stdClass Object ( [id] => 1034605 [title] => U Drašnicama traje ‘rat‘ zbog puta do plaže širokog - 14 centimetara! ‘Umisto da su svi lipo sili i dogovorili se, završilo je ovako, naopako‘ [alias] => u-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vidjeli ste nekad u životu put do plaže širok punih četrnaest centimetara? To vam je otprilike dužina ženskog stopala broj 39 ili 40, nismo sigurni, kojim svakodnevno do novoga kupališta prolaze turisti mjesta Drašnice u općini Podgora, desetak kilometara od Makarske.

Kako je nastao taj "lili-put", čiji je, postoji li on uopće i kako će sve završiti, pročitat ćete u rečenicama koje slijede. Svakako je neobično, ponekad i nevjerojatno i spada u priče s više završetaka, ovisno kojeg aktera priče pitate. I ne budite sigurni da ćete lako izabrati stranu...

Za potpisnike peticije, njih sedamdesetak od tristotinjak mještana maloga mjesta koji su potpisali peticiju Udruge Feniks Drašnice spora nema – oni žele normalan put do plaže Komejača, na istočnom priobalju mjesta, koju je podgorska općina počela uređivati prije tri godine, kad je od majušnog kupališta narasla do šljunčanog nasipa velike perspektive. No, njezino "zaleđe" presijecaju parcele niza vlasnika.

Ovaj put, tvrde njih šestorica s kojima smo se našli, kao put postoji od turskih vremena, a uknjižen je, pogađate, u najurednijoj državi koja je nama vladala, Austro-Ugarskoj, 1835. godine. Kažu nam Ozren i Miro Urlić kako je put, prema procjenama dvojice geodeta i vještaka, bio širine od 198 do 310 centimetara i uknjižen na Općinu Podgora.

– Danas, kad smo konačno dobili pravu plažu kojom se služi pedesetak mještana i turisti, put do nje je uzurpiran. Najprije je pregrađen armaturnim mrežama pa išteman na širinu od četrnaest centimetara, tu se ni mačka ne može provući. Na ovaj je način zatvoren prolaz do plaže, a stanovnicima, privatnim iznajmljivačima i njihovim gostima je onemogućen pristup moru. Sljedeći pristup je udaljen pola kilometra – kažu nam i objašnavaju kako ih je općinski načelnik Ante Miličić ostavio na cjedilu i ne poduzima ništa.

Valja podsjetiti kako je nakon betoniranja puta Općina Podgora zaradila prijavu Građevinske inspekcije iz Splita za nezakonite radove jer nije ishodila dozvolu za betoniranje. Ali u cijeloj zavrzlami to je i manje bitno. Naime, na dijelu gdje se s asfaltne ceste, uređene prije desetak godina, skreće na zemljani put, obitelj mještanke Leone Glučine kupila je parcelu od oko 650 kvadrata koja se prostire do mora, te još jednu manju, a između njih je sporni javni put.

– No vlasnici su željeli i stari put koji prolazi preko parcele uključiti u svoju površinu, te ne dopuštaju prolazak, a na kraju svoga zemljišta izgradili su betonske skale kojima bi se mi i naši gosti trebali spuštati na plažu. Na to je reagirao sljedeći vlasnik čija parcela također prelazi preko puta pa je postavio ogradu, no tolerira prolaz, a onda su dvojica vlasnika na samom kraju puta, Josko Visković i Stjepan Glučina, suzili prolaz na onih četrnaest centimetara – objašnjavaju mještani, koji kažu kako ne žele upotrebljavati skaline gospođe Leone jer se njima ne mogu spuštati invalidi, a i nisu sigurni hoće li ona, kad joj "šune", zatvoriti taj prolaz.

---

image
Ozren Urlić
---

Zbor mještana

U prosincu prošle godine sazvali su zbor mještana (inače Mjesni odbor nije formiran već tri godine) i skupljaju potpise kojima traže da im se omogući prolaz starim putem do plaže.

– Ovi gornji vlasnici, naravno, žele objediniti parcele i dobiti veći koeficijent izgrađenosti, a uz to će dobiti i privatnu plažu uređenu javnim sredstvima. Već su nešto slično napravili na zapadnoj strani mjesta, Vodicama, gdje su nasred starog javnog puta napravili bazen i tako "ukinuli" put i obezvrijedili sve okolne parcele – žale se mještani, koji su angažirali splitskog odvjetnika Duju Duplančića da ih zastupa u ovom komunalnom gropu.

– Mi se obraćamo Općini Podgora, koja je sada sve ovako ostavila, da završi uređenje puta i stavi ga u funkciju te da se bilo kakvo izmještanje rješava kompromisom u okviru infrastrukturnog uređenja cijelog mjesta. Ne tražimo od podgorske Općine da se svrsta na jednu ili drugu stranu, nego da postupi isključivo po zakonskim odredbama. Kako je Općina ignorantskim stavom dovela do polarizacije odnosa među mještanima Drašnica, Udruga ju je upozorila na opasnosti i posljedice ako mještani uzmu "stvar u svoje ruke" jer je sadašnja situacija za mjesto nepodnošljiva. Na lokaciji se dogodila nezakonita uzurpacija javnog puta od strane Joska Viskovića, a Općina kao obveznik održavanja i upravljanja javnim putevima to mirno promatra i ništa ne poduzima – kaže odvjetnik Duplančić, koji upozorava na cijeli niz prekršaja u upravljanju javnim površinama i pogodovanju privatnim interesima u Drašnicama, a što ide na dušu Općini Podgora.

– Pogodovanjem interesnim grupama i pojedincima mjesto se podijelilo, a razdor je kulminirao, sve strane potpiruju propagandni rat, a pitanje je kad će eskalirati u nešto ozbiljnije. Pozitivna većina nema nikakav oslonac u Općini Podgora, primorani su se organizirati, tražiti pravnu pomoć, sami povraćati i obnavljati oduzete mjesne puteve i javne površine, te tražiti pomoć preko pravosudnih institucija i medija – navodi odvjetnik.

Neće niko skalama

Izišli smo s mještanima na teren i doista svjedočili kako se grupe Poljaka, sve s gumenim balunima, kolutima i štramcima, disciplinirano do plaže provlače, stopu pred stopu, preko onog puteljka širine četrnaest centimetara. Ne razumiju oni što je, hipnotizirani su morskim plavim žalom i pogledom na Brač, dok im se za leđima, u mjestu, zbiva prava drama.

Idemo se naći i s onima koje dio mještana optužuje za uzurpaciju starog puta. Najprije s gospođom Leonom Glučinom, u čijoj je obitelji vlasništvo nad dijelom puta koji skreće s asfaltne ceste prema plaži.

– Pogledajte ovom asfaltnom cestom prema mjestu, sve ove kuće su izgrađene na tom starom putu koji više i ne postoji jer ga je prekrio asfalt. I mi smo se odrekli dijela naše parcele kojom je prošla cesta i tu nije ništa sporno. Ali zbog te ceste mi buduću gradnju moramo pomaknuti za četiri metra, a zbog kozjeg puta koji nema svrhu trebali bismo je pomaknuti još četiri metra, što je suludo. Naime, mi smo se odrekli dijela svoje površine, o svom trošku i u dogovoru s Općinom izgradili prostrane skale s asfaltne ceste širine dva metra i četrdeset, kojima se svi mogu spuštati do plaže. Mi s tim nećemo imati ništa. Ne mogu proći invalidne osobe? Stavit ćemo i rampu za invalide ako treba, ali recite mi kako bi se takve osobe spuštale kozjim putem?! Znate, sve bi se ovo odavno riješilo na opće zadovoljstvo da nije osoba koje stvaraju nemir i nered pa dva mjesna vijećnika u podgorskom Općinskom vijeću ne smiju ništa zbog pritiska grupe mještana. A te ljude, nažalost, vodi inat i zavist, ništa više – objasnila nam je Leona Glučina.

---

image
---

Sad tražimo i vlasnike susjednih parcela pri dnu puta koji su suzili stari put na širinu jačeg pedlja. Josko Visković bio je kratak.

– Oni su tili zagrist u moje da dovedu put na širinu od metra i trideset, to ne dolazi u obzir. Nije važno je l' deset centimetara vamo ili tamo, ali to je bila gomila, a ne put, široka najviše šezdesetak centimetara, zajednička, kako se to sad može odjedanput širit bez pitanja. Mi smo stavili žice mate da se zna di je naše. A oštema je Stipe sa svoje strane, neka je, kad nema dogovora – veli Josko.

Zatrpavanje

A tek smo se iznenadili razgovarajući sa Stipanom Glučinom, koji je u mejašu s Viskovićem.

– Javni put do plaže za turiste?!! Ne radi se ni o kakvom javnom putu do plaže, već o nelegalno nasutom građevinskom materijalu preko našeg zemljišta sve do pomorskog dobra, za koje je već izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša o uklanjanju. Do našeg i susjednog zemljišta Joska Viskovića vodio je poljski put i to isključivo do gornje strane vinograda, a služio je našim dvjema obiteljima i pokojem ribaru koji bi na punti lovio ribu. Put je završavao malom oputinom kojom se dolazilo do spomenute punte. Prije par godina su članovi Mjesnog odbora spomenuti kozji putić malo proširili preko parcele gospodina Viskovića jer je on svoje zemljište već izvangao. Prvotno se ispod naše zemlje nalazilo more i sike, a za oseke bi se pojavila mala plažica. No, zadnjih par godina dolaze veliki kamioni u aranžmanu Općine koji mjesecima zatrpavaju dio našeg zemljišta i mejašni zid, te nasipaju pomorsko dobro – pojašnjava Stipan, navodeći kako je iznad njihovih zemljišta već probiven protupožarni put koji je odsjekao pola gornje parcele, a sada je asfaltiran i pod upravom Županijskih cesta.

– Dakle, ne samo da gornja parcela više nema dovoljno kvadrata za gradnju, nego je i naša donja čestica jedina ostala poljoprivredna, dok su sve oko nas postale građevinske i prodavale se i po 500 eura za kvadrat. Kada smo pitali zbog čega su nam nasuli građevinski materijal po mejašnom zidu i zasuli pola donjeg vrtla, obećali su nam da će sve popraviti za tjedan dana, a prošla je i godina, a Općina bez ikakve suglasnosti betonira dio nasipa, i to preko našeg zemljišta. Dva puta su dovodili geodete koji potvrđuju da je naše zemljište i po njihovim izmjerama minimalno na mjestu gdje smo postavili metalnu matu. Ispod ilegalnog nasipa, sa zapadne strane, još se uvijek nalazi naš suhozid, no nitko nas ne obadaje – žali se Glučina, smatrajući kako je njegova obitelj ovakvim postupcima svedena na građane drugog reda.

– Mladost odlazi, misto je svađeno, put u pakao popločan je dobrim namjerama. To vam je ukratko. Umisto da su svi lipo sili i dogovorili se jer svaki je novi projekt prosperitet za misto, završilo je ovako, naopako – komentira Renato Jerković, bivši predsjednik Mjesnog odbora Drašnice, koji danas ne postoji.

A opet: čiji je put, tko na njega ima pravo, je li put uopće postojao, kako do plaže, tko će bolje proći... Teško je u Drašnicama biti pametan!

---

Načelnik dobio aritmiju


Podgorski načelnik Ante Miličić, kojeg Drašničani krive da je digao ruke od njihova problema, kaže:

– Istina, ja više ne znam što učiniti, dobio sam srčanu aritmiju od tih cirkusa. Napravio sam im korist, uredili smo plažu i put, digla im se cijena zemljišta, a oni se svi međusobno posvadili i onda mene krive za sve. Nitko tamo ne može izaći na kraj, ali 31. srpnja izlazi sudski vještak kojeg šalje Općinski sud u Makarskoj i što on presudi, tako će biti. Tko će izaći na kraj s posvađanom rodbinom i susjedima, eto ja, priznajem javno, ne mogu, nemoguće je – iskren je načelnik Miličić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je u pravu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [extra_fields_search] => tko je u pravu? 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-17 11:42:48 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-26 17:55:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-26 17:55:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5360 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149178.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149176.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149172.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149170.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149166.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149164.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149152.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149150.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/17\/14149146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Ozren Urli\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1265","k_14149178_1280.jpg":"1280x1280","k_14149178_1024.jpg":"1024x1024","k_14149178_640.jpg":"640x640","k_14149178_480.jpg":"480x480","k_14149178_340.jpg":"340x340","k_14149178_220.jpg":"220x220","o_14149178_1280.jpg":"1280x843","o_14149178_1024.jpg":"1024x674","o_14149178_640.jpg":"640x421","o_14149178_480.jpg":"480x316","o_14149178_340.jpg":"340x224","o_14149178_220.jpg":"220x144","h_14149178_1280.jpg":"1280x854","h_14149178_1024.jpg":"1024x683","h_14149178_640.jpg":"640x427","h_14149178_480.jpg":"480x320","h_14149178_340.jpg":"340x227","h_14149178_220.jpg":"220x147","pp_14149178_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149178_1024.jpg":"805x1024","pp_14149178_640.jpg":"503x640","pp_14149178_480.jpg":"377x480","pp_14149178_340.jpg":"267x340","pp_14149178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","k_14149176_1280.jpg":"1280x1280","k_14149176_1024.jpg":"1024x1024","k_14149176_640.jpg":"640x640","k_14149176_480.jpg":"480x480","k_14149176_340.jpg":"340x340","k_14149176_220.jpg":"220x220","o_14149176_1280.jpg":"1280x820","o_14149176_1024.jpg":"1024x656","o_14149176_640.jpg":"640x410","o_14149176_480.jpg":"480x307","o_14149176_340.jpg":"340x217","o_14149176_220.jpg":"220x141","h_14149176_1280.jpg":"1280x854","h_14149176_1024.jpg":"1024x683","h_14149176_640.jpg":"640x427","h_14149176_480.jpg":"480x320","h_14149176_340.jpg":"340x227","h_14149176_220.jpg":"220x147","pp_14149176_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149176_1024.jpg":"805x1024","pp_14149176_640.jpg":"503x640","pp_14149176_480.jpg":"377x480","pp_14149176_340.jpg":"267x340","pp_14149176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","k_14149172_1280.jpg":"1280x1280","k_14149172_1024.jpg":"1024x1024","k_14149172_640.jpg":"640x640","k_14149172_480.jpg":"480x480","k_14149172_340.jpg":"340x340","k_14149172_220.jpg":"220x220","o_14149172_1280.jpg":"1280x824","o_14149172_1024.jpg":"1024x659","o_14149172_640.jpg":"640x412","o_14149172_480.jpg":"480x309","o_14149172_340.jpg":"340x218","o_14149172_220.jpg":"220x141","h_14149172_1280.jpg":"1280x854","h_14149172_1024.jpg":"1024x683","h_14149172_640.jpg":"640x427","h_14149172_480.jpg":"480x320","h_14149172_340.jpg":"340x227","h_14149172_220.jpg":"220x147","pp_14149172_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149172_1024.jpg":"805x1024","pp_14149172_640.jpg":"503x640","pp_14149172_480.jpg":"377x480","pp_14149172_340.jpg":"267x340","pp_14149172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1262","k_14149170_1280.jpg":"1280x1280","k_14149170_1024.jpg":"1024x1024","k_14149170_640.jpg":"640x640","k_14149170_480.jpg":"480x480","k_14149170_340.jpg":"340x340","k_14149170_220.jpg":"220x220","o_14149170_1280.jpg":"1280x841","o_14149170_1024.jpg":"1024x673","o_14149170_640.jpg":"640x420","o_14149170_480.jpg":"480x315","o_14149170_340.jpg":"340x223","o_14149170_220.jpg":"220x144","h_14149170_1280.jpg":"1280x854","h_14149170_1024.jpg":"1024x683","h_14149170_640.jpg":"640x427","h_14149170_480.jpg":"480x320","h_14149170_340.jpg":"340x227","h_14149170_220.jpg":"220x147","pp_14149170_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149170_1024.jpg":"805x1024","pp_14149170_640.jpg":"503x640","pp_14149170_480.jpg":"377x480","pp_14149170_340.jpg":"267x340","pp_14149170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1264","k_14149166_1280.jpg":"1280x1280","k_14149166_1024.jpg":"1024x1024","k_14149166_640.jpg":"640x640","k_14149166_480.jpg":"480x480","k_14149166_340.jpg":"340x340","k_14149166_220.jpg":"220x220","o_14149166_1280.jpg":"1280x842","o_14149166_1024.jpg":"1024x674","o_14149166_640.jpg":"640x421","o_14149166_480.jpg":"480x316","o_14149166_340.jpg":"340x223","o_14149166_220.jpg":"220x144","h_14149166_1280.jpg":"1280x854","h_14149166_1024.jpg":"1024x683","h_14149166_640.jpg":"640x427","h_14149166_480.jpg":"480x320","h_14149166_340.jpg":"340x227","h_14149166_220.jpg":"220x147","pp_14149166_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149166_1024.jpg":"805x1024","pp_14149166_640.jpg":"503x640","pp_14149166_480.jpg":"377x480","pp_14149166_340.jpg":"267x340","pp_14149166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","k_14149164_1280.jpg":"1280x1280","k_14149164_1024.jpg":"1024x1024","k_14149164_640.jpg":"640x640","k_14149164_480.jpg":"480x480","k_14149164_340.jpg":"340x340","k_14149164_220.jpg":"220x220","o_14149164_1280.jpg":"1280x832","o_14149164_1024.jpg":"1024x666","o_14149164_640.jpg":"640x416","o_14149164_480.jpg":"480x312","o_14149164_340.jpg":"340x221","o_14149164_220.jpg":"220x143","h_14149164_1280.jpg":"1280x854","h_14149164_1024.jpg":"1024x683","h_14149164_640.jpg":"640x427","h_14149164_480.jpg":"480x320","h_14149164_340.jpg":"340x227","h_14149164_220.jpg":"220x147","pp_14149164_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149164_1024.jpg":"805x1024","pp_14149164_640.jpg":"503x640","pp_14149164_480.jpg":"377x480","pp_14149164_340.jpg":"267x340","pp_14149164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1358","k_14149152_1280.jpg":"1280x1280","k_14149152_1024.jpg":"1024x1024","k_14149152_640.jpg":"640x640","k_14149152_480.jpg":"480x480","k_14149152_340.jpg":"340x340","k_14149152_220.jpg":"220x220","o_14149152_1280.jpg":"1280x905","o_14149152_1024.jpg":"1024x724","o_14149152_640.jpg":"640x452","o_14149152_480.jpg":"480x339","o_14149152_340.jpg":"340x240","o_14149152_220.jpg":"220x155","h_14149152_1280.jpg":"1280x854","h_14149152_1024.jpg":"1024x683","h_14149152_640.jpg":"640x427","h_14149152_480.jpg":"480x320","h_14149152_340.jpg":"340x227","h_14149152_220.jpg":"220x147","pp_14149152_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149152_1024.jpg":"805x1024","pp_14149152_640.jpg":"503x640","pp_14149152_480.jpg":"377x480","pp_14149152_340.jpg":"267x340","pp_14149152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","k_14149150_1280.jpg":"1280x1280","k_14149150_1024.jpg":"1024x1024","k_14149150_640.jpg":"640x640","k_14149150_480.jpg":"480x480","k_14149150_340.jpg":"340x340","k_14149150_220.jpg":"220x220","o_14149150_1280.jpg":"1280x790","o_14149150_1024.jpg":"1024x632","o_14149150_640.jpg":"640x395","o_14149150_480.jpg":"480x296","o_14149150_340.jpg":"340x209","o_14149150_220.jpg":"220x135","h_14149150_1280.jpg":"1280x854","h_14149150_1024.jpg":"1024x683","h_14149150_640.jpg":"640x427","h_14149150_480.jpg":"480x320","h_14149150_340.jpg":"340x227","h_14149150_220.jpg":"220x147","pp_14149150_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149150_1024.jpg":"805x1024","pp_14149150_640.jpg":"503x640","pp_14149150_480.jpg":"377x480","pp_14149150_340.jpg":"267x340","pp_14149150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","k_14149146_1280.jpg":"1280x1280","k_14149146_1024.jpg":"1024x1024","k_14149146_640.jpg":"640x640","k_14149146_480.jpg":"480x480","k_14149146_340.jpg":"340x340","k_14149146_220.jpg":"220x220","o_14149146_1280.jpg":"1280x887","o_14149146_1024.jpg":"1024x709","o_14149146_640.jpg":"640x443","o_14149146_480.jpg":"480x332","o_14149146_340.jpg":"340x235","o_14149146_220.jpg":"220x152","h_14149146_1280.jpg":"1280x854","h_14149146_1024.jpg":"1024x683","h_14149146_640.jpg":"640x427","h_14149146_480.jpg":"480x320","h_14149146_340.jpg":"340x227","h_14149146_220.jpg":"220x147","pp_14149146_1280.jpg":"1006x1280","pp_14149146_1024.jpg":"805x1024","pp_14149146_640.jpg":"503x640","pp_14149146_480.jpg":"377x480","pp_14149146_340.jpg":"267x340","pp_14149146_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7602031 Threads: 2 Questions: 1615812308 Slow queries: 4796959 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110903513 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako-1034605 [printLink] => /dalmacija/obala/u-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako-1034605?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399795 [name] => Drašnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drasnice [link] => /tag/drasnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je u pravu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Drašnicama traje ‘rat‘ zbog puta do plaže širokog - 14 centimetara! ‘Umisto da su svi lipo sili i dogovorili se, završilo je ovako, naopako‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149178.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149178.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149176.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149172.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149170.jpg [title] => Ozren Urlić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149166.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149164.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149152.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149150.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/17/14149146.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vidjeli ste nekad u životu put do plaže širok punih četrnaest centimetara? To vam je otprilike dužina ženskog stopala broj 39 ili 40, nismo sigurni, kojim svakodnevno do novoga kupališta prolaze turisti mjesta Drašnice u općini Podgora, desetak kilometara od Makarske.

Kako je nastao taj "lili-put", čiji je, postoji li on uopće i kako će sve završiti, pročitat ćete u rečenicama koje slijede. Svakako je neobično, ponekad i nevjerojatno i spada u priče s više završetaka, ovisno kojeg aktera priče pitate. I ne budite sigurni da ćete lako izabrati stranu...

Za potpisnike peticije, njih sedamdesetak od tristotinjak mještana maloga mjesta koji su potpisali peticiju Udruge Feniks Drašnice spora nema – oni žele normalan put do plaže Komejača, na istočnom priobalju mjesta, koju je podgorska općina počela uređivati prije tri godine, kad je od majušnog kupališta narasla do šljunčanog nasipa velike perspektive. No, njezino "zaleđe" presijecaju parcele niza vlasnika.

Ovaj put, tvrde njih šestorica s kojima smo se našli, kao put postoji od turskih vremena, a uknjižen je, pogađate, u najurednijoj državi koja je nama vladala, Austro-Ugarskoj, 1835. godine. Kažu nam Ozren i Miro Urlić kako je put, prema procjenama dvojice geodeta i vještaka, bio širine od 198 do 310 centimetara i uknjižen na Općinu Podgora.

– Danas, kad smo konačno dobili pravu plažu kojom se služi pedesetak mještana i turisti, put do nje je uzurpiran. Najprije je pregrađen armaturnim mrežama pa išteman na širinu od četrnaest centimetara, tu se ni mačka ne može provući. Na ovaj je način zatvoren prolaz do plaže, a stanovnicima, privatnim iznajmljivačima i njihovim gostima je onemogućen pristup moru. Sljedeći pristup je udaljen pola kilometra – kažu nam i objašnavaju kako ih je općinski načelnik Ante Miličić ostavio na cjedilu i ne poduzima ništa.

Valja podsjetiti kako je nakon betoniranja puta Općina Podgora zaradila prijavu Građevinske inspekcije iz Splita za nezakonite radove jer nije ishodila dozvolu za betoniranje. Ali u cijeloj zavrzlami to je i manje bitno. Naime, na dijelu gdje se s asfaltne ceste, uređene prije desetak godina, skreće na zemljani put, obitelj mještanke Leone Glučine kupila je parcelu od oko 650 kvadrata koja se prostire do mora, te još jednu manju, a između njih je sporni javni put.

– No vlasnici su željeli i stari put koji prolazi preko parcele uključiti u svoju površinu, te ne dopuštaju prolazak, a na kraju svoga zemljišta izgradili su betonske skale kojima bi se mi i naši gosti trebali spuštati na plažu. Na to je reagirao sljedeći vlasnik čija parcela također prelazi preko puta pa je postavio ogradu, no tolerira prolaz, a onda su dvojica vlasnika na samom kraju puta, Josko Visković i Stjepan Glučina, suzili prolaz na onih četrnaest centimetara – objašnjavaju mještani, koji kažu kako ne žele upotrebljavati skaline gospođe Leone jer se njima ne mogu spuštati invalidi, a i nisu sigurni hoće li ona, kad joj "šune", zatvoriti taj prolaz.

---

image
Ozren Urlić
---

Zbor mještana

U prosincu prošle godine sazvali su zbor mještana (inače Mjesni odbor nije formiran već tri godine) i skupljaju potpise kojima traže da im se omogući prolaz starim putem do plaže.

– Ovi gornji vlasnici, naravno, žele objediniti parcele i dobiti veći koeficijent izgrađenosti, a uz to će dobiti i privatnu plažu uređenu javnim sredstvima. Već su nešto slično napravili na zapadnoj strani mjesta, Vodicama, gdje su nasred starog javnog puta napravili bazen i tako "ukinuli" put i obezvrijedili sve okolne parcele – žale se mještani, koji su angažirali splitskog odvjetnika Duju Duplančića da ih zastupa u ovom komunalnom gropu.

– Mi se obraćamo Općini Podgora, koja je sada sve ovako ostavila, da završi uređenje puta i stavi ga u funkciju te da se bilo kakvo izmještanje rješava kompromisom u okviru infrastrukturnog uređenja cijelog mjesta. Ne tražimo od podgorske Općine da se svrsta na jednu ili drugu stranu, nego da postupi isključivo po zakonskim odredbama. Kako je Općina ignorantskim stavom dovela do polarizacije odnosa među mještanima Drašnica, Udruga ju je upozorila na opasnosti i posljedice ako mještani uzmu "stvar u svoje ruke" jer je sadašnja situacija za mjesto nepodnošljiva. Na lokaciji se dogodila nezakonita uzurpacija javnog puta od strane Joska Viskovića, a Općina kao obveznik održavanja i upravljanja javnim putevima to mirno promatra i ništa ne poduzima – kaže odvjetnik Duplančić, koji upozorava na cijeli niz prekršaja u upravljanju javnim površinama i pogodovanju privatnim interesima u Drašnicama, a što ide na dušu Općini Podgora.

– Pogodovanjem interesnim grupama i pojedincima mjesto se podijelilo, a razdor je kulminirao, sve strane potpiruju propagandni rat, a pitanje je kad će eskalirati u nešto ozbiljnije. Pozitivna većina nema nikakav oslonac u Općini Podgora, primorani su se organizirati, tražiti pravnu pomoć, sami povraćati i obnavljati oduzete mjesne puteve i javne površine, te tražiti pomoć preko pravosudnih institucija i medija – navodi odvjetnik.

Neće niko skalama

Izišli smo s mještanima na teren i doista svjedočili kako se grupe Poljaka, sve s gumenim balunima, kolutima i štramcima, disciplinirano do plaže provlače, stopu pred stopu, preko onog puteljka širine četrnaest centimetara. Ne razumiju oni što je, hipnotizirani su morskim plavim žalom i pogledom na Brač, dok im se za leđima, u mjestu, zbiva prava drama.

Idemo se naći i s onima koje dio mještana optužuje za uzurpaciju starog puta. Najprije s gospođom Leonom Glučinom, u čijoj je obitelji vlasništvo nad dijelom puta koji skreće s asfaltne ceste prema plaži.

– Pogledajte ovom asfaltnom cestom prema mjestu, sve ove kuće su izgrađene na tom starom putu koji više i ne postoji jer ga je prekrio asfalt. I mi smo se odrekli dijela naše parcele kojom je prošla cesta i tu nije ništa sporno. Ali zbog te ceste mi buduću gradnju moramo pomaknuti za četiri metra, a zbog kozjeg puta koji nema svrhu trebali bismo je pomaknuti još četiri metra, što je suludo. Naime, mi smo se odrekli dijela svoje površine, o svom trošku i u dogovoru s Općinom izgradili prostrane skale s asfaltne ceste širine dva metra i četrdeset, kojima se svi mogu spuštati do plaže. Mi s tim nećemo imati ništa. Ne mogu proći invalidne osobe? Stavit ćemo i rampu za invalide ako treba, ali recite mi kako bi se takve osobe spuštale kozjim putem?! Znate, sve bi se ovo odavno riješilo na opće zadovoljstvo da nije osoba koje stvaraju nemir i nered pa dva mjesna vijećnika u podgorskom Općinskom vijeću ne smiju ništa zbog pritiska grupe mještana. A te ljude, nažalost, vodi inat i zavist, ništa više – objasnila nam je Leona Glučina.

---

image
---

Sad tražimo i vlasnike susjednih parcela pri dnu puta koji su suzili stari put na širinu jačeg pedlja. Josko Visković bio je kratak.

– Oni su tili zagrist u moje da dovedu put na širinu od metra i trideset, to ne dolazi u obzir. Nije važno je l' deset centimetara vamo ili tamo, ali to je bila gomila, a ne put, široka najviše šezdesetak centimetara, zajednička, kako se to sad može odjedanput širit bez pitanja. Mi smo stavili žice mate da se zna di je naše. A oštema je Stipe sa svoje strane, neka je, kad nema dogovora – veli Josko.

Zatrpavanje

A tek smo se iznenadili razgovarajući sa Stipanom Glučinom, koji je u mejašu s Viskovićem.

– Javni put do plaže za turiste?!! Ne radi se ni o kakvom javnom putu do plaže, već o nelegalno nasutom građevinskom materijalu preko našeg zemljišta sve do pomorskog dobra, za koje je već izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša o uklanjanju. Do našeg i susjednog zemljišta Joska Viskovića vodio je poljski put i to isključivo do gornje strane vinograda, a služio je našim dvjema obiteljima i pokojem ribaru koji bi na punti lovio ribu. Put je završavao malom oputinom kojom se dolazilo do spomenute punte. Prije par godina su članovi Mjesnog odbora spomenuti kozji putić malo proširili preko parcele gospodina Viskovića jer je on svoje zemljište već izvangao. Prvotno se ispod naše zemlje nalazilo more i sike, a za oseke bi se pojavila mala plažica. No, zadnjih par godina dolaze veliki kamioni u aranžmanu Općine koji mjesecima zatrpavaju dio našeg zemljišta i mejašni zid, te nasipaju pomorsko dobro – pojašnjava Stipan, navodeći kako je iznad njihovih zemljišta već probiven protupožarni put koji je odsjekao pola gornje parcele, a sada je asfaltiran i pod upravom Županijskih cesta.

– Dakle, ne samo da gornja parcela više nema dovoljno kvadrata za gradnju, nego je i naša donja čestica jedina ostala poljoprivredna, dok su sve oko nas postale građevinske i prodavale se i po 500 eura za kvadrat. Kada smo pitali zbog čega su nam nasuli građevinski materijal po mejašnom zidu i zasuli pola donjeg vrtla, obećali su nam da će sve popraviti za tjedan dana, a prošla je i godina, a Općina bez ikakve suglasnosti betonira dio nasipa, i to preko našeg zemljišta. Dva puta su dovodili geodete koji potvrđuju da je naše zemljište i po njihovim izmjerama minimalno na mjestu gdje smo postavili metalnu matu. Ispod ilegalnog nasipa, sa zapadne strane, još se uvijek nalazi naš suhozid, no nitko nas ne obadaje – žali se Glučina, smatrajući kako je njegova obitelj ovakvim postupcima svedena na građane drugog reda.

– Mladost odlazi, misto je svađeno, put u pakao popločan je dobrim namjerama. To vam je ukratko. Umisto da su svi lipo sili i dogovorili se jer svaki je novi projekt prosperitet za misto, završilo je ovako, naopako – komentira Renato Jerković, bivši predsjednik Mjesnog odbora Drašnice, koji danas ne postoji.

A opet: čiji je put, tko na njega ima pravo, je li put uopće postojao, kako do plaže, tko će bolje proći... Teško je u Drašnicama biti pametan!

---

Načelnik dobio aritmiju


Podgorski načelnik Ante Miličić, kojeg Drašničani krive da je digao ruke od njihova problema, kaže:

– Istina, ja više ne znam što učiniti, dobio sam srčanu aritmiju od tih cirkusa. Napravio sam im korist, uredili smo plažu i put, digla im se cijena zemljišta, a oni se svi međusobno posvadili i onda mene krive za sve. Nitko tamo ne može izaći na kraj, ali 31. srpnja izlazi sudski vještak kojeg šalje Općinski sud u Makarskoj i što on presudi, tako će biti. Tko će izaći na kraj s posvađanom rodbinom i susjedima, eto ja, priznajem javno, ne mogu, nemoguće je – iskren je načelnik Miličić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/HANZA MEDIA



Ozren Urlić





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako-1034605 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=774c42e453cf8dd2b06f7a22050848d1defc1c30 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Dra%C5%A1nicama+traje+%E2%80%98rat%E2%80%98+zbog+puta+do+pla%C5%BEe+%C5%A1irokog+-+14+centimetara%21+%E2%80%98Umisto+da+su+svi+lipo+sili+i+dogovorili+se%2C+zavr%C5%A1ilo+je+ovako%2C+naopako%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako-1034605 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-drasnicama-traje-rat-zbog-puta-do-plaze-sirokog-14-centimetara-umisto-da-su-svi-lipo-sili-i-dogovorili-se-zavrsilo-je-ovako-naopako-1034605 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je u pravu? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) )
StoryEditorOCM
Obalatko je u pravu?

U Drašnicama traje ‘rat‘ zbog puta do plaže širokog - 14 centimetara! ‘Umisto da su svi lipo sili i dogovorili se, završilo je ovako, naopako‘

26. srpnja 2020. - 19:55

Vidjeli ste nekad u životu put do plaže širok punih četrnaest centimetara? To vam je otprilike dužina ženskog stopala broj 39 ili 40, nismo sigurni, kojim svakodnevno do novoga kupališta prolaze turisti mjesta Drašnice u općini Podgora, desetak kilometara od Makarske.

Kako je nastao taj "lili-put", čiji je, postoji li on uopće i kako će sve završiti, pročitat ćete u rečenicama koje slijede. Svakako je neobično, ponekad i nevjerojatno i spada u priče s više završetaka, ovisno kojeg aktera priče pitate. I ne budite sigurni da ćete lako izabrati stranu...

Za potpisnike peticije, njih sedamdesetak od tristotinjak mještana maloga mjesta koji su potpisali peticiju Udruge Feniks Drašnice spora nema – oni žele normalan put do plaže Komejača, na istočnom priobalju mjesta, koj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:31