stdClass Object ( [id] => 1100496 [title] => Komadić raja nadomak Visa dosad je imao tek 11 stanovnika, no populacija mu naglo skače! Otočkoj zajednici pridružuju se par iz Njemačke i jedna zaljubljena Poljakinja [alias] => komadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odavno oni kažu kako žive u raju, pa je njihov cilj i dalje uživati u tom njihovu malom rajskom vrtu, no naravno ne nakon smrti, već sada dok su – živi !

Jer ako su u 12. stoljeću njihov škoj za molitvu i rad izabrali benediktinci, njih osamdesetak se doselilo iz unutrašnjosti u samostan pa su i crkvu svetog Silvestra izgradili, zašto onda oni i danas ne bi uživali na tom malenom zemaljskom komadiću raja, koji se Biševo zove!

A prije 50-ak godina ih je na škoju od šest kilometara kvadratnih živjelo oko 350, nekih 70 "dimova", odnosno sedamdesetak obitelji kojima je tada adresa na osobnoj iskaznici bila Biševo, otok nadomak Visa, jugozapadno od Komiže 4,7 nautičkih milja.

Danas se ne mogu pohvaliti tim brojkama – nažalost samo 11 stanovnika stalno je naseljeno na Biševu. Njima će se uskoro pridružiti zastalno i troje stranaca, jedna Poljakinja i bračni par Hrvata s njemačkim državljanstvom.

– Ima godinu dana sam na Biševu, ovom prekrasnom mjestu koje se ne da riječima opisati! Pa cijela Hrvatska vam je prelijepa, fascinantna – niže nam komplimente za ljepotu naše zemlje Beata Przybyszewska-Kujawa, koju je energija koja pokreće cijeli svijet dovela na Biševo!

O ljubavi se, naravno, radi! Prije točno godinu dana na drugom otoku, i to Braču, upoznala je Mladena Jončića.

– Mladena sam srela lani, krajem veljače, u Bolu, gdje sam došla s prijateljicom Tanjom na 90. rođendan njezina oca, a Mladen je tamo trenutno boravio. Kada je počeo priču o Biševu, nisam puno promišljala, samo sam došla – smije se Beata, rođena u Varšavi, a prvi put je posjetila Hrvatsku 2000. godine.

---

image
Mladen Jončić i Beata Przybyszewska-Kujawa
Joško Šupić/Cropix
---

Hrvatska fantastična

– Puno sam putovala po Hrvatskoj, s prijateljima, familijom, organizirala sam izlete na otok Hvar i druga mjesta. Oduševila me priroda, Jadran, biljke, vrijeme. Osjećam se tu fantastično. Zbog toga želim uglavnom živjeti na otoku Biševu, koji je jedan od najvećih bisera Jadrana. S Mladenom, naravno, koji je "sol ovoj zemlji" – iznosi nam Poljakinja razloge zašto je sada svila gnijezdo, i to ljubavno na našem škoju.

Inače, Beata je magistra javnog zdravstva, smjer – promicanje zdravlja, koji je okončala na medicinskom fakultetu, dok ima diplomu i drugog fakulteta, i to kozmetologiju na Farmaceutskom medicinskom sveučilištu.

– Više od deset godina bila sam generalni direktor Centra za kozmetiku i promicanje zdravlja – Estetyka, pa glavna urednica i izdavačica dvomjesečnika "GABI.net-Estetika i zdravlje" – niže nam svoja životna postignuća Beata, koja je bila predavačica, trenerica, savjetnica za područja: biološka regeneracija, spa & wellness, prirodna kozmetika, ekologija, nutri-kozmetika, pa organizatorica treninga, konferencija, kongresa, izložbi i sajmova u području prevencije i promicanja zdravog načina života, kozmetike, spa & wellnessa, ali i sutkinja na mnogim natjecanjima vezanim uz kozmetiku.

Sve ovo doznajemo tijekom posjeta Biševu, koji smo pohodili zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, koji je došao u "inspekciju" obnove stare škole, koja će sutra postati "Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo".

---

image
Mezoporat
Joško Šupić/Cropix
---

Htjela nam je Beata ispričati i svoju štoriju o ljubavi, te seljenju u Hrvatsku, koja je sada njezin drugi dom.

– Udovica ja, udovac Mladen, oboje zaljubljeni u otok, i nije bilo druge već zajednički život – dodaje naša sugovornica nove informacije o tome kako se našla na Biševu.

Kapo od porta

Inače, i koautorica je "Enciklopedije kozmetike", autorica brojnih novinskih članaka, te i dalje surađuje s medijima, pa nam otkriva još jednu zanimljivost:

– Posljednjih sedam godina radila sam kao inspektorica kulture u uredu u Varšavi, a nekoliko godina bila sam predsjednica Poljsko-hrvatskog društva "Jadran". Organizirala sam Festival kulture Hrvatske u Varšavi, gdje smo ugostili vaše brojne glazbenike, od Ane Rucner, Parnog valjka, Gorana Karana...

Nakon prošlosti, najavljuje nam Beata svoje akcije i za budućnost:

– Kad prođe pandemija, vidim se u turizmu na Biševu. U sezoni do Modre špilje dolaze tisuće i tisuće ljudi iz cijelog svijeta. I, naravno, puno mojih iz Poljske.

---

image
Još jedan tunel
Joško Šupić/Cropix
---

A tko bolje zna o turizmu, odnosno brodovima, ako ne njezin Mladen, koji se nakon 32-godišnjeg staža u "Brodosplitu" prije osam godina vratio na svoj škoj. Kako radi za "Nautički centar Komiža", dočekuje i ispraća sva plovila koja pristaju u njegovo Biševo.

– To mi je posao posljednjih osam godina, rekli bi da sam kapo od porta – smije se Mladen, zadovoljan što uz posao sada na svom otoku ima i ljubav, pa nam povlači jednu paralelu:

– Znate legendu splitske luke, sada, nažalost, pokojnog Antu Mrvicu? E pa ja sam vam jači od njega, priko 600 brodi znan liti dnevno primit u porat. Kod mog prijatelja Ante se zna plovidbeni red, a kod mene samo pristižu, dolaze, odlaze, vraćaju se... I svima pridržim cimu i uvodim reda.

Svi žele doći i posjetiti taj otok, koji se diči planetarno poznatom Modrom špiljom, pa koji ima i Medvidinu špilju, te zanimljiv prostor topničke bitnice na rtu Galijula, uz tunele koji se protežu u zemljinoj utrobi na dubini od 35 metara, iznad južne uvale otoka imena Trešjavac. Nudi Biševo i mogućnost praćenja, iz daljine naravno, jedinstvenih Eleonorinih sokolova, uz vrhunsku domicilnu gastronomiju.

– No prvenstveno Biševo nudi mir! Ljepotu u kojoj uživate u tišini – našoj priči o strancima koji Biševo biraju za svoj stalni dom priključuju se 50-godišnjaci, bračni par Jasminka i Sandi Januš.

---

image
Jasminka i Sandi Januš
Joško Šupić/Cropix
---

Ona rođena Riječanka, on Slavonac, upoznali su se 1994. godine, te na krilima mladenačke ljubavi otišli u Njemačku, u Stuttgart. Dobili troje djece i 2003. godine stigli u Komižu.

Penzija na otoku

– Od tada smo skoro svako ljeto na Visu, pa kad smo vidjeli Biševo, znali smo kako ćemo penziju provesti, tu na otoku. Kupili smo kuću, početkom ljeta će biti gotova, i onda dolazimo tu za stalno – uglas nam govore budući stalni stanovnici Biševa, zadovoljni što će imati priliku uživati u mirnom, otočnom životu.

Sandi je trgovac nekretninama, stekli su dovoljno da sada mogu malo mirnije provoditi dane, pa Jasminka već ima plan i za vrt ispred kuće na Biševu. Posložila je već u mislima kako će izgledati gredice, i one s povrćem i one s cvijećem.

– Zato sam morao nagraditi gustirnu od šest vagona vode. Jedini je problem otoka što nema vode, pa ovisiš o brodovima vodonoscima i kišnom nebu – smije se Sandi, pa nam njih dvoje kazuju kako nisu samo oni zaljubljenici u Hrvatsku, već cijela njihova obitelj.

– Imamo tri kćerke, a najstarija je sada završila medicinski fakultet na engleskom jeziku u Splitu. I tu je na splitskom faksu upoznala Nijemca za kojeg se sada udaje. Vratili su se živjeti u Njemačku, jer tamo imaju bolje uvjete za posao, no oboje nam svakodnevno kazuju kako im Split, kao i Hrvatska, užasno nedostaju. Sad svi čekaju ljeto da dođu na odmor kod nas na Biševo, u naš mali raj, otoka koji se prostire na šest kilometara kvadratnih!

---

Njih 11, a čak 67 vozila


Puno je zanimljivosti vezano uz Biševo, a jedna je fascinantna. Naime, na otoku živi 11 stalnih stanovnika, koji su očito iznimno "bogati" kad imaju čak 67 automobila!

– Dovezeš auto s Visa, pokvari se, pa ga ostaviš negdi uz ogradu, pod kuću! Pa je koji put lakše dovest novi auto nego mehaničara na Biševo da popravi onaj stari – kazuju nam Biševljani razlog velikog broja automobila na škoju, koji eto, iz godine u godinu, polako postaje i groblje vozila.

No, srećom, to se do sada nije dogodilo, jer se svakih nekoliko godina stare krntije, koje više nema smisla popravljati, brodom prevezu na kopno, do otpada željeza.

Te sada imaju, od tih 67, samo par koji nisu u funkciji. Ostali svi voze, a ako su parkirani na dulje vrijeme, onda je to isključivo jer mu je tank goriva prazan.
Na taj komadić raja sve treba dovesti brodom, od vode, hrane, goriva...

Sve što nedostaje stiže redovnom brodskom linijom iz Komiže ili netko od prijatelja donese.

Dok ljubavi i gostoljubljivosti na Biševu ima napretek...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škoj od ljubavi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Škoj od ljubavi 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-16 14:26:49 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-25 06:37:33 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2021-05-22 07:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 24 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529604.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17906342.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529612.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529626.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529632.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529610.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17529600.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mezoporat","","Mladen Jon\u010di\u0107 i Beata Przybyszewska-Kujawa","Jasminka i Sandi Janu\u0161","Jo\u0161 jedan tunel","Crkva sv. Silvestra u srcu Bi\u0161eva","Ulaz u jedan od tunela biv\u0161e vojske na Bi\u0161evu koji \u0107e se preurediti u turisti\u010dke svrhe"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_17529604_1920.jpg":"1920x1080","k_17529604_1280.jpg":"1280x1280","k_17529604_1024.jpg":"1024x1024","k_17529604_640.jpg":"640x640","k_17529604_480.jpg":"480x480","k_17529604_340.jpg":"340x340","k_17529604_220.jpg":"220x220","o_17529604_1280.jpg":"1280x854","o_17529604_1024.jpg":"1024x683","o_17529604_640.jpg":"640x427","o_17529604_480.jpg":"480x320","o_17529604_340.jpg":"340x227","o_17529604_220.jpg":"220x146","h_17529604_1280.jpg":"1280x854","h_17529604_1024.jpg":"1024x683","h_17529604_640.jpg":"640x427","h_17529604_480.jpg":"480x320","h_17529604_340.jpg":"340x227","h_17529604_220.jpg":"220x147","pp_17529604_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529604_1024.jpg":"805x1024","pp_17529604_640.jpg":"503x640","pp_17529604_480.jpg":"377x480","pp_17529604_340.jpg":"267x340","pp_17529604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x800","hd_17906342_1920.jpg":"1920x1080","k_17906342_1280.jpg":"1280x1280","k_17906342_1024.jpg":"1024x1024","k_17906342_640.jpg":"640x640","k_17906342_480.jpg":"480x480","k_17906342_340.jpg":"340x340","k_17906342_220.jpg":"220x220","o_17906342_1280.jpg":"1280x853","o_17906342_1024.jpg":"1024x682","o_17906342_640.jpg":"640x426","o_17906342_480.jpg":"480x320","o_17906342_340.jpg":"340x226","o_17906342_220.jpg":"220x146","h_17906342_1280.jpg":"1280x854","h_17906342_1024.jpg":"1024x683","h_17906342_640.jpg":"640x427","h_17906342_480.jpg":"480x320","h_17906342_340.jpg":"340x227","h_17906342_220.jpg":"220x147","pp_17906342_1280.jpg":"1006x1280","pp_17906342_1024.jpg":"805x1024","pp_17906342_640.jpg":"503x640","pp_17906342_480.jpg":"377x480","pp_17906342_340.jpg":"267x340","pp_17906342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1480","hd_17529612_1920.jpg":"1920x1080","k_17529612_1280.jpg":"1280x1280","k_17529612_1024.jpg":"1024x1024","k_17529612_640.jpg":"640x640","k_17529612_480.jpg":"480x480","k_17529612_340.jpg":"340x340","k_17529612_220.jpg":"220x220","o_17529612_1280.jpg":"1280x986","o_17529612_1024.jpg":"1024x789","o_17529612_640.jpg":"640x493","o_17529612_480.jpg":"480x370","o_17529612_340.jpg":"340x262","o_17529612_220.jpg":"220x169","h_17529612_1280.jpg":"1280x854","h_17529612_1024.jpg":"1024x683","h_17529612_640.jpg":"640x427","h_17529612_480.jpg":"480x320","h_17529612_340.jpg":"340x227","h_17529612_220.jpg":"220x147","pp_17529612_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529612_1024.jpg":"805x1024","pp_17529612_640.jpg":"503x640","pp_17529612_480.jpg":"377x480","pp_17529612_340.jpg":"267x340","pp_17529612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_17529626_1920.jpg":"1920x1080","k_17529626_1280.jpg":"1280x1280","k_17529626_1024.jpg":"1024x1024","k_17529626_640.jpg":"640x640","k_17529626_480.jpg":"480x480","k_17529626_340.jpg":"340x340","k_17529626_220.jpg":"220x220","o_17529626_1280.jpg":"1280x844","o_17529626_1024.jpg":"1024x675","o_17529626_640.jpg":"640x422","o_17529626_480.jpg":"480x316","o_17529626_340.jpg":"340x224","o_17529626_220.jpg":"220x145","h_17529626_1280.jpg":"1280x854","h_17529626_1024.jpg":"1024x683","h_17529626_640.jpg":"640x427","h_17529626_480.jpg":"480x320","h_17529626_340.jpg":"340x227","h_17529626_220.jpg":"220x147","pp_17529626_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529626_1024.jpg":"805x1024","pp_17529626_640.jpg":"503x640","pp_17529626_480.jpg":"377x480","pp_17529626_340.jpg":"267x340","pp_17529626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17529632_1920.jpg":"1920x1080","k_17529632_1280.jpg":"1280x1280","k_17529632_1024.jpg":"1024x1024","k_17529632_640.jpg":"640x640","k_17529632_480.jpg":"480x480","k_17529632_340.jpg":"340x340","k_17529632_220.jpg":"220x220","o_17529632_1280.jpg":"1280x854","o_17529632_1024.jpg":"1024x683","o_17529632_640.jpg":"640x427","o_17529632_480.jpg":"480x320","o_17529632_340.jpg":"340x227","o_17529632_220.jpg":"220x146","h_17529632_1280.jpg":"1280x854","h_17529632_1024.jpg":"1024x683","h_17529632_640.jpg":"640x427","h_17529632_480.jpg":"480x320","h_17529632_340.jpg":"340x227","h_17529632_220.jpg":"220x147","pp_17529632_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529632_1024.jpg":"805x1024","pp_17529632_640.jpg":"503x640","pp_17529632_480.jpg":"377x480","pp_17529632_340.jpg":"267x340","pp_17529632_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1269","hd_17529610_1920.jpg":"1920x1080","k_17529610_1280.jpg":"1280x1280","k_17529610_1024.jpg":"1024x1024","k_17529610_640.jpg":"640x640","k_17529610_480.jpg":"480x480","k_17529610_340.jpg":"340x340","k_17529610_220.jpg":"220x220","o_17529610_1280.jpg":"1280x846","o_17529610_1024.jpg":"1024x676","o_17529610_640.jpg":"640x423","o_17529610_480.jpg":"480x317","o_17529610_340.jpg":"340x224","o_17529610_220.jpg":"220x145","h_17529610_1280.jpg":"1280x854","h_17529610_1024.jpg":"1024x683","h_17529610_640.jpg":"640x427","h_17529610_480.jpg":"480x320","h_17529610_340.jpg":"340x227","h_17529610_220.jpg":"220x147","pp_17529610_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529610_1024.jpg":"805x1024","pp_17529610_640.jpg":"503x640","pp_17529610_480.jpg":"377x480","pp_17529610_340.jpg":"267x340","pp_17529610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17529600_1920.jpg":"1920x1080","k_17529600_1280.jpg":"1280x1280","k_17529600_1024.jpg":"1024x1024","k_17529600_640.jpg":"640x640","k_17529600_480.jpg":"480x480","k_17529600_340.jpg":"340x340","k_17529600_220.jpg":"220x220","o_17529600_1280.jpg":"1280x854","o_17529600_1024.jpg":"1024x683","o_17529600_640.jpg":"640x427","o_17529600_480.jpg":"480x320","o_17529600_340.jpg":"340x227","o_17529600_220.jpg":"220x146","h_17529600_1280.jpg":"1280x854","h_17529600_1024.jpg":"1024x683","h_17529600_640.jpg":"640x427","h_17529600_480.jpg":"480x320","h_17529600_340.jpg":"340x227","h_17529600_220.jpg":"220x147","pp_17529600_1280.jpg":"1006x1280","pp_17529600_1024.jpg":"805x1024","pp_17529600_640.jpg":"503x640","pp_17529600_480.jpg":"377x480","pp_17529600_340.jpg":"267x340","pp_17529600_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38106210 Threads: 4 Questions: 7080478326 Slow queries: 3296622 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607908436 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/komadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja-1100496 [printLink] => /dalmacija/otoci/komadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja-1100496?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 478254 [name] => biševo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bisevo [link] => /tag/bisevo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 631841 [name] => odabir urednika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-25 12:38:01 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-urednika [link] => /tag/odabir-urednika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škoj od ljubavi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komadić raja nadomak Visa dosad je imao tek 11 stanovnika, no populacija mu naglo skače! Otočkoj zajednici pridružuju se par iz Njemačke i jedna zaljubljena Poljakinja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529604.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => Mezoporat [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529604.jpg [title] => Mezoporat Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17906342.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529612.jpg [title] => Mladen Jončić i Beata Przybyszewska-Kujawa Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529626.jpg [title] => Jasminka i Sandi Januš Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529632.jpg [title] => Još jedan tunel Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529610.jpg [title] => Crkva sv. Silvestra u srcu Biševa Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17529600.jpg [title] => Ulaz u jedan od tunela bivše vojske na Biševu koji će se preurediti u turističke svrhe Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odavno oni kažu kako žive u raju, pa je njihov cilj i dalje uživati u tom njihovu malom rajskom vrtu, no naravno ne nakon smrti, već sada dok su – živi !

Jer ako su u 12. stoljeću njihov škoj za molitvu i rad izabrali benediktinci, njih osamdesetak se doselilo iz unutrašnjosti u samostan pa su i crkvu svetog Silvestra izgradili, zašto onda oni i danas ne bi uživali na tom malenom zemaljskom komadiću raja, koji se Biševo zove!

A prije 50-ak godina ih je na škoju od šest kilometara kvadratnih živjelo oko 350, nekih 70 "dimova", odnosno sedamdesetak obitelji kojima je tada adresa na osobnoj iskaznici bila Biševo, otok nadomak Visa, jugozapadno od Komiže 4,7 nautičkih milja.

Danas se ne mogu pohvaliti tim brojkama – nažalost samo 11 stanovnika stalno je naseljeno na Biševu. Njima će se uskoro pridružiti zastalno i troje stranaca, jedna Poljakinja i bračni par Hrvata s njemačkim državljanstvom.

– Ima godinu dana sam na Biševu, ovom prekrasnom mjestu koje se ne da riječima opisati! Pa cijela Hrvatska vam je prelijepa, fascinantna – niže nam komplimente za ljepotu naše zemlje Beata Przybyszewska-Kujawa, koju je energija koja pokreće cijeli svijet dovela na Biševo!

O ljubavi se, naravno, radi! Prije točno godinu dana na drugom otoku, i to Braču, upoznala je Mladena Jončića.

– Mladena sam srela lani, krajem veljače, u Bolu, gdje sam došla s prijateljicom Tanjom na 90. rođendan njezina oca, a Mladen je tamo trenutno boravio. Kada je počeo priču o Biševu, nisam puno promišljala, samo sam došla – smije se Beata, rođena u Varšavi, a prvi put je posjetila Hrvatsku 2000. godine.

---

image
Mladen Jončić i Beata Przybyszewska-Kujawa
Joško Šupić/Cropix
---

Hrvatska fantastična

– Puno sam putovala po Hrvatskoj, s prijateljima, familijom, organizirala sam izlete na otok Hvar i druga mjesta. Oduševila me priroda, Jadran, biljke, vrijeme. Osjećam se tu fantastično. Zbog toga želim uglavnom živjeti na otoku Biševu, koji je jedan od najvećih bisera Jadrana. S Mladenom, naravno, koji je "sol ovoj zemlji" – iznosi nam Poljakinja razloge zašto je sada svila gnijezdo, i to ljubavno na našem škoju.

Inače, Beata je magistra javnog zdravstva, smjer – promicanje zdravlja, koji je okončala na medicinskom fakultetu, dok ima diplomu i drugog fakulteta, i to kozmetologiju na Farmaceutskom medicinskom sveučilištu.

– Više od deset godina bila sam generalni direktor Centra za kozmetiku i promicanje zdravlja – Estetyka, pa glavna urednica i izdavačica dvomjesečnika "GABI.net-Estetika i zdravlje" – niže nam svoja životna postignuća Beata, koja je bila predavačica, trenerica, savjetnica za područja: biološka regeneracija, spa & wellness, prirodna kozmetika, ekologija, nutri-kozmetika, pa organizatorica treninga, konferencija, kongresa, izložbi i sajmova u području prevencije i promicanja zdravog načina života, kozmetike, spa & wellnessa, ali i sutkinja na mnogim natjecanjima vezanim uz kozmetiku.

Sve ovo doznajemo tijekom posjeta Biševu, koji smo pohodili zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, koji je došao u "inspekciju" obnove stare škole, koja će sutra postati "Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo".

---

image
Mezoporat
Joško Šupić/Cropix
---

Htjela nam je Beata ispričati i svoju štoriju o ljubavi, te seljenju u Hrvatsku, koja je sada njezin drugi dom.

– Udovica ja, udovac Mladen, oboje zaljubljeni u otok, i nije bilo druge već zajednički život – dodaje naša sugovornica nove informacije o tome kako se našla na Biševu.

Kapo od porta

Inače, i koautorica je "Enciklopedije kozmetike", autorica brojnih novinskih članaka, te i dalje surađuje s medijima, pa nam otkriva još jednu zanimljivost:

– Posljednjih sedam godina radila sam kao inspektorica kulture u uredu u Varšavi, a nekoliko godina bila sam predsjednica Poljsko-hrvatskog društva "Jadran". Organizirala sam Festival kulture Hrvatske u Varšavi, gdje smo ugostili vaše brojne glazbenike, od Ane Rucner, Parnog valjka, Gorana Karana...

Nakon prošlosti, najavljuje nam Beata svoje akcije i za budućnost:

– Kad prođe pandemija, vidim se u turizmu na Biševu. U sezoni do Modre špilje dolaze tisuće i tisuće ljudi iz cijelog svijeta. I, naravno, puno mojih iz Poljske.

---

image
Još jedan tunel
Joško Šupić/Cropix
---

A tko bolje zna o turizmu, odnosno brodovima, ako ne njezin Mladen, koji se nakon 32-godišnjeg staža u "Brodosplitu" prije osam godina vratio na svoj škoj. Kako radi za "Nautički centar Komiža", dočekuje i ispraća sva plovila koja pristaju u njegovo Biševo.

– To mi je posao posljednjih osam godina, rekli bi da sam kapo od porta – smije se Mladen, zadovoljan što uz posao sada na svom otoku ima i ljubav, pa nam povlači jednu paralelu:

– Znate legendu splitske luke, sada, nažalost, pokojnog Antu Mrvicu? E pa ja sam vam jači od njega, priko 600 brodi znan liti dnevno primit u porat. Kod mog prijatelja Ante se zna plovidbeni red, a kod mene samo pristižu, dolaze, odlaze, vraćaju se... I svima pridržim cimu i uvodim reda.

Svi žele doći i posjetiti taj otok, koji se diči planetarno poznatom Modrom špiljom, pa koji ima i Medvidinu špilju, te zanimljiv prostor topničke bitnice na rtu Galijula, uz tunele koji se protežu u zemljinoj utrobi na dubini od 35 metara, iznad južne uvale otoka imena Trešjavac. Nudi Biševo i mogućnost praćenja, iz daljine naravno, jedinstvenih Eleonorinih sokolova, uz vrhunsku domicilnu gastronomiju.

– No prvenstveno Biševo nudi mir! Ljepotu u kojoj uživate u tišini – našoj priči o strancima koji Biševo biraju za svoj stalni dom priključuju se 50-godišnjaci, bračni par Jasminka i Sandi Januš.

---

image
Jasminka i Sandi Januš
Joško Šupić/Cropix
---

Ona rođena Riječanka, on Slavonac, upoznali su se 1994. godine, te na krilima mladenačke ljubavi otišli u Njemačku, u Stuttgart. Dobili troje djece i 2003. godine stigli u Komižu.

Penzija na otoku

– Od tada smo skoro svako ljeto na Visu, pa kad smo vidjeli Biševo, znali smo kako ćemo penziju provesti, tu na otoku. Kupili smo kuću, početkom ljeta će biti gotova, i onda dolazimo tu za stalno – uglas nam govore budući stalni stanovnici Biševa, zadovoljni što će imati priliku uživati u mirnom, otočnom životu.

Sandi je trgovac nekretninama, stekli su dovoljno da sada mogu malo mirnije provoditi dane, pa Jasminka već ima plan i za vrt ispred kuće na Biševu. Posložila je već u mislima kako će izgledati gredice, i one s povrćem i one s cvijećem.

– Zato sam morao nagraditi gustirnu od šest vagona vode. Jedini je problem otoka što nema vode, pa ovisiš o brodovima vodonoscima i kišnom nebu – smije se Sandi, pa nam njih dvoje kazuju kako nisu samo oni zaljubljenici u Hrvatsku, već cijela njihova obitelj.

– Imamo tri kćerke, a najstarija je sada završila medicinski fakultet na engleskom jeziku u Splitu. I tu je na splitskom faksu upoznala Nijemca za kojeg se sada udaje. Vratili su se živjeti u Njemačku, jer tamo imaju bolje uvjete za posao, no oboje nam svakodnevno kazuju kako im Split, kao i Hrvatska, užasno nedostaju. Sad svi čekaju ljeto da dođu na odmor kod nas na Biševo, u naš mali raj, otoka koji se prostire na šest kilometara kvadratnih!

---

Njih 11, a čak 67 vozila


Puno je zanimljivosti vezano uz Biševo, a jedna je fascinantna. Naime, na otoku živi 11 stalnih stanovnika, koji su očito iznimno "bogati" kad imaju čak 67 automobila!

– Dovezeš auto s Visa, pokvari se, pa ga ostaviš negdi uz ogradu, pod kuću! Pa je koji put lakše dovest novi auto nego mehaničara na Biševo da popravi onaj stari – kazuju nam Biševljani razlog velikog broja automobila na škoju, koji eto, iz godine u godinu, polako postaje i groblje vozila.

No, srećom, to se do sada nije dogodilo, jer se svakih nekoliko godina stare krntije, koje više nema smisla popravljati, brodom prevezu na kopno, do otpada željeza.

Te sada imaju, od tih 67, samo par koji nisu u funkciji. Ostali svi voze, a ako su parkirani na dulje vrijeme, onda je to isključivo jer mu je tank goriva prazan.
Na taj komadić raja sve treba dovesti brodom, od vode, hrane, goriva...

Sve što nedostaje stiže redovnom brodskom linijom iz Komiže ili netko od prijatelja donese.

Dok ljubavi i gostoljubljivosti na Biševu ima napretek...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
Mladen Jončić i Beata Przybyszewska-Kujawa
Joško Šupić/Cropix
Jasminka i Sandi Januš
Joško Šupić/Cropix
Još jedan tunel
Joško Šupić/Cropix
Crkva sv. Silvestra u srcu Biševa
Joško Šupić/Cropix
Ulaz u jedan od tunela bivše vojske na Biševu koji će se preurediti u turističke svrhe
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/komadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja-1100496 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa1ac515d9689c31776e21460527eed75c4ee9c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komadi%C4%87+raja+nadomak+Visa+dosad+je+imao+tek+11+stanovnika%2C+no+populacija+mu+naglo+ska%C4%8De%21+Oto%C4%8Dkoj+zajednici+pridru%C5%BEuju+se+par+iz+Njema%C4%8Dke+i+jedna+zaljubljena+Poljakinja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkomadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja-1100496 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkomadic-raja-nadomak-visa-dosad-je-imao-tek-11-stanovnika-no-populacija-mu-naglo-skace-otockoj-zajednici-pridruzuju-se-par-iz-njemacke-i-jedna-zaljubljena-poljakinja-1100496 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Škoj od ljubavi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociŠkoj od ljubavi

Komadić raja nadomak Visa dosad je imao tek 11 stanovnika, no populacija mu naglo skače! Otočkoj zajednici pridružuju se par iz Njemačke i jedna zaljubljena Poljakinja

22. svibnja 2021. - 09:06

Odavno oni kažu kako žive u raju, pa je njihov cilj i dalje uživati u tom njihovu malom rajskom vrtu, no naravno ne nakon smrti, već sada dok su – živi !

Jer ako su u 12. stoljeću njihov škoj za molitvu i rad izabrali benediktinci, njih osamdesetak se doselilo iz unutrašnjosti u samostan pa su i crkvu svetog Silvestra izgradili, zašto onda oni i danas ne bi uživali na tom malenom zemaljskom komadiću raja, koji se Biševo zove!

A prije 50-ak godina ih je na škoju od šest kilometara kvadratnih živjelo oko 350, nekih 70 "dimova", odnosno sedamdesetak obitelji kojima je tada adresa na osobnoj iskaznici bila Biševo, otok nadomak Visa, jugozapadno od Komiže 4,7 nautičkih milja.

Danas se ne mogu pohvaliti tim brojkama – nažalost samo 11 stanovnika stalno je naseljeno na Biševu....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:35