira prijevoz učenika, te je zatražila pomoć i od naše redakcije.

Doznajemo još kako vozači "Prijevoza Sinj" prije ulaska na tehnički pregled nedaleko od autobusnog kolodvora u Sinju, po pola sata znaju "turirati" motore da izbace crni dim, sve kako bi prošli pregled. U posjedu smo i današnje fotografije na kojoj je vidljivo kako Jujnovićev autobus vozi brzom cestom Klis - Solin - Split s otvorenim poklopcem motora.

Valjda hlađenje "makinje" ne radi, posebice dok se kreće puževim "stani-kreni" korakom u svakodnevnim kolonama, pa se pribjeglo prirodnoj ventilaciji...

- Neslužbeno su nama roditeljima rekli kako je Jujnović ponovno dobio koncesiju za prijevoz učenika, iako ju je prvi put Grad Sinj odbio. Ne znam što se događa, zašto se tom čovjeku izlazi ususret, zar nam životi djece, ali i ostalih putnika nisu važniji od nečijeg gomilanja novca – pita se još jedna majka, te dodaje:

- Nas kao roditelje ne zanima tko je Jujnović, jel‘ tužio gradonačelnika Mira Bulja ili nije! Nas zanima samo sigurnost naše djece. Možda se nešto i riješi sada kada su izbori pred vratima, možda se netko i izbori da se promijeni prijevoznik.

Nazvali smo i prozvanog poduzetnika Jujnovića, vlasnika i triju kolodvora u državi – onog splitskog, makarskog i sinjskog, te prijevozničkog poduzeća "Promet Makarska".

- Ja sam u Hercegovini i zovite me iza osam večeras – brzo je odgovorio Jujnović, no na naše pojašnjenje kako ga zovemo zbog rupe u podu njegova autobusa tijekom vožnje, bio je još odrješitiji:

- Ma, recite, molim vas, jesam li vam fino rekao zovite me iza osam večeras – kazao je poduzetnik i spustio nam slušalicu.

No, budući da nismo dobili odgovor od vlasnika "Prometa Sinj", zasuli su nas Sinjani fotografijama i informacijama o njihovu prijevozniku. Od toga kako je unutrašnjost autobusa devastirana, te kako nikada ne znate hoćete li na relaciji od 25 kilometara kilometara do Splita ili obratno ostati u kvaru.

- Na onom busu u 20 sati iz Splita za Sinj, vozač je izbacio svu djecu koja su stajala na nogama, jer nema sjedećeg mjesta. A to što dijete nema drugu liniju prije 21 sat, nije nikoga briga – ljute se građani.

Mi samo možemo kazati kako su sa svim upoznate i sve relevantne institucije. Hoće li i reagirati, obaviti svoj posao? Iskustvo nam kazuje – teško!

Dok službe ne reagiraju, pogledajte snimku stanja autobusa koji prevozi i djecu:

Bulj: ‘Jujnović me tuži, a učenike nam prevozi u karampanama!?‘


- Ako ugrožavanje sigurnosti naše djece nije kriminal, onda ja ne znam što je? Jujnoviću se pogoduje, dato mu je da uzme i sinjski kolodvor i tvrtku "Autoprijevoz Sinj". Upozoravam godinama na ovo i kao saborski zastupnik, i kao gradonačelnik.

No, on tuži mene, traži skidanje mog imuniteta u Saboru, a djecu nam prevozi u karampanama, u starim isluženim autobusima – ustvrdio je Miro Bulj, te dodao:

- Županija osigurava prijevoz za učenike, koje Grad sufinancira, dok mi osiguravamo besplatan prijevoz studentima, ali kod druge prijevozničke tvrtke. Jer meni i dalje nije jasno kako Jujnović može imati i dobiti koncesiju za prijevoz učenika, a autobusi dokazano nisu sigurni?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:19