StoryEditorOCM
ObalaAZIL ZVAN ČEŽNJA

Volonterka na mukama: ‘Nemojte nalaziti štence vikendom, komunalci tada ne rade, evo kako sam uspjela spasiti malene‘

Piše Lucija Vujnović
7. ožujka 2024. - 20:36

Potreba za skloništem za napuštene životinje na području Splitsko-dalmatinske županije postoji već godinama, a nedavno su Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije i Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, potpisali sporazum o međusobnoj suradnji između Splitsko-dalmatinske županije i Općine Klis u svezi izgradnje azila za životinje u Općini Klis.

Konačno se nešto pokrenulo, no dok ovaj težak i zahtjevan projekt ne bude realiziran, građani i udruge i dalje se moraju sami pobrinuti da napuštene životinje dobiju topli dom i budu zbrinuti.

image
Privatna snimka

Tamara Rožić, volonterka Udruge Sehaliah, dala je sve od sebe da četiri štenca u starosti od otprilike mjesec i pol dana budu zbrinuti, no kako bi to postigla, izgubila je i vrijeme i živce jer su je nadležni odlučili ignorirati.

Uzalud slao poruke

- U subotu je jedan momak pronašao štence, pa je zvao i slao poruke komunalnim redarima koji očito ne rade vikendom. Nalaznik se javio Udruzi Sehaliah u kojoj volontiram i zamolio me da mu pomognemo smjestiti ih jer komunalstvo ne odgovara. Pronađeni su u naselju Konjsko, pa smo prvo mislili da to pripada Općini Klis, ali ipak je pod Gradom Solinom. Poslala sam im sto mailova na koje oni odbijaju uopće odgovoriti. - objasnila je Tamara.

image
Privatna snimka

Objasnila je kako je tekao taj mukotrpni proces...

- Prvo treba nazvati komunalnog redara jer svaki azil radi za novce. Onda oni izlaze na teren po pozivu komunalnog redara koji njima izdaje nekakav nalog kojim se oni naplaćuju od Općine.

Niti jedan komunalni redar ne želi izaći dok njihova šefica, u ovom slučaju voditeljica odsjeka za komunalno redarstvo Dijana Barišić, ne izda nalog. Telefonski je odbila to napraviti jer je njoj to "suspektno", a zapravo je to njihova zakonska dužnost riješiti.

image
Privatna snimka

Poslala sam joj pet mailova na koje nije odgovorila, a komunalne redare ne možete direktno zvati, iako na stranici pišu njihovi brojevi telefona koji bi se trebali moći nazvati direktno da dođu.

Nakon toga sam zvala veterinarsku inspekciju koji su mi javili da su postupili po dužnosti i da su im mailom javili kako moraju to napraviti, no oni tvrde kako to nije njihovo područje - opisuje kompleksnu problematiku nefunkcioniranja sistema u općinama.

image
Privatna snimka

Nekoliko dana poslije, volonterka je odlučila vratiti štence i pozvati komunalne redare, tijekom radnog dana i na mjestu događaja suočiti ih s problemom.

Utvrdili da su ipak nadležni

- Momak koji ih je pronašao javio mi je točnu lokaciju gdje su pronađeni, vratila sam štence i tek tada su izašli na teren gdje su ipak utvrdili da je to njihovo područje. Uzeli su štence i poslali ih u Animalis Centrum.

Koliko znam, Solin trenutno nema ugovor ni s Animalis Centrumom ni s As Eko, a to su jedina dva skloništa između kojih mogu birati. Nemaju niti jedan aktivan ugovor što je nedopustivo. Ne znam kako su se odlučili za Animalis Centrum, no bitno je da su štenci zbrinuti - poručila je volonterka, a naglasila je kako je glavni problem što komunalno redarstvo ne radi vikendom.

image
Privatna snimka

- Kažu oni meni jučer da nismo smjeli uzeti pse, a ja ih pitam što da radim onda s njima, nitko se ne javlja, a komunalci ne mogu doći dok ne dobiju nalog. Njima nema tko izdati taj nalog, nema tko uzeti pse. Pitala sam da mi objasne tko radi vikendom, što napraviti kad se životinja pronađe tijekom vikenda, no nisu mi znali objasniti - rekla je volonterka.

Štenci su trenutno na sigurnom, smješteni u Zakladi za zaštitu životinja "Bestie" i traže svoj novi dom.

- Nakon duge borbe, psiće smo uspjeli smjestiti u azil. Tako je sretno završila ta saga, no ovdje se konkretno radi o komunalnom odsjeku Grada Solina i zbrinjavanju životinja, odnosno nezbrinjavanju i time kršenju Zakona o zaštiti životinja, članak 62. (1) Poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave.

image

E-mail upućen Gradu Solinu

Screenshot

Poslali smo upit Gradu Solinu 22. veljače, no kao što ni volonterka Udruge "Sehaliah" nije dobila odgovor, nismo ni mi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:16