stdClass Object ( [id] => 1305621 [title] => U Supetru planiraju veliki zdravstveni projekt od 6 milijuna € i tvrde da je sve zapelo na Gradu. Evo što kaže Marković [alias] => u-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Manjkava zdravstvena usluga na otoku, uz uvijek nedovoljnog smještaja za starije osobe, odavna je sudbina Hrvata, poglavito otočana.

Stoga ne iznenađuju privatne inicijative u rješavanju ovog problema u koju svakako treba uvrstiti i privatni Dom za starije i nemoćne osobe Domus vitae, u Supetru na Braču.

Trenutno nudi smještaj za 40 korisnika, a kojima skrbi 19 stalno uposlenih, uz pružanja pomoći u kući, kao i smještaju za šest palijativnih pacijenata. Dok je na listi čekanja trenutno već 12 osoba starije životne dobi kojima treba konstantna briga i njega.

Ovo je osobna karta ustanove, privatne u ovom slučaju, jer u Supetru nema "državnog" odnosno doma za starije i nemoćne koji spadaju pod ingerenciju županije, pa je pritisak za smještaj starije populacije – ogroman.

- U Supetru radim od 2018. godine, dok sam tri godine prije radila u Sutivanu, i naravno uvijek imam ideje kako poboljšati, razviti dalje posao i premda sam ja upraviteljica, ravnateljica doma, uvijek vam ja ostajem medicinska sestra. To je moja struka, to je moj životni poziv. To ću biti cijeli život, no želim poboljšavati zdravstvenu uslugu i dizati nivo usluge u Supetru, na otoku Braču koji je od 2015. godine moj drugi dom – podacima, brojkama uvodi nas u jednu poprilično zanimljivu priču Klaudija Basar, inače Karlovčanka koja je zadnjih osam godina stanovnica ovog srednjedalmatinskog škoja.

I koja ima ogromnu ulogu u zdravstvenoj skrbi otočana, bilo kroz smještaj starije populacije, bilo kroz osnivanje tima za brzo testiranje na covid, bilo na formiranje mobilnog laboratorija za vađenje i analizu krvi uz suradnju dva splitska laboratorija, bilo dovođenje liječnika specijalista u svoju "frišku" ordinaciju od pedijatra do kardiologa i ortopeda, pa do ekipe za pružanja pomoći u kući (trenutno za 12 korisnika), uz šest kreveta palijative, te zadnje inicijative – ulaganje i gradnja Centra za starije osobe te zdravstvenu polikliniku "teških" čak 6 milijuna eura.

- Radi se o privatnom ulaganju gdje je moja ustanova nositelj projekta. Imamo predugovor o kupnji parcele na istočnom ulazu u grad, od nekih 4300 kvadrata potpisan sa vlasnicima zemljišta koji također pozdravljaju ovu inicijativu koja je važna, neophodna za funkcioniranje zajednice. Izgradili bi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste.

Naglašava nam sugovornica kako je već obavila i preliminarne razgovore sa brojnim vrhunskim liječnicima, koji su zainteresirani jedan dio svog radnog vremena provoditi i na Braču, u Supetru biti na usluzi pacijentima. "Pokrili" bi one medicinske usluge koje stanovnici nemaju u jedinom otočnom gradu, odnosno na cijelom škoju.

---

image

Plan je izgraditi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste, iznosi Klaudija Basar

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Već sam imala preliminarne razgovore sa srednjim medicinskim školama u svezi mogućnosti stipendiranja školaraca, prvenstveno medicinskih sestara, ali u budućnosti i fizioterapeuta jer nam je "otvoreno" i ulaganje u zdravstveni turizam koji može itekako oživiti zimsku "sliku" otoka. Obavila sam razgovor i sa Županijskom upravom za ceste budući mi sa regionalnog cestovnog pravca treba spoj na parcelu, i ono što je najvažnije otvaranjem ovog centra osigurali bi 45 novih radnih mjesta uz 15 vanjskih suradnika, te bi osim 100 kreveta za trajnu skrb imali i poludnevni boravak za stariju populaciju. Gradnja bi trajala po procjeni dvije godine, a sama investicija je u povratku nakon 12 godina – osobnu kartu ovog važnog ulaganja, iznijela nam je ravnateljica Basar, dodajući kako se radi o građevinskom zemljištu, no kako je zapelo u dogovoru sa Gradskim vijećem grada Supetra.

- Na toj lokaciji je to jedino privatno zemljište u građevinskoj zoni, budući su obližnje parcele već u gospodarskoj zoni. Ima infrastrukturne priključke, no ne u dovoljnom obuhvatu za rad takve ustanove, pa smo uputili zahtjev lokalnim vijećnicima za podršku ovog projekta, odnosno za proceduru kako bi se moglo proširiti vodovodna i kanalizacijska te druge mreže. Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća, naša točka bila povučena s dnevnog reda – razočarana je Karlovčanka sada sa adresom stanovanja u Supetru, koja želi ostati na škoju, raditi, ulagati...

Paralelno sa radom, dodatno je učila i stekla diplomu menadžera u zdravstvu, odobren joj je i kredit za ovo ulaganje, uz partnersko ulaganje i privatnog kapitala, no od sredine prošle godine sve je na čekanju.

- Ako se sve ovo dodatno zakomplicira, ići ću na privremeno rješenje, da na parkingu ispred sadašnjeg doma (to je bivša zgrada supetarskog hotela Bretanida) napravim manju zgradu od planirane, započnem posao, pa ako procedure za dovođenje infrastrukture ikada i kada prođu, možda se opet upustim u realizaciju velikog projekta Centra za starije i poliklinike – rezimira Basar, poprilično kao privatna i poduzetna osoba, tužna zbog sporosti administracije i kada je ovako važna investicija za zajednicu u pitanju.

Naime, nema ona ništa protiv i da ovo ulaganje bude isključivo privatno, ali može i biti po sistemu javno-privatno partnerstvo, budući je zanima samo jedno - osigurati smještaj starijim osobama kojima treba briga, te dostupno liječenje otočanima. Ako ne može država, onda može pojedinac, a cilj je i jednima i drugima, uvijek u konačnici – isti!

---

Gradonačelnica Marković: Neugodno smo iznenađeni prozivkama

Potražili smo odgovor i od gradonačelnice Supetra Ivane Marković u svezi cijele situacije.

- Nemalo smo iznenađeni navodima i prozivkama na našu adresu jer smo nakon proteka vremena došli do zaključka kako je ravnateljica Basar odustala od investiciji na parceli 1678/3 k.o.Supetar, i takvog obuhvata ulaganja, te kako joj je fokus sada na manjem ulaganju u samom gradu. No krenimo redom, budući rukovođenje gradom zahtjeva prvenstveno poštivanje procedura. Na području Supetra rade tri objekta kojima upravljaju tri različita subjekta u privatnom vlasništvu, između kojih je i ustanova Domus Vitae, a koji objekti su u funkciji skrbi o starijim i nemoćnim osobama. Grad Supetar je svjestan potreba proširivanja ovih kapaciteta te je u sklopu važećeg Prostornog plana uređenja planirao odgovarajuću površinu za ovu namjenu u zahvatu naselja Mirca, a na kojoj površini se u suradnji sa županijom ili drugim zainteresiranim subjektom, planira izgraditi odgovarajući objekt za skrb o starim i nemoćnim osobama što je svakako dugoročni projekt. Vezano i za pretpostavku rješavanja sustava odvodnje otpadnih voda naselja Mirca – iznosi se u odgovoru iz otočne JLS, te navodi dalje:

- Netočan je navod da ustanova Domus Vitae od strane Grada nije dobila nikakav odgovor u svezi njihove inicijative, a nakon što je sa 14. sjednice Gradskog vijeća Supetra koja je bila zakazana za dan 22. srpnja 2022. godine, sa strane gradonačelnice dana 21. srpnja 2022. godine pisanim putem povučen iz rasprave prijedlog Odluke o izradi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarsko-poslovne zone "Žedno-Drage". Naime kroz usmene komunikacije kako u fazi pripreme 14. sjednice GV, tako i nakon iste, o predmetnoj problematici su upoznati predstavnici Domus Vitae i to osobno ravnateljica Basar te njeni suradnici Nenad Šore i projektant Vinko Peračić. U konačnici dana 22. kolovoza 2022. godine je imenovanoj i imenovanima od strane Ivica Vranjičića, voditelja Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u sastavu Jedinstvenog upravnog odjela, putem maila dostavljena cjelovita Informacija o stanju postupanja po inicijativi za pokretanje postupka izrade i donošenja II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarsko-poslovne zone "Žedno-Drage".

Po inicijativi ustanove Domus Vitae dana 15. rujna 2022. godine u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak na kojem su sa strane Grada sudjelovali Ivana Marković gradonačelnica, Nikša Paviškov, voditelj Odsjeka za komunalne poslove i izgradnju te Ivica Vranjičić, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, dok su sa strane ustanove Domus Vitae bili Klaudija Basar, ravnateljica i Dijana Šćepanović, vanjski konzultant. Iako je u mailu ustanove Domus Vitae od 23. kolovoza 2022. godine, bilo istaknuto da će na sastanku uz ravnateljicu Basar sudjelovati još i njeni suradnici i to prof. Ivo Šimunović, arhitekt Vinko Peračić, Mirko Mesarić te Nenad Šore, oni nisu došli.

Na upit zašto, jer predmetnu inicijativu prate od početka, ravnateljica Basar je odgovorila kako su je svi napustili i kako predmetnu planiranu građevinu neće biti moguće realizirati na prije planiranoj lokaciji koju čini č.zem. 1678/3 (k.o. Supetar) već da je sada zanima generalna mogućnost izgradnje građevine izvorno planirane namjene (dom i poliklinika) na području Grada Supetra.

U razgovoru su predstavnici Grada još jednom smo obrazložili razloge povlačenja sa dnevnog reda sjednice GV, te su dati pokazatelji o svim potencijalnim lokacijama sa posebnim isticanjem stanja komunalne infrastrukture i prostorno planskih pretpostavki za realizaciju takve zamisli na drugim potencijalnim lokacijama koje bi imale dostatnu površinu od najmanje 3.000 m2. Sam sastanak je završen bez nekih posebnih zaključaka s tim da je sa strane predstavnika Grada istaknuto kako će se u tekućem postupku II. izmjena i dopuna PP, nastojati odgovarajuće doraditi rješenja važećeg PP u svezi mogućnosti gradnje objekata društvene namjene, bilo po javnim subjektima bilo kroz privatne inicijative. A nakon sastanka održanog 15. rujna 2022. godine nismo zaprimili nikakav podnesak ili drugu formu komunikacije sa strane ustanove Domus Vitrae po predmetnoj ili nekoj sličnoj inicijativi, te se moglo zaključiti samo kako su oni od predmetne inicijative odustali.

Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora. Čak bi se moglo govoriti kako smo u početnom nastojanju da budemo maksimalno kooperativni i uz izostanak potpunije komunikacije sa tvrtkom "Vodovod Brač" bilo po ustanovi Domus Vitae bilo po Gradu Supetru, došli u situaciju da su se stvarni problemi koji su od posebnog utjecaja na željenu dinamiku, utvrdili tek u fazi kad se predmetna inicijativa sa odgovarajućom odlukom za pokretanje postupka izrade UPU GPZ "Žedno-Drage" trebala naći na Gradskom vijeću. A sve navedeno vidljivo je i iz dokumenata koje Vam dostavljamo – rezime je gradonačelnice Marković, koja nas za detalje upućuje i na stručne osobe u gradskoj upravi.

---

---

image

‘Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora‘, kaže nam gradonačelnica

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Problema s radnom snagom - nema

Klaudija Basar nema problema sa svepristutnim manjkom radne snage:

- Od 2015. godine većina radnika koji su počeli sa mnom surađivati, su i danas u mom timu, kojeg smo pojačali i jednom Ruskinjom. Ima nas odasvud – domicilnog stanovništva, iz Slavonije, iz Zagreba,... No uvijek je važan vaš odnos prema djelatniku kojeg trebate poštovati, uredno platiti, dat mu slobodan dan, cijenit i pohvaliti njegov rad. U domu imamo uposlene dvije kuharice, dvije čistačice, fizioterapeuta, socijalnu radnicu, računovođu, domara, pet medicinskih sestara i pet njegovateljica, uz mene kao ravnateljicu i medicinsku sestru.

Cijena smještaj u njenoj ustanovi je od 6000 do 8000 kuna, s tima kako ima i dvije osobe kao socijalne slučajeve koji su na smještaju za nula kuna.

- Radimo i pomoć u kući. Donosimo lijekove, vozimo štićenike do liječnika, operemo i popeglamo im odjeću, svaki dan smo u obilasku njihovih domova. Trenutno pod našom paskom, uz sufinanciranje ministarstva je 12 osoba, iako potreba za dnevnu brigu ima od 30 do 40 štićenika.

---

---

image

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio 

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Savjeti Ante Todorića

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio što se poslovanja tiče. Njegovo iskustvo i savjeti su joj bili dragocjeni.

- U jednom trenutku mi je baš on naglašavao kako bi bilo dobro da počnem raditi za sebe, kako je dosta više što radim za druge. On me je gurnuo prema biznisu, no moj poziv medicinske sestre i ne smatram poslom već svojim životnim putem. Slobodno mogu reći kako smo nadaleko poznati kao dom sa vrhunskom brigom o svojim štićenicima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privatno ulaganje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => privatno ulaganje 2 0 5440 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-09 11:31:27 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 14:10:09 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2023-07-11 13:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Supetru planiraju veliki zdravstveni projekt od 6 milijuna € i tvrde da je sve zapelo na Gradu. Evo što kaže Marković [metakey] => Supetar, Brač, Ivana Marković, dom za starije i nemoćne osobe, dom za starije i nemoćne osobe Domus vitae, Klaudija Basar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25247679.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25226085.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25226091.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/21802500.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix, Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prihva\u0107eno je sve, da bi uo\u010di zakazane sjednice Gradskog vije\u0107a,\u00a0 to\u010dka bila povu\u010dena s dnevnog reda, ka\u017ee Klaudija Basar.\u00a0Ivana Markovi\u0107 iznijela nam je svoju stranu pri\u010de<\/p>","

Plan je izgraditi\u00a0Centar za starije osobe sa 100 smje\u0161tajnih kreveta, plus poliklini\u010dki dio za lije\u010dnike-specijaliste, iznosi Klaudija Basar<\/p>","

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godi\u0161njem Anti Todori\u0107u, glavi mo\u0107ne obitelji Todori\u0107 i uvijek isti\u010de kako ju je on mnogo toga nau\u010dio\u00a0<\/p>","

\u2018Mi\u0161ljenja smo kako na\u0161im dosada\u0161njim postupanjem nismo ni\u010dim ugrozili potencijalnog investitora\u2018, ka\u017ee nam gradona\u010delnica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1450","hd_25247679_1920.jpg":"1920x1080","k_25247679_1280.jpg":"1280x1280","k_25247679_1024.jpg":"1024x1024","k_25247679_640.jpg":"640x640","k_25247679_480.jpg":"480x480","k_25247679_340.jpg":"340x340","k_25247679_220.jpg":"220x220","o_25247679_1280.jpg":"1280x966","o_25247679_1024.jpg":"1024x773","o_25247679_640.jpg":"640x483","o_25247679_480.jpg":"480x362","o_25247679_340.jpg":"340x256","o_25247679_220.jpg":"220x166","h_25247679_1280.jpg":"1280x854","h_25247679_1024.jpg":"1024x683","h_25247679_640.jpg":"640x427","h_25247679_480.jpg":"480x320","h_25247679_340.jpg":"340x227","h_25247679_220.jpg":"220x147","pp_25247679_1280.jpg":"1280x1628","pp_25247679_1024.jpg":"1024x1303","pp_25247679_640.jpg":"640x814","pp_25247679_480.jpg":"480x611","pp_25247679_340.jpg":"340x432","pp_25247679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25226085_1920.jpg":"1920x1080","k_25226085_1280.jpg":"1280x1280","k_25226085_1024.jpg":"1024x1024","k_25226085_640.jpg":"640x640","k_25226085_480.jpg":"480x480","k_25226085_340.jpg":"340x340","k_25226085_220.jpg":"220x220","o_25226085_1280.jpg":"1280x853","o_25226085_1024.jpg":"1024x682","o_25226085_640.jpg":"640x426","o_25226085_480.jpg":"480x320","o_25226085_340.jpg":"340x226","o_25226085_220.jpg":"220x146","h_25226085_1280.jpg":"1280x854","h_25226085_1024.jpg":"1024x683","h_25226085_640.jpg":"640x427","h_25226085_480.jpg":"480x320","h_25226085_340.jpg":"340x227","h_25226085_220.jpg":"220x147","pp_25226085_1280.jpg":"1280x1628","pp_25226085_1024.jpg":"1024x1303","pp_25226085_640.jpg":"640x814","pp_25226085_480.jpg":"480x611","pp_25226085_340.jpg":"340x432","pp_25226085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25226091_1920.jpg":"1920x1080","k_25226091_1280.jpg":"1280x1280","k_25226091_1024.jpg":"1024x1024","k_25226091_640.jpg":"640x640","k_25226091_480.jpg":"480x480","k_25226091_340.jpg":"340x340","k_25226091_220.jpg":"220x220","o_25226091_1280.jpg":"1280x853","o_25226091_1024.jpg":"1024x682","o_25226091_640.jpg":"640x426","o_25226091_480.jpg":"480x320","o_25226091_340.jpg":"340x226","o_25226091_220.jpg":"220x146","h_25226091_1280.jpg":"1280x854","h_25226091_1024.jpg":"1024x683","h_25226091_640.jpg":"640x427","h_25226091_480.jpg":"480x320","h_25226091_340.jpg":"340x227","h_25226091_220.jpg":"220x147","pp_25226091_1280.jpg":"1280x1628","pp_25226091_1024.jpg":"1024x1303","pp_25226091_640.jpg":"640x814","pp_25226091_480.jpg":"480x611","pp_25226091_340.jpg":"340x432","pp_25226091_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_21802500_1920.jpg":"1920x1080","k_21802500_1280.jpg":"1280x1280","k_21802500_1024.jpg":"1024x1024","k_21802500_640.jpg":"640x640","k_21802500_480.jpg":"480x480","k_21802500_340.jpg":"340x340","k_21802500_220.jpg":"220x220","o_21802500_1280.jpg":"1280x851","o_21802500_1024.jpg":"1024x681","o_21802500_640.jpg":"640x425","o_21802500_480.jpg":"480x319","o_21802500_340.jpg":"340x226","o_21802500_220.jpg":"220x146","h_21802500_1280.jpg":"1280x854","h_21802500_1024.jpg":"1024x683","h_21802500_640.jpg":"640x427","h_21802500_480.jpg":"480x320","h_21802500_340.jpg":"340x227","h_21802500_220.jpg":"220x147","pp_21802500_1280.jpg":"1280x1628","pp_21802500_1024.jpg":"1024x1303","pp_21802500_640.jpg":"640x814","pp_21802500_480.jpg":"480x611","pp_21802500_340.jpg":"340x432","pp_21802500_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15245611 Threads: 8 Questions: 3174854020 Slow queries: 7116471 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235459206 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/u-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic-1305621 [printLink] => /dalmacija/otoci/u-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic-1305621?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 491068 [name] => Supetar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => supetar [link] => /tag/supetar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 323236 [name] => ivana marković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-markovic [link] => /tag/ivana-markovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718350 [name] => dom za starije i nemoćne osobe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 15:44:39 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-osobe [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-osobe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 722963 [name] => dom za starije i nemoćne osobe Domus vitae [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-11 13:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-osobe-domus-vitae [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-osobe-domus-vitae ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722964 [name] => Klaudija Basar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-11 13:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => klaudija-basar [link] => /tag/klaudija-basar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privatno ulaganje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Supetru planiraju veliki zdravstveni projekt od 6 milijuna € i tvrde da je sve zapelo na Gradu. Evo što kaže Marković [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25247679.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix, Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća,  točka bila povučena s dnevnog reda, kaže Klaudija Basar. Ivana Marković iznijela nam je svoju stranu priče

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25247679.jpg [title] =>

Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća,  točka bila povučena s dnevnog reda, kaže Klaudija Basar. Ivana Marković iznijela nam je svoju stranu priče

Božidar Vukičević/Cropix, Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25226085.jpg [title] =>

Plan je izgraditi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste, iznosi Klaudija Basar

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25226091.jpg [title] =>

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/21802500.jpg [title] =>

‘Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora‘, kaže nam gradonačelnica

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Manjkava zdravstvena usluga na otoku, uz uvijek nedovoljnog smještaja za starije osobe, odavna je sudbina Hrvata, poglavito otočana.

Stoga ne iznenađuju privatne inicijative u rješavanju ovog problema u koju svakako treba uvrstiti i privatni Dom za starije i nemoćne osobe Domus vitae, u Supetru na Braču.

Trenutno nudi smještaj za 40 korisnika, a kojima skrbi 19 stalno uposlenih, uz pružanja pomoći u kući, kao i smještaju za šest palijativnih pacijenata. Dok je na listi čekanja trenutno već 12 osoba starije životne dobi kojima treba konstantna briga i njega.

Ovo je osobna karta ustanove, privatne u ovom slučaju, jer u Supetru nema "državnog" odnosno doma za starije i nemoćne koji spadaju pod ingerenciju županije, pa je pritisak za smještaj starije populacije – ogroman.

- U Supetru radim od 2018. godine, dok sam tri godine prije radila u Sutivanu, i naravno uvijek imam ideje kako poboljšati, razviti dalje posao i premda sam ja upraviteljica, ravnateljica doma, uvijek vam ja ostajem medicinska sestra. To je moja struka, to je moj životni poziv. To ću biti cijeli život, no želim poboljšavati zdravstvenu uslugu i dizati nivo usluge u Supetru, na otoku Braču koji je od 2015. godine moj drugi dom – podacima, brojkama uvodi nas u jednu poprilično zanimljivu priču Klaudija Basar, inače Karlovčanka koja je zadnjih osam godina stanovnica ovog srednjedalmatinskog škoja.

I koja ima ogromnu ulogu u zdravstvenoj skrbi otočana, bilo kroz smještaj starije populacije, bilo kroz osnivanje tima za brzo testiranje na covid, bilo na formiranje mobilnog laboratorija za vađenje i analizu krvi uz suradnju dva splitska laboratorija, bilo dovođenje liječnika specijalista u svoju "frišku" ordinaciju od pedijatra do kardiologa i ortopeda, pa do ekipe za pružanja pomoći u kući (trenutno za 12 korisnika), uz šest kreveta palijative, te zadnje inicijative – ulaganje i gradnja Centra za starije osobe te zdravstvenu polikliniku "teških" čak 6 milijuna eura.

- Radi se o privatnom ulaganju gdje je moja ustanova nositelj projekta. Imamo predugovor o kupnji parcele na istočnom ulazu u grad, od nekih 4300 kvadrata potpisan sa vlasnicima zemljišta koji također pozdravljaju ovu inicijativu koja je važna, neophodna za funkcioniranje zajednice. Izgradili bi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste.

Naglašava nam sugovornica kako je već obavila i preliminarne razgovore sa brojnim vrhunskim liječnicima, koji su zainteresirani jedan dio svog radnog vremena provoditi i na Braču, u Supetru biti na usluzi pacijentima. "Pokrili" bi one medicinske usluge koje stanovnici nemaju u jedinom otočnom gradu, odnosno na cijelom škoju.

---

image

Plan je izgraditi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste, iznosi Klaudija Basar

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Već sam imala preliminarne razgovore sa srednjim medicinskim školama u svezi mogućnosti stipendiranja školaraca, prvenstveno medicinskih sestara, ali u budućnosti i fizioterapeuta jer nam je "otvoreno" i ulaganje u zdravstveni turizam koji može itekako oživiti zimsku "sliku" otoka. Obavila sam razgovor i sa Županijskom upravom za ceste budući mi sa regionalnog cestovnog pravca treba spoj na parcelu, i ono što je najvažnije otvaranjem ovog centra osigurali bi 45 novih radnih mjesta uz 15 vanjskih suradnika, te bi osim 100 kreveta za trajnu skrb imali i poludnevni boravak za stariju populaciju. Gradnja bi trajala po procjeni dvije godine, a sama investicija je u povratku nakon 12 godina – osobnu kartu ovog važnog ulaganja, iznijela nam je ravnateljica Basar, dodajući kako se radi o građevinskom zemljištu, no kako je zapelo u dogovoru sa Gradskim vijećem grada Supetra.

- Na toj lokaciji je to jedino privatno zemljište u građevinskoj zoni, budući su obližnje parcele već u gospodarskoj zoni. Ima infrastrukturne priključke, no ne u dovoljnom obuhvatu za rad takve ustanove, pa smo uputili zahtjev lokalnim vijećnicima za podršku ovog projekta, odnosno za proceduru kako bi se moglo proširiti vodovodna i kanalizacijska te druge mreže. Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća, naša točka bila povučena s dnevnog reda – razočarana je Karlovčanka sada sa adresom stanovanja u Supetru, koja želi ostati na škoju, raditi, ulagati...

Paralelno sa radom, dodatno je učila i stekla diplomu menadžera u zdravstvu, odobren joj je i kredit za ovo ulaganje, uz partnersko ulaganje i privatnog kapitala, no od sredine prošle godine sve je na čekanju.

- Ako se sve ovo dodatno zakomplicira, ići ću na privremeno rješenje, da na parkingu ispred sadašnjeg doma (to je bivša zgrada supetarskog hotela Bretanida) napravim manju zgradu od planirane, započnem posao, pa ako procedure za dovođenje infrastrukture ikada i kada prođu, možda se opet upustim u realizaciju velikog projekta Centra za starije i poliklinike – rezimira Basar, poprilično kao privatna i poduzetna osoba, tužna zbog sporosti administracije i kada je ovako važna investicija za zajednicu u pitanju.

Naime, nema ona ništa protiv i da ovo ulaganje bude isključivo privatno, ali može i biti po sistemu javno-privatno partnerstvo, budući je zanima samo jedno - osigurati smještaj starijim osobama kojima treba briga, te dostupno liječenje otočanima. Ako ne može država, onda može pojedinac, a cilj je i jednima i drugima, uvijek u konačnici – isti!

---

Gradonačelnica Marković: Neugodno smo iznenađeni prozivkama

Potražili smo odgovor i od gradonačelnice Supetra Ivane Marković u svezi cijele situacije.

- Nemalo smo iznenađeni navodima i prozivkama na našu adresu jer smo nakon proteka vremena došli do zaključka kako je ravnateljica Basar odustala od investiciji na parceli 1678/3 k.o.Supetar, i takvog obuhvata ulaganja, te kako joj je fokus sada na manjem ulaganju u samom gradu. No krenimo redom, budući rukovođenje gradom zahtjeva prvenstveno poštivanje procedura. Na području Supetra rade tri objekta kojima upravljaju tri različita subjekta u privatnom vlasništvu, između kojih je i ustanova Domus Vitae, a koji objekti su u funkciji skrbi o starijim i nemoćnim osobama. Grad Supetar je svjestan potreba proširivanja ovih kapaciteta te je u sklopu važećeg Prostornog plana uređenja planirao odgovarajuću površinu za ovu namjenu u zahvatu naselja Mirca, a na kojoj površini se u suradnji sa županijom ili drugim zainteresiranim subjektom, planira izgraditi odgovarajući objekt za skrb o starim i nemoćnim osobama što je svakako dugoročni projekt. Vezano i za pretpostavku rješavanja sustava odvodnje otpadnih voda naselja Mirca – iznosi se u odgovoru iz otočne JLS, te navodi dalje:

- Netočan je navod da ustanova Domus Vitae od strane Grada nije dobila nikakav odgovor u svezi njihove inicijative, a nakon što je sa 14. sjednice Gradskog vijeća Supetra koja je bila zakazana za dan 22. srpnja 2022. godine, sa strane gradonačelnice dana 21. srpnja 2022. godine pisanim putem povučen iz rasprave prijedlog Odluke o izradi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarsko-poslovne zone "Žedno-Drage". Naime kroz usmene komunikacije kako u fazi pripreme 14. sjednice GV, tako i nakon iste, o predmetnoj problematici su upoznati predstavnici Domus Vitae i to osobno ravnateljica Basar te njeni suradnici Nenad Šore i projektant Vinko Peračić. U konačnici dana 22. kolovoza 2022. godine je imenovanoj i imenovanima od strane Ivica Vranjičića, voditelja Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u sastavu Jedinstvenog upravnog odjela, putem maila dostavljena cjelovita Informacija o stanju postupanja po inicijativi za pokretanje postupka izrade i donošenja II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarsko-poslovne zone "Žedno-Drage".

Po inicijativi ustanove Domus Vitae dana 15. rujna 2022. godine u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak na kojem su sa strane Grada sudjelovali Ivana Marković gradonačelnica, Nikša Paviškov, voditelj Odsjeka za komunalne poslove i izgradnju te Ivica Vranjičić, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, dok su sa strane ustanove Domus Vitae bili Klaudija Basar, ravnateljica i Dijana Šćepanović, vanjski konzultant. Iako je u mailu ustanove Domus Vitae od 23. kolovoza 2022. godine, bilo istaknuto da će na sastanku uz ravnateljicu Basar sudjelovati još i njeni suradnici i to prof. Ivo Šimunović, arhitekt Vinko Peračić, Mirko Mesarić te Nenad Šore, oni nisu došli.

Na upit zašto, jer predmetnu inicijativu prate od početka, ravnateljica Basar je odgovorila kako su je svi napustili i kako predmetnu planiranu građevinu neće biti moguće realizirati na prije planiranoj lokaciji koju čini č.zem. 1678/3 (k.o. Supetar) već da je sada zanima generalna mogućnost izgradnje građevine izvorno planirane namjene (dom i poliklinika) na području Grada Supetra.

U razgovoru su predstavnici Grada još jednom smo obrazložili razloge povlačenja sa dnevnog reda sjednice GV, te su dati pokazatelji o svim potencijalnim lokacijama sa posebnim isticanjem stanja komunalne infrastrukture i prostorno planskih pretpostavki za realizaciju takve zamisli na drugim potencijalnim lokacijama koje bi imale dostatnu površinu od najmanje 3.000 m2. Sam sastanak je završen bez nekih posebnih zaključaka s tim da je sa strane predstavnika Grada istaknuto kako će se u tekućem postupku II. izmjena i dopuna PP, nastojati odgovarajuće doraditi rješenja važećeg PP u svezi mogućnosti gradnje objekata društvene namjene, bilo po javnim subjektima bilo kroz privatne inicijative. A nakon sastanka održanog 15. rujna 2022. godine nismo zaprimili nikakav podnesak ili drugu formu komunikacije sa strane ustanove Domus Vitrae po predmetnoj ili nekoj sličnoj inicijativi, te se moglo zaključiti samo kako su oni od predmetne inicijative odustali.

Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora. Čak bi se moglo govoriti kako smo u početnom nastojanju da budemo maksimalno kooperativni i uz izostanak potpunije komunikacije sa tvrtkom "Vodovod Brač" bilo po ustanovi Domus Vitae bilo po Gradu Supetru, došli u situaciju da su se stvarni problemi koji su od posebnog utjecaja na željenu dinamiku, utvrdili tek u fazi kad se predmetna inicijativa sa odgovarajućom odlukom za pokretanje postupka izrade UPU GPZ "Žedno-Drage" trebala naći na Gradskom vijeću. A sve navedeno vidljivo je i iz dokumenata koje Vam dostavljamo – rezime je gradonačelnice Marković, koja nas za detalje upućuje i na stručne osobe u gradskoj upravi.

---

---

image

‘Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora‘, kaže nam gradonačelnica

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Problema s radnom snagom - nema

Klaudija Basar nema problema sa svepristutnim manjkom radne snage:

- Od 2015. godine većina radnika koji su počeli sa mnom surađivati, su i danas u mom timu, kojeg smo pojačali i jednom Ruskinjom. Ima nas odasvud – domicilnog stanovništva, iz Slavonije, iz Zagreba,... No uvijek je važan vaš odnos prema djelatniku kojeg trebate poštovati, uredno platiti, dat mu slobodan dan, cijenit i pohvaliti njegov rad. U domu imamo uposlene dvije kuharice, dvije čistačice, fizioterapeuta, socijalnu radnicu, računovođu, domara, pet medicinskih sestara i pet njegovateljica, uz mene kao ravnateljicu i medicinsku sestru.

Cijena smještaj u njenoj ustanovi je od 6000 do 8000 kuna, s tima kako ima i dvije osobe kao socijalne slučajeve koji su na smještaju za nula kuna.

- Radimo i pomoć u kući. Donosimo lijekove, vozimo štićenike do liječnika, operemo i popeglamo im odjeću, svaki dan smo u obilasku njihovih domova. Trenutno pod našom paskom, uz sufinanciranje ministarstva je 12 osoba, iako potreba za dnevnu brigu ima od 30 do 40 štićenika.

---

---

image

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio 

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Savjeti Ante Todorića

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio što se poslovanja tiče. Njegovo iskustvo i savjeti su joj bili dragocjeni.

- U jednom trenutku mi je baš on naglašavao kako bi bilo dobro da počnem raditi za sebe, kako je dosta više što radim za druge. On me je gurnuo prema biznisu, no moj poziv medicinske sestre i ne smatram poslom već svojim životnim putem. Slobodno mogu reći kako smo nadaleko poznati kao dom sa vrhunskom brigom o svojim štićenicima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix, Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix, Duje Klarić/Cropix

Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća,  točka bila povučena s dnevnog reda, kaže Klaudija Basar. Ivana Marković iznijela nam je svoju stranu priče

Božidar Vukičević/Cropix

Plan je izgraditi Centar za starije osobe sa 100 smještajnih kreveta, plus poliklinički dio za liječnike-specijaliste, iznosi Klaudija Basar

Božidar Vukičević/Cropix

Par godina je Klaudija Basar skrbila o danas 95-godišnjem Anti Todoriću, glavi moćne obitelji Todorić i uvijek ističe kako ju je on mnogo toga naučio 

Nikola Vilić/Cropix

‘Mišljenja smo kako našim dosadašnjim postupanjem nismo ničim ugrozili potencijalnog investitora‘, kaže nam gradonačelnica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/u-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic-1305621 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8f446635a8fd48761abbc43fadae6fba0e59a1b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Supetru+planiraju+veliki+zdravstveni+projekt+od+6+milijuna+%E2%82%AC+i+tvrde+da+je+sve+zapelo+na+Gradu.+Evo+%C5%A1to+ka%C5%BEe+Markovi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fu-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic-1305621 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fu-supetru-planiraju-veliki-zdravstveni-projekt-od-6-milijuna-i-tvrde-da-je-sve-zapelo-na-gradu-evo-sto-kaze-markovic-1305621 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privatno ulaganje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otociprivatno ulaganje

U Supetru planiraju veliki zdravstveni projekt od 6 milijuna € i tvrde da je sve zapelo na Gradu. Evo što kaže Marković

Piše Sandra Barčot
11. srpnja 2023. - 15:56
Prihvaćeno je sve, da bi uoči zakazane sjednice Gradskog vijeća,  točka bila povučena s dnevnog reda, kaže Klaudija Basar. Ivana Marković iznijela nam je svoju stranu pričeBožidar Vukičević/Cropix, Duje Klarić/Cropix

Manjkava zdravstvena usluga na otoku, uz uvijek nedovoljnog smještaja za starije osobe, odavna je sudbina Hrvata, poglavito otočana.

Stoga ne iznenađuju privatne inicijative u rješavanju ovog problema u koju svakako treba uvrstiti i privatni Dom za starije i nemoćne osobe Domus vitae, u Supetru na Braču.

Trenutno nudi smještaj za 40 korisnika, a kojima skrbi 19 stalno uposlenih, uz pružanja pomoći u kući, kao i smještaju za šest palijativnih pacijenata. Dok je na listi čekanja trenutno već 12 osoba starije životne dobi kojima treba konstantna briga i njega.

Ovo je osobna karta ustanove, privatne u ovom slučaju, jer u Supetru nema "državnog" odnosno doma za starije i nemoćne koji spadaju pod ingerenciju županije, pa je pritisak za smještaj starije populacije – ogroman....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:04