stdClass Object ( [id] => 1335926 [title] => Zadar ima neobičnu tradiciju, o njoj kruže legende, jedan pothvat posebno se pamti: ‘Te noći stajali smo na vrhu anđela‘ [alias] => zadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Došao je Kalelargom do katedrale svete Stošije, stao, naslonio se na zid i šutke promatrao prema zvoniku. Imao je 16, možda 17 godina. Bilo je negdje prije podne, još nije tuklo 12 sati velikim zvonima, na vrhu zvonika. Stajao je i dalje nepomično, a onda se odjednom trgnuo, potrčao prema podnožju zvonika i ne zaustavljajući se skočio na zid, istodobno uhvativši se za gromobran.

Poput mačka se stao penjati po zidu vješto se pridržavajući gromobrana i tako sve do prvih prozora vitkoga zvonika. Nije dugo trebalo da se popne do najvišeg kata, a onda opet uz gromobran, preko kosog strmog krova do vrha i samog anđela koji je raširenih krila bdio nad Zadrom.

---

---

Tek tada je zastao i smirio se. Pogledao je dolje u dubinu. Ljudi su izgledali poput mrava, a ništa veći nisu bili ni dvojica milicionera kojima je netko dojavio – "eno ih, mangupi se opet penju na zvonik".

Ovako nam je svoje viđenje penjača na zadarski zvonik Svete Stošije ispričao Ivica Zorić, poznati zadarski brodar. Momak iz priče bio je pok. Antun Čedomir Brkan, sin legendarnog zadarskog fotografa Zvonimira Brkana, koji je s bratom Antom Brkanom ispisao slavne korice fotografske povijesti Zadra.

Događaj se zbio početkom sedamdesetih godina, a Zorić ga je, tvrdi nam, vidio na svoje oči, bio je očevidac toga smiono ludog pothvata.

---

image

Čudna tradicija samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica za  ‘berekine‘

Jure Mišković/Cropix
---

Što se poslije dogodilo s Brkanom, kako je sišao i jesu li ga dočekali milicajci, Zorić nam nije mogao reći jer je Čedo, kaže, sjedio ispod anđela dosta dugo, pa je on nakon nekog vremena otišao kući. Ali Brkan je bio samo jedan od ekipe zadarskih momaka koji su se, iz zabave, dokazivanja ili iz čiste dosade, penjali na zvonik.

Koliko je to opasno, ne treba ni naglašavati, dovoljno je samo doći ispod zvonika i pogledati gore uvis. Čovjeku se zavrti u glavi na samu pomisao da bi se netko mogao po zidu, poput Spidermana, uzverati do samog vrha zvonika i još do anđela. A onda mu sjediti na krilima, čak stajati na njima ili – napraviti stoj na rukama, što se smatra do današnjeg dana samim vrhuncem smionosti i drskosti. A upravo su to zadarski momci radili, odnosno penjali se i tako stvorili mit o još jednoj čudnoj i jedinstvenoj zadarskoj "tradiciji", koja nekim čudom ili samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica po živote mlađahnih "berekina".

Počelo s Battarom

Tu neobičnu tradiciju započeo je davne 1923. godine tada poznati zadarski sportaš Arturo Battara, koji se uspeo na zvonik i izveo gimnastički stoj na samom vrhu završne piramide zvonika. Kruže legende kako je Battara te 1923. godine imao malu "pomoć" sa strane kako bi se tim činom pokazala jačina tadašnjega talijanskog imperija. Ove se godine navršava stotinu godina od toga prvog pothvata koji je, čini se, otvorio Pandorinu kutiju za mnoga kasnija pentranja, desetljećima koja su slijedila.

---

image

Arturo Batara prvi je napravio stoj na rukama na vrhu zadarskog zvonika

Facebook/‘Za Zadar!‘
---

Dogodine će se navršiti punih 130 godina od završetka zvonika, odnosno njegove nadogradnje kojom je dobio svoj konačni, sadašnji izgled.

Sveta Stošija zaštitnica je Zadra i jedna od četiri zaštitnika grada Zadra (sv. Šimun, sv. Krševan i sv. Zoilo). Njezin blagdan Zadrani obilježavaju svake godine 15. siječnja, do kada se u Zadru drži i okićen božićni bor. Stošija je bila Rimljanka i mučenica iz doba cara Dioklecijana, čije je moći bizantski car Nicefor poklonio zadarskom biskupu Donatu. On je pohranio relikvije svetice u bazilici sv. Petra apostola, koja od tada nosi njezino ime.

Koliko je opasno penjati se na Stošijin zvonik? Zvonik Sv. Stošije s mjedenim kipom anđela visok je 56 metara. Na vrhu zvonika kip je anđela na pokretnom postolju koji se okreće prema smjeru vjetra – mnogi će Zadrani reći – vrti se kako vitar puše poput nekih ljudi. Zanimljivo je da je zvonik preživio savezničko bombardiranje u Drugom svjetskom ratu s manjim oštećenjima, a temeljito je obnovljen 1988. i 1989. godine, zahvaljujući i izdašnim donacijama legendarnog direktora SAS-a Stanislava Antića.

Otkad je izgrađen i dovršen, zvonik je neizostavna vizura Zadra, koji ne zaobilaze ni brojni turisti koji ga rado posjećuju i razgledavaju grad. Na prozorima su davno postavljene zaštitne mreže, možda radi sigurnosti turista, nasrtaja golubova, ali i zbog penjača kako bi se spriječili u uspinjanju na vrh golim rukama.

---

image

Sa zvonika puca pogled na Zadar i Zadarski kanal

Jure Mišković/Cropix
---

Jedan od momaka koji su se penjali na takav način na zvonik jedan je od najboljih zadarskih fotografa Mladen Radolović Mrlja. On se više puta u mladosti penjao na zvonik, a kad smo ga nazvali i upitali o svojim pothvatima, nerado je počeo govoriti o tome.

Mladost ludost

– Jesam, penjao sam se, ali ne znam je li to pametno objavljivati. Nakon 50 godina, kakva je sad to meni "reklama"? – upitao se kroz smijeh Mrlja.

Nagovorili smo ga ipak da nam nešto ispriča. On je bio u generaciji s Ticom (Dragan Kolić), koji je bio glavni u ekipi za takve pothvate. Mrlja i Jure Patrk, koji sad živi u Francuskoj, zajedno su se penjali.

– Tica je bio glavni, a Jure i ja odmah do njega. Bilo je to na prijelazu iz 60-e na 70-e godine. U to doba Tica je stvarno letio, čuda je radio tamo. Bili smo onda ja i Jure Patrk, bio je i Čedo Brkan, čijeg se penjanja doduše baš ne sjećam, ali sjećam se da smo moj prijatelj Jure Patrk i ja jedne noći stajali na vrhu anđela. Ja sam stajao na ramenima, a on na krilima – kazuje Mrlja.

– Stajali ste uspravno na anđelu? Na 60 metara visine?

– Da, na nogama, stojećki. I svaki s bocom vina i pili. A doli su bili panduri. Onda smo bacali boce po njima, svašta tu izvodili... Stali smo tamo dosta dugo. Popeli smo se po gromobranu od tla do prvog prozora. Onda bi po škalama išli do ispod vrha i onda opet po gromobranu do vrha i samog anđela.

Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio, to je stvarno čudo. Anđel se vrti prema vitru, tako je i napravljen da se vrti kako vitar puše. Ne znam je li Tica bio prvi nakon Battare koji se popeo gori, ali bio je najbolji. Čuo sam priče da su se neki dečki iz Zadra penjali već nakon Drugog svjetskog rata, među njima i Marko Ostarčević, legendarni košarkaš, za kojega se pričalo da je napravio stoj na rukama na krilima anđela – prisjeća se Mrlja.

---

image

Mladen Radolović Mrlja: Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio

Andrija Lučić/Cropix
---

Nije ptica, ali je Tica – uvijek se govorilo jer se Tica više puta popeo na vrh zvonika, gdje je čak, kažu legende, u jednom navratu anđelu obukao bijelu košulju. Puno je raznih verzija i priča, od kojih su neke istinite, dok su druge prešle u legendu. Ono što je sigurno jest da je Tica to ponovio prije 13 godina, kako bi u povodu Dana grada što bolje snimio doček generala Ante Gotovine na Forumu kao počasnoga građanina Zadra.

Slobodni penjači

Pitamo Mrlju što ih je motiviralo na takve opasne pothvate. Jesu li to bila dokazivanja, iz štosa?

– Vjerojatno od svega pomalo. Mislim da je bilo najviše to što nisi imao što drugo raditi u to vrime. Tica je bio glavni u kuli (u zapuštenoj kapeli sv. Dimitrija kod zgrade Sveučilišta, koja je poslije obnovljena), gdje su po cijeli dan vježbali. Ja bih vježbao doma ili bih iz čista mira bez vježbe došao i popeo se. Jednom smo se penjali po danu. Pola grada se skupilo doli na Kalelargi gledati. Ali morali bismo se nakon nekog vremena kad-tad spustiti. A panduri doli čekaju.

Toga dana, čuli smo razgovor milicionera kako doli ispod govore: "Ma idemo ća, pusti te budale, oni se neće spustiti." Kao otišli su, a zapravo su se sakrili ispred kina "Zadar", ispod volta. Spustimo se mi, tišina, nema nigdje nikoga. Kad odjednom njih deset, s pendrecima, opa! Pa ubij boga u nama. Vukli su nas do stanice, vukli i tukli – kaže Mrlja, koji se popeo desetak puta.

---

image

Dragan Kolić Tica se prije 13 godina ponovno popeo na zvonik, kako bi što bolje snimio doček generala Ante Gotovine

Jure Mišković/Cropix
---

Nakon nekog vremena, penjanja na zvonik spontano su se ugasila.

– Nas su tada zvali huligani, a sad se to zove slobodni penjači. Mislim da je to specifično za Zadar, nisam čuo ni za jedan drugi grad da se nešto tako događalo. Mi smo se uglavnom noću penjali, u gluho doba noći, kad nema nikoga.

– I kako s anđela izgleda Zadar? Nije bilo fotoaparata tada za napraviti sliku?

– A nije bilo, barem ga ja tada nisam imao. Danas se više ne moraš penjati. Ako želiš zračnu snimku, digneš dron i slikaš do mile volje. Penjanje je ostala davna prošlost – zaključuje Mrlja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNI PENJAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SLOBODNI PENJAČI 2 0 8214 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-31 23:56:31 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-06 16:38:11 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2023-11-06 14:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=O penjanju na mjedenog anđela na vrhu zvonika sv. Stošije u Zadru oduvijek kruže legende, no prvi je to učinio Talijan Battara, a zadnji Zadranin Tica' [metakey] => Zvonik Sv. Stošije, Zadar, katedrala, Arturo Battara, tica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25983164.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25922881.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25923216.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966886.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/11313577.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966956.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966957.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966958.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966969.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966972.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25966974.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25922875.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25922876.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25922877.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25922879.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Andrija Lu\u010di\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Facebook\/\u2018Za Zadar!\u2018","Facebook\/\u2018Za Zadar!\u2018\/Slobodna Dalmacija","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zvonik Sv. Sto\u0161ije s mjedenim kipom an\u0111ela visok je 56 metara<\/p>","

Dragan Koli\u0107 Tica\u00a0se prije 13 godina ponovno popeo na zvonik, kako bi \u0161to bolje snimio do\u010dek generala Ante Gotovine<\/p>","


\nDo\u010dek generala Ante Gotovine na Forumu.<\/p>","

Mladen Radolovi\u0107 Mrlja:\u00a0Danas se stvarno \u010dudim kako netko nije glavu izgubio<\/p>","","

Sa zvonika\u00a0puca pogled na Zadar i Zadarski kanal<\/p>","

\u010cudna tradicija\u00a0samo pukom sre\u0107om, a valjda i milo\u0161\u0107u an\u0111ela s vrha zvonika, nije pro\u0161la bez ve\u0107ih posljedica za \u00a0\u2018berekine\u2018<\/p>","

Stepenice koje vode prema zvoniku<\/p>","","","","

Arturo Batara prvi je napravio stoj na rukama na vrhu zadarskog zvonika<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25983164_1920.jpg":"1920x1080","k_25983164_1280.jpg":"1280x1280","k_25983164_1024.jpg":"1024x1024","k_25983164_640.jpg":"640x640","k_25983164_480.jpg":"480x480","k_25983164_340.jpg":"340x340","k_25983164_220.jpg":"220x220","o_25983164_1280.jpg":"1280x853","o_25983164_1024.jpg":"1024x682","o_25983164_640.jpg":"640x426","o_25983164_480.jpg":"480x320","o_25983164_340.jpg":"340x226","o_25983164_220.jpg":"220x146","h_25983164_1280.jpg":"1280x854","h_25983164_1024.jpg":"1024x683","h_25983164_640.jpg":"640x427","h_25983164_480.jpg":"480x320","h_25983164_340.jpg":"340x227","h_25983164_220.jpg":"220x147","pp_25983164_1280.jpg":"1280x1628","pp_25983164_1024.jpg":"1024x1303","pp_25983164_640.jpg":"640x814","pp_25983164_480.jpg":"480x611","pp_25983164_340.jpg":"340x432","pp_25983164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_25922881_1920.jpg":"1920x1080","k_25922881_1280.jpg":"1280x1280","k_25922881_1024.jpg":"1024x1024","k_25922881_640.jpg":"640x640","k_25922881_480.jpg":"480x480","k_25922881_340.jpg":"340x340","k_25922881_220.jpg":"220x220","o_25922881_1280.jpg":"1280x822","o_25922881_1024.jpg":"1024x657","o_25922881_640.jpg":"640x411","o_25922881_480.jpg":"480x308","o_25922881_340.jpg":"340x218","o_25922881_220.jpg":"220x141","h_25922881_1280.jpg":"1280x854","h_25922881_1024.jpg":"1024x683","h_25922881_640.jpg":"640x427","h_25922881_480.jpg":"480x320","h_25922881_340.jpg":"340x227","h_25922881_220.jpg":"220x147","pp_25922881_1280.jpg":"1280x1628","pp_25922881_1024.jpg":"1024x1303","pp_25922881_640.jpg":"640x814","pp_25922881_480.jpg":"480x611","pp_25922881_340.jpg":"340x432","pp_25922881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25923216_1920.jpg":"1920x1080","k_25923216_1280.jpg":"1280x1280","k_25923216_1024.jpg":"1024x1024","k_25923216_640.jpg":"640x640","k_25923216_480.jpg":"480x480","k_25923216_340.jpg":"340x340","k_25923216_220.jpg":"220x220","o_25923216_1280.jpg":"1280x851","o_25923216_1024.jpg":"1024x681","o_25923216_640.jpg":"640x425","o_25923216_480.jpg":"480x319","o_25923216_340.jpg":"340x226","o_25923216_220.jpg":"220x146","h_25923216_1280.jpg":"1280x854","h_25923216_1024.jpg":"1024x683","h_25923216_640.jpg":"640x427","h_25923216_480.jpg":"480x320","h_25923216_340.jpg":"340x227","h_25923216_220.jpg":"220x147","pp_25923216_1280.jpg":"1280x1628","pp_25923216_1024.jpg":"1024x1303","pp_25923216_640.jpg":"640x814","pp_25923216_480.jpg":"480x611","pp_25923216_340.jpg":"340x432","pp_25923216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2914","hd_25966886_1920.jpg":"1920x1080","k_25966886_1280.jpg":"1280x1280","k_25966886_1024.jpg":"1024x1024","k_25966886_640.jpg":"640x640","k_25966886_480.jpg":"480x480","k_25966886_340.jpg":"340x340","k_25966886_220.jpg":"220x220","o_25966886_1280.jpg":"1280x1942","o_25966886_1024.jpg":"1024x1554","o_25966886_640.jpg":"640x971","o_25966886_480.jpg":"480x728","o_25966886_340.jpg":"340x516","o_25966886_220.jpg":"220x333","h_25966886_1280.jpg":"1280x854","h_25966886_1024.jpg":"1024x683","h_25966886_640.jpg":"640x427","h_25966886_480.jpg":"480x320","h_25966886_340.jpg":"340x227","h_25966886_220.jpg":"220x147","pp_25966886_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966886_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966886_640.jpg":"640x814","pp_25966886_480.jpg":"480x611","pp_25966886_340.jpg":"340x432","pp_25966886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1137","hd_11313577_1920.jpg":"1920x1080","k_11313577_1280.jpg":"1280x1280","k_11313577_1024.jpg":"1024x1024","k_11313577_640.jpg":"640x640","k_11313577_480.jpg":"480x480","k_11313577_340.jpg":"340x340","k_11313577_220.jpg":"220x220","o_11313577_1280.jpg":"1280x758","o_11313577_1024.jpg":"1024x606","o_11313577_640.jpg":"640x379","o_11313577_480.jpg":"480x284","o_11313577_340.jpg":"340x201","o_11313577_220.jpg":"220x130","h_11313577_1280.jpg":"1280x854","h_11313577_1024.jpg":"1024x683","h_11313577_640.jpg":"640x427","h_11313577_480.jpg":"480x320","h_11313577_340.jpg":"340x227","h_11313577_220.jpg":"220x147","pp_11313577_1280.jpg":"1280x1628","pp_11313577_1024.jpg":"1024x1303","pp_11313577_640.jpg":"640x814","pp_11313577_480.jpg":"480x611","pp_11313577_340.jpg":"340x432","pp_11313577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_25966956_1920.jpg":"1920x1080","k_25966956_1280.jpg":"1280x1280","k_25966956_1024.jpg":"1024x1024","k_25966956_640.jpg":"640x640","k_25966956_480.jpg":"480x480","k_25966956_340.jpg":"340x340","k_25966956_220.jpg":"220x220","o_25966956_1280.jpg":"1280x837","o_25966956_1024.jpg":"1024x669","o_25966956_640.jpg":"640x418","o_25966956_480.jpg":"480x314","o_25966956_340.jpg":"340x222","o_25966956_220.jpg":"220x143","h_25966956_1280.jpg":"1280x854","h_25966956_1024.jpg":"1024x683","h_25966956_640.jpg":"640x427","h_25966956_480.jpg":"480x320","h_25966956_340.jpg":"340x227","h_25966956_220.jpg":"220x147","pp_25966956_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966956_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966956_640.jpg":"640x814","pp_25966956_480.jpg":"480x611","pp_25966956_340.jpg":"340x432","pp_25966956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25966957_1920.jpg":"1920x1080","k_25966957_1280.jpg":"1280x1280","k_25966957_1024.jpg":"1024x1024","k_25966957_640.jpg":"640x640","k_25966957_480.jpg":"480x480","k_25966957_340.jpg":"340x340","k_25966957_220.jpg":"220x220","o_25966957_1280.jpg":"1280x853","o_25966957_1024.jpg":"1024x682","o_25966957_640.jpg":"640x426","o_25966957_480.jpg":"480x320","o_25966957_340.jpg":"340x226","o_25966957_220.jpg":"220x146","h_25966957_1280.jpg":"1280x854","h_25966957_1024.jpg":"1024x683","h_25966957_640.jpg":"640x427","h_25966957_480.jpg":"480x320","h_25966957_340.jpg":"340x227","h_25966957_220.jpg":"220x147","pp_25966957_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966957_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966957_640.jpg":"640x814","pp_25966957_480.jpg":"480x611","pp_25966957_340.jpg":"340x432","pp_25966957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25966958_1920.jpg":"1920x1080","k_25966958_1280.jpg":"1280x1280","k_25966958_1024.jpg":"1024x1024","k_25966958_640.jpg":"640x640","k_25966958_480.jpg":"480x480","k_25966958_340.jpg":"340x340","k_25966958_220.jpg":"220x220","o_25966958_1280.jpg":"1280x853","o_25966958_1024.jpg":"1024x682","o_25966958_640.jpg":"640x426","o_25966958_480.jpg":"480x320","o_25966958_340.jpg":"340x226","o_25966958_220.jpg":"220x146","h_25966958_1280.jpg":"1280x854","h_25966958_1024.jpg":"1024x683","h_25966958_640.jpg":"640x427","h_25966958_480.jpg":"480x320","h_25966958_340.jpg":"340x227","h_25966958_220.jpg":"220x147","pp_25966958_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966958_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966958_640.jpg":"640x814","pp_25966958_480.jpg":"480x611","pp_25966958_340.jpg":"340x432","pp_25966958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25966969_1920.jpg":"1920x1080","k_25966969_1280.jpg":"1280x1280","k_25966969_1024.jpg":"1024x1024","k_25966969_640.jpg":"640x640","k_25966969_480.jpg":"480x480","k_25966969_340.jpg":"340x340","k_25966969_220.jpg":"220x220","o_25966969_1280.jpg":"1280x853","o_25966969_1024.jpg":"1024x682","o_25966969_640.jpg":"640x426","o_25966969_480.jpg":"480x320","o_25966969_340.jpg":"340x226","o_25966969_220.jpg":"220x146","h_25966969_1280.jpg":"1280x854","h_25966969_1024.jpg":"1024x683","h_25966969_640.jpg":"640x427","h_25966969_480.jpg":"480x320","h_25966969_340.jpg":"340x227","h_25966969_220.jpg":"220x147","pp_25966969_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966969_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966969_640.jpg":"640x814","pp_25966969_480.jpg":"480x611","pp_25966969_340.jpg":"340x432","pp_25966969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25966972_1920.jpg":"1920x1080","k_25966972_1280.jpg":"1280x1280","k_25966972_1024.jpg":"1024x1024","k_25966972_640.jpg":"640x640","k_25966972_480.jpg":"480x480","k_25966972_340.jpg":"340x340","k_25966972_220.jpg":"220x220","o_25966972_1280.jpg":"1280x830","o_25966972_1024.jpg":"1024x664","o_25966972_640.jpg":"640x415","o_25966972_480.jpg":"480x311","o_25966972_340.jpg":"340x220","o_25966972_220.jpg":"220x142","h_25966972_1280.jpg":"1280x854","h_25966972_1024.jpg":"1024x683","h_25966972_640.jpg":"640x427","h_25966972_480.jpg":"480x320","h_25966972_340.jpg":"340x227","h_25966972_220.jpg":"220x147","pp_25966972_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966972_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966972_640.jpg":"640x814","pp_25966972_480.jpg":"480x611","pp_25966972_340.jpg":"340x432","pp_25966972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25966974_1920.jpg":"1920x1080","k_25966974_1280.jpg":"1280x1280","k_25966974_1024.jpg":"1024x1024","k_25966974_640.jpg":"640x640","k_25966974_480.jpg":"480x480","k_25966974_340.jpg":"340x340","k_25966974_220.jpg":"220x220","o_25966974_1280.jpg":"1280x830","o_25966974_1024.jpg":"1024x664","o_25966974_640.jpg":"640x415","o_25966974_480.jpg":"480x311","o_25966974_340.jpg":"340x220","o_25966974_220.jpg":"220x142","h_25966974_1280.jpg":"1280x854","h_25966974_1024.jpg":"1024x683","h_25966974_640.jpg":"640x427","h_25966974_480.jpg":"480x320","h_25966974_340.jpg":"340x227","h_25966974_220.jpg":"220x147","pp_25966974_1280.jpg":"1280x1628","pp_25966974_1024.jpg":"1024x1303","pp_25966974_640.jpg":"640x814","pp_25966974_480.jpg":"480x611","pp_25966974_340.jpg":"340x432","pp_25966974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"294x488","hd_25922875_1920.jpg":"1920x1080","k_25922875_1280.jpg":"1280x1280","k_25922875_1024.jpg":"1024x1024","k_25922875_640.jpg":"640x640","k_25922875_480.jpg":"480x480","k_25922875_340.jpg":"340x340","k_25922875_220.jpg":"220x220","o_25922875_1280.jpg":"1280x2124","o_25922875_1024.jpg":"1024x1699","o_25922875_640.jpg":"640x1062","o_25922875_480.jpg":"480x796","o_25922875_340.jpg":"340x564","o_25922875_220.jpg":"220x365","h_25922875_1280.jpg":"1280x854","h_25922875_1024.jpg":"1024x683","h_25922875_640.jpg":"640x427","h_25922875_480.jpg":"480x320","h_25922875_340.jpg":"340x227","h_25922875_220.jpg":"220x147","pp_25922875_1280.jpg":"1280x1628","pp_25922875_1024.jpg":"1024x1303","pp_25922875_640.jpg":"640x814","pp_25922875_480.jpg":"480x611","pp_25922875_340.jpg":"340x432","pp_25922875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"416x304","hd_25922876_1920.jpg":"1920x1080","k_25922876_1280.jpg":"1280x1280","k_25922876_1024.jpg":"1024x1024","k_25922876_640.jpg":"640x640","k_25922876_480.jpg":"480x480","k_25922876_340.jpg":"340x340","k_25922876_220.jpg":"220x220","o_25922876_1280.jpg":"1280x935","o_25922876_1024.jpg":"1024x748","o_25922876_640.jpg":"640x467","o_25922876_480.jpg":"480x350","o_25922876_340.jpg":"340x248","o_25922876_220.jpg":"220x160","h_25922876_1280.jpg":"1280x854","h_25922876_1024.jpg":"1024x683","h_25922876_640.jpg":"640x427","h_25922876_480.jpg":"480x320","h_25922876_340.jpg":"340x227","h_25922876_220.jpg":"220x147","pp_25922876_1280.jpg":"1280x1628","pp_25922876_1024.jpg":"1024x1303","pp_25922876_640.jpg":"640x814","pp_25922876_480.jpg":"480x611","pp_25922876_340.jpg":"340x432","pp_25922876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25922877_1920.jpg":"1920x1080","k_25922877_1280.jpg":"1280x1280","k_25922877_1024.jpg":"1024x1024","k_25922877_640.jpg":"640x640","k_25922877_480.jpg":"480x480","k_25922877_340.jpg":"340x340","k_25922877_220.jpg":"220x220","o_25922877_1280.jpg":"1280x851","o_25922877_1024.jpg":"1024x681","o_25922877_640.jpg":"640x425","o_25922877_480.jpg":"480x319","o_25922877_340.jpg":"340x226","o_25922877_220.jpg":"220x146","h_25922877_1280.jpg":"1280x854","h_25922877_1024.jpg":"1024x683","h_25922877_640.jpg":"640x427","h_25922877_480.jpg":"480x320","h_25922877_340.jpg":"340x227","h_25922877_220.jpg":"220x147","pp_25922877_1280.jpg":"1280x1628","pp_25922877_1024.jpg":"1024x1303","pp_25922877_640.jpg":"640x814","pp_25922877_480.jpg":"480x611","pp_25922877_340.jpg":"340x432","pp_25922877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_25922879_1920.jpg":"1920x1080","k_25922879_1280.jpg":"1280x1280","k_25922879_1024.jpg":"1024x1024","k_25922879_640.jpg":"640x640","k_25922879_480.jpg":"480x480","k_25922879_340.jpg":"340x340","k_25922879_220.jpg":"220x220","o_25922879_1280.jpg":"1280x1924","o_25922879_1024.jpg":"1024x1539","o_25922879_640.jpg":"640x962","o_25922879_480.jpg":"480x721","o_25922879_340.jpg":"340x511","o_25922879_220.jpg":"220x330","h_25922879_1280.jpg":"1280x854","h_25922879_1024.jpg":"1024x683","h_25922879_640.jpg":"640x427","h_25922879_480.jpg":"480x320","h_25922879_340.jpg":"340x227","h_25922879_220.jpg":"220x147","pp_25922879_1280.jpg":"1280x1628","pp_25922879_1024.jpg":"1024x1303","pp_25922879_640.jpg":"640x814","pp_25922879_480.jpg":"480x611","pp_25922879_340.jpg":"340x432","pp_25922879_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4421583 Threads: 4 Questions: 140958329 Slow queries: 59805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4207388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/zadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela-1335926 [printLink] => /dalmacija/obala/zadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela-1335926?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 501836 [name] => zvonik sv. stošije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonik-sv-stosije [link] => /tag/zvonik-sv-stosije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 293378 [name] => zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadar [link] => /tag/zadar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 333075 [name] => KATEDRALA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katedrala [link] => /tag/katedrala ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734577 [name] => Arturo Battara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-25 15:03:47 [main_article_id] => 0 [alias] => arturo-battara [link] => /tag/arturo-battara ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605497 [name] => tica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-06 11:25:48 [main_article_id] => 0 [alias] => tica [link] => /tag/tica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNI PENJAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zadar ima neobičnu tradiciju, o njoj kruže legende, jedan pothvat posebno se pamti: ‘Te noći stajali smo na vrhu anđela‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25983164.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Zvonik Sv. Stošije s mjedenim kipom anđela visok je 56 metara

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25983164.jpg [title] =>

Zvonik Sv. Stošije s mjedenim kipom anđela visok je 56 metara

Jure Mišković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25922881.jpg [title] =>

Dragan Kolić Tica se prije 13 godina ponovno popeo na zvonik, kako bi što bolje snimio doček generala Ante Gotovine

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25923216.jpg [title] =>


Doček generala Ante Gotovine na Forumu.

Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966886.jpg [title] =>

Mladen Radolović Mrlja: Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio

Andrija Lučić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/11313577.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966956.jpg [title] =>

Sa zvonika puca pogled na Zadar i Zadarski kanal

Jure Mišković/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966957.jpg [title] =>

Čudna tradicija samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica za  ‘berekine‘

Jure Mišković/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966958.jpg [title] =>

Stepenice koje vode prema zvoniku

Jure Mišković/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966969.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966972.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25966974.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25922875.jpg [title] =>

Arturo Batara prvi je napravio stoj na rukama na vrhu zadarskog zvonika

Facebook/‘Za Zadar!‘ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25922876.jpg [title] => Facebook/‘Za Zadar!‘/Slobodna Dalmacija ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25922877.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25922879.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Došao je Kalelargom do katedrale svete Stošije, stao, naslonio se na zid i šutke promatrao prema zvoniku. Imao je 16, možda 17 godina. Bilo je negdje prije podne, još nije tuklo 12 sati velikim zvonima, na vrhu zvonika. Stajao je i dalje nepomično, a onda se odjednom trgnuo, potrčao prema podnožju zvonika i ne zaustavljajući se skočio na zid, istodobno uhvativši se za gromobran.

Poput mačka se stao penjati po zidu vješto se pridržavajući gromobrana i tako sve do prvih prozora vitkoga zvonika. Nije dugo trebalo da se popne do najvišeg kata, a onda opet uz gromobran, preko kosog strmog krova do vrha i samog anđela koji je raširenih krila bdio nad Zadrom.

---

---

Tek tada je zastao i smirio se. Pogledao je dolje u dubinu. Ljudi su izgledali poput mrava, a ništa veći nisu bili ni dvojica milicionera kojima je netko dojavio – "eno ih, mangupi se opet penju na zvonik".

Ovako nam je svoje viđenje penjača na zadarski zvonik Svete Stošije ispričao Ivica Zorić, poznati zadarski brodar. Momak iz priče bio je pok. Antun Čedomir Brkan, sin legendarnog zadarskog fotografa Zvonimira Brkana, koji je s bratom Antom Brkanom ispisao slavne korice fotografske povijesti Zadra.

Događaj se zbio početkom sedamdesetih godina, a Zorić ga je, tvrdi nam, vidio na svoje oči, bio je očevidac toga smiono ludog pothvata.

---

image

Čudna tradicija samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica za  ‘berekine‘

Jure Mišković/Cropix
---

Što se poslije dogodilo s Brkanom, kako je sišao i jesu li ga dočekali milicajci, Zorić nam nije mogao reći jer je Čedo, kaže, sjedio ispod anđela dosta dugo, pa je on nakon nekog vremena otišao kući. Ali Brkan je bio samo jedan od ekipe zadarskih momaka koji su se, iz zabave, dokazivanja ili iz čiste dosade, penjali na zvonik.

Koliko je to opasno, ne treba ni naglašavati, dovoljno je samo doći ispod zvonika i pogledati gore uvis. Čovjeku se zavrti u glavi na samu pomisao da bi se netko mogao po zidu, poput Spidermana, uzverati do samog vrha zvonika i još do anđela. A onda mu sjediti na krilima, čak stajati na njima ili – napraviti stoj na rukama, što se smatra do današnjeg dana samim vrhuncem smionosti i drskosti. A upravo su to zadarski momci radili, odnosno penjali se i tako stvorili mit o još jednoj čudnoj i jedinstvenoj zadarskoj "tradiciji", koja nekim čudom ili samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica po živote mlađahnih "berekina".

Počelo s Battarom

Tu neobičnu tradiciju započeo je davne 1923. godine tada poznati zadarski sportaš Arturo Battara, koji se uspeo na zvonik i izveo gimnastički stoj na samom vrhu završne piramide zvonika. Kruže legende kako je Battara te 1923. godine imao malu "pomoć" sa strane kako bi se tim činom pokazala jačina tadašnjega talijanskog imperija. Ove se godine navršava stotinu godina od toga prvog pothvata koji je, čini se, otvorio Pandorinu kutiju za mnoga kasnija pentranja, desetljećima koja su slijedila.

---

image

Arturo Batara prvi je napravio stoj na rukama na vrhu zadarskog zvonika

Facebook/‘Za Zadar!‘
---

Dogodine će se navršiti punih 130 godina od završetka zvonika, odnosno njegove nadogradnje kojom je dobio svoj konačni, sadašnji izgled.

Sveta Stošija zaštitnica je Zadra i jedna od četiri zaštitnika grada Zadra (sv. Šimun, sv. Krševan i sv. Zoilo). Njezin blagdan Zadrani obilježavaju svake godine 15. siječnja, do kada se u Zadru drži i okićen božićni bor. Stošija je bila Rimljanka i mučenica iz doba cara Dioklecijana, čije je moći bizantski car Nicefor poklonio zadarskom biskupu Donatu. On je pohranio relikvije svetice u bazilici sv. Petra apostola, koja od tada nosi njezino ime.

Koliko je opasno penjati se na Stošijin zvonik? Zvonik Sv. Stošije s mjedenim kipom anđela visok je 56 metara. Na vrhu zvonika kip je anđela na pokretnom postolju koji se okreće prema smjeru vjetra – mnogi će Zadrani reći – vrti se kako vitar puše poput nekih ljudi. Zanimljivo je da je zvonik preživio savezničko bombardiranje u Drugom svjetskom ratu s manjim oštećenjima, a temeljito je obnovljen 1988. i 1989. godine, zahvaljujući i izdašnim donacijama legendarnog direktora SAS-a Stanislava Antića.

Otkad je izgrađen i dovršen, zvonik je neizostavna vizura Zadra, koji ne zaobilaze ni brojni turisti koji ga rado posjećuju i razgledavaju grad. Na prozorima su davno postavljene zaštitne mreže, možda radi sigurnosti turista, nasrtaja golubova, ali i zbog penjača kako bi se spriječili u uspinjanju na vrh golim rukama.

---

image

Sa zvonika puca pogled na Zadar i Zadarski kanal

Jure Mišković/Cropix
---

Jedan od momaka koji su se penjali na takav način na zvonik jedan je od najboljih zadarskih fotografa Mladen Radolović Mrlja. On se više puta u mladosti penjao na zvonik, a kad smo ga nazvali i upitali o svojim pothvatima, nerado je počeo govoriti o tome.

Mladost ludost

– Jesam, penjao sam se, ali ne znam je li to pametno objavljivati. Nakon 50 godina, kakva je sad to meni "reklama"? – upitao se kroz smijeh Mrlja.

Nagovorili smo ga ipak da nam nešto ispriča. On je bio u generaciji s Ticom (Dragan Kolić), koji je bio glavni u ekipi za takve pothvate. Mrlja i Jure Patrk, koji sad živi u Francuskoj, zajedno su se penjali.

– Tica je bio glavni, a Jure i ja odmah do njega. Bilo je to na prijelazu iz 60-e na 70-e godine. U to doba Tica je stvarno letio, čuda je radio tamo. Bili smo onda ja i Jure Patrk, bio je i Čedo Brkan, čijeg se penjanja doduše baš ne sjećam, ali sjećam se da smo moj prijatelj Jure Patrk i ja jedne noći stajali na vrhu anđela. Ja sam stajao na ramenima, a on na krilima – kazuje Mrlja.

– Stajali ste uspravno na anđelu? Na 60 metara visine?

– Da, na nogama, stojećki. I svaki s bocom vina i pili. A doli su bili panduri. Onda smo bacali boce po njima, svašta tu izvodili... Stali smo tamo dosta dugo. Popeli smo se po gromobranu od tla do prvog prozora. Onda bi po škalama išli do ispod vrha i onda opet po gromobranu do vrha i samog anđela.

Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio, to je stvarno čudo. Anđel se vrti prema vitru, tako je i napravljen da se vrti kako vitar puše. Ne znam je li Tica bio prvi nakon Battare koji se popeo gori, ali bio je najbolji. Čuo sam priče da su se neki dečki iz Zadra penjali već nakon Drugog svjetskog rata, među njima i Marko Ostarčević, legendarni košarkaš, za kojega se pričalo da je napravio stoj na rukama na krilima anđela – prisjeća se Mrlja.

---

image

Mladen Radolović Mrlja: Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio

Andrija Lučić/Cropix
---

Nije ptica, ali je Tica – uvijek se govorilo jer se Tica više puta popeo na vrh zvonika, gdje je čak, kažu legende, u jednom navratu anđelu obukao bijelu košulju. Puno je raznih verzija i priča, od kojih su neke istinite, dok su druge prešle u legendu. Ono što je sigurno jest da je Tica to ponovio prije 13 godina, kako bi u povodu Dana grada što bolje snimio doček generala Ante Gotovine na Forumu kao počasnoga građanina Zadra.

Slobodni penjači

Pitamo Mrlju što ih je motiviralo na takve opasne pothvate. Jesu li to bila dokazivanja, iz štosa?

– Vjerojatno od svega pomalo. Mislim da je bilo najviše to što nisi imao što drugo raditi u to vrime. Tica je bio glavni u kuli (u zapuštenoj kapeli sv. Dimitrija kod zgrade Sveučilišta, koja je poslije obnovljena), gdje su po cijeli dan vježbali. Ja bih vježbao doma ili bih iz čista mira bez vježbe došao i popeo se. Jednom smo se penjali po danu. Pola grada se skupilo doli na Kalelargi gledati. Ali morali bismo se nakon nekog vremena kad-tad spustiti. A panduri doli čekaju.

Toga dana, čuli smo razgovor milicionera kako doli ispod govore: "Ma idemo ća, pusti te budale, oni se neće spustiti." Kao otišli su, a zapravo su se sakrili ispred kina "Zadar", ispod volta. Spustimo se mi, tišina, nema nigdje nikoga. Kad odjednom njih deset, s pendrecima, opa! Pa ubij boga u nama. Vukli su nas do stanice, vukli i tukli – kaže Mrlja, koji se popeo desetak puta.

---

image

Dragan Kolić Tica se prije 13 godina ponovno popeo na zvonik, kako bi što bolje snimio doček generala Ante Gotovine

Jure Mišković/Cropix
---

Nakon nekog vremena, penjanja na zvonik spontano su se ugasila.

– Nas su tada zvali huligani, a sad se to zove slobodni penjači. Mislim da je to specifično za Zadar, nisam čuo ni za jedan drugi grad da se nešto tako događalo. Mi smo se uglavnom noću penjali, u gluho doba noći, kad nema nikoga.

– I kako s anđela izgleda Zadar? Nije bilo fotoaparata tada za napraviti sliku?

– A nije bilo, barem ga ja tada nisam imao. Danas se više ne moraš penjati. Ako želiš zračnu snimku, digneš dron i slikaš do mile volje. Penjanje je ostala davna prošlost – zaključuje Mrlja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Andrija Lučić/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Facebook/‘Za Zadar!‘ Facebook/‘Za Zadar!‘/Slobodna Dalmacija Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Zvonik Sv. Stošije s mjedenim kipom anđela visok je 56 metara

Jure Mišković/Cropix

Dragan Kolić Tica se prije 13 godina ponovno popeo na zvonik, kako bi što bolje snimio doček generala Ante Gotovine

Luka Gerlanc/Cropix


Doček generala Ante Gotovine na Forumu.

Andrija Lučić/Cropix

Mladen Radolović Mrlja: Danas se stvarno čudim kako netko nije glavu izgubio

Jure Mišković/Cropix

Sa zvonika puca pogled na Zadar i Zadarski kanal

Jure Mišković/Cropix

Čudna tradicija samo pukom srećom, a valjda i milošću anđela s vrha zvonika, nije prošla bez većih posljedica za  ‘berekine‘

Jure Mišković/Cropix

Stepenice koje vode prema zvoniku

Facebook/‘Za Zadar!‘

Arturo Batara prvi je napravio stoj na rukama na vrhu zadarskog zvonika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/zadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela-1335926 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=489834fe4687ba36b912fbbbd980da05c5d7731d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zadar+ima+neobi%C4%8Dnu+tradiciju%2C+o+njoj+kru%C5%BEe+legende%2C+jedan+pothvat+posebno+se+pamti%3A+%E2%80%98Te+no%C4%87i+stajali+smo+na+vrhu+an%C4%91ela%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela-1335926 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzadar-ima-neobicnu-tradiciju-o-njoj-kruze-legende-jedan-podvig-posebno-se-pamti-te-noci-stajali-smo-na-vrhu-andela-1335926 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNI PENJAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaSLOBODNI PENJAČI

Zadar ima neobičnu tradiciju, o njoj kruže legende, jedan pothvat posebno se pamti: ‘Te noći stajali smo na vrhu anđela‘

Piše Mišel Kalajžić
6. studenog 2023. - 15:45

Došao je Kalelargom do katedrale svete Stošije, stao, naslonio se na zid i šutke promatrao prema zvoniku. Imao je 16, možda 17 godina. Bilo je negdje prije podne, još nije tuklo 12 sati velikim zvonima, na vrhu zvonika. Stajao je i dalje nepomično, a onda se odjednom trgnuo, potrčao prema podnožju zvonika i ne zaustavljajući se skočio na zid, istodobno uhvativši se za gromobran.

Poput mačka se stao penjati po zidu vješto se pridržavajući gromobrana i tako sve do prvih prozora vitkoga zvonika. Nije dugo trebalo da se popne do najvišeg kata, a onda opet uz gromobran, preko kosog strmog krova do vrha i samog anđela koji je raširenih krila bdio nad Zadrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:41