stdClass Object ( [id] => 1277800 [title] => Makarski arhitekti i oporba o potezu ‘Bijele kuće‘: Hoće li kriterij za idući natječaj biti seksualno opredjeljenje?! [alias] => makarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Natječaj Grada Makarske za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za makarsku tržnicu, ribarnicu i gastro centar, a koji provodi Europan Hrvatska, izazvao je poprilični šok među makarskim arhitektima, ali ne i među Udruženjem hrvatskih arhitekata i Društvom arhitekata Split.

U natječaju je, naime, striktno navedeno da se na njega mogu prijaviti isključivo arhitekti mlađi od 40 godina i to oni koji do 30. srpnja, do kada je raspisan natječaj, ne smiju imati više od 40 godina. Natječaj Europana i Grada Makarske otvoren je u okviru međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Europan 17, a tema je ‘‘Živi gradovi 2, reimaginacija arhitekture kroz skrb o životnim sredinama‘‘.

Pravo sudjelovanja na natječaju arhitekti iz cijele Europe, a Grad Makarska je osigurao dvije nagrade vrijedne čak 18 tisuća eura. Čim smo ugledali uvjet da se na natječaj mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina, odmah smo se zapitali je li ovdje riječ o dobnoj diskriminaciji što su zaključili i makarski arhitekti s kojima smo razgovarali, ali i makarski HDZ na čelu s predsjednikom Jurom Brkanom koji je Europan Hrvatska obavijestio da će i njih i Grad Makarsku prijaviti pučkoj pravobraniteljici.

‘Po svojoj mjeri‘

- Gradonačelnik Zoran Paunović, dogradonačelnica Antonia Radić Brkan i ostala klika makarskog komiteta, kao što su predizborno obećali, odlučili su Makarsku skrojiti po svojoj mjeri. Da se dobro razumijemo, ne po mjeri građana Makarske, nego po svojoj "ličnoj" mjeri.

Donijeli su odluke tko smije biti zaposlen u gradskoj upravi - samo njihov provjereni kadar, ostali dobivaju otkaz ili su pod stalnom prijetnjom noge u stražnjicu. Turističku zajednicu smije voditi samo brat SDP-ovke Viki Puharić, bez obzira na stručnu spremu i radno iskustvo. Štekate ugostiteljskih objekata vjerojatno mogu dobiti samo njihovi sponzori, a za sve ostale je u tijeku natječaj, koji vjerojatno neće zadovoljiti.

Poslovne prostore vjerojatno mogu dobiti samo oni kojima je Paunović ili kum ili brat ili rođak ili ortak. Kako drugačije objasniti uvjete natječaja u kojima se i "broj postola" propisuje kao jedan od uvjeta? Budući da to nije dovoljno za napraviti Makarsku po njihovoj mjeri, Paunović i komitetska ekipica odlučili su napraviti natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju Makarska - pijaca, peškarija i gastro-centar grada.

U ocjenjivački sud su imenovali sedam ljudi. Normalno da nitko od tih sedam nije iz Makarske, ipak oni prave Makarsku po svojoj mjeri, a ne po mjeri građana. Da bi bilo sve po Paunovićevoj mjeri, u ocjenjivački sud je stavio svog ortaka, vinskog konzultanta i kolumnista Sašu Špiranca. Normalno da ocjenjivački sud neće raditi svoj posao džaba.

Normalno je i da će se nagraditi izabrani projekti sa 18 tisuća eura. Normalno je i da ćemo to mi, građani, sve platiti. Međutim, ima jedna stvar u tom natječaju koja nije normalna, a ta je da svi članovi autorske grupe moraju imati manje od 40 godina na dan predaje natječajnih radova. To znači da se naši uvaženi arhitekti poput Miljenka Franića, Sande Lukić ili uvaženi arhitekt Igor Rožić, sin nagrađivanog arhitekta Ante Rožića i našeg počasnog građanina, ne smiju prijaviti na natječaj. Po nama, građanima Makarske, to smrdi na tešku diskriminaciju po dobnoj osnovi - kazali su iz HDZ-a.

Prema riječima makarske arhitektice Sande Lukić, uvjet da se na natječaj mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina je zastrašujući.

‘To je prestrašno‘

- Pa to je prestrašno, nisam ni znala da uopće postoji natječaj u kojem je određena dobna granica arhitekta. Još ne vjerujem da je to uvjet natječaja jer je arhitektura jedina struka u kojoj se radi do 80. godine života. Pa pokojni arhitekt Ante Rožić koji je proglašen počasnim građaninom Makarske, radio je najbolje projekte do svoje 80. godine.

Primjerice, arhitekti fakultet završe do 26. godine nakon čega im treba pet godina rada u nekom arhitektonskom uredu kako bi mogli dobiti pečat i samostalno započeti rad u svom uredu što znači da tek u 31. godini započinju svoj neovisni rad - kazala je Lukić.

I ugledni makarski arhitekt Miljenko Franić šokiran je uvjetom natječaja po kojem se za izradu rješenja za uređenje tržnice, ribarnice i gastro centra mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina.

- Ne znam što je sljedeći potez Grada, možda raspisati natječaj na koji se mogu prijaviti samo homoseksualci? Ništa me više ne čudi od makarskog gradonačelnika i ovaj je natječaj još jedna u nizu njegovih budalaština. Ali tako raspisan natječaj je totalna glupost koja se lako može preveslati na način da idejno rješenje naprave arhitekti u čijem je uredu zaposlen kolega mlađi od 40 i o tome nitko nije razmišljao - kazao je Franić.

S druge strane, u obranu natječaja na koji se mogu prijaviti arhitekti mlađi od 40 godina, stao je Frane Zovko, voditelj programa pri Udruženju hrvatskih arhitekata. Kako kazuje, Europan ima jednu od najpoželjnijih praksi i to natječaje za mlade arhitekte pa tu ne vidi dobnu diskriminaciju.

- Podržavam ovakve natječaje jer se treba okrenuti mlađim generacijama arhitekata što Europan i radi. Europan i provodi natječaje na koje će se prijavljivati mladi sa svježim idejama i to je poticanje mladalačkog stvaralaštva. To nije tipičan natječaj za nešto što se mora izraditi, već za projekt koji će se realizirati u budućnosti - istaknuo je Zovko, dodavši da Europan kao organizacija već 30 godina diljem cijele Europe funkcionira po tom principu, odnosno davanja prednosti mladima.

Isto nam je potvrdila i Iva Bedenko, tajnica Europana Hrvatska koja kazuje da će Grad Makarska osigurati 18 tisuća eura za nagrade arhitektima koji budu najbolji na natječaju.

‘Nije diskriminacija‘

- Tu nema ni govora o dobnoj diskriminaciji, dapače, uvijek su posao dobivali zreliji arhitekti, a nikada mladi koji su time bili diskriminirani pa je ovakav natječaj kontra diskriminaciji i po europskim pravilima - rekla je Bedenko.

Slično mišljenje imaju i Daša Gazde i Dragan Žuvela iz Društva arhitekata Split. Kako navode, uvjet natječaja na koji se mogu javiti samo mlađi od 40 godina je uvjet Europana.

- Europan potiče mlade arhitekte na inovativne radove. To nije ništa čudno jer su mladi neopterećeni i pomalo imaju futurističke ideje. Za Makarsku je to pozitivna stvar jer će se ovim natječajem naći na karti Europana - kazali su Gazde i Žuvela.

U obranu natječaja i Europana su stali i zamjenici člana Ocjenjivačkog suda Mirko Buvinić, koji je predstavnik Grada Makarske kao naručitelja te podgorska načelnica Petra Radić koja je po struci arhitektica.

Kako govori Radić, natječaj Europana za Makarsku je baš za mlade arhitekte koji se tek trebaju dokazati.

- Problem je uvijek bio što su stariji arhitekti uvijek dobivali natječaje, a mlade su iskorištavali kao crtačku snagu. Ovaj natječaj, odnosno uvjet prema kojem arhitekti moraju biti mlađi od 40 godina je baš kontra diskriminacije koja se događa između arhitekata i to je odlična stvar - kazala je Radić.

HDZ Makarska je svoje priopćenje poslao i Mirku Buviniću koji nam je kazao da Europan već 30 godina provodi ovakve vrste natječaja diljem Hrvatske.

Pravilo kroji Europan

- Prije je granica bila 35 godina, a sada je pomaknuta na 40. Na natječaju se može sudjelovati bez referenci i to je izvrsna stvar za mlade arhitekte. Europan Hrvatska nije odredio pravila već Europan. Ne znam zašto se bune makarski arhitekti kada se nitko od njih nije prijavio na natječaje za izradu idejnih rješenja za uređenje Peškere i rive.

Prijašnjih godina sam ispred Europana Hrvatska pisma namjere slao makarskim gradonačelnicima Tonćiju Biliću (SDP) i Juri Brkanu (HDZ), ali su me svi odbijali i samo je gradonačelnik Zoran Paunović pristao na naš natječaj i s njim sam bio u listopadu prošle godine u Francuskoj na Forumu gradova koji je organizirao Europan.

U tijeku su izmjene i dopune UPU-a Makarska u kojima je taj dio tržnice i ribarnice šturo definiran pa ne znam hoće li se ponovno morati ići na izmjene i dopune UPU-a Makarska - kazao je Buvinić.

Inače, članovi Ocjenjivačkog suda Europanovog natječaja za Makarsku su Irena Matković, Dražen Pejković, Rosa Rogina, Rok Žnidaršič, Saša Špiranec, Ana Šverko, Rujana Bergam Marković, a njihovi zamjenicu su, kako smo naveli, Mirko Buvinić i Petra Radić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA MLAĐE OD 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZA MLAĐE OD 40 2 0 8234 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-01 18:04:28 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-01 19:50:42 [modified_by] => 3113 [publish_up] => 2023-04-01 19:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 308 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Makarski arhitekti i oporba o potezu 'Bijele kuće': Hoće li kriterij za idući natječaj biti seksualno opredjeljenje?! [metakey] => grad makarska, natječaj, Europan, arhitekti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/01\/24561279.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/01\/24032818.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/01\/23311486.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/01\/23311466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jure Brkan<\/p>","

Na\u010delnica Podgore Petra Radi\u0107<\/p>","

Da\u0161a Gazde<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24561279_1920.jpg":"1920x1080","k_24561279_1280.jpg":"1280x1280","k_24561279_1024.jpg":"1024x1024","k_24561279_640.jpg":"640x640","k_24561279_480.jpg":"480x480","k_24561279_340.jpg":"340x340","k_24561279_220.jpg":"220x220","o_24561279_1280.jpg":"1280x853","o_24561279_1024.jpg":"1024x682","o_24561279_640.jpg":"640x426","o_24561279_480.jpg":"480x320","o_24561279_340.jpg":"340x226","o_24561279_220.jpg":"220x146","h_24561279_1280.jpg":"1280x854","h_24561279_1024.jpg":"1024x683","h_24561279_640.jpg":"640x427","h_24561279_480.jpg":"480x320","h_24561279_340.jpg":"340x227","h_24561279_220.jpg":"220x147","pp_24561279_1280.jpg":"1280x1628","pp_24561279_1024.jpg":"1024x1303","pp_24561279_640.jpg":"640x814","pp_24561279_480.jpg":"480x611","pp_24561279_340.jpg":"340x432","pp_24561279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24032818_1920.jpg":"1920x1080","k_24032818_1280.jpg":"1280x1280","k_24032818_1024.jpg":"1024x1024","k_24032818_640.jpg":"640x640","k_24032818_480.jpg":"480x480","k_24032818_340.jpg":"340x340","k_24032818_220.jpg":"220x220","o_24032818_1280.jpg":"1280x853","o_24032818_1024.jpg":"1024x682","o_24032818_640.jpg":"640x426","o_24032818_480.jpg":"480x320","o_24032818_340.jpg":"340x226","o_24032818_220.jpg":"220x146","h_24032818_1280.jpg":"1280x854","h_24032818_1024.jpg":"1024x683","h_24032818_640.jpg":"640x427","h_24032818_480.jpg":"480x320","h_24032818_340.jpg":"340x227","h_24032818_220.jpg":"220x147","pp_24032818_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032818_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032818_640.jpg":"640x814","pp_24032818_480.jpg":"480x611","pp_24032818_340.jpg":"340x432","pp_24032818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23311486_1920.jpg":"1920x1080","k_23311486_1280.jpg":"1280x1280","k_23311486_1024.jpg":"1024x1024","k_23311486_640.jpg":"640x640","k_23311486_480.jpg":"480x480","k_23311486_340.jpg":"340x340","k_23311486_220.jpg":"220x220","o_23311486_1280.jpg":"1280x853","o_23311486_1024.jpg":"1024x682","o_23311486_640.jpg":"640x426","o_23311486_480.jpg":"480x320","o_23311486_340.jpg":"340x226","o_23311486_220.jpg":"220x146","h_23311486_1280.jpg":"1280x854","h_23311486_1024.jpg":"1024x683","h_23311486_640.jpg":"640x427","h_23311486_480.jpg":"480x320","h_23311486_340.jpg":"340x227","h_23311486_220.jpg":"220x147","pp_23311486_1280.jpg":"1280x1628","pp_23311486_1024.jpg":"1024x1303","pp_23311486_640.jpg":"640x814","pp_23311486_480.jpg":"480x611","pp_23311486_340.jpg":"340x432","pp_23311486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23311466_1920.jpg":"1920x1080","k_23311466_1280.jpg":"1280x1280","k_23311466_1024.jpg":"1024x1024","k_23311466_640.jpg":"640x640","k_23311466_480.jpg":"480x480","k_23311466_340.jpg":"340x340","k_23311466_220.jpg":"220x220","o_23311466_1280.jpg":"1280x853","o_23311466_1024.jpg":"1024x682","o_23311466_640.jpg":"640x426","o_23311466_480.jpg":"480x320","o_23311466_340.jpg":"340x226","o_23311466_220.jpg":"220x146","h_23311466_1280.jpg":"1280x854","h_23311466_1024.jpg":"1024x683","h_23311466_640.jpg":"640x427","h_23311466_480.jpg":"480x320","h_23311466_340.jpg":"340x227","h_23311466_220.jpg":"220x147","pp_23311466_1280.jpg":"1280x1628","pp_23311466_1024.jpg":"1024x1303","pp_23311466_640.jpg":"640x814","pp_23311466_480.jpg":"480x611","pp_23311466_340.jpg":"340x432","pp_23311466_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14876096 Threads: 1 Questions: 3138344546 Slow queries: 6993948 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234737787 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/makarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje-1277800 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/makarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje-1277800?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644830 [name] => grad makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-26 13:44:13 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-makarska [link] => /tag/grad-makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 371429 [name] => natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natjecaj [link] => /tag/natjecaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 711309 [name] => Europan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-01 21:16:15 [main_article_id] => 0 [alias] => europan [link] => /tag/europan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 272883 [name] => Arhitekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitekti [link] => /tag/arhitekti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA MLAĐE OD 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Makarski arhitekti i oporba o potezu ‘Bijele kuće‘: Hoće li kriterij za idući natječaj biti seksualno opredjeljenje?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/01/24561279.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/01/24561279.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/01/24032818.jpg [title] =>

Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/01/23311486.jpg [title] =>

Načelnica Podgore Petra Radić

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/01/23311466.jpg [title] =>

Daša Gazde

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Natječaj Grada Makarske za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za makarsku tržnicu, ribarnicu i gastro centar, a koji provodi Europan Hrvatska, izazvao je poprilični šok među makarskim arhitektima, ali ne i među Udruženjem hrvatskih arhitekata i Društvom arhitekata Split.

U natječaju je, naime, striktno navedeno da se na njega mogu prijaviti isključivo arhitekti mlađi od 40 godina i to oni koji do 30. srpnja, do kada je raspisan natječaj, ne smiju imati više od 40 godina. Natječaj Europana i Grada Makarske otvoren je u okviru međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Europan 17, a tema je ‘‘Živi gradovi 2, reimaginacija arhitekture kroz skrb o životnim sredinama‘‘.

Pravo sudjelovanja na natječaju arhitekti iz cijele Europe, a Grad Makarska je osigurao dvije nagrade vrijedne čak 18 tisuća eura. Čim smo ugledali uvjet da se na natječaj mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina, odmah smo se zapitali je li ovdje riječ o dobnoj diskriminaciji što su zaključili i makarski arhitekti s kojima smo razgovarali, ali i makarski HDZ na čelu s predsjednikom Jurom Brkanom koji je Europan Hrvatska obavijestio da će i njih i Grad Makarsku prijaviti pučkoj pravobraniteljici.

‘Po svojoj mjeri‘

- Gradonačelnik Zoran Paunović, dogradonačelnica Antonia Radić Brkan i ostala klika makarskog komiteta, kao što su predizborno obećali, odlučili su Makarsku skrojiti po svojoj mjeri. Da se dobro razumijemo, ne po mjeri građana Makarske, nego po svojoj "ličnoj" mjeri.

Donijeli su odluke tko smije biti zaposlen u gradskoj upravi - samo njihov provjereni kadar, ostali dobivaju otkaz ili su pod stalnom prijetnjom noge u stražnjicu. Turističku zajednicu smije voditi samo brat SDP-ovke Viki Puharić, bez obzira na stručnu spremu i radno iskustvo. Štekate ugostiteljskih objekata vjerojatno mogu dobiti samo njihovi sponzori, a za sve ostale je u tijeku natječaj, koji vjerojatno neće zadovoljiti.

Poslovne prostore vjerojatno mogu dobiti samo oni kojima je Paunović ili kum ili brat ili rođak ili ortak. Kako drugačije objasniti uvjete natječaja u kojima se i "broj postola" propisuje kao jedan od uvjeta? Budući da to nije dovoljno za napraviti Makarsku po njihovoj mjeri, Paunović i komitetska ekipica odlučili su napraviti natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju Makarska - pijaca, peškarija i gastro-centar grada.

U ocjenjivački sud su imenovali sedam ljudi. Normalno da nitko od tih sedam nije iz Makarske, ipak oni prave Makarsku po svojoj mjeri, a ne po mjeri građana. Da bi bilo sve po Paunovićevoj mjeri, u ocjenjivački sud je stavio svog ortaka, vinskog konzultanta i kolumnista Sašu Špiranca. Normalno da ocjenjivački sud neće raditi svoj posao džaba.

Normalno je i da će se nagraditi izabrani projekti sa 18 tisuća eura. Normalno je i da ćemo to mi, građani, sve platiti. Međutim, ima jedna stvar u tom natječaju koja nije normalna, a ta je da svi članovi autorske grupe moraju imati manje od 40 godina na dan predaje natječajnih radova. To znači da se naši uvaženi arhitekti poput Miljenka Franića, Sande Lukić ili uvaženi arhitekt Igor Rožić, sin nagrađivanog arhitekta Ante Rožića i našeg počasnog građanina, ne smiju prijaviti na natječaj. Po nama, građanima Makarske, to smrdi na tešku diskriminaciju po dobnoj osnovi - kazali su iz HDZ-a.

Prema riječima makarske arhitektice Sande Lukić, uvjet da se na natječaj mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina je zastrašujući.

‘To je prestrašno‘

- Pa to je prestrašno, nisam ni znala da uopće postoji natječaj u kojem je određena dobna granica arhitekta. Još ne vjerujem da je to uvjet natječaja jer je arhitektura jedina struka u kojoj se radi do 80. godine života. Pa pokojni arhitekt Ante Rožić koji je proglašen počasnim građaninom Makarske, radio je najbolje projekte do svoje 80. godine.

Primjerice, arhitekti fakultet završe do 26. godine nakon čega im treba pet godina rada u nekom arhitektonskom uredu kako bi mogli dobiti pečat i samostalno započeti rad u svom uredu što znači da tek u 31. godini započinju svoj neovisni rad - kazala je Lukić.

I ugledni makarski arhitekt Miljenko Franić šokiran je uvjetom natječaja po kojem se za izradu rješenja za uređenje tržnice, ribarnice i gastro centra mogu prijaviti samo arhitekti mlađi od 40 godina.

- Ne znam što je sljedeći potez Grada, možda raspisati natječaj na koji se mogu prijaviti samo homoseksualci? Ništa me više ne čudi od makarskog gradonačelnika i ovaj je natječaj još jedna u nizu njegovih budalaština. Ali tako raspisan natječaj je totalna glupost koja se lako može preveslati na način da idejno rješenje naprave arhitekti u čijem je uredu zaposlen kolega mlađi od 40 i o tome nitko nije razmišljao - kazao je Franić.

S druge strane, u obranu natječaja na koji se mogu prijaviti arhitekti mlađi od 40 godina, stao je Frane Zovko, voditelj programa pri Udruženju hrvatskih arhitekata. Kako kazuje, Europan ima jednu od najpoželjnijih praksi i to natječaje za mlade arhitekte pa tu ne vidi dobnu diskriminaciju.

- Podržavam ovakve natječaje jer se treba okrenuti mlađim generacijama arhitekata što Europan i radi. Europan i provodi natječaje na koje će se prijavljivati mladi sa svježim idejama i to je poticanje mladalačkog stvaralaštva. To nije tipičan natječaj za nešto što se mora izraditi, već za projekt koji će se realizirati u budućnosti - istaknuo je Zovko, dodavši da Europan kao organizacija već 30 godina diljem cijele Europe funkcionira po tom principu, odnosno davanja prednosti mladima.

Isto nam je potvrdila i Iva Bedenko, tajnica Europana Hrvatska koja kazuje da će Grad Makarska osigurati 18 tisuća eura za nagrade arhitektima koji budu najbolji na natječaju.

‘Nije diskriminacija‘

- Tu nema ni govora o dobnoj diskriminaciji, dapače, uvijek su posao dobivali zreliji arhitekti, a nikada mladi koji su time bili diskriminirani pa je ovakav natječaj kontra diskriminaciji i po europskim pravilima - rekla je Bedenko.

Slično mišljenje imaju i Daša Gazde i Dragan Žuvela iz Društva arhitekata Split. Kako navode, uvjet natječaja na koji se mogu javiti samo mlađi od 40 godina je uvjet Europana.

- Europan potiče mlade arhitekte na inovativne radove. To nije ništa čudno jer su mladi neopterećeni i pomalo imaju futurističke ideje. Za Makarsku je to pozitivna stvar jer će se ovim natječajem naći na karti Europana - kazali su Gazde i Žuvela.

U obranu natječaja i Europana su stali i zamjenici člana Ocjenjivačkog suda Mirko Buvinić, koji je predstavnik Grada Makarske kao naručitelja te podgorska načelnica Petra Radić koja je po struci arhitektica.

Kako govori Radić, natječaj Europana za Makarsku je baš za mlade arhitekte koji se tek trebaju dokazati.

- Problem je uvijek bio što su stariji arhitekti uvijek dobivali natječaje, a mlade su iskorištavali kao crtačku snagu. Ovaj natječaj, odnosno uvjet prema kojem arhitekti moraju biti mlađi od 40 godina je baš kontra diskriminacije koja se događa između arhitekata i to je odlična stvar - kazala je Radić.

HDZ Makarska je svoje priopćenje poslao i Mirku Buviniću koji nam je kazao da Europan već 30 godina provodi ovakve vrste natječaja diljem Hrvatske.

Pravilo kroji Europan

- Prije je granica bila 35 godina, a sada je pomaknuta na 40. Na natječaju se može sudjelovati bez referenci i to je izvrsna stvar za mlade arhitekte. Europan Hrvatska nije odredio pravila već Europan. Ne znam zašto se bune makarski arhitekti kada se nitko od njih nije prijavio na natječaje za izradu idejnih rješenja za uređenje Peškere i rive.

Prijašnjih godina sam ispred Europana Hrvatska pisma namjere slao makarskim gradonačelnicima Tonćiju Biliću (SDP) i Juri Brkanu (HDZ), ali su me svi odbijali i samo je gradonačelnik Zoran Paunović pristao na naš natječaj i s njim sam bio u listopadu prošle godine u Francuskoj na Forumu gradova koji je organizirao Europan.

U tijeku su izmjene i dopune UPU-a Makarska u kojima je taj dio tržnice i ribarnice šturo definiran pa ne znam hoće li se ponovno morati ići na izmjene i dopune UPU-a Makarska - kazao je Buvinić.

Inače, članovi Ocjenjivačkog suda Europanovog natječaja za Makarsku su Irena Matković, Dražen Pejković, Rosa Rogina, Rok Žnidaršič, Saša Špiranec, Ana Šverko, Rujana Bergam Marković, a njihovi zamjenicu su, kako smo naveli, Mirko Buvinić i Petra Radić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

Načelnica Podgore Petra Radić

Ivo Ravlić/Cropix

Daša Gazde

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/makarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje-1277800 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9399c3dd1b7effa2102fed92d5d92a62afa9e382 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Makarski+arhitekti+i+oporba+o+potezu+%E2%80%98Bijele+ku%C4%87e%E2%80%98%3A+Ho%C4%87e+li+kriterij+za+idu%C4%87i+natje%C4%8Daj+biti+seksualno+opredjeljenje%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fmakarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje-1277800 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fmakarski-arhitekti-i-oporba-o-potezu-bijele-kuce-hoce-li-kriterij-za-iduci-natjecaj-biti-seksualno-opredjeljenje-1277800 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZA MLAĐE OD 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaZA MLAĐE OD 40

Makarski arhitekti i oporba o potezu ‘Bijele kuće‘: Hoće li kriterij za idući natječaj biti seksualno opredjeljenje?!

1. travnja 2023. - 21:16

Natječaj Grada Makarske za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za makarsku tržnicu, ribarnicu i gastro centar, a koji provodi Europan Hrvatska, izazvao je poprilični šok među makarskim arhitektima, ali ne i među Udruženjem hrvatskih arhitekata i Društvom arhitekata Split.

U natječaju je, naime, striktno navedeno da se na njega mogu prijaviti isključivo arhitekti mlađi od 40 godina i to oni koji do 30. srpnja, do kada je raspisan natječaj, ne smiju imati više od 40 godina. Natječaj Europana i Grada Makarske otvoren je u okviru međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Europan 17, a tema je ‘‘Živi gradovi 2, reimaginacija arhitekture kroz skrb o životnim sredinama‘‘.

Pravo sudjelovanja na natječaju arhitekti iz cijele Europe, a Grad Maka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:25