stdClass Object ( [id] => 1200085 [title] => Do kada će Supetar i sedam bračkih općina plaćati visoke kazne zbog nerazvrstavanja otpada? Lokalni čelnici se ne vade na kašnjenje Lećevice: ‘Pred nama je još puno posla!‘ [alias] => do-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najavljene kazne zbog nerazvrstavanja otpada, itekako su ispraznile proračune jedinica lokalne samouprave, jer bi bilo bolje taj novac ulagati u sustav razvrstavanja nego plaćati penale. Provjerili smo stoga kakva je situacija na otoku Braču, gdje je osam jedinica lokalne samouprave, jedan grad i sedam općina.

I prema dosadašnjim podacima Grad Supetar je platio za dvije godine oko 440 tisuća kuna kazni, dok su tri općine izdvojile gotovo 220 tisuća kuna, jer nisu uspjele postaviti sustav razdvajanja na zadanih 50 posto do 2022. godine. Podatke od ostalih četiriju općina, Milne, Bola, Sutivana i Nerežišća, nismo dobili, pa navodimo dobivene informacije. Uz jedan kuriozitet – Grad Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, za što mu općine plaćaju takozvanu rentu što na Kupinovicu odlažu svoje smeće.

Veća stopa odvajanja

Idemo redom – Grad Supetar!

– Puno toga smo napravili u razvrstavanju otpada, no pred nama je još uvijek dosta posla, te nastavljamo istim tempom po pitanju ove problematike, koja je "goruća" na području čitave države – naglašava prva žena Supetra Ivana Marković.

Kazuje nam gradonačelnica kako su do sada poduzeli razne aktivnosti, sve u cilju postizanja što veće stope odvajanja otpada.

– Više od tri godine na području Supetra miješani komunalni otpad skupljamo s ''kućnog praga'' korisnika putem čipiranih spremnika, koji omogućavaju evidentiranje broja pražnjenja spremnika po pojedinom korisniku. Isto tako, putem godišnjih kupona omogućavamo svim našim građanima preuzimanje glomaznog otpada, također, na "kućnom pragu". U proteklim godinama utrošili smo oko 6 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme i odgovarajućih spremnika – niže detalje iz "projekta smeće" Marković, te nastavlja:

– Sustav skupljanja reciklabilnog otpada je uspostavljen putem ''zelenih otoka'' koji se nalaze na 20 lokacija na području grada i prigradskih naselja, za odvojeno odlaganje papira i kartona, plastike i stakla, a na pojedinim lokacijama i tekstila. Nažalost, taj sustav se baš i nije pokazao dobrim i stopa odvojenog otpada tim putem zaista je minorna.

Stoga je gradska vlast, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša (FZOEU), osigurala nabavu oko 5000 spremnika namijenjenih skupljanju papira i kartona te plastike već na ''kućnom pragu'' korisnika.

---

image

Za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici, bračke općine izdvajaju godišnju eko-rentu

Paun Paunovic/Cropix
---

– Podjela spremnika je u tijeku. Očekujemo do početka sezone uspostavu sustava i uvjereni smo kako ćemo značajno podignuti stopu odvojeno skupljenog otpada. Imamo ugovor s tvrtkom "Micheli Tomich" koja preuzima razvrstani otpad – kazuje nam sugovornica, uz pojašnjenje:

– Efekte očekujemo tek iduće godine kada u potpunosti saživi postupak skupljanja otpada na kućnom pragu, premda je vidljiv već i sada jer nam je smanjen iznos poticajne kazne. Naime, kazna za 2021. godinu iznosila je 188.132,04 kune, dok smo godinu prije, za 2020., platili 252.062,40 kuna.

Reciklažno dvorište

Ujedno je Supetar, također u suradnji sa FZOEU-om, nabavio i kompostere za kućno kompostiranje.

– Nabavili smo i mobilno reciklažno dvorište koje ćemo uskoro staviti u funkciju, a planiramo i izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta gdje smo u završnoj fazi ishođenja građevinske dozvole – zbori nam gradonačelnica jedinoga grada na Braču, koja po tko zna koji put ponavlja kako je edukacija građana najvažniji segment u gospodarenju otpadom.

– Konstantno radimo na edukaciji te smo u suradnji s općinama otoka Brača i FZOEU-om provodili projekt "Zeleni Brač". Ujedno je naše Komunalno društvo GRAD d.o.o. provelo mini kampanju, vezanu za nove spremnike koji će se dodijeliti građanima, putem raznih letaka i objava na službenim stranicama i društvenim mrežama, pod nazivom "Odvajanje otpada je lako".

S druge strane, Općina Postira je do sada za tri godine platila više od 77 tisuća kuna kazni, i to za 2018. godinu 22.489,62 kune, za 2019. godinu 39.069,87 kuna, a 16.377,18 kuna je iznosila kazna za 2020. godinu, dok za 2021. još nemaju projekciju koliko će iznositi penali zbog nedovoljnog postotka razvrstavanja otpada.

– Na nekih smo četiri posto razdvajanja, a prije mjesec dana smo započeli o s prikupljanjem otpada na kućnom pragu, te za 2022. godinu očekujemo kako će stopa odvajanja porasti na nekih 30 posto – podatke o "smeću" u svojoj općini nam iznosi Siniša Marović, načelnik Postira, koji uz penale ima još jedan trošak pri gospodarenju otpadom – deponiranje skupljenog smeća.

– Mi koristimo deponij Kupinovica na području grada Supetra, kojem smo lani, u 2021. godini platili za odlaganje otpada 28.964,08 kuna. No, za cjeloviti sustav nam najviše nedostaje to što nemamo, kao i većini općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sustav zbrinjavanja građevinskog otpada – upozorava Marović na dodatni problem u gospodarenju smećem kojeg svi stvaramo.

---

image

Dok ne počne razvrstavanje otpada, do tada će gradovi i općine, odnosno građani plaćati – kazne!

Nikola Vilić/Cropix
---

Pretovarna stanica

Na oko četiri posto razdvajanja otpada i to sustavom "zelenih otoka" trenutno je još jedna bračka općina – Pučišća, koja za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici izdvaja godišnju eko-rentu od oko 50 tisuća kuna.

– Općina Pučišća je preuzela velike obveze po pitanju izgradnje objekata iz sustava gospodarenja otpadom koje su nas logistički i financijski opteretile te se nismo u punoj mjeri posvetili organizaciji odvojenog prikupljanja otpada. Osigurali smo prostorno-planske preduvjete i zemljište površine 5500 m2 za izgradnju Pretovarne stanice Brač u sklopu budućeg Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a koja se nalazi na našem području. Do te lokacije nije bilo prometnice pa smo pribavili građevinsku dozvolu za Hrvatske ceste d.o.o. za rekonstrukciju križanja na D 113 i građevinsku dozvolu za nerazvrstanu cestu ukupne duljine 3,8 kilometara do Pretovarne stanice za koju smo osigurali 7,5 milijuna kuna iz EU fondova. Križanje i prometnica su izgrađeni, a ukupna vrijednost tih projekata je oko 9,8 milijuna kuna. Za Pretovarnu stanicu je županijski RCČO podnio zahtjev za građevinsku dozvolu – otkriva nam Marino Kaštelan, načelnik općine "od kamena", naglašavajući:

– Osim toga, imamo obvezu sanacije odlagališta Košer na kojem se donedavno odlagao otpad s područja sedam bračkih općina. Proveli smo postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, dobili lokacijsku dozvolu, izradili glavni projekt i do kraja ove godine očekujemo izdavanje građevinske dozvole za sanaciju. Sanacija se procjenjuje na oko 21 milijun kuna, pri čemu bi iz EU sredstava bilo odobreno 85 posto, 10 posto od strane Fonda, a najmanje 5 posto bi trebali osigurati mi iz našeg, općinskog proračuna. To su velike obveze, pogotovo kad se uzme u obzir da smo 2020. godine zatvaranjem odlagališta izgubili prihod od eko-rente koji je iznosio oko 450 tisuća kuna godišnje, a istovremeno smo počeli plaćati rentu Supetru.

Ne radi sortirnica

Najavljuje Kaštelan kako startaju i s nabavom dodatnih "zelenih otoka" te uvođenjem odvojenog prikupljanja na kućnom pragu sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

– Imamo i problem što već neko vrijeme ne radi sortirnica našeg koncesionara, koju je potrebno modernizirati, za što još nisu odobrena sredstva. Jedan od razloga za lošije rezultate u odvajanju otpada je i cijena transporta odvojenih sirovina s otoka na kopno. Ti troškovi bi se trebali subvencionirati u većoj mjeri kako bi se sirovine s otoka mogle lakše plasirati na kopno. A što se tiče kazni, za 2018. godinu smo platili 22.277,06 kuna, za 2019. ukupno 33.167,31 kunu. U toj godini je jedinična naknada podignuta sa 100 na 150 kuna po toni prekoračene količine miješanog komunalnog otpada, a za 2020. godinu smo dobili rješenje Fonda na iznos od 16.848,36 kuna. Kaznu za 2021. još nemamo – doznajemo od načelnika Pučišća Marina Kaštelana.

Kaznu nije uspjela izbjeći ni Općina Selce, koja je u ime penala za nerazdvajanje otpada platila 2018. godine 22.005 kuna, a ta brojka se za 2019. godinu popela na 27.844 kune. Dok je za pandemijsku 2020. godinu bila 15.760 kuna.

– Tijekom 2021. godine s područja Selca je skupljeno 294,6 tona miješanog komunalnog otpada, od čega je razdvojeno 6,8 tona, te skupljeno i odvezeno 132 tone glomaznog otpada. Otpad kao i sve bračke općine vozimo u Supetar, na Kupinovicu, za što smo za eko-rentu prošle godine platili Gradu Supetru iznos od 30.686,27 kuna – doznajemo podatke o otpadu u njihovom "mistu" od načelnika Selca Ivana Marijančevića, koji nam otkriva i ovo:

– Za cjelovit sustav razdvajanja otpada moramo svim korisnicima podijeliti kante za komunalni otpad, dok će se odvajanje otpada vršiti posredstvom "zelenih otoka" koji su postavljeni u svim našim mjestima. Kante smo nabavili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, iste su čipirane i do ljeta ih planiramo u suradnji s koncesionarom, a to je Michieli Tomich, podijeliti korisnicima. Na taj način ćemo sigurno povećati količine otpada koji se reciklira, jer će građani biti motivirani na razdvajanje zbog ušteda na računima. Plaćat će samo miješani komunalni otpad jer će im se računati broj pražnjenja tijekom mjeseca.

Porezni obveznici

I tako se planira, organizira sustav gospodarenja otpadom na otoku Braču, plaćaju kazne, ali i ulaže u novu opremu, pripremajući se i za zatvaranje otočnog deponija, jer je plan razvrstani otpad odnositi s otoka, prodavati ga, a onaj ostatak predati u budući Centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije. Dugoočekivano postrojenje koje bi se trebalo izgraditi u Lećevici, dok bi Bračani paralelno izradili pretovarnu stanicu.

Sad, hoćemo li to sve i dočekati – uređeni sustav za gospodarenje otpadom – vidjet ćemo... Do tada će gradovi i općine, odnosno građani kao porezni obveznici plaćati – kazne.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otočne nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => otočne nevolje 2 0 9578 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-25 15:37:42 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-11 21:31:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-11 21:31:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/25\/12922620.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/12838520.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/13383636.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Supetar je vlasnik jedinog odlagali\u0161ta otpada na otoku, deponija Kupinovica<\/p>","

Za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici, bra\u010dke op\u0107ine izdvajaju godi\u0161nju eko-rentu<\/p>","

Dok ne po\u010dne razvrstavanje otpada, do tada \u0107e gradovi i op\u0107ine, odnosno gra\u0111ani pla\u0107ati \u2013 kazne!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_12922620_1920.jpg":"1920x1080","k_12922620_1280.jpg":"1280x1280","k_12922620_1024.jpg":"1024x1024","k_12922620_640.jpg":"640x640","k_12922620_480.jpg":"480x480","k_12922620_340.jpg":"340x340","k_12922620_220.jpg":"220x220","o_12922620_1280.jpg":"1280x852","o_12922620_1024.jpg":"1024x681","o_12922620_640.jpg":"640x426","o_12922620_480.jpg":"480x319","o_12922620_340.jpg":"340x226","o_12922620_220.jpg":"220x146","h_12922620_1280.jpg":"1280x854","h_12922620_1024.jpg":"1024x683","h_12922620_640.jpg":"640x427","h_12922620_480.jpg":"480x320","h_12922620_340.jpg":"340x227","h_12922620_220.jpg":"220x147","pp_12922620_1280.jpg":"1280x1628","pp_12922620_1024.jpg":"1024x1303","pp_12922620_640.jpg":"640x814","pp_12922620_480.jpg":"480x611","pp_12922620_340.jpg":"340x432","pp_12922620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_12838520_1920.jpg":"1920x1080","k_12838520_1280.jpg":"1280x1280","k_12838520_1024.jpg":"1024x1024","k_12838520_640.jpg":"640x640","k_12838520_480.jpg":"480x480","k_12838520_340.jpg":"340x340","k_12838520_220.jpg":"220x220","o_12838520_1280.jpg":"1280x854","o_12838520_1024.jpg":"1024x683","o_12838520_640.jpg":"640x427","o_12838520_480.jpg":"480x320","o_12838520_340.jpg":"340x226","o_12838520_220.jpg":"220x146","h_12838520_1280.jpg":"1280x854","h_12838520_1024.jpg":"1024x683","h_12838520_640.jpg":"640x427","h_12838520_480.jpg":"480x320","h_12838520_340.jpg":"340x227","h_12838520_220.jpg":"220x147","pp_12838520_1280.jpg":"1280x1628","pp_12838520_1024.jpg":"1024x1303","pp_12838520_640.jpg":"640x814","pp_12838520_480.jpg":"480x611","pp_12838520_340.jpg":"340x432","pp_12838520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_13383636_1920.jpg":"1920x1080","k_13383636_1280.jpg":"1280x1280","k_13383636_1024.jpg":"1024x1024","k_13383636_640.jpg":"640x640","k_13383636_480.jpg":"480x480","k_13383636_340.jpg":"340x340","k_13383636_220.jpg":"220x220","o_13383636_1280.jpg":"1280x852","o_13383636_1024.jpg":"1024x681","o_13383636_640.jpg":"640x426","o_13383636_480.jpg":"480x319","o_13383636_340.jpg":"340x226","o_13383636_220.jpg":"220x146","h_13383636_1280.jpg":"1280x854","h_13383636_1024.jpg":"1024x683","h_13383636_640.jpg":"640x427","h_13383636_480.jpg":"480x320","h_13383636_340.jpg":"340x227","h_13383636_220.jpg":"220x147","pp_13383636_1280.jpg":"1280x1628","pp_13383636_1024.jpg":"1024x1303","pp_13383636_640.jpg":"640x814","pp_13383636_480.jpg":"480x611","pp_13383636_340.jpg":"340x432","pp_13383636_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7486946 Threads: 1 Questions: 1604125175 Slow queries: 4762085 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110617088 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/do-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla-1200085 [printLink] => /dalmacija/otoci/do-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla-1200085?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680882 [name] => nerazvrstan otpad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-11 23:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => nerazvrstan-otpad [link] => /tag/nerazvrstan-otpad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610342 [name] => Otok Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 10:20:56 [main_article_id] => 0 [alias] => otok-brac [link] => /tag/otok-brac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 345307 [name] => Lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lecevica [link] => /tag/lecevica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otočne nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do kada će Supetar i sedam bračkih općina plaćati visoke kazne zbog nerazvrstavanja otpada? Lokalni čelnici se ne vade na kašnjenje Lećevice: ‘Pred nama je još puno posla!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/12922620.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, deponija Kupinovica

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/12922620.jpg [title] =>

Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, deponija Kupinovica

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/12838520.jpg [title] =>

Za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici, bračke općine izdvajaju godišnju eko-rentu

Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/13383636.jpg [title] =>

Dok ne počne razvrstavanje otpada, do tada će gradovi i općine, odnosno građani plaćati – kazne!

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najavljene kazne zbog nerazvrstavanja otpada, itekako su ispraznile proračune jedinica lokalne samouprave, jer bi bilo bolje taj novac ulagati u sustav razvrstavanja nego plaćati penale. Provjerili smo stoga kakva je situacija na otoku Braču, gdje je osam jedinica lokalne samouprave, jedan grad i sedam općina.

I prema dosadašnjim podacima Grad Supetar je platio za dvije godine oko 440 tisuća kuna kazni, dok su tri općine izdvojile gotovo 220 tisuća kuna, jer nisu uspjele postaviti sustav razdvajanja na zadanih 50 posto do 2022. godine. Podatke od ostalih četiriju općina, Milne, Bola, Sutivana i Nerežišća, nismo dobili, pa navodimo dobivene informacije. Uz jedan kuriozitet – Grad Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, za što mu općine plaćaju takozvanu rentu što na Kupinovicu odlažu svoje smeće.

Veća stopa odvajanja

Idemo redom – Grad Supetar!

– Puno toga smo napravili u razvrstavanju otpada, no pred nama je još uvijek dosta posla, te nastavljamo istim tempom po pitanju ove problematike, koja je "goruća" na području čitave države – naglašava prva žena Supetra Ivana Marković.

Kazuje nam gradonačelnica kako su do sada poduzeli razne aktivnosti, sve u cilju postizanja što veće stope odvajanja otpada.

– Više od tri godine na području Supetra miješani komunalni otpad skupljamo s ''kućnog praga'' korisnika putem čipiranih spremnika, koji omogućavaju evidentiranje broja pražnjenja spremnika po pojedinom korisniku. Isto tako, putem godišnjih kupona omogućavamo svim našim građanima preuzimanje glomaznog otpada, također, na "kućnom pragu". U proteklim godinama utrošili smo oko 6 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme i odgovarajućih spremnika – niže detalje iz "projekta smeće" Marković, te nastavlja:

– Sustav skupljanja reciklabilnog otpada je uspostavljen putem ''zelenih otoka'' koji se nalaze na 20 lokacija na području grada i prigradskih naselja, za odvojeno odlaganje papira i kartona, plastike i stakla, a na pojedinim lokacijama i tekstila. Nažalost, taj sustav se baš i nije pokazao dobrim i stopa odvojenog otpada tim putem zaista je minorna.

Stoga je gradska vlast, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša (FZOEU), osigurala nabavu oko 5000 spremnika namijenjenih skupljanju papira i kartona te plastike već na ''kućnom pragu'' korisnika.

---

image

Za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici, bračke općine izdvajaju godišnju eko-rentu

Paun Paunovic/Cropix
---

– Podjela spremnika je u tijeku. Očekujemo do početka sezone uspostavu sustava i uvjereni smo kako ćemo značajno podignuti stopu odvojeno skupljenog otpada. Imamo ugovor s tvrtkom "Micheli Tomich" koja preuzima razvrstani otpad – kazuje nam sugovornica, uz pojašnjenje:

– Efekte očekujemo tek iduće godine kada u potpunosti saživi postupak skupljanja otpada na kućnom pragu, premda je vidljiv već i sada jer nam je smanjen iznos poticajne kazne. Naime, kazna za 2021. godinu iznosila je 188.132,04 kune, dok smo godinu prije, za 2020., platili 252.062,40 kuna.

Reciklažno dvorište

Ujedno je Supetar, također u suradnji sa FZOEU-om, nabavio i kompostere za kućno kompostiranje.

– Nabavili smo i mobilno reciklažno dvorište koje ćemo uskoro staviti u funkciju, a planiramo i izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta gdje smo u završnoj fazi ishođenja građevinske dozvole – zbori nam gradonačelnica jedinoga grada na Braču, koja po tko zna koji put ponavlja kako je edukacija građana najvažniji segment u gospodarenju otpadom.

– Konstantno radimo na edukaciji te smo u suradnji s općinama otoka Brača i FZOEU-om provodili projekt "Zeleni Brač". Ujedno je naše Komunalno društvo GRAD d.o.o. provelo mini kampanju, vezanu za nove spremnike koji će se dodijeliti građanima, putem raznih letaka i objava na službenim stranicama i društvenim mrežama, pod nazivom "Odvajanje otpada je lako".

S druge strane, Općina Postira je do sada za tri godine platila više od 77 tisuća kuna kazni, i to za 2018. godinu 22.489,62 kune, za 2019. godinu 39.069,87 kuna, a 16.377,18 kuna je iznosila kazna za 2020. godinu, dok za 2021. još nemaju projekciju koliko će iznositi penali zbog nedovoljnog postotka razvrstavanja otpada.

– Na nekih smo četiri posto razdvajanja, a prije mjesec dana smo započeli o s prikupljanjem otpada na kućnom pragu, te za 2022. godinu očekujemo kako će stopa odvajanja porasti na nekih 30 posto – podatke o "smeću" u svojoj općini nam iznosi Siniša Marović, načelnik Postira, koji uz penale ima još jedan trošak pri gospodarenju otpadom – deponiranje skupljenog smeća.

– Mi koristimo deponij Kupinovica na području grada Supetra, kojem smo lani, u 2021. godini platili za odlaganje otpada 28.964,08 kuna. No, za cjeloviti sustav nam najviše nedostaje to što nemamo, kao i većini općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sustav zbrinjavanja građevinskog otpada – upozorava Marović na dodatni problem u gospodarenju smećem kojeg svi stvaramo.

---

image

Dok ne počne razvrstavanje otpada, do tada će gradovi i općine, odnosno građani plaćati – kazne!

Nikola Vilić/Cropix
---

Pretovarna stanica

Na oko četiri posto razdvajanja otpada i to sustavom "zelenih otoka" trenutno je još jedna bračka općina – Pučišća, koja za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici izdvaja godišnju eko-rentu od oko 50 tisuća kuna.

– Općina Pučišća je preuzela velike obveze po pitanju izgradnje objekata iz sustava gospodarenja otpadom koje su nas logistički i financijski opteretile te se nismo u punoj mjeri posvetili organizaciji odvojenog prikupljanja otpada. Osigurali smo prostorno-planske preduvjete i zemljište površine 5500 m2 za izgradnju Pretovarne stanice Brač u sklopu budućeg Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a koja se nalazi na našem području. Do te lokacije nije bilo prometnice pa smo pribavili građevinsku dozvolu za Hrvatske ceste d.o.o. za rekonstrukciju križanja na D 113 i građevinsku dozvolu za nerazvrstanu cestu ukupne duljine 3,8 kilometara do Pretovarne stanice za koju smo osigurali 7,5 milijuna kuna iz EU fondova. Križanje i prometnica su izgrađeni, a ukupna vrijednost tih projekata je oko 9,8 milijuna kuna. Za Pretovarnu stanicu je županijski RCČO podnio zahtjev za građevinsku dozvolu – otkriva nam Marino Kaštelan, načelnik općine "od kamena", naglašavajući:

– Osim toga, imamo obvezu sanacije odlagališta Košer na kojem se donedavno odlagao otpad s područja sedam bračkih općina. Proveli smo postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, dobili lokacijsku dozvolu, izradili glavni projekt i do kraja ove godine očekujemo izdavanje građevinske dozvole za sanaciju. Sanacija se procjenjuje na oko 21 milijun kuna, pri čemu bi iz EU sredstava bilo odobreno 85 posto, 10 posto od strane Fonda, a najmanje 5 posto bi trebali osigurati mi iz našeg, općinskog proračuna. To su velike obveze, pogotovo kad se uzme u obzir da smo 2020. godine zatvaranjem odlagališta izgubili prihod od eko-rente koji je iznosio oko 450 tisuća kuna godišnje, a istovremeno smo počeli plaćati rentu Supetru.

Ne radi sortirnica

Najavljuje Kaštelan kako startaju i s nabavom dodatnih "zelenih otoka" te uvođenjem odvojenog prikupljanja na kućnom pragu sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

– Imamo i problem što već neko vrijeme ne radi sortirnica našeg koncesionara, koju je potrebno modernizirati, za što još nisu odobrena sredstva. Jedan od razloga za lošije rezultate u odvajanju otpada je i cijena transporta odvojenih sirovina s otoka na kopno. Ti troškovi bi se trebali subvencionirati u većoj mjeri kako bi se sirovine s otoka mogle lakše plasirati na kopno. A što se tiče kazni, za 2018. godinu smo platili 22.277,06 kuna, za 2019. ukupno 33.167,31 kunu. U toj godini je jedinična naknada podignuta sa 100 na 150 kuna po toni prekoračene količine miješanog komunalnog otpada, a za 2020. godinu smo dobili rješenje Fonda na iznos od 16.848,36 kuna. Kaznu za 2021. još nemamo – doznajemo od načelnika Pučišća Marina Kaštelana.

Kaznu nije uspjela izbjeći ni Općina Selce, koja je u ime penala za nerazdvajanje otpada platila 2018. godine 22.005 kuna, a ta brojka se za 2019. godinu popela na 27.844 kune. Dok je za pandemijsku 2020. godinu bila 15.760 kuna.

– Tijekom 2021. godine s područja Selca je skupljeno 294,6 tona miješanog komunalnog otpada, od čega je razdvojeno 6,8 tona, te skupljeno i odvezeno 132 tone glomaznog otpada. Otpad kao i sve bračke općine vozimo u Supetar, na Kupinovicu, za što smo za eko-rentu prošle godine platili Gradu Supetru iznos od 30.686,27 kuna – doznajemo podatke o otpadu u njihovom "mistu" od načelnika Selca Ivana Marijančevića, koji nam otkriva i ovo:

– Za cjelovit sustav razdvajanja otpada moramo svim korisnicima podijeliti kante za komunalni otpad, dok će se odvajanje otpada vršiti posredstvom "zelenih otoka" koji su postavljeni u svim našim mjestima. Kante smo nabavili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, iste su čipirane i do ljeta ih planiramo u suradnji s koncesionarom, a to je Michieli Tomich, podijeliti korisnicima. Na taj način ćemo sigurno povećati količine otpada koji se reciklira, jer će građani biti motivirani na razdvajanje zbog ušteda na računima. Plaćat će samo miješani komunalni otpad jer će im se računati broj pražnjenja tijekom mjeseca.

Porezni obveznici

I tako se planira, organizira sustav gospodarenja otpadom na otoku Braču, plaćaju kazne, ali i ulaže u novu opremu, pripremajući se i za zatvaranje otočnog deponija, jer je plan razvrstani otpad odnositi s otoka, prodavati ga, a onaj ostatak predati u budući Centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije. Dugoočekivano postrojenje koje bi se trebalo izgraditi u Lećevici, dok bi Bračani paralelno izradili pretovarnu stanicu.

Sad, hoćemo li to sve i dočekati – uređeni sustav za gospodarenje otpadom – vidjet ćemo... Do tada će gradovi i općine, odnosno građani kao porezni obveznici plaćati – kazne.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Paun Paunovic/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, deponija Kupinovica

Paun Paunovic/Cropix

Za odlaganje otpada na supetarskoj Kupinovici, bračke općine izdvajaju godišnju eko-rentu

Nikola Vilić/Cropix

Dok ne počne razvrstavanje otpada, do tada će gradovi i općine, odnosno građani plaćati – kazne!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/do-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla-1200085 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd14eb3d4a0908ed272ea874accfe8264018cec0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+kada+%C4%87e+Supetar+i+sedam+bra%C4%8Dkih+op%C4%87ina+pla%C4%87ati+visoke+kazne+zbog+nerazvrstavanja+otpada%3F+Lokalni+%C4%8Delnici+se+ne+vade+na+ka%C5%A1njenje+Le%C4%87evice%3A+%E2%80%98Pred+nama+je+jo%C5%A1+puno+posla%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdo-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla-1200085 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdo-kada-ce-supetar-i-sedam-brackih-opcina-placati-visoke-kazne-zbog-nerazvrstavanja-otpada-lokalni-celnici-se-ne-vade-na-kasnjenje-lecevice-pred-nama-je-jos-puno-posla-1200085 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otočne nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otociotočne nevolje

Do kada će Supetar i sedam bračkih općina plaćati visoke kazne zbog nerazvrstavanja otpada? Lokalni čelnici se ne vade na kašnjenje Lećevice: ‘Pred nama je još puno posla!‘

Piše Sandra Barčot
11. lipnja 2022. - 23:31

Najavljene kazne zbog nerazvrstavanja otpada, itekako su ispraznile proračune jedinica lokalne samouprave, jer bi bilo bolje taj novac ulagati u sustav razvrstavanja nego plaćati penale. Provjerili smo stoga kakva je situacija na otoku Braču, gdje je osam jedinica lokalne samouprave, jedan grad i sedam općina.

I prema dosadašnjim podacima Grad Supetar je platio za dvije godine oko 440 tisuća kuna kazni, dok su tri općine izdvojile gotovo 220 tisuća kuna, jer nisu uspjele postaviti sustav razdvajanja na zadanih 50 posto do 2022. godine. Podatke od ostalih četiriju općina, Milne, Bola, Sutivana i Nerežišća, nismo dobili, pa navodimo dobivene informacije. Uz jedan kuriozitet – Grad Supetar je vlasnik jedinog odlagališta otpada na otoku, za što mu općine plaćaju takozvanu rentu što na Ku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:33