stdClass Object ( [id] => 1284731 [title] => Devastacija rajske uvale nadomak Splita, sve je počeo poznati poduzetnik: ‘Stalno se nasipa, plava laguna promijenila je i boju!?‘ [alias] => devastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svake godine svjedočimo štetnom nasipanju i betoniranju plaža uzduž Jadrana, k tome otprilike u istom dijelu godine, u pravilu tijekom proljeća.

Unatoč zakonskoj regulativi, za koju, istini za volju, malo tko mari, lokalne vlasti, pa i državne institucije bez zdravorazumskog objašnjenja, gledaju kroz prste spekulantima i njihovim štetnim građevinskim pothvatima ne mareći pri tom kakav će utjecaj nasipani materijal imati na morski ekosustav. A utjecaj je izuzetno negativan.

Nakon što je prije dvije godine izvršeno nasipanje plaže na predjelu Krknjaši na otoku Drveniku Velom radi čega je od strane Grada Trogira kojem administrativno pripada taj škoj naloženo investitoru uklanjanje nekoliko desetaka tona nasutog građevinskog šljunka, što nikada nije provedeno u dijelo, ponovno se devastira pomorsko dobro izgradnjom novog nasipa, ovog puta u režiji Mira Pavkovića.

Tako tvrde u splitskoj udruzi "Sunce" na čiji je Zeleni telefon stigla prijava mještana Drvenika Velog, u kojoj ih obavještavaju o bespravnoj gradnji uz more i odlaganju građevinskog otpada i zemlje na obalu i u more. Slijedom toga podignuta je prijava kod nadležnih institucija i traženje inspekcijskog i komunalnog nadzora, te da se u slučaju nezakonitosti poduzmu mjere za sprječavanje i sankcioniranje radnji te vraćanje lokacije u prvobitno stanje.

U sve to uključila se i "Zirona.org", lokalna građanska inicijativa smatrajući da je aktivnostima na krknjašima poičinjen niz radnji protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

---

image
Privatni album
---

- Još prije dvije godine kada je obala uvale Krknjaši, na istočnoj strani otoka, nasuta s više od 150 tona raznog materijala, upozorili smo nadležna tijela na ekocid. No, pravi se (eko)pomak još nije dogodio. Dapače, on se nastavio i ove godine, ali sada to provode neki drugi ljudi.

Tako da je ta uvala iznimne ljepote, tirkiznog mora i jedne od najpoznatijih atrakcija za izlete brodicama iz Trogira, Splita i svih okolnih turističkih odredišta, ne samo da je promijenila boju, već i izgled - tvrdi Lovorka Kostović iz "Zirone.org", prisnažujući kako su škrape u razvikanoj "plavoj laguni" nasute zemljom, kamenom i građevinskim materijalom.

Navodno je cijela ta površina sravnjena, a proširen je i put koji je izvorno bio širok jedva pola metra. Nezadovoljstvo je tim već što se radi o poljoprivrednoj parceli koju je investitor u međuvremenu kupio, ali na njoj nije dozvoljena gradnja.

---

image

Lovorka Kostović

Duje Klarić/Cropix
---

- Vjerojatno smatra svojom parcelu sve do mora, jer su se zidovi u stara vremena gradili direktno uz obalu kako bi se poljoprivredne kulture zaštitile od mora i posolice. Također zna ili se pravi neuk kolika je površina pomorskog dobra na kojoj su zabranjeni bilo kakvi zahvati.

Paralelno tvrdi da su mu izdani minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljski pomoćni objekt koji nije priložio ni policiji, niti komunalnom redaru Grada Trogira, a ni službeniku Lučkoj kapetaniji koji su izišli na teren temeljem prijave mještana.

Ono što zabrinjava i što nas kopka pitanje je septičke ili bio jame koja bi po sili zakona trebala biti sastavni dio ugostiteljskog objekta, za što smo od investitora dobili odgovor, kako će i to biti, ali nije priložio nikakve dokaze. Bojim se da će sve te fekalije završiti u moru - smatra Kostović.

Slijedom toga, komunalni redar na teren je izišao nekoliko puta i prema riječima trogirskoga gradonačelnika Ante Bilića donio je rješenje po kojem se u roku od 15 dana treba uklonuti sporni nasip.

- Odmah nakon dojave postupili smo po dužnosti. Tako da smo zajedno sa Pomorskom policijom, građevinskom inspekcijom i Lučkom kapetanijom izišli na teren.

Učinili smo to još nekoliko puta te temeljem izvida donijeli rješenje o uklanjanju nasipa. Ako se po njemu ne postupi, slijedi kazna - ističe Bilić.

---

image
Privatni album
---

Prozvani Miro Pavković tvrdi kako je upao u kašetu brokava. Kupnjom zemljišta u uvali Krknjaši nije znao da su vlasnici susjednih nekretnina u sporu što je navodno rezultiralo zagrađivanjem stoljetnog puta i njegovom nemogućnošću dolaska na vlastiti teren.

- Bio sam primoran nasuti manji dio kako bih brodom dostavio potrebnu građevinsku mehanizaciju, jer drugog načina nemam. Odmah nakon toga, sve će biti vraćeno u prvobitno stanje - kaže Pavković.

Sve ono što bode oči i što brine Drvenčane i udruge koje se skrbe za dobrobit otoka, prisnažuju činjenicom kako je i prvo nasipanje u istoj vali, ali u režiji splitske tvrtke "Vlamanda sport", poznata po dugogodišnjem biznisu sa sportskom odjećom i obućom, ali i lancu kafeterija, od prije dvije godine, prošlo ispod radara.

Iskrcao se materijal na sike, tobože pod krinkom dohranjivanja plaže, iako je poveći dio završio u moru. "Investitori" su se tada opravdavali kako su većinom nasipali i uređivali privatno zemljište, a da su tek manji dio uređenja pa tako i nasipanja obavili na području za koje imaju koncesijsko odobrenje, te je sve "obavljeno materijalom koji se koristi za dohranu plaža".

Isto se odnosilo i na šetnicu i okolni prostor tvrdeći kako ni naknadno nisu utvrdili odstupanja od uređivanja u odnosu na predhodne godine. Ipak, unatoč rješenju komunalnog redarstva, materijal nije nikada maknut.

- Između suhozida koji je u međuvremenu srušen i škrapa bila je staza širine od pola metra do sedamdesetak centimetara. Što znači da nikada nije bila plaža već samo škrape i pličak.

---

image

Nives Meštrović i Lovorka Kostović, članice inicijative ‘Zirona.org‘ s otoka Drvenika Velog bore se protiv bespravne gradnje na škoju

Duje Klarić/Cropix
---

Danas se sjeverno od restorana nalazi potpuno nasuta površina od otprilike 350 četvornih metara, pri čemu je dio nasipanja završio u moru iako je lokacija Krknjaši dio mreže "Natura 2000" i pripada zoni posebne ekološke zaštite.

Tada su na našu stranu stali i iz županijske ustanove za zaštitu prirode "More i krš". Oni su sredinom prošle godine prilikom obilaska terena s inspekcijom zaštite prirode izradili foto dokumentaciju trenutnog stanja i utvrdili da je desetak četvornih metara dna na samoj obali prekriveno kamenim agregatom te su iz obližnjeg objekta u more spuštene dvije cijevi promjera nekoliko centimera. I zar to nije bio alarm za uzbunu - pita se Nives Meštrović iz "Zirone.org".

Iako je i tom prilikom predloženo izdavanje rješenja o uklanjanju materijala i mjere kojima bi se sprječilo daljnje nasipanje, te da ronioci preciznije utvrde funkcije dviju pronađenih cijevi, malo toga je provedeno u djelo. Također zabrinjava, smatra naša sugovornica, da je komunalni redar u svibnju 2021. utvrdio nepravilnosti, a rješenje je donio tek četiri mjeseca kasnije, na kraju turističke sezone čime je omogućio da "Vlamanda sport" basnosnovno zaradi.

- Kada se sve zbroji i oduzme, ispada da Grad Trogir svjesno pogoduje koncesionaru na uštrb svih svojih građana. I slijepcu je jasno da netko duboko u pozadini vuče konce, a tko zapravo stoji iza svih tih tvrtki, tek će se saznati. Samo da ne bude kasno - zaključuje Meštrović.

---

‘Vlamanda‘ bez odgovora


Posredstvom javno dostupne adrese elektroničke pošte pitanja o ovom slučaju uputili smo i "Vlamanda sportu", ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO KRKNJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUKE PO KRKNJAŠIMA 2 0 6909 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-25 11:17:28 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-27 05:18:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-27 05:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 120 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Devastacija rajske uvale nadomak Splita, sve je počeo poznati poduzetnik: 'Stalno se nasipa, plava laguna promijenila je i boju!?' [metakey] => pomorsko dobro, devastacija, Drvenik Veli, Miro Pavković, Vlamanda sport [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24771349.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24771350.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24771351.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24771352.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24743948.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/25\/24743946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Nives Me\u0161trovi\u0107 i Lovorka Kostovi\u0107, \u010dlanice inicijative \u2018Zirona.org\u2018 s otoka Drvenika Velog bore se protiv bespravne gradnje na \u0161koju<\/p>","

Lovorka Kostovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"768x613","hd_24771349_1920.jpg":"1920x1080","k_24771349_1280.jpg":"1280x1280","k_24771349_1024.jpg":"1024x1024","k_24771349_640.jpg":"640x640","k_24771349_480.jpg":"480x480","k_24771349_340.jpg":"340x340","k_24771349_220.jpg":"220x220","o_24771349_1280.jpg":"1280x1021","o_24771349_1024.jpg":"1024x817","o_24771349_640.jpg":"640x510","o_24771349_480.jpg":"480x383","o_24771349_340.jpg":"340x271","o_24771349_220.jpg":"220x175","h_24771349_1280.jpg":"1280x854","h_24771349_1024.jpg":"1024x683","h_24771349_640.jpg":"640x427","h_24771349_480.jpg":"480x320","h_24771349_340.jpg":"340x227","h_24771349_220.jpg":"220x147","pp_24771349_1280.jpg":"1280x1628","pp_24771349_1024.jpg":"1024x1303","pp_24771349_640.jpg":"640x814","pp_24771349_480.jpg":"480x611","pp_24771349_340.jpg":"340x432","pp_24771349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"767x658","hd_24771350_1920.jpg":"1920x1080","k_24771350_1280.jpg":"1280x1280","k_24771350_1024.jpg":"1024x1024","k_24771350_640.jpg":"640x640","k_24771350_480.jpg":"480x480","k_24771350_340.jpg":"340x340","k_24771350_220.jpg":"220x220","o_24771350_1280.jpg":"1280x1098","o_24771350_1024.jpg":"1024x878","o_24771350_640.jpg":"640x549","o_24771350_480.jpg":"480x411","o_24771350_340.jpg":"340x291","o_24771350_220.jpg":"220x188","h_24771350_1280.jpg":"1280x854","h_24771350_1024.jpg":"1024x683","h_24771350_640.jpg":"640x427","h_24771350_480.jpg":"480x320","h_24771350_340.jpg":"340x227","h_24771350_220.jpg":"220x147","pp_24771350_1280.jpg":"1280x1628","pp_24771350_1024.jpg":"1024x1303","pp_24771350_640.jpg":"640x814","pp_24771350_480.jpg":"480x611","pp_24771350_340.jpg":"340x432","pp_24771350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x714","hd_24771351_1920.jpg":"1920x1080","k_24771351_1280.jpg":"1280x1280","k_24771351_1024.jpg":"1024x1024","k_24771351_640.jpg":"640x640","k_24771351_480.jpg":"480x480","k_24771351_340.jpg":"340x340","k_24771351_220.jpg":"220x220","o_24771351_1280.jpg":"1280x1190","o_24771351_1024.jpg":"1024x952","o_24771351_640.jpg":"640x595","o_24771351_480.jpg":"480x446","o_24771351_340.jpg":"340x316","o_24771351_220.jpg":"220x204","h_24771351_1280.jpg":"1280x854","h_24771351_1024.jpg":"1024x683","h_24771351_640.jpg":"640x427","h_24771351_480.jpg":"480x320","h_24771351_340.jpg":"340x227","h_24771351_220.jpg":"220x147","pp_24771351_1280.jpg":"1280x1628","pp_24771351_1024.jpg":"1024x1303","pp_24771351_640.jpg":"640x814","pp_24771351_480.jpg":"480x611","pp_24771351_340.jpg":"340x432","pp_24771351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"638x327","hd_24771352_1920.jpg":"1920x1080","k_24771352_1280.jpg":"1280x1280","k_24771352_1024.jpg":"1024x1024","k_24771352_640.jpg":"640x640","k_24771352_480.jpg":"480x480","k_24771352_340.jpg":"340x340","k_24771352_220.jpg":"220x220","o_24771352_1280.jpg":"1280x656","o_24771352_1024.jpg":"1024x524","o_24771352_640.jpg":"640x328","o_24771352_480.jpg":"480x246","o_24771352_340.jpg":"340x174","o_24771352_220.jpg":"220x112","h_24771352_1280.jpg":"1280x854","h_24771352_1024.jpg":"1024x683","h_24771352_640.jpg":"640x427","h_24771352_480.jpg":"480x320","h_24771352_340.jpg":"340x227","h_24771352_220.jpg":"220x147","pp_24771352_1280.jpg":"1280x1628","pp_24771352_1024.jpg":"1024x1303","pp_24771352_640.jpg":"640x814","pp_24771352_480.jpg":"480x611","pp_24771352_340.jpg":"340x432","pp_24771352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24743948_1920.jpg":"1920x1080","k_24743948_1280.jpg":"1280x1280","k_24743948_1024.jpg":"1024x1024","k_24743948_640.jpg":"640x640","k_24743948_480.jpg":"480x480","k_24743948_340.jpg":"340x340","k_24743948_220.jpg":"220x220","o_24743948_1280.jpg":"1280x853","o_24743948_1024.jpg":"1024x682","o_24743948_640.jpg":"640x426","o_24743948_480.jpg":"480x320","o_24743948_340.jpg":"340x226","o_24743948_220.jpg":"220x146","h_24743948_1280.jpg":"1280x854","h_24743948_1024.jpg":"1024x683","h_24743948_640.jpg":"640x427","h_24743948_480.jpg":"480x320","h_24743948_340.jpg":"340x227","h_24743948_220.jpg":"220x147","pp_24743948_1280.jpg":"1280x1628","pp_24743948_1024.jpg":"1024x1303","pp_24743948_640.jpg":"640x814","pp_24743948_480.jpg":"480x611","pp_24743948_340.jpg":"340x432","pp_24743948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1179","hd_24743946_1920.jpg":"1920x1080","k_24743946_1280.jpg":"1280x1280","k_24743946_1024.jpg":"1024x1024","k_24743946_640.jpg":"640x640","k_24743946_480.jpg":"480x480","k_24743946_340.jpg":"340x340","k_24743946_220.jpg":"220x220","o_24743946_1280.jpg":"1280x786","o_24743946_1024.jpg":"1024x628","o_24743946_640.jpg":"640x393","o_24743946_480.jpg":"480x294","o_24743946_340.jpg":"340x208","o_24743946_220.jpg":"220x135","h_24743946_1280.jpg":"1280x854","h_24743946_1024.jpg":"1024x683","h_24743946_640.jpg":"640x427","h_24743946_480.jpg":"480x320","h_24743946_340.jpg":"340x227","h_24743946_220.jpg":"220x147","pp_24743946_1280.jpg":"1280x1628","pp_24743946_1024.jpg":"1024x1303","pp_24743946_640.jpg":"640x814","pp_24743946_480.jpg":"480x611","pp_24743946_340.jpg":"340x432","pp_24743946_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15018743 Threads: 3 Questions: 3151780187 Slow queries: 7036402 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234993811 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/devastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju-1284731 [printLink] => /dalmacija/otoci/devastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju-1284731?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446380 [name] => devastacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => devastacija [link] => /tag/devastacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 411496 [name] => drvenik veli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drvenik-veli [link] => /tag/drvenik-veli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 714123 [name] => Miro Pavković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 07:18:22 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-pavkovic [link] => /tag/miro-pavkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 714124 [name] => Vlamanda sport [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-27 07:18:22 [main_article_id] => 0 [alias] => vlamanda-sport [link] => /tag/vlamanda-sport ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO KRKNJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Devastacija rajske uvale nadomak Splita, sve je počeo poznati poduzetnik: ‘Stalno se nasipa, plava laguna promijenila je i boju!?‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24771349.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24771349.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24771350.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24771351.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24771352.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24743948.jpg [title] =>

Nives Meštrović i Lovorka Kostović, članice inicijative ‘Zirona.org‘ s otoka Drvenika Velog bore se protiv bespravne gradnje na škoju

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/25/24743946.jpg [title] =>

Lovorka Kostović

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svake godine svjedočimo štetnom nasipanju i betoniranju plaža uzduž Jadrana, k tome otprilike u istom dijelu godine, u pravilu tijekom proljeća.

Unatoč zakonskoj regulativi, za koju, istini za volju, malo tko mari, lokalne vlasti, pa i državne institucije bez zdravorazumskog objašnjenja, gledaju kroz prste spekulantima i njihovim štetnim građevinskim pothvatima ne mareći pri tom kakav će utjecaj nasipani materijal imati na morski ekosustav. A utjecaj je izuzetno negativan.

Nakon što je prije dvije godine izvršeno nasipanje plaže na predjelu Krknjaši na otoku Drveniku Velom radi čega je od strane Grada Trogira kojem administrativno pripada taj škoj naloženo investitoru uklanjanje nekoliko desetaka tona nasutog građevinskog šljunka, što nikada nije provedeno u dijelo, ponovno se devastira pomorsko dobro izgradnjom novog nasipa, ovog puta u režiji Mira Pavkovića.

Tako tvrde u splitskoj udruzi "Sunce" na čiji je Zeleni telefon stigla prijava mještana Drvenika Velog, u kojoj ih obavještavaju o bespravnoj gradnji uz more i odlaganju građevinskog otpada i zemlje na obalu i u more. Slijedom toga podignuta je prijava kod nadležnih institucija i traženje inspekcijskog i komunalnog nadzora, te da se u slučaju nezakonitosti poduzmu mjere za sprječavanje i sankcioniranje radnji te vraćanje lokacije u prvobitno stanje.

U sve to uključila se i "Zirona.org", lokalna građanska inicijativa smatrajući da je aktivnostima na krknjašima poičinjen niz radnji protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

---

image
Privatni album
---

- Još prije dvije godine kada je obala uvale Krknjaši, na istočnoj strani otoka, nasuta s više od 150 tona raznog materijala, upozorili smo nadležna tijela na ekocid. No, pravi se (eko)pomak još nije dogodio. Dapače, on se nastavio i ove godine, ali sada to provode neki drugi ljudi.

Tako da je ta uvala iznimne ljepote, tirkiznog mora i jedne od najpoznatijih atrakcija za izlete brodicama iz Trogira, Splita i svih okolnih turističkih odredišta, ne samo da je promijenila boju, već i izgled - tvrdi Lovorka Kostović iz "Zirone.org", prisnažujući kako su škrape u razvikanoj "plavoj laguni" nasute zemljom, kamenom i građevinskim materijalom.

Navodno je cijela ta površina sravnjena, a proširen je i put koji je izvorno bio širok jedva pola metra. Nezadovoljstvo je tim već što se radi o poljoprivrednoj parceli koju je investitor u međuvremenu kupio, ali na njoj nije dozvoljena gradnja.

---

image

Lovorka Kostović

Duje Klarić/Cropix
---

- Vjerojatno smatra svojom parcelu sve do mora, jer su se zidovi u stara vremena gradili direktno uz obalu kako bi se poljoprivredne kulture zaštitile od mora i posolice. Također zna ili se pravi neuk kolika je površina pomorskog dobra na kojoj su zabranjeni bilo kakvi zahvati.

Paralelno tvrdi da su mu izdani minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljski pomoćni objekt koji nije priložio ni policiji, niti komunalnom redaru Grada Trogira, a ni službeniku Lučkoj kapetaniji koji su izišli na teren temeljem prijave mještana.

Ono što zabrinjava i što nas kopka pitanje je septičke ili bio jame koja bi po sili zakona trebala biti sastavni dio ugostiteljskog objekta, za što smo od investitora dobili odgovor, kako će i to biti, ali nije priložio nikakve dokaze. Bojim se da će sve te fekalije završiti u moru - smatra Kostović.

Slijedom toga, komunalni redar na teren je izišao nekoliko puta i prema riječima trogirskoga gradonačelnika Ante Bilića donio je rješenje po kojem se u roku od 15 dana treba uklonuti sporni nasip.

- Odmah nakon dojave postupili smo po dužnosti. Tako da smo zajedno sa Pomorskom policijom, građevinskom inspekcijom i Lučkom kapetanijom izišli na teren.

Učinili smo to još nekoliko puta te temeljem izvida donijeli rješenje o uklanjanju nasipa. Ako se po njemu ne postupi, slijedi kazna - ističe Bilić.

---

image
Privatni album
---

Prozvani Miro Pavković tvrdi kako je upao u kašetu brokava. Kupnjom zemljišta u uvali Krknjaši nije znao da su vlasnici susjednih nekretnina u sporu što je navodno rezultiralo zagrađivanjem stoljetnog puta i njegovom nemogućnošću dolaska na vlastiti teren.

- Bio sam primoran nasuti manji dio kako bih brodom dostavio potrebnu građevinsku mehanizaciju, jer drugog načina nemam. Odmah nakon toga, sve će biti vraćeno u prvobitno stanje - kaže Pavković.

Sve ono što bode oči i što brine Drvenčane i udruge koje se skrbe za dobrobit otoka, prisnažuju činjenicom kako je i prvo nasipanje u istoj vali, ali u režiji splitske tvrtke "Vlamanda sport", poznata po dugogodišnjem biznisu sa sportskom odjećom i obućom, ali i lancu kafeterija, od prije dvije godine, prošlo ispod radara.

Iskrcao se materijal na sike, tobože pod krinkom dohranjivanja plaže, iako je poveći dio završio u moru. "Investitori" su se tada opravdavali kako su većinom nasipali i uređivali privatno zemljište, a da su tek manji dio uređenja pa tako i nasipanja obavili na području za koje imaju koncesijsko odobrenje, te je sve "obavljeno materijalom koji se koristi za dohranu plaža".

Isto se odnosilo i na šetnicu i okolni prostor tvrdeći kako ni naknadno nisu utvrdili odstupanja od uređivanja u odnosu na predhodne godine. Ipak, unatoč rješenju komunalnog redarstva, materijal nije nikada maknut.

- Između suhozida koji je u međuvremenu srušen i škrapa bila je staza širine od pola metra do sedamdesetak centimetara. Što znači da nikada nije bila plaža već samo škrape i pličak.

---

image

Nives Meštrović i Lovorka Kostović, članice inicijative ‘Zirona.org‘ s otoka Drvenika Velog bore se protiv bespravne gradnje na škoju

Duje Klarić/Cropix
---

Danas se sjeverno od restorana nalazi potpuno nasuta površina od otprilike 350 četvornih metara, pri čemu je dio nasipanja završio u moru iako je lokacija Krknjaši dio mreže "Natura 2000" i pripada zoni posebne ekološke zaštite.

Tada su na našu stranu stali i iz županijske ustanove za zaštitu prirode "More i krš". Oni su sredinom prošle godine prilikom obilaska terena s inspekcijom zaštite prirode izradili foto dokumentaciju trenutnog stanja i utvrdili da je desetak četvornih metara dna na samoj obali prekriveno kamenim agregatom te su iz obližnjeg objekta u more spuštene dvije cijevi promjera nekoliko centimera. I zar to nije bio alarm za uzbunu - pita se Nives Meštrović iz "Zirone.org".

Iako je i tom prilikom predloženo izdavanje rješenja o uklanjanju materijala i mjere kojima bi se sprječilo daljnje nasipanje, te da ronioci preciznije utvrde funkcije dviju pronađenih cijevi, malo toga je provedeno u djelo. Također zabrinjava, smatra naša sugovornica, da je komunalni redar u svibnju 2021. utvrdio nepravilnosti, a rješenje je donio tek četiri mjeseca kasnije, na kraju turističke sezone čime je omogućio da "Vlamanda sport" basnosnovno zaradi.

- Kada se sve zbroji i oduzme, ispada da Grad Trogir svjesno pogoduje koncesionaru na uštrb svih svojih građana. I slijepcu je jasno da netko duboko u pozadini vuče konce, a tko zapravo stoji iza svih tih tvrtki, tek će se saznati. Samo da ne bude kasno - zaključuje Meštrović.

---

‘Vlamanda‘ bez odgovora


Posredstvom javno dostupne adrese elektroničke pošte pitanja o ovom slučaju uputili smo i "Vlamanda sportu", ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Nives Meštrović i Lovorka Kostović, članice inicijative ‘Zirona.org‘ s otoka Drvenika Velog bore se protiv bespravne gradnje na škoju

Duje Klarić/Cropix

Lovorka Kostović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/devastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju-1284731 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5e4d7a2294a7b2e104d53a5270a197630962cb5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Devastacija+rajske+uvale+nadomak+Splita%2C+sve+je+po%C4%8Deo+poznati+poduzetnik%3A+%E2%80%98Stalno+se+nasipa%2C+plava+laguna+promijenila+je+i+boju%21%3F%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdevastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju-1284731 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdevastacija-rajske-uvale-nadomak-splita-sve-je-poceo-poznati-poduzetnik-stalno-se-nasipa-plava-laguna-promijenila-je-i-boju-1284731 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO KRKNJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociMUKE PO KRKNJAŠIMA

Devastacija rajske uvale nadomak Splita, sve je počeo poznati poduzetnik: ‘Stalno se nasipa, plava laguna promijenila je i boju!?‘

Piše Mladen Nejašmić
27. travnja 2023. - 07:17

Svake godine svjedočimo štetnom nasipanju i betoniranju plaža uzduž Jadrana, k tome otprilike u istom dijelu godine, u pravilu tijekom proljeća.

Unatoč zakonskoj regulativi, za koju, istini za volju, malo tko mari, lokalne vlasti, pa i državne institucije bez zdravorazumskog objašnjenja, gledaju kroz prste spekulantima i njihovim štetnim građevinskim pothvatima ne mareći pri tom kakav će utjecaj nasipani materijal imati na morski ekosustav. A utjecaj je izuzetno negativan.

Nakon što je prije dvije godine izvršeno nasipanje plaže na predjelu Krknjaši na otoku Drveniku Velom radi čega je od strane Grada Trogira kojem administrativno pripada taj škoj naloženo investitoru uklanjanje nekoliko desetaka tona nasutog građevinskog šljunka, što nikada nije provedeno u dijelo, ponovno se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:03