StoryEditorOCM
S mora i krajamali vakula

Sve zanima kakva će nas to velika promjena vremena zadesiti. Ivan Šolić: Šok, temperatura pada i za 20 stupnjeva!

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
12. travnja 2024. - 17:40

LJETNE VRIJEDNOSTI TEMPERATURA ZA VIKEND

Vikend pred nama obilježit će mini ljetna sinoptička situacija, kada će temperature na kontinentu, doslovce, "eksplodirati". Vrhunac ljeta u travnju očekuje nas u nedjelju, kada bi se, prema projekcijama visokorezolucijskih prognostičkih modela, živa termometra u meteorološkom zaklonu u unutrašnjosti domovine mogla "popeti" do nevjerojatna (i vruća) 33 °C, kao usred ljeta, za što je najveća mogućnost na širem području Siska, Karlovca i Nove Gradiške. U unutrašnjosti Dalmacije maksimalne dnevne temperature zraka ići će do 28 °C, pa će i ondje biti potreban oprez, s obzirom na to da će biti vrlo toplo.

image

Ljetne temperature za vikend, a onda - zima METEOADRIATIC

Zahvaljujući moru, koje je termoregulator, temperature zraka uz obalu i na otocima bit će poprilično prihvatljivije negoli na kontinentu, pa slobodno možemo reći kako će nadolazeći vikend uz more i na obali biti savršen za sve aktivnosti i boravak na otvorenome. Cijeli vikend će se zadržati vedro vrijeme, uz tek nešto povećanu visoku naoblaku sutra sredinom dana. Vjetar je zanemariv, ujutro slaba bura, u drugom dijelu dana jugozapadnjak.

Dalmatinke i Dalmatinci, ako još niste stigli posijati i posaditi biljke u vašim vrtovima (a strah vas je kiše), ne očajavajte, imat ćete za to priliku u ponedjeljak i utorak (kada će zapuhati vrlo jako jugo i najaviti promjenu vremena).

Za kraj najave vikenda, vrlo neobična preporuka za mjesec travanj: ako ste u nedjelju planirali izlet na otvorenome, a nalazite se u unutrašnjosti domovine, pratite upozorenja nadležnih službi na visoke temperature zraka, pripremite dosta tekućine te se zaštitite kremom za sunčanje. Da, dobro ste pročitali, kremom za sunčanje.

EKSTREMNA PROMJENA - VELIKI METEOROLOŠKI PREOKRET U SRIJEDU, IZ LJETA U ZIMU, NA PLANINAMA SNIJEG

Odmah da razjasnimo, sinoptička situacija koja bi se trebala uspostaviti nad našim područjem u srijedu zapravo je primjerenija sredini travnja od ove koja će nas pratiti u idućim danima, ali ono što je vrlo neobično i nesvakidašnje jest "filmski" pad temperature zraka, koji će posebno šokirati "kontinentalce", koji se već danima kuhaju na ljetnim temperaturama i mažu kremama, a u srijedu će iz kratkih rukava u jakne.

image

Hladnoća u Dalmaciju dolazi u drugom dijelu srijede METEOCIEL

image

Prodiranje hladnog zraka u Hrvatsku u prvim satima srijede... METEOCIEL

Možete li vjerovati da bi u Gorskom kotaru i Lici temperatura zraka mogla pasti za nevjerojatnih 25 °C u vrlo kratkom vremenu!? I to ne samo da će pasti temperature zraka, već bi se, ako je vjerovati prognostičkim modelima, u sjevernom Jadranu u kasnim večernjim satima u utorak formirala ciklona s kojom će u gorju zasniježiti. Zaista, riječ je o ekstremnoj promjeni vremena, osobito na kontinentu, dok će ona uz obalu, zahvaljujući moru koje nije dopustilo da se temperature zraka "razmašu", ipak biti slabijeg intenziteta, ali temperature zraka će u srijedu u odnosu na vikend posvuda u Dalmaciji pasti za više od 10 °C! Spomenuta ciklona će se tijekom srijede premještati od sjevera prema jugu i u Dalmaciju donositi vrlo nestabilno i nepovoljno vrijeme, kišu i pljuskove, a lokalno je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, osobito ako uzmemo u obzir da je podloga poprilično zagrijana.

image

Akumulacija snijega u srijedu WXCHARTS

BURA, SNIJEG

Zahlađenje će se u srijedu u poslijepodnevnim satima s jakom i vrlo jakom burom proširiti i na Dalmaciju, a uz pad temperature zraka snijeg je moguć i na dalmatinskim planinama. U večernjim satima osjetno će zahladnjeti pa će u Zagori, nakon dugo vremena, zatrebati i vatra za ugrijati domove. Kako se spomenuta promjena bliži, sve izvjesnije je da će se meteoalarm probuditi iz zimskog sna, a da će vrijeme u Hrvatskoj uskoro biti vijest. Kako takvi ekstremi djeluju na naše tijelo, pitanje je za stručnjake iz područja zdravstva, ali očito je da ćemo se vrlo brzo morati priviknuti na suživot s njima, a jedan takav nam stiže već u srijedu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:06