StoryEditorOCM
OtociSKANDAL NA POMOLU

Na rubu legendarne dalmatinske Šumice gradit će se tri luksuzne vile s bazenima, građani bjesne: ‘Uništit će nam grad!‘

Piše Mirko Crnčević
26. rujna 2023. - 07:18
Šumica na sjevernoj obali luke Staroga Grada jedan je od njegovih simbola, a danas je (ponovno) u privatnim rukamaPrivatni album

Uništavanje prostora na jadranskoj obali očito se nastavlja i dalje, ovaj put uz obalu povijesne luke Staroga Grada – Farosa.

Investitor je građanima već poznat, jer je prije tri godine pokrenuo gradnju goleme stambene zgrade neposredno do Babareta vale koja i dalje stoji nedovršena tik do mora, narušavajući vizuru našeg najstarijega grada. Dakle, riječ je o zagrebačkoj tvrtki "Elit projekt" u vlasništvu Božidara Jurišića, čiji projekti na škoju redovito izazivaju reakcije građana.

Spomenuti ulagač namjerava u blizini već izgrađenog objekta i starogrojske Šumice graditi još tri luksuzne vile s bazenima, za što je i zatražio građevinske dozvole. Spomenuta tvrtka je na svojoj internetskoj stranici oglasila "Projekt Stari Grad (Hvar) – Centar – Riva", a nudi na prodaju tri (još) neizgrađene vile, a svaka bi trebala imati četiri etaže: podrum, prizemlje, kat i krovnu terasu, te se navodi da se ispred svake nalazi nova riva s vezovima za brod i nudi se mogućnost unajmljivanja više vezova.

image

Isti investitor je nedovršenom objektom na istočnom rubu Šumice već nagrdio vizuru drevnoga grada

Mirko Crnčević

Etaže objekata su pojedinačne veličine 110 četvornih metara, odnosno ukupno 440 četvornih metara, dok je zemljišna dimenzija 20 puta 75 metara, odnosno ukupno 1500 četvornih metara. Cijena kvadrata stambene građevine nije istaknuta, a završetak radova je predviđen za slijedeću godinu.

Za sva tri objekta i prateće bazene u tijeku je ishođenje građevinskih dozvola, a zahtjevi su od strane hvarske Ispostave resora za graditeljstvo Županije splitsko-dalmatinske ocijenjeni "urednima", što treba značiti da su svi potrebni "papiri" dostavljeni tom tijelu. I dok je u važećem Prostornom planu staroga grada riječ o projektu koji se planira realizirati u građevinskoj zoni, negodovanja dijela građana ne prestaju.

- Ogorčena sam što se najavljuje još jedan projekt koji će nepovratno promijeniti izgled našega grada. Faros je povijesni grad s kiklopskim zidinama, Tvrdaljem Petra Hektorovića, izvornom dalmatinskom arhitekturom...

Tu su još uvijek sačuvani stoljetni običaji i kultura kao malo gdje drugo, ali se nažalost ponavlja priča da uvijek netko dođe i ruši ono što je najvrijednije i najljepše, u ovom slučaju i najkorisnije, jer Šumica zapravo predstavlja pluća grada – tvrdi Vesna Štekić.

Ona se čudi da je Gradsko vijeće uopće moglo izglasati takav Prostorni plan, jer ako će se na spomenutoj lokaciji graditi luksuzne vile takvih gabarita, a sve je izglednije da hoće, to znači da se moraju posjeći sva stabla koja se nalaze na tom dijelu Šumice.

image

Vesna Štekić

Privatni album

Osim toga, Štekić kaže da je uočila da se urbane vile koje su u ponudi "Elit projekta" ne uklapaju u dalmatinsko okruženje kako izgledom, tako ni materijalima kojima će biti građene, pa se obratila županijskoj Ispostavi u Hvaru, očekujući reakciju.

- Napisala sam da sam susjeda, odnosno međašnica, te da ulažem prigovor na glavne projekte investitora Božidara i Roka Jurišića na dijelovima parcele čija je ukupna površina veća od osam tisuća kvadrata. To zemljište je omeđeno privatnim parcelama i nema svoj pristupni put.

Prema zakonu ni jedna parcela ne može postati građevinska ako nema pristupni put i mogućnost spajanja na komunalnu infrastrukturu. Uostalom, sporna parcela je dugo godina bila zelena zona pa je pitanje kako je uopće moguće da odjednom postane građevinska. Ipak nisam dobila nikakav odgovor – dodaje naša sugovornica.

Kod izdavanja građevinske dozvole za nedaleku nikad dovršenu građevinu koja sada predstavlja ruglo Staroga Grada je, kako doznajemo, bilo otpora djelatnika spomenute Ispostave da izdaju ključni dokument. Međutim, dozvola je u konačnici izdana, ali su onda uslijedile brojne reakcije građana s primjedbama da je prevelika, neposredno uz šetnicu i u blizini mora, tako da se na mrežnoj stranici Grada oko toga oglasio i gradonačelnik Antonio Škarpa tvrdeći da je "Grad uložio prigovor na gabarite zgrade" te da je "u razgovorima s investitorom pokušao iznaći prihvatljivo rješenje, ali da s druge strane nije bilo razumijevanja".

image

Tomislav Vodstrčil - Babaretov protiv investitora Jurišića vodi imovinsko-pravni spor

Mirko Crnčević

Gradski oci su u Prostorni plan prije pet godina uvrstili zabranu gradnje višestambenih zgrada u području udaljenom manje od 100 metara od obalne crte. Bit će zanimljivo kako će Starograđani reagirati kada se počnu sjeći borovi u popularnoj Šumici, što je krasi i Grešna staza kojom su desetljećima kročili ne samo domaći, nego i furešti.

- I do mene je stigla skandalozna vijest da je na internetu oglašena prodaja triju vila u izgradnji na prostoru zaštićene park-šume (Šumice) na sjevernoj strani starogradske luke. Ta vijest je utoliko nezamisliva kada se, izgleda, radi o istom "investitoru" koji je već prije nekoliko godina izgradio i nikad nije dovršio neprimjereno veliku i arhitektonski promašenu građevinu na istočnom rubu Šumice.

Zato smatram da je nužno na vrijeme poduzeti sve što se može i pozvati nadležne institucije na reakciju i odgovor. To se u prvom redu odnosi na Ministarstvo kulture, Županiju, pa i Grad – kaže dr. Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada.

image

Dr. Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada

Mirko Crnčević

Također navodi da je Šumicu još prije Drugog svjetskog rata podiglo Društvo za poljepšavanje i unapređenje Staroga Grada (preteča Turističkog društva), što je nakon rata nastavila starogradska općina uz pomoć školske djece i građana. Za spomenički karakter povijesne jezgre Staroga Grada koja je, zajedno s Faroskom horom, upisana na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, to je kontaktna zona koja vizualno odvaja povijesnu luku od novijh gradnji 20. stoljeća na sjevernoj strani luke, i u tom smislu je neprocjenjiva vrijednost.

Šumica je, prema njegovim saznanjima, u svim prostornim planovima od 60-ih godina prošlog stoljeća bila tretirana kao zaštitna zelena zona i nije dirana čak ni u vrijeme intenzivne turističke i privatne gradnje "novoga Staroga Grada" od tada do danas.

‘Zemljište je moje, sve se gradi ilegalno‘


Predmetno zemljište je prvotno pošumljeno tijekom 1932. godine i u vlasništvu moje obitelji je više od 100 godina. Od moje pokojne majke Dinke (Babare) Vodstrčil sam saznao da je njezin djed Nikola (rođen 1846.) to zemljište pošumio kada ga je prestao obrađivati zbog starosti, a ujedno je želio poljepšati vizuru Staroga Grada. Nakon Drugog svjetskog rata teren je nacionaliziran, pa je poslije Domovinskog rata denacionalizacijom trebao biti vraćen prijašnjim vlasnicima. Međutim, sud u Starome Gradu, kao ni gruntovnica, nisu to izvršili te stoga mogu jedino reći da i uvom slučaju imamo još jednu krimanalnu korupcijsku hobotnicu – ističe Tomislav Vodstrčil - Babaretov, koji navodi da je novogradnja koja sada "krasi" starogradsku luku izgrađena nakon sudske zabilježbe te tvrdi da je zbog toga - ilegalna. Postupak oko tog objekta još nije dovršen, predmet se rješava na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Pitanja (još) bez odgovora


Tvrtki "Elit projekt", odnosno investitoru Božidaru Jurišiću, poslali smo pitanja vezana uz ovu temu, posebice jesu li vile pozicionirane izvan propisane granice od 100 metara od obalne crte. Također smo zatražili odgovore kakva je sudbina nedovršene novogradnje u luci, odnosno kada će se završiti radovi na njoj. Do trenutna objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili, a objavit ćemo ih čim stignu na našu adresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:06