StoryEditorOCM
S mora i krajaZIMA USRED PROLJEĆA

Olujna bura i studen okovali Dalmaciju: temperatura zraka na korak od Splita potonula u minus! Donosimo sve detalje

Piše Dalmacija SD
19. travnja 2024. - 06:54

Sve se vraća, sve se plaća, rekli bi naši stari. U prirodi, ma koliko ona bila poremećena utjecajem čovjeka, postoje ciklusi koje nitko ne može zaustaviti.

Kako, naime, drugačije opisati povratak zime usred klimatološkog i kalendarskog proljeća. Nakon što se Dalmacija, čak i rashlađena utjecajem mora, prije nekoliko dana grijala na temperaturama zraka i do 25 Celzijevih stupnjeva, a u unutrašnjosti zemlje se kuhali na ljetnim vrućinama, uslijedio je udar studeni.

Stigla je i bura, ponegdje i tramontana, pa su kratke rukave vrlo brzo zamijenile - jakne. Sve to je do izražaja ponajviše došlo jutros, jer refuli na području Dalmacije fijuču sve u šesnaest.

Dokaz tome su i trenutne temperature zraka koje su se spustile debelo ispod prosjeka za ovaj dio godine, posebice u zaleđu, premda se i priobalni gradovi baš ne griju na zubatom suncu.

U Splitu i Šibeniku je, primjerice, nešto iza 6 sati izmjereno 11 Celzijevih stupnjeva, u Dubrovniku nepunih 12, a slične ili tek nešto više vrijednosti su u pojedinim zonama poput Makarske, Trogira i otoka. No, tu je priči o travanjskoj "toplini" kraj.

Pogled prema bliskom zaleđu daje potpuno drugačiju sliku: u Podprologu kod Vrgorca je izmjereno nepunih 5 stupnjeva, u Studencima, premda ne nose ime po studeni nego po brojim izvorima, još je hladnije, samo 4,2 stupnja, a u Sinju niti cijelih 7.

Mjesto Ljubitovica u trogirskoj Zagori mjeri 7 "celzijevaca", na Klisu je nepunih 8, a iste takve vrijednosti zabilježene su u Tugarama i Nerežišćima, općinskom središtu u srcu otoka Brača koje je okrenuto buri.

Što tek reći za planine, na Velikom Kablu, najvišem vrhu Mosora, temperatura iznosi minus 0,8 stupnjeva, što uz udare bure daje znatno veći osjećaj hladnoće, dok je na dinarskom Sinjalu, najvišev vrhu Hrvatske, minus 5,3 stupnjeva, odnosno - prava zima.

Iz Hrvatskog autokluba izvještavaju da su zbog jake bure samo za osobna vozila otvoreni Paški most i državna cesta Maslenica - Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a između Svete Marije Magdalene i Karlobaga dodatna je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:54