StoryEditorOCM
ObalaPOTEMKINOVA SELA

‘Svemirski‘ glavni cestovni ulaz u Split trebao je danas biti pred otvaranjem, a u dvije godine nije udaren ni mašklin!

Piše Mia Sesartić
24. siječnja 2024. - 07:17
Glavni radovi na projektu čija je ugovorena vrijednost veća od 25 milijuna eura još se nisu makli s mrtve točkeTom Dubravec/Cropix

Na današnji dan (srijeda) navršavaju se točno dvije godine otkad je u posao izvođača radova na rekonstrukciji solinske Širine, drugog po frekvenciji cestovnog raskrižja u Hrvatskoj, ministar prometa Oleg Butković (HDZ) službeno uveo u posao samoborsku "DiV Grupu", iza koje stoji Tomislav Debeljak, koji je ujedno i vlasnik propalog splitskog škvera.

Naime, kao što već (pre)dugo stoji na pločama uz "gradilište" na kojem bagera još nema, kao datum prijave početka građenja je naveden - 24. siječnja 2022. godine.

Umjesto da se brojni vozači koji svakodnevno gube živce, vrijeme i novac u kolonama već raduju finaliziranju raspetljavanja ovog prometnog čvora, budući da je kao rok izgradnje navedeno razdoblje od dvije i pol godine, projekt se još uvijek niije pomaknuo dalje od arheologije i izmještanja instalacija, kako su nam u više navrata tijekom protekle dvije godine navodili iz "Hrvatskih cesta" (HC), investitora zahvata vrijednog više od 25 milijuna eura.

Ključna točka na sjeverozapadnom ulazu u Split i dalje se guši u gužvama, što se odražava i na sve prilazne ceste koje su važne za funkcioniranje splitskog okružja, kao i svakodnevni život stanovnika Solina i bliže okolice.

Kao što to u gradu uz Jadro obično biva, najprije su se odrađivali arheološki radovi. Tako se iz HC-a opetovano navodilo da početak konkretne izgradnje ovisi i o dovršetku zaštitnih arheoloških istraživanja, a kako su mjeseci prolazili, tako se na naša pitanja odgovaralo da početak radova na projektu ovisi i o "statusu izvođača".

Tako smo sredinom travnja prošle godine, prilikom uvođenja u posao izvođača radova na spojnoj prometnici od autocestovnog čvora Vučevica do sjevernog ulaza u budući tunel "Kozjak" ministra Butkovića priupitali i o Širini:

image

HDZ-ovci su bili puni obećanja 24. siječnja 2022. - ministar Butković, dožupan Šošić, politički tajnik Sanader i župan Boban

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Na Širini arheološki radovi još uvijek traju i to nas je malo omelo, a i izvođač je, izgleda, malo u problemima, ali vidjet ćemo u idućem razdoblju da to isto raspletemo, da što prije počnemo. Radimo i na tome - kazao nam je resorni čelnik.

Među zadnjim odgovorima iz HC-a, a u pogledu izvođenja građevinskih radova, istaknuo je da je izvođač radova "DiV Grupa", s kojom imaju potpisan ugovor, izrazila namjeru završiti projekt sukladno svim predviđenim i potpisanim stavkama.

Za nastavak radova ispriječio se potom i kip Isusa Krista, koji se nalazio između dvaju postojećih kolnika Jadranske magistrale na Širini. Najprije je premještena skupltura, a nedavno i postament, te je najavljeno da je nakon toga potrebno odraditi i zaštitna arheološka istraživanja, još na toj jedinoj neobrađenoj povijesnoj lokaciji u obuhvatu novih cestovnih mostova preko velikog križanja i rijeke Jadro.

HC-ova glasnogovornica Tamara Đurijanček prije dva tjedna je, odgovarajući na naša pitanja, navela da je izmještanje instalacija vode, električne energije, odvodnje i telekomunikacija, sve izuzev plinskog sustava, sastavni dio ugovorenih obveza glavnog izvođača, "DIV grupe", i taj dio radova će se obavljati nakon što se glavni izvođač aktivira na gradilištu.

image

Pogledajte kada je ‘graditelj‘ uveden u posao, prošle su točno dvije godine...

Tom Dubravec/Cropix

- Izmještanje instalacija plina je u tijeku, a radovi će biti dovršeni nakon završetka sezone grijanja jer u samoj sezoni nisu dozvoljeni nikakvi prekidi u opskrbi plinom - navela je Đurijanček, dodajući da izmještanje instalacija neće biti prepreka za početak izvođenja radova na izgradnji glavnog objekta - mosta "Jadro" - i da se ključni radovi mogu nastaviti nakon što dobiju cjelovito, pozitivno očitovanje konzervatora.

U planu je, kao što smo to u više navrata pisali, prostor premostiti dvama mostovima dugima 471 metar između postojećih razmaknutih kolnika kojim će se prelaziti Širina i rijeka Jadro, kako bi se izbjegla "zapinjanja" na postojećim semaforima i stvaranje kolona, kako iz smjera Kaštela, tako i iz smjera Splita i Klisa.

Novi objekti sa svojim spojevima na postojeću Magistralu sastojat će se od po dva kolnika s po dva prometna traka, dok bi raskrižje na Širini zadržalo svoju funkcionalnost. U planu je i njegova rekonstrukcija, a predviđena je i obnova dvaju sadašnjih mostova preko Jadra, koji se nalaze na Magistrali.

‘Šminkanje‘ kod klesara: Krist se vraća ispred stare crkve na Gospinu otoku


Sporazum o premještanju kipa Isusa Krista sa Širine potpisan je sredinom prosinca 2023. između "Hrvatskih cesta", Grada i Nadbiskupije splitsko-makarske. Kip je u međuvremenu izmješten, i trenutno se obnavlja u kamenoklesarskoj radionici. Prema dogovoru i u suglasnosti s Nadbiskupijom, kip Isusa Krista bit će postavljen na najprikladnije mjesto - ispred stare crkve Gospe od Otoka na zelenom platou, gdje je bio i ranije – odgovorili su iz Grada Solina na naše pitanje.

Povijesna je činjenica da je Širina bila izvorna lokacija tog spomenika, a i tada je bila važno prometno sjecište. Naime, kako se navodi na internetskoj stranici Virtualnog muzeja grada Solina, to djelo splitskoga klesara Mihe Markovine je 1900. godine bilo postavljeno "na Širini, na raskrižju gdje se glavni državni put granao za Trogir i Sinj".

Poput mnogih drugih umjetničkih djela, posebice onih koji su svjedočili o hrvatskom identitetu Dalmacije, talijanski okupatori su 1942. "preselili" kip Isusa na Gospin otok, sve u sklopu tadašnjeg proširivanja cestovnog križanja na pravcu Solin - Split koji je tada, kao i danas, imao status državne prometnice.

Na Gospinu otoku je stajao do rujna 1995., kada je vraćen na Širinu, blizu mjesta na kojem je izvorno stajao, saznajemo sa stranica Virtualnog muzeja grada Solina.

image
Jakov Prkić/Cropix

ISPRAVAK: 

S kašnjenjem početka radova preko Širine, otkada je uvedena u posao prije dvije godine, tvrtka DIV nema nikakve veze!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:47