StoryEditorOCM
S mora i krajaprobudili su se

Muškarca iz Trilja ugrizao poskok dok je brao šparoge, liječio se u splitskoj bolnici nekoliko dana; ‘Građani, oprez!‘

Piše Dalmacija SD
13. svibnja 2023. - 08:12

Toplo vrijeme u Dalmaciji u polja i šume izmamilo zmije nakon zimskoga sna, pa je potreban oprez pogotovo to vrijedi za berače šparoga. Iako je proteklih godina vladala nestašica seruma protiv zmijskog ugriza iz splitskoga KBC-a poručuju kako ga sada, ima dovoljno, javlja HRT.

Dugopoljci Ivan i Mirko strastveni su berači šparoga. Kada iz suhozida poviri zmija, ne paničare, njima je poskok domaća životinja.

- Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se! Kažem mu dobar dan idoviđenja, šaljivo je rekao Ivan Balić iz Dugopolja.

- Ovdje je njima, kako bi rekao naš stari svijet, misir Božji! To je njihovo stanište, tu su od pamtivijeka, i eto, ne diraju ih, oni se množe. Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš ga dalje. Neka ide svojim putem, svatko svojim. Mi svojim, on svojim, nadovezao se Mirko Dodoja, Ivanov susjed.

Najotrovnija europska zmija ove je sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube.

- Gospodin iz područja općine Trilj dok je brao šparoge, ujela ga je zmija, poskok najvjerojatnije, za ruku. Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju na našoj klinici, istaknuo je dr. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Nove zalihe seruma

Protuotrova ima dovoljno, kaže za HRT primarijus Ledina, bugarski je, ali se nada kako ćemo, zahvaljujući Imunološkom zavodu, potkraj godine, imati i domaćega. Građane moli za oprez pri kretanju po kršu Dalmatinske zagore. 

- Nositi štap, propisanu obuću, po mogućnosti i neke rukavice jer ako imamo zaštitne rukavice manja je vjerojatnost da će veća količina otrova ući u organizam prilikom ugriza zmije otrovnice, dodao je.

Prepoznati poskoka, nije teško.

- Špicasti rep, glava s roščićem i tako, dužina mu se kreće negdje od 70 centimetara do jednog metra, tako naši stručnjaci kažu, da nije preko 70 centimetara. Mi imamo primjer kada smo vidili primjerka preko metra, objasnio je Mirko Dodoja.

Koliki god da jesu, bolje ih je ne sresti. A moguća staništa, izbjegavati u širokom luku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:18