StoryEditorOCM
OtociPREGAŽENA IMOVIMA

Jedan od najbogatijih Hrvata naljutio susjede na otoku: njegova divljač uništava sve pred sobom, spremaju mu ‘osvetu‘

Piše Mirko Crnčević
8. svibnja 2023. - 12:40

U otvorenom zajedničkom lovištu Lovačke udruge otoka Hvara, sa sjedištem u Starome Gradu, površine veće od 30 hektara, već duže vrijeme obitavaju srneća divljač i jeleni lopatari, vrsta koja čini znatne štete na poljoprivrednim kulturama zapadnog dijela škoja (Hvar, Brusje i Velo Grablje).

Težaci se najviše žale na uništavanje mladih maslinika, a budući da je ta divljač do sada bila tek na praćenju, udruga se napokon odlučila za reviziju lovnogospodarske osnove, što je povjereno tvrtki "Lovtur" iz Solina.

- Možemo reći da će u narednom razdoblju gospodarenje srnom običnom biti usmjereno prvenstveno na očuvanje postojeće populacije te uspostavljanje i održavanje propisanog matičnog fonda - 20 grla, prirast četiri grla. Cilj gospodarenja je normalno brojno stanje optimalne strukture, uz podizanje trofejne vrijednosti srnjaka.

Temeljni princip uzgoja je prirodna selekcija ili prirodni odabir – naglasila je veterinarka dr. Renata Potza, stručna djelatnica tvrtke.

Kada se govori o tehnici lova, srneću divljač će se, kako doznajemo u Lovačkoj udruzi, loviti isključivo pojedinačnim lovom - dočekom sa zemlje, zaklonice ili čeke, šuljanjem (piršanjem) te vabljenjem tijekom sezone parenja, sve sukladno propisima. Nju se do sada, baš kao jelene lopatare, samo pratilo i bilježilo kroz lovnu kroniku temeljem viđanja lovočuvara, članova udruge i domaćeg stanovništva te je njihova prisutnost i fotodokumentirana.

image

Srnjak na plaži u uvali Pokonji Dol kod Hvara

Nada Kordić Bezić

- Jelenska divljač je na tom području uistinu problematična, već nekoliko godina migrira iz graničnog državnog uzgajališta divljači na poluotoku Pelegrin, tako da se u određenom broju zadržava i na području otvorenog zajedničkog lovišta Hvar.

Budući da je jelen lopatar nepoželjna vrsta divljači na otvorenim površinama škoja, jer tu zapravo ne obitava od prirode, u budućem razdoblju gospodarenja lovoovlaštenik će u slučaju njegove pojave i zadržavanja obavljati radnje potpunog izlučenja iz svoga lovišta – potvrđuje dr. Potza.

Podsjetimo, državnim uzgajalištem divljači na Pelegrinu upravlja splitska tvrtka "Floriana park", u vlasništvu Emila Tedeschija, jednog od najpoznatijih i najmoćnijih hrvatskih poduzetnika.

Prema tome, lovovlaštenik će evidentirati brojno stanje te će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti potreban broj evidencijskih markica za obilježavanje jelena lopatara. Nakon njihova dobivanja moći će se pristupiti izlučivanju divljači s površina otvorenog zajedničkog lovišta, što je prihvaćeno od strane otočnih težaka, ali se ipak pribojavaju da će se sve to odvijati poprilično sporo.

- Za sada je na području Brusja i Veloga Grablja, barem što znamo, nastradalo više od 150 mladih maslina i drugih voćaka. Nisu pošteđeni ni vinogradi, pa možemo konstatirati da su štete enormne.

image

Dragi Jeličić iz Brusja, inače mjesni lovnik, pokazuje mladu maslinu koju su oštetili jeleni lopatari

Mirko Crnčević

Naravno, kod izlučivanja bi nas mogla usporavati ne samo procedura, nego isto tako lovostaj, pa i druge okolnosti. Vidjet ćemo kako će sve to ići, no u slučaju indolentnosti Lovačke udruge otoka Hvara bi se već uskoro mogla suočiti s više odštetnih zahtjeva što svakako ne bismo željeli – rezolutan je Dragi Jeličić, maslinar iz Brusja kojem je uništeno 20-ak mladih maslina na području Smričevice, a ujedno je i lovnik u tom mjestu.

image

Stado jelena lopatara snimljeno u uvali Grabovac na zapadnom dijelu otoka Hvara

Ive Petrović
image
Ive Petrović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:49