StoryEditorOCM
Dalmacijakolinje

Opasna bolest opet u Cetinskoj krajini: na četiri svinje otkrivena zaraza trihinelom

9. prosinca 2016. - 10:26
trnbusi_kolinje15-281113

U veterinarskim ambulantama "Likomed veterine" u Brnazama i "Vuga" u Trilju na kontroliranim uzorcima četiriju svinja otkrivena je zaraza trihinelom.

Kolinje je na području Cetinske krajine počelo prije desetak dana i ovaj tjedan se odvija punom parom. Sinjani i Cetinjani do sada su za pripremu suhog mesa zaklali oko sedam tisuća svinja. Očekuje se da će do kraja kolinja biti zaklano i usoljeno još četiri do pet tisuća tovljenika.

U ambulanti "Likomed veterine" do sada su pregledali uzorke oko četiri tisuće zaklanih svinja, a u ambulantama Veterinarske stanice Hrvace i "Vuga" u Trilju pregledali su po oko 1500 uzoraka.

- Na tri uzorka otkrili smo trihinelu. Vlasnik je još proljetos kupio malo veće odojke od prodavača s područja Slavonije. Svinje je utovio ništa ne sumnjajući. Na uzorcima koje nam je donio na analizu otkrili smo zarazu trihinelom velike invazije. Tako nam se poslije šest - sedam godina trihinela ponovno vratila u Cetinsku krajinu - kaže direktorica "Likomed veterine" Vesna Boban, dr. veterinarske medicine.

Zaražene svinje neškodljivo će se ukloniti, a država će vlasnika obeštetiti. Još jedan slučaj trihinele otkriven je u veterinarskoj ambulanti "Vuga" u Trilju. Vlasnik je, kazali su nam, kao i u sinjskom slučaju proljetos kupio ovećeg odojka na stočnom pazaru i utovio ga. Prema podacima s ušne markice, svinja vuče podrijetlo također iz Slavonije.

Prije desetak-petnaest godina broj svinja zaraženih trihinelom na području Hrvatske mjerio se u stotinama, čak tisućama, a jedući suho i termički neobrađeno meso od takvih svinja evidentirani su brojni slučajevi zaraze ljudi.

Nakon akcije hrvatske veterinarske službe, s državne razine, zaraza trihinelom gotovo je bila iskorijenjena. Je li ponovna pojava trihinele na svinjama u Slavoniji posljedica poplava koje su se u dijelu te hrvatske regije događale prije nekoliko godina ili se radi o ponovnom "uvozu" trihinele s prostora dviju susjednih država odgovor bi trebale dati nadležne državne službe.

U svakom slučaju važno je da prilikom kolinja građani obavezno donesu na pregled na trihinelu uzorke ošita od svake zaklane svinje. Pregled stoji 50 kuna i cijena mu je jednaka u svim veterinarskim ambulantama na području Hrvatske.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:17