StoryEditorOCM
ObalaSAMO U DALMACIJI

Trebali su dobiti milijunsku odštetu za otetu zemlju na kojoj se nalazi poznati hotel, a onda se dogodio nagli obrat

Piše Ante Šunjić
17. svibnja 2023. - 09:12
Parcele za izgradnju hotelskog kompleksa ‘Labineca‘ oduzete su obitelji Stipić prije gotovo 38 godina, a odštetu još nisu dočekaliAnte Šunjić

Ministarstvo pravosuđa donijelo je rješenje kojim se prihvaća žalba Grada Ploča i Općine Gradac na prvostupanjsko rješenje tadašnjeg Ureda državne uprave po kojem su dvije lokalne vlasti, u predmetu vezanom uz hotel "Labineca" u Gradcu, trebali obitelji Stipić isplatiti gotovo 2,3 milijuna eura.

Rješenjem o deposedaciji obitelji pokojnoga Ivana Stipića iz Gradca još 1985. oduzeto je, bez sporazuma o iznosu naknade, oko 3500 četvornih metara građevinskog zemljišta na kojemu je izgrađen hotel. Sukladno propisima iz tog doba, tadašnja Općina Kardeljevo (Ploče), u čijem je sastavu bio i Gradac, oduzela im je parcelu i dodijelila je poduzeću "Hoteli Jadran" u svrhu izgradnje hotelsko-turističkih sadržaja.

Ugovorom su tadašnja vlast i hotelska tvrtka regulirali obvezu da "Hoteli Jadran", u čiju korist je oduzeto privatno zemljište, da isplati iznos koji će obitelj Stipić naplatiti od Općine Kardeljevo ili njenih pravnih sljednika. U to se vrijeme tzv. pravična naknada mjerila u iznosima koji su bili smiješno niski.

Dio ljudi kojima su bile oduzete nekretnine prihvatio je te iznose, ali su Stipići to odbili i pokrenuli postupak za naknadu vrijednosti oduzetoga zemljišta. Tijekom godina donesena su rješenja u prvostupanjskom postupku, ali bi se to žalbenim postupkom stalno vraćalo na dodatne provjere i utvrđenja.

Grad Ploče i Općina Gradac kao pravni sljednici Općine Kardeljevo upisali su privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja na nekretnini na kojoj se nalazi turistički kompleks "Labineca" (hotel, apartmani i poslovni prostori) u iznosu od gotovo 300 tisuća eura. Međutim, očekivani iznos naknade bio je veći od milijun eura.

Budući da su se u međuvremenu utvrdile obveze između Grada Ploča i Općine Gradac, i to arbitražnom odlukom, odnosno odlukom Vladina Povjerenstva za utvrđivanje prava i obveza bivših općina, utvrđen je i omjer novčanih obveza prilikom sukcesije između Ploča i Gradca u odnosu 85 naprema 15 posto, s tim da nakon toga mogu potraživati taj iznos od "Hotela Jadran".

image

Dotadašnji privatni vlasnici ostali su bez 3500 četvornih metara zemljišta

Ante Šunjić/

No, nakon toga taj je iznos odštete obitelji Stipić više nego dvostruko povećan, na gotovo 2,3 milijuna eura, temeljem procjene vještaka za nekretnine, pa bi po tom izračunu obveza Grada Ploča bila oko 1,9 milijuna eura, a Općine Gradac nešto veća od 300 tisuća eura.

Sada je drugostupanjsko tijelo ocijenilo da je pobijano rješenje tadašnjeg Ureda državne uprave zakonito u pogledu imenovanja obveznika naknade, odnosno dvaju lokalnih vlasti, ali nije zakonito u pogledu visine naknade koju je vještak procijenio na 615 eura po kvadratu.

Grad Ploče i Općina Gradac dostavili su pisane prigovore na previsoko utvrđenu tržišnu vrijednost "Labinece", nakon čega su u lipnju 2018. godine saslušane stranke i vještak. Prvostupanjsko tijelo je naložilo vještaku da dostavi dopunski nalaz i mišljenje, što je on i učinio u listopadu 2018., nakon čega je tržišna vrijednost nekretnina procijenjena na 664,2 eura po četvornom metru.

Prvostupanjsko tijelo je tada zaključilo postupak, odbilo daljnje prigovore i donijelo rješenje, koje je u konačnici - poništeno. Poništeno je, među ostalim, jer je vještak bio dužan utvrditi tržišnu vrijednost gračkog hotelskog kompleksa prema stanju u vrijeme deposedacije privatnog zemljišta u rujnu 1985. godine, a ne 2017., i to za područje Gradca, a ne usporedbom s Tučepima i Podgorom, ali i zato što nije pravilno utvrdio komunalno-infrastrukturnu opremljenost nekretnine u vrijeme oduzimanja.

Predmet se sada vraća na ponovni postupak u kojem će prvostupanjsko tijelo otkloniti uočene nedostatke tako što će pribaviti novi nalaz i mišljenje drugog građevinskog vještaka, podatke Porezne uprave i agencije za promet nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:06