StoryEditorOCM
DalmacijaMONETA ZA POTKUSURIVANJE

Politička nadigravanja: učenici Cetinske krajine (ne)će plaćati autobusne karte

Piše PSD.
2. studenog 2012. - 23:19
Učenici putnici sinjskih srednjih škola i njihovi roditelji proteklih dana ponovno su uznemireni jer ih je 29. listopada direktor Autoprijevoza Sinj Joško Jerkan obavijestio da će za studeni i prosinac morati platiti 25 posto cijene pokazne karte.

Tom obavijesti Jerkan je jednostrano prekinuo ugovor koji su on i Mate Jujnović, vlasnik Prometa iz Makarske, koji je vlasnik Autoprijevoza, u prvoj polovini rujna postigli s čelnicima gradova i općina cetinskoga kraja. Rasplet je pokazao da je iza svega bilo političkih nadigravanja između aktualne državne vlasti i oporbenog HDZ-a koji vlada županijom, a kojima su učenici poslužili kao moneta za potkusurivanje.

Subvencije ministarstva

Nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na samom početku školske godine odlučilo da će srednjoškolcima subvencionirati 75 posto cijene putne karte, u Sinju je između gradova i općina cetinskog kraja i Autoprijevoza postignut dogovor da će od preostalih 25 posto 10 posto subvencionirati gradovi i općine za učenike sa svojeg područja, a Autoprijevoz će onih još 15 posto dati kao rabat. Sukladno tomu potpisan je ugovor koji je vrijedio za rujan i listopad.

U “Obavijesti učenicima srednjih škola” od 29. listopada direktor Jerkan piše: “Prema naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i ugovora između Autoprijevoza Sinj i Splitsko-dalmatinske županije, svi učenici korisnici prijevoza moraju sudjelovati u troškovima prijevoza u iznosu 25 posto ukupne cijene pokazne karte za razdoblje studeni-prosinac 2012. godine.”

Na pitanje zašto je jednostrano raskinuo ugovor, direktor Jerkan nije odmah znao odgovoriti, a kada ga se ponovno pitalo, odgovorio je da se ugovor raskida jer je takav stav vlasnika Autoprijevoza. Obavijest učenicima o ukidanju za njih besplatnog prijevoza izazvalo je buru negodovanja učenika i njihovih roditelja, a zatečen je i bar dio čelnika gradova i općina koje Autoprijevoz nije prethodno upoznao o jednostranom raskidu ugovora iz rujna.

Priznavanje cijene

Gradonačelnici Sinja, Trilja i Vrlike te načelnici Dicma, Hrvaca i Otoka u srijedu su se sastali s Jerkanom i Jujnovićem. Na sastanku je bilo burno. Kad je na početku načelnik Dicma Josip Silić predbacio Jujnoviću da nije ispunio preuzete obveze prema Autoprijevozu, ovaj ga je izvrijeđao pa je Silić napustio sastanak.

Krenuo je i Jujnović, ali ga je vratio načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak koji se u posljednje vrijeme, iz još nepoznatih razloga, s Jujnovićem uvelike zbližio. Tijekom sastanka se otkrilo da je Autoprijevoz u bojazni da mu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće priznati njegovu cijenu.

Također se doznalo da je u ugovoru koji je prijevoznicima ponudila Županija za cetinski kraj izostavljen dogovor iz rujna o subvencioniranju preostalih 25 posto cijene pokazne putne karte.

U priopćenju sa sastanka koje su potpisali čelnici gradova i općina te Jerkan i Jujnović, među ostalim, navodi se: “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije odredilo limit u cijeni 75 posto, a Autoprijevoz ima svoje cijene redovne linije koje su na snazi i u ovom trenutku ne zna se koliko je 75 posto kako bi Autoprijevoz konzumirao ugovor. Dogovoreno je da ugovor neće biti raskinut jer će eventualnu razliku platiti ili Ministarstvo ili Županija, ili će jedinice lokalne samouprave povećati svoj udio.” Na kraju se slavodobitno ističe: “Najvažniji je zaključak da učenici s područja cijele Cetinske krajine, odnosno njihovi roditelji, neće imati nikakvih obveza plaćati učenički prijevoz.”

Koliko košta karta?

U cijeloj ovoj priči, koja uvelike miriše na prljavu igru, nije se dobio odgovor na najvažnije pitanje: Kolika je cijena putne karte koja se obračunava srednjoškolcima cetinskoga kraja? Autoprijevoz ima dvije cijene putnih karata na relaciji Sinj-Split. U vrijeme kada uglavnom putuju srednjoškolci, cijena je 20 kuna, dok je u drugim terminima cijena pet kuna veća.

Ako se za prijevoz srednjoškolaca obračunava cijena od 25 kuna, tada prijevoznik ne daje baš nikakvu subvenciju jer za prijevoz učenika do Splita i iz Splita do Sinja, koji se u autobusima moraju nabijati kao ribe u konzervi, dobije 22,5 kuna samo u jednom smjeru.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 19:17