StoryEditorOCM
OtociFJERA NA PJACI

Hvarani proslavili blagdan svojeg suzaštitnika, generacije vjernika poklonile su se sv. Prošperu, bilo je i spize

Piše Mirko Crnčević
11. svibnja 2023. - 12:38

Građani i njihovi gosti slave blagdan sv. Prošpera, suzaštitinika grada Hvara i Hvarsko-bračko-viške biskupije.

Što se crkvenih događanja tiče, misno slavlje s otkrivanjem orke predvodio je don Ivica Huljev, brački dekan i župnik Pučišća, a u gradskoj Lođi upriličeno je predstavljanje knjige "Crkve u Hvaru", djelo danas pokojnog Joška Kovačića, u čemu su sudjelovali don Toni Plenković, hvarski dekan i župnik, Marija Zaninović Rumora s HAZU-ova Instituta u Zadru te profesori Zorka Bibić Pilloni i Joško Bracanović.

Liturgijski dio proslave nastavljen je prvom večernjom u kapeli sv. Prošpera, koju je predvodio don Milan Šarić. Svete mise održane su kod koludrica, u kapeli sv. Prošpera te svečana sveta misa i procesija na Trgu sv. Stjepana uz sudjelovanje hvarskih bratovština, što je predvodio mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Udruga "Forske užonce" je na Pjaci upriličila tradicionalnu fjeru, gdje su se brojnim izlagačima pridružili Gradska knjižnica i čitaonica i Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara. U prigodnom programu "Dica plešu" sudjelovali su vrtićka skupina Folklornog društva "Šaltin" i članice Plesnog studija mladih Hvar.

Na proslavu "Sa šuštom i guštom" se, povodom 10. obljetnice upisa mediteranske prehrane na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, nadovezuje i dvodnevna manifestacija "Dani mediteranske prehrane", a sve skupa će se završiti tek 16. svibnja Festivalom vina i zaboravljene hrane uz sudjelovanje Srednje škole Hvar, udruge "Hvarski vinari" i lokalnih ugostitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 04:28