StoryEditorOCM
S mora i krajaPUT MAJDANA

Đaci se već godinama tresu od straha na putu u školu: ‘Bojin se da će me zgazit neki kamion‘; Grad obećava rješenje

Piše Mia Sesartić
6. veljače 2024. - 21:28

U više se navrata proteklih godina pisalo i ukazivalo na neuvjetni dio ceste Ulice Put Majdana u Solinu, kod križanja s Ulicom Gašpina mlinica, kojima brojni školarci moraju proći u obližnju Osnovnu školu Don Lovre Katića na Bilankuši.

Apelirali su na nadležne i roditelji, škola, građani, pojedini vijećnici..., požalili su nam se i sami prvašići kako im je teško proći tim putem do škole. Naime, negdje je nogostup preuzak, a pogotovo je problem hodati onim dijelom gdje ga uopće nema.

- Strah me kad prolazim ovde, bojin se da će me zgazit neki kamion - kazao nam je tada jedan prvašić u pratnji svog roditelja i prijatelja iz susjedstva i škole.

image
Nikola Vilić/Cropix

Pogotovo je, kako su nam tada kazivali roditelji, opasno kada prolaze veliki kamioni i tegljači koji stižu iz pravca majdanskih pogona, a to je najčešće ujutro kada djeca idu u školu.

Za prolaz 65 centimetara

- Upravo u tom dijelu dana prolaze i po dva kamiona puna tereta u minuti. Od djece na putu u školu dijeli ih crta iscrtana na asfaltu, a školarci od zidića do unutarnjeg ruba linije imaju doslovno 65 centimetara za prolaz. Na najužem dijelu točno 49 centimetara! - izračunali su roditelji.

Prvaši s početka teksta danas su sedmaši, a promet je od tada sigurno još intezivniji kada je riječ o kamionima, ali i osobnim vozilima jer se uokolo tog područja gradilo, a i gradi, dosta stambenih zgrada.

Dobre su vijesti da bi cijela ta situacija, oko dijela tog nogostupa, uskoro trebala ipak biti riješena, odnosno bolja.

Iako su gradski čelnici krajem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća najavljivali da će spomenuti radovi na izgradnji tog dijela nogostupa započeti za vrijeme proteklih školskih praznika, situacija se, kako saznajemo, ipak malo prolongirala zbog pravnih radnji.

Naime, kako vele iz Grada Solina na naš upit o situaciji, Grad je potpisao sporazum s privatnim vlasnikom, odnosno vlasnicima o otkupu dijela zemljišta kao pretpostavke izgradnje nogostupa na tom dijelu Ulice Put Majdana.

Čeka se uknjižba

Tako će se na tom dijelu moći izgraditi nogostup jer to do sada fizički nije bilo moguće.

- Nakon što navedeno zemljište u cijelosti bude uknjiženo na Grad Solin, Županijska uprava za ceste (ŽUC) u čijoj se nadležnosti nalazi Ulica Put Majdana pristupit će izgradnji nogostupa - navode nam iz Grada Solina ističući kako za tu namjenu ŽUC ima osigurana sredstva u svom proračunu.

- Očekivali smo da će se s realizacijom projekta započeti ranije, osobito što radovi nisu financijski zahtjevni, definiranje imovinsko-pravnih odnosa usporilo je proceduru.

Gradu je u interesu da radovi budu gotovi u najkraćem roku i što je moguće prije - sigurnost djece koja tamo svakodnevno prolaze na prvome je mjestu - poručuju iz Grada Solina u svom odgovoru.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:12