StoryEditorOCM
S mora i krajaPOLARNA HLADNOĆA

U Dalmaciji upaljen crveni meteoalarm zbog orkanske bure, a u unutrašnjosti i snijega! Zatvorena Dalmatina i niz cesta

Piše Zadarski.hr
22. studenog 2023. - 08:31

Diljem Hrvatske očekuje nas oblačno vrijeme mjestimice s kišom, a u Dalmaciji u prvom dijelu današnjeg dana i lokalnim pljuskovima, te "škurom" burom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući kako će u Gorskom kotaru i Lici kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak. Na Jadranu će puhati jaka do olujna bura, ponajprije podno Velebita i s orkanskim udarima.

Temperatura zraka većinom će se kretati od 5 do 9 Celzijevih stupnjeva, krajem dana osjetno niža, a na Jadranu između 12 i 17 stupnjeva.

Za sutra DHMZ najavljuje djelomice sunčano vrijeme. U Dalmaciji će biti više oblaka, a još do jutra na južnom dijelu može pasti poneka kap kiše. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno na udare i jaka, a podno Velebita orkanska. Poslijepodne će oslabjeti i prema otvorenom moru ponegdje će okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak.

Najniža temperatura zraka uglavnom između -3 i 1 stupanj, na Jadranu od 6 na sjevernom cijelu do 12 stupnjeva na jugu. Najviša dnevna od 4 do 8, duž obale i u unutrašnjosti Dalmacije između 14 i 18 stupnjeva.

Za Riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal oglašen je crveni meteoalarm. Najavljuje se olujna bura s najjačim udarima vjetra do 140 kilometara na sat. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

- Zbog vjetra su za sav promet zatvoreni dionica autoceste A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most - upozoravaju iz Hrvatskog autokluba.

Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, riječka obilaznica na dionici Škurinje-Orehovica, Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Dalmaciji, u ostalom dijelu zemlje mjestimice samo vlažni. Mogući su odroni. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:51