StoryEditorOCM
S mora i krajaKRALJ ŠEĆERA

Preminuo vlasnik jedne od najpoznatijih splitskih tvrtki, ali i čovjek koji stoji iza legendarnog dalmatinskog pića

Piše Dalmacija SD
21. prosinca 2023. - 08:49

U 83. godini života preminuo je Marinko Zadro, čuvjek s neslužbenom titulom hrvatskog "kralja šećera".

Taj rođeni Hercegovac iz Gruda bio je diplomirani inženjer tehnologije, a svoj poslovni uspon počeo je u tadašnjoj Jugoslaviji, u tvornici šećera u Srijemskoj Mitrovici, u kojoj je bio direktor. Šećerom se Zadro bavio i nakon dolaska u Zagreb 1987. godine, kao direktor tvrtke "Emona Commerce", piše Poslovni dnevnik.

S partnerom Draženom Robićem je 2002. kupio virovitičku šećeranu, koja je tada bila u stečaju, te ju podigao u snažnu tvrtku i njezine dionice uvrstio na Zagrebačku burzu. Kasnije je u sustav virovitičke kompanije "Viro" ušla i šećerana "Sladorana" iz Županije.

S promjenama okolnosti na tržištu šećera nakon ulaska u EU i poremećaja koji su kasnije uslijedili, njegove su se šećerane s dotadašnjim hrvatskim konkurentom "Tvornicom šećera Osijek" spojile se u jednu tvrtku - "Hrvatska industrija šećera".

Marinko Zadro je, među ostalim, iz stečajne mase preuzeo i proizvodnju i vinograde splitskog "Dalmacijavina", te je osnovao tvrtku "Dalmacijavino Split" sa sjedištem u Drnišu, ali je tijekom kasnijih godina proizvodnju legendarnoga gaziranog soka "Pipi" prebacio u Hercegovinu, dok žestoka pića puni šibenska "Vinarija Vinoplod".

Ipak, privatizirani dio "Dalmacijavina" zadržao je nekretnine na splitskim Stinicama koje očito očekuju svoje "oplođivanje" kroz prlanirane veće gradske projekte na tom dijelu grada.

Kako navodi Poslovni dnevnik, biznis su od Zadre seniora već odavno preuzeli njegovi nasljednici, proizvodnju šećera sin Željko, a unuk Luka Diel-Zadro industriju pića i vraćanje u život brendova splitskog "Dalmacijavina".

image

Marinko Zadro

Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:40