stdClass Object ( [id] => 1298971 [title] => ‘Telegraph‘ na Lopudu hvali mir bez automobila dok otokom juriša 70 traktora, autića i dampera, a ni policajca nema... [alias] => telegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je britanski dnevni list Telegraph preporučio Lopud kao manje poznatu europsku otočnu destinaciju za ljetovanje, raste zanimanje za taj elafitski otok. Puna sezona još nije počela i tek slijedi brojniji dolazak Britanaca, koji bi po preporuci uglednog dnevnika trebali bolje upoznati "otok na kojem neometani prometom mogu uživati u njegovim ljepotama dok bosonogi šeću predivnom obalom":

- Za samo sat vremena putovanja brodom od urbanog Dubrovnika stižete na očaravajuću malenu luku otočića Lopuda koji osvaja kućicama boje meda okupanim suncem. Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup. Šetnja šumovitim zaleđem dovodi do plaže Šunj, polumjeseca pijeska i vode zelenkastog odsjaja, jedne od najljepših u cijeloj Hrvatskoj. Kraj nje su terase obložene bambusom i pregršt nepretencioznih bistroa duž obale, koji poslužuju najsvježijeg jastoga za djelić cijene drugih mediteranskih rivijera - tako je u Telegraphu osmišljena besplatna reklama koju ovih dana često komentiraju i domaći Lopuđani koje pitamo što očekuju od srca sezone.

---

image

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/
---

Godi preporuka

- Ovakva preporuka godi i opravdat ćemo je ako se otvori obnovljeni Knežev dvor koji prošli tjedan zbog protupožarne zaštite nije prošao tehnički prijam. Iz 1990. imamo eko Oskar za uređenost, ali svi čine što ih volja i više nismo tako uređeni. Sječemo granu na kojoj sjedimo. Treba nam više reda i manje prometa. Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja - negoduje Srećko Radić.

---

image

Srećko Radić: Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja

Ahmet Kalajdžić/
---

Predsjednik Mjesnog odbora Lopud Milo Obuljen još je kritičniji:

- Vezanih smo ruku i bez prava odlučivanja, možemo tek tražiti potporu Grada koji samo puno obećava, ali se praktički ne javlja! Ključno je riješiti trajektni pristan, novi brod i prometni divljaluk! Grad je obećao ali nije stao iza nas da se transport robe obavlja samo tri sata ujutro, ne i popodne. Na otoku je oko 70 traktora, autića i dampera, građevinari rade što hoće, a taksiste nitko ne rješava! Gosti su oduševljeni kamenim zdanjima i šetnicom, ali ih varamo jer buka vozila ruši slogan "otok bez prometa". Na otoku je stalno 150 mještana. Ljeti ih dođe još 150 i oko 200 sezonaca i barem tisuću gostiju te 1500 dnevnih izletnika. Znači, bez komunalca i policajca stalno bude tri tisuće ljudi! Komunalci ne dođu na našu, nego na prijavu privatnika. Tražili smo i policajca, ali tome nije odgovarao ponuđeni smještaj pa smo potražili bolji, restoran za prehranu, osigurali i traženi sef za oružje da bi se "otkrio" problem sezonske plaće. Kao da se traži argument da ih ovdje ne bude! U Gružu je policijski gliser, zašto ujutro ne dođu policajac ili prometni redar? A uz samo malo pomoći, Lopud može biti za +5! Ima manjih incidenata, srećom ne i većih - priča Obuljen i ogorčeno.

---

image

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen: Buka vozila ruši slogan "otok bez prometa"

Ahmet Kalajdžić/
---

---

image

Putokaz i cjenik za plažu Šunj

Ahmet Kalajdžić/
---

Gužva je stravična

- Put do Šunja uopće nije ucrtan: probijen je na divlje preko privatnih parcela. Nelegalni taksisti nam nisu smetali nego bili simpatični dok su samo prebacivali goste preko brda. Iako je bivši gradonačelnik pojedincima dao dozvolu za taksije, još problem taksista nije riješen i čak smo žalili što pet-šest obitelji ne može legalizirati posao. Ali, dok se domaće maltretira, neki su su pojedinci, dijelom i stranci, kupili po pet-šest vozila. Na crno im voze i strani državljani! - dodaje ljutito.

---

image

Tomo Storelli: Puno je divljih prijevoznika

Ahmet Kalajdžić/
---

- Puno je divljih prijevoznika, a sve dok ne dobijemo javni toalet žalosno je da tisuće gostiju za to koriste otočni park Đorđić Mayneri - kaže i Tomo Storelli, s kojim je suglasan jedan ugostitelj:

- Zapravo, u luci imamo javni WC, ali ne radi jer ne radi ni kafić kojem je održavanje tog toaleta bio uvjet za otvaranje. Bosonoge gošće mokrih kostima ulaze u klozet restorana i prljaju pod, ali kako im reći: ne možete!? Gužva je stravična kad oko 11 istodobno stignu brod i trajekt: taksisti parkiraju na rampi i do rive se može proći samo teškom mukom. Strah nas da netko ne padne i ozlijedi se. Nelegalna vozila nemaju osiguranje i tko će platiti liječenje tih turista? Mjesni odbor ili gradska uprava?

---

image

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/
------
image

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/
---

Doista, slika drskih prijevoznika neregistriranih vozila nije lijepa. Žale se i najbolji restorani: dok neuspješno traže da se prometovanje dozvoli samo ujutro za odvest ambalaži i otpada, gosti na otvorenom jedu jastoge uz zagušljivi vonj dima iz auspuha! Na otoku su samo tri električna vozila! Taksisti prijevoz do Šunja naplaćuju po 3 eura, ali nitko ne izdaje račun niti plaća PDV! Dakle, samo privatna korist, ne i grada i države, ali se u nju svi kunu!

Dajte nam koncesije!

Kritični su ne samo rođeni Lopuđani nego i oni koji su to naknadno postali:

- Puno je prostora za male pomake i čistoću. Treba nabaviti ljepše i veće kante za otpad, popuniti rupe na rivi, ponovno posaditi palme gdje su nekad rasle, uvesti bolji brod i riješiti problem smještaja radnika. Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte? - javno se pita Mario Maček iz Donje Stubice koji je na otok stigao s gardijskom brigadom Gromovi i već 23 godine živi na Lopudu.

---

image

Mario Maček: Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte?

Ahmet Kalajdžić
---

Nezadovoljni su i taksisti koji strahuju od posljedica lažne reklame "otoka bez prometa". Svjesni da rade nelegalno, ne žele u javnost poimenice i predlažu da se uskladi red plovidbe broda Dora i trajekta "Hanibal Lucić":

- Promjena satnice bi sve riješila jer istodobni dolazak te iskrcaj ljudi i robe stvaraju gužvu. Prijevoz je nužan jer nitko neće osobne stvari, hranu, piće i ostalo nositi na leđima! - priča nam Marko, jedini koji se predstavio i nije Lopuđanin, kaže:

- Svi želimo legalnu koncesiju za taksi. Na usluzi smo gostima koji zbog zdravlja i godina ne mogu sami na Šunj, a smetamo i onima koji kao i mi žive od turizma. Dajte nam koncesije i bit će legalno bolje!

Doista, sitna para na paru stvara veliki prihod, ali državi i gradu mala korist od toga. Iza 13 sati je promet najmanji i u samo pola sata smo izbrojili prijevoz 85 putnika. No za pola pet minuta vožnje i plaćena tri eura nitko nije dobio kartu. Prijepodne i predvečer je promet veći ali za tisuće eura dnevnog prihoda PDV nitko ne plaća i pravo je pitanje zašto financi toleriraju bezakonje?

---

image

Villa Vilina se adaptira u privatnu rezidenciju supružnika Gaudio

Ahmet Kalajdžić
---

---

Veliko gradilište

Mještani posebno hvale talijanskog restauratora Francesca Bergama Rossija koji je od 2001. ruševine iza lopudskog samostana malim strojevima i ručnim alatom obnovio i pretvorio u svoj dom. Američki arhitekt Steven Harris i dizajner Lucien Rees Roberts također su renovirali kulu iz 15. stoljeća i ruševnu kuću u Vilu San Spirito, a trenutačno su otvorena dva gradilišta. Direktor multinacionalne investicijske tvrtka DE Shaw & Co. Julius Gaudio i supruga, bivša manekenka Belma, kupili su i hotel Villa Vilina preuređuju u privatnu rezidenciju. Radovi su uvelike odmakli, kao i obnova hotela "Lujo" koji uređuje Ivo Šimunović: hotel s 38 soba je između dva svjetska rata bio vlasništvo obitelji poduzetnikove supruge, a obnova je počela nakon što ga je kupio na dražbi.

---

---

image

Radovi na hotelu "Lujo" odmiču punom parom

Ahmet Kalajdžić
---

---

Anarhija u prostoru

- Gradskoj upravi smo sugerirali otkup hotela "Pracat". I uz smiješnu početnu cijenu, kupnja je otpala zbog nedostatnog gradskog proračuna. Ipak, iza hotela je depandans Senkićevo, još u vlasništvu Grada, idealna za društvene sadržaje i sportski centar. Gradonačelnik je obećao pomoči, a mi smo objekt očistili od makije i drače. Ali, Pracat nema prostor za izgradnju bazena i strah nas je da će novi vlasnik pritiskati Grad da se proda depandans. Građevinski je lobi u koroni izborio niz dozvola, pa i rad ljeti. Ipak, obećali su da pikameri neće raditi prije 8 sati ujutro - kaže Milo Obuljen i kao primjer divljaluka u prostoru ističe:

- Ispod škole, uz dječje je igralište izgrađena trafostanica. Najbliža od četiri preostale palme potpuno se osušila, a kad smo od Jadrolinije tražili da tu premjesti ured, prije dva mjeseca je zaposlenik brodara rekao da imaju studiju o štetnosti trafostanice i da se tu nikako ne mogu biti kiosk i čekaonica! Zamolio sam da nam ustupe studiju da ishodimo premještaj trafostanice, ali se čovjek ispričao shvativši da je otkrio više nego je smio!

---

---

image

Bivšoj Villi Slavica je udahnut novi život

Ahmet Kalajdžić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => REPORTAŽA 2 0 6602 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-16 11:29:31 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-16 13:32:44 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-06-16 13:32:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Telegraph' na Lopudu hvali mir bez automobila dok otokom juriša 70 traktora, autića i dampera, a ni policajca nema... [metakey] => Lopud, telegraph [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25105224.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097270.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097271.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097272.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097273.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097274.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097279.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097280.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097281.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097282.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097283.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097284.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097285.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097286.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097287.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097288.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097289.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097305.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097307.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097308.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097309.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097310.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097311.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097312.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097313.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097314.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25097315.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup - pi\u0161e Telegraph, ali...<\/p>","

Policajci su rijetki posjetitelji Lopuda<\/p>","

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen: Buka vozila ru\u0161i slogan \u201dotok bez prometa\u201d<\/p>","

Sre\u0107ko Radi\u0107:\u00a0Sredina lipnja je i jo\u0161 smo veliko gradili\u0161te jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja<\/p>","

Iskrcaj turista u lopudskoj luci<\/p>","

Iskrcaj turista u lopudskoj luci<\/p>","

Hotel \u201dPracat\u201d je nedavno prodan<\/p>","

Brdo \u0161uta kraj lopudskog samostana<\/p>","

Tomo Storelli:\u00a0Puno je divljih prijevoznika<\/p>","

Slikoviti transport raznim oto\u010dnim vozilima<\/p>","

Slikoviti transport raznim oto\u010dnim vozilima<\/p>","

Slikoviti transport raznim oto\u010dnim vozilima<\/p>","

Biv\u0161i dubrova\u010dki gradona\u010delnik Vido Bogdanovi\u0107 ne koristi klasi\u010dni prijevoz<\/p>","

Slikoviti transport raznim oto\u010dnim vozilima<\/p>","

Brdo \u0161uta kraj lopudskog samostana<\/p>","

Villa Vilina se adaptira u privatnu rezidenciju supru\u017enika Gaudio<\/p>","

Radovi na hotelu \u201dLujo\u201d odmi\u010du punom parom<\/p>","

Biv\u0161oj Villi Slavica je udahnut novi \u017eivot<\/p>","

Mario Ma\u010dek:\u00a0Za\u0161to grad ili dr\u017eava na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te rije\u0161e put za \u0160unj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte?<\/p>","

Pogre\u0161no parkirano vozilo ometa ukrcaj i iskrcaj putnika<\/p>","

Ulaz u lopudski park \u0110or\u0111i\u0107 Mayneri<\/p>","

Putokaz i cjenik za pla\u017eu \u0160unj<\/p>","

Nered na parkirali\u0161tu vozila za transfer<\/p>","

\u0160est putnika po 3 eura, dr\u017eavi ni cent od PDV-a<\/p>","

Nered na parkirali\u0161tu vozila za transfer<\/p>","

Nered na parkirali\u0161tu vozila za transfer<\/p>","

Krajnje odredi\u0161te prijevoza putnika je pla\u017ea \u0160unj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","51:53","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1921","hd_25105224_1920.jpg":"1920x1080","k_25105224_1280.jpg":"1280x1280","k_25105224_1024.jpg":"1024x1024","k_25105224_640.jpg":"640x640","k_25105224_480.jpg":"480x480","k_25105224_340.jpg":"340x340","k_25105224_220.jpg":"220x220","o_25105224_1280.jpg":"1280x1280","o_25105224_1024.jpg":"1024x1024","o_25105224_640.jpg":"640x640","o_25105224_480.jpg":"480x480","o_25105224_340.jpg":"340x340","o_25105224_220.jpg":"220x220","h_25105224_1280.jpg":"1280x854","h_25105224_1024.jpg":"1024x683","h_25105224_640.jpg":"640x427","h_25105224_480.jpg":"480x320","h_25105224_340.jpg":"340x227","h_25105224_220.jpg":"220x147","pp_25105224_1280.jpg":"1280x1628","pp_25105224_1024.jpg":"1024x1303","pp_25105224_640.jpg":"640x814","pp_25105224_480.jpg":"480x611","pp_25105224_340.jpg":"340x432","pp_25105224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097270_1920.jpg":"1920x1080","k_25097270_1280.jpg":"1280x1280","k_25097270_1024.jpg":"1024x1024","k_25097270_640.jpg":"640x640","k_25097270_480.jpg":"480x480","k_25097270_340.jpg":"340x340","k_25097270_220.jpg":"220x220","o_25097270_1280.jpg":"1280x853","o_25097270_1024.jpg":"1024x682","o_25097270_640.jpg":"640x426","o_25097270_480.jpg":"480x320","o_25097270_340.jpg":"340x226","o_25097270_220.jpg":"220x146","h_25097270_1280.jpg":"1280x854","h_25097270_1024.jpg":"1024x683","h_25097270_640.jpg":"640x427","h_25097270_480.jpg":"480x320","h_25097270_340.jpg":"340x227","h_25097270_220.jpg":"220x147","pp_25097270_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097270_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097270_640.jpg":"640x814","pp_25097270_480.jpg":"480x611","pp_25097270_340.jpg":"340x432","pp_25097270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25097271_1920.jpg":"1920x1080","k_25097271_1280.jpg":"1280x1280","k_25097271_1024.jpg":"1024x1024","k_25097271_640.jpg":"640x640","k_25097271_480.jpg":"480x480","k_25097271_340.jpg":"340x340","k_25097271_220.jpg":"220x220","o_25097271_1280.jpg":"1280x1920","o_25097271_1024.jpg":"1024x1536","o_25097271_640.jpg":"640x960","o_25097271_480.jpg":"480x720","o_25097271_340.jpg":"340x510","o_25097271_220.jpg":"220x330","h_25097271_1280.jpg":"1280x854","h_25097271_1024.jpg":"1024x683","h_25097271_640.jpg":"640x427","h_25097271_480.jpg":"480x320","h_25097271_340.jpg":"340x227","h_25097271_220.jpg":"220x147","pp_25097271_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097271_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097271_640.jpg":"640x814","pp_25097271_480.jpg":"480x611","pp_25097271_340.jpg":"340x432","pp_25097271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25097272_1920.jpg":"1920x1080","k_25097272_1280.jpg":"1280x1280","k_25097272_1024.jpg":"1024x1024","k_25097272_640.jpg":"640x640","k_25097272_480.jpg":"480x480","k_25097272_340.jpg":"340x340","k_25097272_220.jpg":"220x220","o_25097272_1280.jpg":"1280x1920","o_25097272_1024.jpg":"1024x1536","o_25097272_640.jpg":"640x960","o_25097272_480.jpg":"480x720","o_25097272_340.jpg":"340x510","o_25097272_220.jpg":"220x330","h_25097272_1280.jpg":"1280x854","h_25097272_1024.jpg":"1024x683","h_25097272_640.jpg":"640x427","h_25097272_480.jpg":"480x320","h_25097272_340.jpg":"340x227","h_25097272_220.jpg":"220x147","pp_25097272_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097272_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097272_640.jpg":"640x814","pp_25097272_480.jpg":"480x611","pp_25097272_340.jpg":"340x432","pp_25097272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097273_1920.jpg":"1920x1080","k_25097273_1280.jpg":"1280x1280","k_25097273_1024.jpg":"1024x1024","k_25097273_640.jpg":"640x640","k_25097273_480.jpg":"480x480","k_25097273_340.jpg":"340x340","k_25097273_220.jpg":"220x220","o_25097273_1280.jpg":"1280x853","o_25097273_1024.jpg":"1024x682","o_25097273_640.jpg":"640x426","o_25097273_480.jpg":"480x320","o_25097273_340.jpg":"340x226","o_25097273_220.jpg":"220x146","h_25097273_1280.jpg":"1280x854","h_25097273_1024.jpg":"1024x683","h_25097273_640.jpg":"640x427","h_25097273_480.jpg":"480x320","h_25097273_340.jpg":"340x227","h_25097273_220.jpg":"220x147","pp_25097273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097273_640.jpg":"640x814","pp_25097273_480.jpg":"480x611","pp_25097273_340.jpg":"340x432","pp_25097273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097274_1920.jpg":"1920x1080","k_25097274_1280.jpg":"1280x1280","k_25097274_1024.jpg":"1024x1024","k_25097274_640.jpg":"640x640","k_25097274_480.jpg":"480x480","k_25097274_340.jpg":"340x340","k_25097274_220.jpg":"220x220","o_25097274_1280.jpg":"1280x853","o_25097274_1024.jpg":"1024x682","o_25097274_640.jpg":"640x426","o_25097274_480.jpg":"480x320","o_25097274_340.jpg":"340x226","o_25097274_220.jpg":"220x146","h_25097274_1280.jpg":"1280x854","h_25097274_1024.jpg":"1024x683","h_25097274_640.jpg":"640x427","h_25097274_480.jpg":"480x320","h_25097274_340.jpg":"340x227","h_25097274_220.jpg":"220x147","pp_25097274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097274_640.jpg":"640x814","pp_25097274_480.jpg":"480x611","pp_25097274_340.jpg":"340x432","pp_25097274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097279_1920.jpg":"1920x1080","k_25097279_1280.jpg":"1280x1280","k_25097279_1024.jpg":"1024x1024","k_25097279_640.jpg":"640x640","k_25097279_480.jpg":"480x480","k_25097279_340.jpg":"340x340","k_25097279_220.jpg":"220x220","o_25097279_1280.jpg":"1280x853","o_25097279_1024.jpg":"1024x682","o_25097279_640.jpg":"640x426","o_25097279_480.jpg":"480x320","o_25097279_340.jpg":"340x226","o_25097279_220.jpg":"220x146","h_25097279_1280.jpg":"1280x854","h_25097279_1024.jpg":"1024x683","h_25097279_640.jpg":"640x427","h_25097279_480.jpg":"480x320","h_25097279_340.jpg":"340x227","h_25097279_220.jpg":"220x147","pp_25097279_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097279_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097279_640.jpg":"640x814","pp_25097279_480.jpg":"480x611","pp_25097279_340.jpg":"340x432","pp_25097279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097280_1920.jpg":"1920x1080","k_25097280_1280.jpg":"1280x1280","k_25097280_1024.jpg":"1024x1024","k_25097280_640.jpg":"640x640","k_25097280_480.jpg":"480x480","k_25097280_340.jpg":"340x340","k_25097280_220.jpg":"220x220","o_25097280_1280.jpg":"1280x853","o_25097280_1024.jpg":"1024x682","o_25097280_640.jpg":"640x426","o_25097280_480.jpg":"480x320","o_25097280_340.jpg":"340x226","o_25097280_220.jpg":"220x146","h_25097280_1280.jpg":"1280x854","h_25097280_1024.jpg":"1024x683","h_25097280_640.jpg":"640x427","h_25097280_480.jpg":"480x320","h_25097280_340.jpg":"340x227","h_25097280_220.jpg":"220x147","pp_25097280_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097280_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097280_640.jpg":"640x814","pp_25097280_480.jpg":"480x611","pp_25097280_340.jpg":"340x432","pp_25097280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25097281_1920.jpg":"1920x1080","k_25097281_1280.jpg":"1280x1280","k_25097281_1024.jpg":"1024x1024","k_25097281_640.jpg":"640x640","k_25097281_480.jpg":"480x480","k_25097281_340.jpg":"340x340","k_25097281_220.jpg":"220x220","o_25097281_1280.jpg":"1280x1920","o_25097281_1024.jpg":"1024x1536","o_25097281_640.jpg":"640x960","o_25097281_480.jpg":"480x720","o_25097281_340.jpg":"340x510","o_25097281_220.jpg":"220x330","h_25097281_1280.jpg":"1280x854","h_25097281_1024.jpg":"1024x683","h_25097281_640.jpg":"640x427","h_25097281_480.jpg":"480x320","h_25097281_340.jpg":"340x227","h_25097281_220.jpg":"220x147","pp_25097281_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097281_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097281_640.jpg":"640x814","pp_25097281_480.jpg":"480x611","pp_25097281_340.jpg":"340x432","pp_25097281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097282_1920.jpg":"1920x1080","k_25097282_1280.jpg":"1280x1280","k_25097282_1024.jpg":"1024x1024","k_25097282_640.jpg":"640x640","k_25097282_480.jpg":"480x480","k_25097282_340.jpg":"340x340","k_25097282_220.jpg":"220x220","o_25097282_1280.jpg":"1280x853","o_25097282_1024.jpg":"1024x682","o_25097282_640.jpg":"640x426","o_25097282_480.jpg":"480x320","o_25097282_340.jpg":"340x226","o_25097282_220.jpg":"220x146","h_25097282_1280.jpg":"1280x854","h_25097282_1024.jpg":"1024x683","h_25097282_640.jpg":"640x427","h_25097282_480.jpg":"480x320","h_25097282_340.jpg":"340x227","h_25097282_220.jpg":"220x147","pp_25097282_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097282_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097282_640.jpg":"640x814","pp_25097282_480.jpg":"480x611","pp_25097282_340.jpg":"340x432","pp_25097282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097283_1920.jpg":"1920x1080","k_25097283_1280.jpg":"1280x1280","k_25097283_1024.jpg":"1024x1024","k_25097283_640.jpg":"640x640","k_25097283_480.jpg":"480x480","k_25097283_340.jpg":"340x340","k_25097283_220.jpg":"220x220","o_25097283_1280.jpg":"1280x853","o_25097283_1024.jpg":"1024x682","o_25097283_640.jpg":"640x426","o_25097283_480.jpg":"480x320","o_25097283_340.jpg":"340x226","o_25097283_220.jpg":"220x146","h_25097283_1280.jpg":"1280x854","h_25097283_1024.jpg":"1024x683","h_25097283_640.jpg":"640x427","h_25097283_480.jpg":"480x320","h_25097283_340.jpg":"340x227","h_25097283_220.jpg":"220x147","pp_25097283_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097283_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097283_640.jpg":"640x814","pp_25097283_480.jpg":"480x611","pp_25097283_340.jpg":"340x432","pp_25097283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097284_1920.jpg":"1920x1080","k_25097284_1280.jpg":"1280x1280","k_25097284_1024.jpg":"1024x1024","k_25097284_640.jpg":"640x640","k_25097284_480.jpg":"480x480","k_25097284_340.jpg":"340x340","k_25097284_220.jpg":"220x220","o_25097284_1280.jpg":"1280x853","o_25097284_1024.jpg":"1024x682","o_25097284_640.jpg":"640x426","o_25097284_480.jpg":"480x320","o_25097284_340.jpg":"340x226","o_25097284_220.jpg":"220x146","h_25097284_1280.jpg":"1280x854","h_25097284_1024.jpg":"1024x683","h_25097284_640.jpg":"640x427","h_25097284_480.jpg":"480x320","h_25097284_340.jpg":"340x227","h_25097284_220.jpg":"220x147","pp_25097284_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097284_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097284_640.jpg":"640x814","pp_25097284_480.jpg":"480x611","pp_25097284_340.jpg":"340x432","pp_25097284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097285_1920.jpg":"1920x1080","k_25097285_1280.jpg":"1280x1280","k_25097285_1024.jpg":"1024x1024","k_25097285_640.jpg":"640x640","k_25097285_480.jpg":"480x480","k_25097285_340.jpg":"340x340","k_25097285_220.jpg":"220x220","o_25097285_1280.jpg":"1280x853","o_25097285_1024.jpg":"1024x682","o_25097285_640.jpg":"640x426","o_25097285_480.jpg":"480x320","o_25097285_340.jpg":"340x226","o_25097285_220.jpg":"220x146","h_25097285_1280.jpg":"1280x854","h_25097285_1024.jpg":"1024x683","h_25097285_640.jpg":"640x427","h_25097285_480.jpg":"480x320","h_25097285_340.jpg":"340x227","h_25097285_220.jpg":"220x147","pp_25097285_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097285_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097285_640.jpg":"640x814","pp_25097285_480.jpg":"480x611","pp_25097285_340.jpg":"340x432","pp_25097285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097286_1920.jpg":"1920x1080","k_25097286_1280.jpg":"1280x1280","k_25097286_1024.jpg":"1024x1024","k_25097286_640.jpg":"640x640","k_25097286_480.jpg":"480x480","k_25097286_340.jpg":"340x340","k_25097286_220.jpg":"220x220","o_25097286_1280.jpg":"1280x853","o_25097286_1024.jpg":"1024x682","o_25097286_640.jpg":"640x426","o_25097286_480.jpg":"480x320","o_25097286_340.jpg":"340x226","o_25097286_220.jpg":"220x146","h_25097286_1280.jpg":"1280x854","h_25097286_1024.jpg":"1024x683","h_25097286_640.jpg":"640x427","h_25097286_480.jpg":"480x320","h_25097286_340.jpg":"340x227","h_25097286_220.jpg":"220x147","pp_25097286_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097286_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097286_640.jpg":"640x814","pp_25097286_480.jpg":"480x611","pp_25097286_340.jpg":"340x432","pp_25097286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097287_1920.jpg":"1920x1080","k_25097287_1280.jpg":"1280x1280","k_25097287_1024.jpg":"1024x1024","k_25097287_640.jpg":"640x640","k_25097287_480.jpg":"480x480","k_25097287_340.jpg":"340x340","k_25097287_220.jpg":"220x220","o_25097287_1280.jpg":"1280x853","o_25097287_1024.jpg":"1024x682","o_25097287_640.jpg":"640x426","o_25097287_480.jpg":"480x320","o_25097287_340.jpg":"340x226","o_25097287_220.jpg":"220x146","h_25097287_1280.jpg":"1280x854","h_25097287_1024.jpg":"1024x683","h_25097287_640.jpg":"640x427","h_25097287_480.jpg":"480x320","h_25097287_340.jpg":"340x227","h_25097287_220.jpg":"220x147","pp_25097287_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097287_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097287_640.jpg":"640x814","pp_25097287_480.jpg":"480x611","pp_25097287_340.jpg":"340x432","pp_25097287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097288_1920.jpg":"1920x1080","k_25097288_1280.jpg":"1280x1280","k_25097288_1024.jpg":"1024x1024","k_25097288_640.jpg":"640x640","k_25097288_480.jpg":"480x480","k_25097288_340.jpg":"340x340","k_25097288_220.jpg":"220x220","o_25097288_1280.jpg":"1280x853","o_25097288_1024.jpg":"1024x682","o_25097288_640.jpg":"640x426","o_25097288_480.jpg":"480x320","o_25097288_340.jpg":"340x226","o_25097288_220.jpg":"220x146","h_25097288_1280.jpg":"1280x854","h_25097288_1024.jpg":"1024x683","h_25097288_640.jpg":"640x427","h_25097288_480.jpg":"480x320","h_25097288_340.jpg":"340x227","h_25097288_220.jpg":"220x147","pp_25097288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097288_640.jpg":"640x814","pp_25097288_480.jpg":"480x611","pp_25097288_340.jpg":"340x432","pp_25097288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097289_1920.jpg":"1920x1080","k_25097289_1280.jpg":"1280x1280","k_25097289_1024.jpg":"1024x1024","k_25097289_640.jpg":"640x640","k_25097289_480.jpg":"480x480","k_25097289_340.jpg":"340x340","k_25097289_220.jpg":"220x220","o_25097289_1280.jpg":"1280x853","o_25097289_1024.jpg":"1024x682","o_25097289_640.jpg":"640x426","o_25097289_480.jpg":"480x320","o_25097289_340.jpg":"340x226","o_25097289_220.jpg":"220x146","h_25097289_1280.jpg":"1280x854","h_25097289_1024.jpg":"1024x683","h_25097289_640.jpg":"640x427","h_25097289_480.jpg":"480x320","h_25097289_340.jpg":"340x227","h_25097289_220.jpg":"220x147","pp_25097289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097289_640.jpg":"640x814","pp_25097289_480.jpg":"480x611","pp_25097289_340.jpg":"340x432","pp_25097289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097305_1920.jpg":"1920x1080","k_25097305_1280.jpg":"1280x1280","k_25097305_1024.jpg":"1024x1024","k_25097305_640.jpg":"640x640","k_25097305_480.jpg":"480x480","k_25097305_340.jpg":"340x340","k_25097305_220.jpg":"220x220","o_25097305_1280.jpg":"1280x853","o_25097305_1024.jpg":"1024x682","o_25097305_640.jpg":"640x426","o_25097305_480.jpg":"480x320","o_25097305_340.jpg":"340x226","o_25097305_220.jpg":"220x146","h_25097305_1280.jpg":"1280x854","h_25097305_1024.jpg":"1024x683","h_25097305_640.jpg":"640x427","h_25097305_480.jpg":"480x320","h_25097305_340.jpg":"340x227","h_25097305_220.jpg":"220x147","pp_25097305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097305_640.jpg":"640x814","pp_25097305_480.jpg":"480x611","pp_25097305_340.jpg":"340x432","pp_25097305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25097307_1920.jpg":"1920x1080","k_25097307_1280.jpg":"1280x1280","k_25097307_1024.jpg":"1024x1024","k_25097307_640.jpg":"640x640","k_25097307_480.jpg":"480x480","k_25097307_340.jpg":"340x340","k_25097307_220.jpg":"220x220","o_25097307_1280.jpg":"1280x1920","o_25097307_1024.jpg":"1024x1536","o_25097307_640.jpg":"640x960","o_25097307_480.jpg":"480x720","o_25097307_340.jpg":"340x510","o_25097307_220.jpg":"220x330","h_25097307_1280.jpg":"1280x854","h_25097307_1024.jpg":"1024x683","h_25097307_640.jpg":"640x427","h_25097307_480.jpg":"480x320","h_25097307_340.jpg":"340x227","h_25097307_220.jpg":"220x147","pp_25097307_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097307_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097307_640.jpg":"640x814","pp_25097307_480.jpg":"480x611","pp_25097307_340.jpg":"340x432","pp_25097307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097308_1920.jpg":"1920x1080","k_25097308_1280.jpg":"1280x1280","k_25097308_1024.jpg":"1024x1024","k_25097308_640.jpg":"640x640","k_25097308_480.jpg":"480x480","k_25097308_340.jpg":"340x340","k_25097308_220.jpg":"220x220","o_25097308_1280.jpg":"1280x853","o_25097308_1024.jpg":"1024x682","o_25097308_640.jpg":"640x426","o_25097308_480.jpg":"480x320","o_25097308_340.jpg":"340x226","o_25097308_220.jpg":"220x146","h_25097308_1280.jpg":"1280x854","h_25097308_1024.jpg":"1024x683","h_25097308_640.jpg":"640x427","h_25097308_480.jpg":"480x320","h_25097308_340.jpg":"340x227","h_25097308_220.jpg":"220x147","pp_25097308_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097308_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097308_640.jpg":"640x814","pp_25097308_480.jpg":"480x611","pp_25097308_340.jpg":"340x432","pp_25097308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097309_1920.jpg":"1920x1080","k_25097309_1280.jpg":"1280x1280","k_25097309_1024.jpg":"1024x1024","k_25097309_640.jpg":"640x640","k_25097309_480.jpg":"480x480","k_25097309_340.jpg":"340x340","k_25097309_220.jpg":"220x220","o_25097309_1280.jpg":"1280x853","o_25097309_1024.jpg":"1024x682","o_25097309_640.jpg":"640x426","o_25097309_480.jpg":"480x320","o_25097309_340.jpg":"340x226","o_25097309_220.jpg":"220x146","h_25097309_1280.jpg":"1280x854","h_25097309_1024.jpg":"1024x683","h_25097309_640.jpg":"640x427","h_25097309_480.jpg":"480x320","h_25097309_340.jpg":"340x227","h_25097309_220.jpg":"220x147","pp_25097309_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097309_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097309_640.jpg":"640x814","pp_25097309_480.jpg":"480x611","pp_25097309_340.jpg":"340x432","pp_25097309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097310_1920.jpg":"1920x1080","k_25097310_1280.jpg":"1280x1280","k_25097310_1024.jpg":"1024x1024","k_25097310_640.jpg":"640x640","k_25097310_480.jpg":"480x480","k_25097310_340.jpg":"340x340","k_25097310_220.jpg":"220x220","o_25097310_1280.jpg":"1280x853","o_25097310_1024.jpg":"1024x682","o_25097310_640.jpg":"640x426","o_25097310_480.jpg":"480x320","o_25097310_340.jpg":"340x226","o_25097310_220.jpg":"220x146","h_25097310_1280.jpg":"1280x854","h_25097310_1024.jpg":"1024x683","h_25097310_640.jpg":"640x427","h_25097310_480.jpg":"480x320","h_25097310_340.jpg":"340x227","h_25097310_220.jpg":"220x147","pp_25097310_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097310_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097310_640.jpg":"640x814","pp_25097310_480.jpg":"480x611","pp_25097310_340.jpg":"340x432","pp_25097310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097311_1920.jpg":"1920x1080","k_25097311_1280.jpg":"1280x1280","k_25097311_1024.jpg":"1024x1024","k_25097311_640.jpg":"640x640","k_25097311_480.jpg":"480x480","k_25097311_340.jpg":"340x340","k_25097311_220.jpg":"220x220","o_25097311_1280.jpg":"1280x853","o_25097311_1024.jpg":"1024x682","o_25097311_640.jpg":"640x426","o_25097311_480.jpg":"480x320","o_25097311_340.jpg":"340x226","o_25097311_220.jpg":"220x146","h_25097311_1280.jpg":"1280x854","h_25097311_1024.jpg":"1024x683","h_25097311_640.jpg":"640x427","h_25097311_480.jpg":"480x320","h_25097311_340.jpg":"340x227","h_25097311_220.jpg":"220x147","pp_25097311_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097311_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097311_640.jpg":"640x814","pp_25097311_480.jpg":"480x611","pp_25097311_340.jpg":"340x432","pp_25097311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097312_1920.jpg":"1920x1080","k_25097312_1280.jpg":"1280x1280","k_25097312_1024.jpg":"1024x1024","k_25097312_640.jpg":"640x640","k_25097312_480.jpg":"480x480","k_25097312_340.jpg":"340x340","k_25097312_220.jpg":"220x220","o_25097312_1280.jpg":"1280x853","o_25097312_1024.jpg":"1024x682","o_25097312_640.jpg":"640x426","o_25097312_480.jpg":"480x320","o_25097312_340.jpg":"340x226","o_25097312_220.jpg":"220x146","h_25097312_1280.jpg":"1280x854","h_25097312_1024.jpg":"1024x683","h_25097312_640.jpg":"640x427","h_25097312_480.jpg":"480x320","h_25097312_340.jpg":"340x227","h_25097312_220.jpg":"220x147","pp_25097312_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097312_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097312_640.jpg":"640x814","pp_25097312_480.jpg":"480x611","pp_25097312_340.jpg":"340x432","pp_25097312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097313_1920.jpg":"1920x1080","k_25097313_1280.jpg":"1280x1280","k_25097313_1024.jpg":"1024x1024","k_25097313_640.jpg":"640x640","k_25097313_480.jpg":"480x480","k_25097313_340.jpg":"340x340","k_25097313_220.jpg":"220x220","o_25097313_1280.jpg":"1280x853","o_25097313_1024.jpg":"1024x682","o_25097313_640.jpg":"640x426","o_25097313_480.jpg":"480x320","o_25097313_340.jpg":"340x226","o_25097313_220.jpg":"220x146","h_25097313_1280.jpg":"1280x854","h_25097313_1024.jpg":"1024x683","h_25097313_640.jpg":"640x427","h_25097313_480.jpg":"480x320","h_25097313_340.jpg":"340x227","h_25097313_220.jpg":"220x147","pp_25097313_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097313_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097313_640.jpg":"640x814","pp_25097313_480.jpg":"480x611","pp_25097313_340.jpg":"340x432","pp_25097313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097314_1920.jpg":"1920x1080","k_25097314_1280.jpg":"1280x1280","k_25097314_1024.jpg":"1024x1024","k_25097314_640.jpg":"640x640","k_25097314_480.jpg":"480x480","k_25097314_340.jpg":"340x340","k_25097314_220.jpg":"220x220","o_25097314_1280.jpg":"1280x853","o_25097314_1024.jpg":"1024x682","o_25097314_640.jpg":"640x426","o_25097314_480.jpg":"480x320","o_25097314_340.jpg":"340x226","o_25097314_220.jpg":"220x146","h_25097314_1280.jpg":"1280x854","h_25097314_1024.jpg":"1024x683","h_25097314_640.jpg":"640x427","h_25097314_480.jpg":"480x320","h_25097314_340.jpg":"340x227","h_25097314_220.jpg":"220x147","pp_25097314_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097314_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097314_640.jpg":"640x814","pp_25097314_480.jpg":"480x611","pp_25097314_340.jpg":"340x432","pp_25097314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25097315_1920.jpg":"1920x1080","k_25097315_1280.jpg":"1280x1280","k_25097315_1024.jpg":"1024x1024","k_25097315_640.jpg":"640x640","k_25097315_480.jpg":"480x480","k_25097315_340.jpg":"340x340","k_25097315_220.jpg":"220x220","o_25097315_1280.jpg":"1280x853","o_25097315_1024.jpg":"1024x682","o_25097315_640.jpg":"640x426","o_25097315_480.jpg":"480x320","o_25097315_340.jpg":"340x226","o_25097315_220.jpg":"220x146","h_25097315_1280.jpg":"1280x854","h_25097315_1024.jpg":"1024x683","h_25097315_640.jpg":"640x427","h_25097315_480.jpg":"480x320","h_25097315_340.jpg":"340x227","h_25097315_220.jpg":"220x147","pp_25097315_1280.jpg":"1280x1628","pp_25097315_1024.jpg":"1024x1303","pp_25097315_640.jpg":"640x814","pp_25097315_480.jpg":"480x611","pp_25097315_340.jpg":"340x432","pp_25097315_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4470791 Threads: 5 Questions: 144619699 Slow queries: 61701 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4309000 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/telegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema-1298971 [printLink] => /dalmacija/otoci/telegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema-1298971?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679284 [name] => Lopud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lopud [link] => /tag/lopud ) [1] => stdClass Object ( [id] => 375400 [name] => telegraph [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => telegraph [link] => /tag/telegraph ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Telegraph‘ na Lopudu hvali mir bez automobila dok otokom juriša 70 traktora, autića i dampera, a ni policajca nema... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25105224.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup - piše Telegraph, ali...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25105224.jpg [title] =>

Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup - piše Telegraph, ali...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097270.jpg [title] =>

Policajci su rijetki posjetitelji Lopuda

Ahmet Kalajdžić/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097271.jpg [title] =>

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen: Buka vozila ruši slogan ”otok bez prometa”

Ahmet Kalajdžić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097272.jpg [title] =>

Srećko Radić: Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja

Ahmet Kalajdžić/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097273.jpg [title] =>

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097274.jpg [title] =>

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097279.jpg [title] =>

Hotel ”Pracat” je nedavno prodan

Ahmet Kalajdžić/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097280.jpg [title] =>

Brdo šuta kraj lopudskog samostana

Ahmet Kalajdžić/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097281.jpg [title] =>

Tomo Storelli: Puno je divljih prijevoznika

Ahmet Kalajdžić/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097282.jpg [title] =>

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097283.jpg [title] =>

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097284.jpg [title] =>

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097285.jpg [title] =>

Bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović ne koristi klasični prijevoz

Ahmet Kalajdžić/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097286.jpg [title] =>

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/ ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097287.jpg [title] =>

Brdo šuta kraj lopudskog samostana

Ahmet Kalajdžić/ ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097288.jpg [title] =>

Villa Vilina se adaptira u privatnu rezidenciju supružnika Gaudio

Ahmet Kalajdžić ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097289.jpg [title] =>

Radovi na hotelu ”Lujo” odmiču punom parom

Ahmet Kalajdžić ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097305.jpg [title] =>

Bivšoj Villi Slavica je udahnut novi život

Ahmet Kalajdžić ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097307.jpg [title] =>

Mario Maček: Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte?

Ahmet Kalajdžić ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097308.jpg [title] =>

Pogrešno parkirano vozilo ometa ukrcaj i iskrcaj putnika

Ahmet Kalajdžić/ ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097309.jpg [title] =>

Ulaz u lopudski park Đorđić Mayneri

Ahmet Kalajdžić/ ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097310.jpg [title] =>

Putokaz i cjenik za plažu Šunj

Ahmet Kalajdžić/ ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097311.jpg [title] =>

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/ ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097312.jpg [title] =>

Šest putnika po 3 eura, državi ni cent od PDV-a

Ahmet Kalajdžić/ ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097313.jpg [title] =>

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/ ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097314.jpg [title] =>

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/ ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25097315.jpg [title] =>

Krajnje odredište prijevoza putnika je plaža Šunj

Ahmet Kalajdžić/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je britanski dnevni list Telegraph preporučio Lopud kao manje poznatu europsku otočnu destinaciju za ljetovanje, raste zanimanje za taj elafitski otok. Puna sezona još nije počela i tek slijedi brojniji dolazak Britanaca, koji bi po preporuci uglednog dnevnika trebali bolje upoznati "otok na kojem neometani prometom mogu uživati u njegovim ljepotama dok bosonogi šeću predivnom obalom":

- Za samo sat vremena putovanja brodom od urbanog Dubrovnika stižete na očaravajuću malenu luku otočića Lopuda koji osvaja kućicama boje meda okupanim suncem. Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup. Šetnja šumovitim zaleđem dovodi do plaže Šunj, polumjeseca pijeska i vode zelenkastog odsjaja, jedne od najljepših u cijeloj Hrvatskoj. Kraj nje su terase obložene bambusom i pregršt nepretencioznih bistroa duž obale, koji poslužuju najsvježijeg jastoga za djelić cijene drugih mediteranskih rivijera - tako je u Telegraphu osmišljena besplatna reklama koju ovih dana često komentiraju i domaći Lopuđani koje pitamo što očekuju od srca sezone.

---

image

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/
---

Godi preporuka

- Ovakva preporuka godi i opravdat ćemo je ako se otvori obnovljeni Knežev dvor koji prošli tjedan zbog protupožarne zaštite nije prošao tehnički prijam. Iz 1990. imamo eko Oskar za uređenost, ali svi čine što ih volja i više nismo tako uređeni. Sječemo granu na kojoj sjedimo. Treba nam više reda i manje prometa. Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja - negoduje Srećko Radić.

---

image

Srećko Radić: Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja

Ahmet Kalajdžić/
---

Predsjednik Mjesnog odbora Lopud Milo Obuljen još je kritičniji:

- Vezanih smo ruku i bez prava odlučivanja, možemo tek tražiti potporu Grada koji samo puno obećava, ali se praktički ne javlja! Ključno je riješiti trajektni pristan, novi brod i prometni divljaluk! Grad je obećao ali nije stao iza nas da se transport robe obavlja samo tri sata ujutro, ne i popodne. Na otoku je oko 70 traktora, autića i dampera, građevinari rade što hoće, a taksiste nitko ne rješava! Gosti su oduševljeni kamenim zdanjima i šetnicom, ali ih varamo jer buka vozila ruši slogan "otok bez prometa". Na otoku je stalno 150 mještana. Ljeti ih dođe još 150 i oko 200 sezonaca i barem tisuću gostiju te 1500 dnevnih izletnika. Znači, bez komunalca i policajca stalno bude tri tisuće ljudi! Komunalci ne dođu na našu, nego na prijavu privatnika. Tražili smo i policajca, ali tome nije odgovarao ponuđeni smještaj pa smo potražili bolji, restoran za prehranu, osigurali i traženi sef za oružje da bi se "otkrio" problem sezonske plaće. Kao da se traži argument da ih ovdje ne bude! U Gružu je policijski gliser, zašto ujutro ne dođu policajac ili prometni redar? A uz samo malo pomoći, Lopud može biti za +5! Ima manjih incidenata, srećom ne i većih - priča Obuljen i ogorčeno.

---

image

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen: Buka vozila ruši slogan "otok bez prometa"

Ahmet Kalajdžić/
---

---

image

Putokaz i cjenik za plažu Šunj

Ahmet Kalajdžić/
---

Gužva je stravična

- Put do Šunja uopće nije ucrtan: probijen je na divlje preko privatnih parcela. Nelegalni taksisti nam nisu smetali nego bili simpatični dok su samo prebacivali goste preko brda. Iako je bivši gradonačelnik pojedincima dao dozvolu za taksije, još problem taksista nije riješen i čak smo žalili što pet-šest obitelji ne može legalizirati posao. Ali, dok se domaće maltretira, neki su su pojedinci, dijelom i stranci, kupili po pet-šest vozila. Na crno im voze i strani državljani! - dodaje ljutito.

---

image

Tomo Storelli: Puno je divljih prijevoznika

Ahmet Kalajdžić/
---

- Puno je divljih prijevoznika, a sve dok ne dobijemo javni toalet žalosno je da tisuće gostiju za to koriste otočni park Đorđić Mayneri - kaže i Tomo Storelli, s kojim je suglasan jedan ugostitelj:

- Zapravo, u luci imamo javni WC, ali ne radi jer ne radi ni kafić kojem je održavanje tog toaleta bio uvjet za otvaranje. Bosonoge gošće mokrih kostima ulaze u klozet restorana i prljaju pod, ali kako im reći: ne možete!? Gužva je stravična kad oko 11 istodobno stignu brod i trajekt: taksisti parkiraju na rampi i do rive se može proći samo teškom mukom. Strah nas da netko ne padne i ozlijedi se. Nelegalna vozila nemaju osiguranje i tko će platiti liječenje tih turista? Mjesni odbor ili gradska uprava?

---

image

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/
------
image

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/
---

Doista, slika drskih prijevoznika neregistriranih vozila nije lijepa. Žale se i najbolji restorani: dok neuspješno traže da se prometovanje dozvoli samo ujutro za odvest ambalaži i otpada, gosti na otvorenom jedu jastoge uz zagušljivi vonj dima iz auspuha! Na otoku su samo tri električna vozila! Taksisti prijevoz do Šunja naplaćuju po 3 eura, ali nitko ne izdaje račun niti plaća PDV! Dakle, samo privatna korist, ne i grada i države, ali se u nju svi kunu!

Dajte nam koncesije!

Kritični su ne samo rođeni Lopuđani nego i oni koji su to naknadno postali:

- Puno je prostora za male pomake i čistoću. Treba nabaviti ljepše i veće kante za otpad, popuniti rupe na rivi, ponovno posaditi palme gdje su nekad rasle, uvesti bolji brod i riješiti problem smještaja radnika. Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte? - javno se pita Mario Maček iz Donje Stubice koji je na otok stigao s gardijskom brigadom Gromovi i već 23 godine živi na Lopudu.

---

image

Mario Maček: Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte?

Ahmet Kalajdžić
---

Nezadovoljni su i taksisti koji strahuju od posljedica lažne reklame "otoka bez prometa". Svjesni da rade nelegalno, ne žele u javnost poimenice i predlažu da se uskladi red plovidbe broda Dora i trajekta "Hanibal Lucić":

- Promjena satnice bi sve riješila jer istodobni dolazak te iskrcaj ljudi i robe stvaraju gužvu. Prijevoz je nužan jer nitko neće osobne stvari, hranu, piće i ostalo nositi na leđima! - priča nam Marko, jedini koji se predstavio i nije Lopuđanin, kaže:

- Svi želimo legalnu koncesiju za taksi. Na usluzi smo gostima koji zbog zdravlja i godina ne mogu sami na Šunj, a smetamo i onima koji kao i mi žive od turizma. Dajte nam koncesije i bit će legalno bolje!

Doista, sitna para na paru stvara veliki prihod, ali državi i gradu mala korist od toga. Iza 13 sati je promet najmanji i u samo pola sata smo izbrojili prijevoz 85 putnika. No za pola pet minuta vožnje i plaćena tri eura nitko nije dobio kartu. Prijepodne i predvečer je promet veći ali za tisuće eura dnevnog prihoda PDV nitko ne plaća i pravo je pitanje zašto financi toleriraju bezakonje?

---

image

Villa Vilina se adaptira u privatnu rezidenciju supružnika Gaudio

Ahmet Kalajdžić
---

---

Veliko gradilište

Mještani posebno hvale talijanskog restauratora Francesca Bergama Rossija koji je od 2001. ruševine iza lopudskog samostana malim strojevima i ručnim alatom obnovio i pretvorio u svoj dom. Američki arhitekt Steven Harris i dizajner Lucien Rees Roberts također su renovirali kulu iz 15. stoljeća i ruševnu kuću u Vilu San Spirito, a trenutačno su otvorena dva gradilišta. Direktor multinacionalne investicijske tvrtka DE Shaw & Co. Julius Gaudio i supruga, bivša manekenka Belma, kupili su i hotel Villa Vilina preuređuju u privatnu rezidenciju. Radovi su uvelike odmakli, kao i obnova hotela "Lujo" koji uređuje Ivo Šimunović: hotel s 38 soba je između dva svjetska rata bio vlasništvo obitelji poduzetnikove supruge, a obnova je počela nakon što ga je kupio na dražbi.

---

---

image

Radovi na hotelu "Lujo" odmiču punom parom

Ahmet Kalajdžić
---

---

Anarhija u prostoru

- Gradskoj upravi smo sugerirali otkup hotela "Pracat". I uz smiješnu početnu cijenu, kupnja je otpala zbog nedostatnog gradskog proračuna. Ipak, iza hotela je depandans Senkićevo, još u vlasništvu Grada, idealna za društvene sadržaje i sportski centar. Gradonačelnik je obećao pomoči, a mi smo objekt očistili od makije i drače. Ali, Pracat nema prostor za izgradnju bazena i strah nas je da će novi vlasnik pritiskati Grad da se proda depandans. Građevinski je lobi u koroni izborio niz dozvola, pa i rad ljeti. Ipak, obećali su da pikameri neće raditi prije 8 sati ujutro - kaže Milo Obuljen i kao primjer divljaluka u prostoru ističe:

- Ispod škole, uz dječje je igralište izgrađena trafostanica. Najbliža od četiri preostale palme potpuno se osušila, a kad smo od Jadrolinije tražili da tu premjesti ured, prije dva mjeseca je zaposlenik brodara rekao da imaju studiju o štetnosti trafostanice i da se tu nikako ne mogu biti kiosk i čekaonica! Zamolio sam da nam ustupe studiju da ishodimo premještaj trafostanice, ali se čovjek ispričao shvativši da je otkrio više nego je smio!

---

---

image

Bivšoj Villi Slavica je udahnut novi život

Ahmet Kalajdžić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/

Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup - piše Telegraph, ali...

Ahmet Kalajdžić/

Policajci su rijetki posjetitelji Lopuda

Ahmet Kalajdžić/

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen: Buka vozila ruši slogan ”otok bez prometa”

Ahmet Kalajdžić/

Srećko Radić: Sredina lipnja je i još smo veliko gradilište jer gradska uprava nije udovoljila zahtjevu zabrane radove od 1. svibnja

Ahmet Kalajdžić/

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/

Iskrcaj turista u lopudskoj luci

Ahmet Kalajdžić/

Hotel ”Pracat” je nedavno prodan

Ahmet Kalajdžić/

Brdo šuta kraj lopudskog samostana

Ahmet Kalajdžić/

Tomo Storelli: Puno je divljih prijevoznika

Ahmet Kalajdžić/

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/

Bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović ne koristi klasični prijevoz

Ahmet Kalajdžić/

Slikoviti transport raznim otočnim vozilima

Ahmet Kalajdžić/

Brdo šuta kraj lopudskog samostana

Ahmet Kalajdžić

Villa Vilina se adaptira u privatnu rezidenciju supružnika Gaudio

Ahmet Kalajdžić

Radovi na hotelu ”Lujo” odmiču punom parom

Ahmet Kalajdžić

Bivšoj Villi Slavica je udahnut novi život

Ahmet Kalajdžić

Mario Maček: Zašto grad ili država na svojoj parceli ne izgrade stanove za najam te riješe put za Šunj i legalizacijom taksija uklone nered i konflikte?

Ahmet Kalajdžić/

Pogrešno parkirano vozilo ometa ukrcaj i iskrcaj putnika

Ahmet Kalajdžić/

Ulaz u lopudski park Đorđić Mayneri

Ahmet Kalajdžić/

Putokaz i cjenik za plažu Šunj

Ahmet Kalajdžić/

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/

Šest putnika po 3 eura, državi ni cent od PDV-a

Ahmet Kalajdžić/

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/

Nered na parkiralištu vozila za transfer

Ahmet Kalajdžić/

Krajnje odredište prijevoza putnika je plaža Šunj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/telegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema-1298971 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3806d696deee2a3a4f4bc4f12e82e2dbd9c677f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Telegraph%E2%80%98+na+Lopudu+hvali+mir+bez+automobila+dok+otokom+juri%C5%A1a+70+traktora%2C+auti%C4%87a+i+dampera%2C+a+ni+policajca+nema...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Ftelegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema-1298971 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Ftelegraph-na-lopudu-hvali-mir-bez-automobila-dok-otokom-jurisa-70-traktora-autica-i-dampera-a-ni-policajca-nema-1298971 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociREPORTAŽA

‘Telegraph‘ na Lopudu hvali mir bez automobila dok otokom juriša 70 traktora, autića i dampera, a ni policajca nema...

Piše Ahmet Kalajdžić
16. lipnja 2023. - 15:32

Nakon što je britanski dnevni list Telegraph preporučio Lopud kao manje poznatu europsku otočnu destinaciju za ljetovanje, raste zanimanje za taj elafitski otok. Puna sezona još nije počela i tek slijedi brojniji dolazak Britanaca, koji bi po preporuci uglednog dnevnika trebali bolje upoznati "otok na kojem neometani prometom mogu uživati u njegovim ljepotama dok bosonogi šeću predivnom obalom":

- Za samo sat vremena putovanja brodom od urbanog Dubrovnika stižete na očaravajuću malenu luku otočića Lopuda koji osvaja kućicama boje meda okupanim suncem. Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup. Šetnja šumovitim zaleđem dovodi do plaže Šunj, polumjeseca pijeska i vode zelenkastog odsjaja, jedne od najljepših u cijeloj Hrvatskoj. Kraj nje s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:21