StoryEditorOCM
ObalaMOST MORA PASTI

U trenu ‘nestao‘ jedan od simbola Trogira, na lokaciju stiže projekt od 520.000 eura, pogledajte dojmljive fotografije

Piše Gordana Dragan
9. veljače 2024. - 15:01

Nakon mjesec dana otkako je građevinska tvrtka "Marana" iz Splita počela radove na izgradnji novog pješačkog mosta preko trogirske Foše, s morskog kanala uklonjena je drvena konstrukcija starog mosta koji je 18 godina sa sjeverne povezivao gradsku jezgru s kopnom.

Posebnom dizalicom, gotovo u jednom komadu, most je prebačen na obalu. Dio drvene građe, onaj koji će biti upotrebljiv, a procijenjeno je da je riječ o oko 10 tona od ukupno 22, preuzet će Umjetnička akademija u Splitu za izradu skulptura, kao i pojedinci koji su iskazali interes, među kojima je većina arhitekata i onih koji vole raditi s drvom.

I čelične dijelove od inoksa umjetnici će iskoristiti u kreativne svrhe. Inicijativu da se drvo ustupi Umjetničkoj akademiji potaknuo je Grad Trogir, koji je nositelj projekta izgradnje novog mosta, vrijednog 520 tisuća eura.

Tehnički zahtjevan i vizualno atraktivan zahvat uklanjanja starog mosta s obale je pratio veliki broj građana i turista koji su fotografirali taj svojevrsni povijesni događaj. Među njima bio je i gradonačelnik Ante Bilić sa suradnicima iz lokalne vlasti.

- Ovi moji sugrađani koji uklanjanje konstrukcije snimaju s mobitelima potvrđuju da se radi o posebnom događaju, ali i o svojevrsnoj povezanosti sa starim mostom kojega je vrijeme okončalo. Drvo je propalo zbog utjecaja mora i klimatskih uvjeta, a objekt je naprosto dotrajao.

Njegova funkcionalnost je potvrđena, ali stari most je imao i velikih nedostataka jer njime nisu mogli prolaziti osobe s otežanom pokretljivošću, ni roditelji s djecom u kolicima - istaknuo je Bilić.

Prvi čovjek Trogira podsjetio je kako su građani već tri godine bez toga koridora, jer se u međuvremenu zatvarala opsežna financijska konstrukcija za izgradnju novog mosta, zatim se definirao njegov izgled putem javnog arhitektonskog natječaja na koji je pristiglo čak 26 prijavljenih radova.

- Žiri je izabrao najkvalitetnije rješenje, ali svakako ne i najjednostavnije pa nam je i pronalazak izvođača radova koji se bavi čeličnim konstrukcijama potrajao dosta dugo.

Osjetljiva je ovo lokacija, ali sve se radi uz dozvole i suglasnost konzervatora. Dobit ćemo ponovno pješački most, za koji vjerujem da će postati novi simbol grada - zaključio je poteštat.

U Gradu se nadaju da će i neki od trogirskih umjetnika među kojima ima i "akademaca" doći na Fošu po svoj komad hrastovine koju je uhvatila patina te je oblikovati možda u jedan od prepoznatljivih suvenira.

image
Joško Herceg
image
Joško Herceg
image
Joško Herceg
image
Joško Herceg
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:32